Euro U20: Αυτή είναι η Ισπανία
Η Ισπανία αριθμεί δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο με τη γενιά του 1997 στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν έχει νικήσει πάντως ΠΟΤΕ την Ελλάδα, σε επίσημο ή φιλικό αγώνα (VIDEOS)!
Οι Ισπανοί ποτέ δεν μας ταίριαζαν. Ποτέ δεν αισθανόμασταν άνετα απέναντί τους. Σε οποιοδήποτε ηλικιακό επίπεδο, σχεδόν σε όποια διοργάνωση κι αν τους αντιμετωπίσαμε. Αυτό πάντως μάλλον δεν ισχύει στην περίπτωση της γενιάς του 1997. Κι αυτό διότι η Ελλάδα δεν έχει ηττηθεί ποτέ στο παρελθόν από τους Ισπανούς 97άρηδες, αφού μετράει τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις!
Η Ιστορία δεν παίζει βέβαια μπάσκετ και η ισπανική ομάδα που θα βρει απέναντί της η Εθνική Νέων στον αποψινό (21:15) δεύτερο ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματοςU20της Κρήτης, είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς το χρυσό μετάλλιο. Οι λόγοι; Πολλοί. Το Sport24.grαναλύει ποια είναι η Ισπανία, η αποψινή αντίπαλος της Ελλάδας στον μεγάλο ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Νέων.
ΕλλάδαVsΙσπανία: Το παρελθόν
Μόνο δύο φορές στο παρελθόν έχουν αναμετρηθεί σε επίσημη διοργάνωση οι Ελληνες και οι Ισπανοί 97άρηδες. Η πρώτη ήταν στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2013 (photo), όταν η Ελλάδα είχε επικρατήσει εύκολα με 57-43, και η δεύτερη ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015, όταν η Εθνική κέρδισε πάλι με 70-59.
Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες πάντως άλλες δύο φορές σε φιλικούς αγώνες. Το 2013 η Ελλάδα είχε νικήσει την Ισπανία 75-70 ενόψει του Ευρωμπάσκετ Παίδων της Ουκρανίας, ενώ στην πρόβα τζενεράλε για το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων επιβλήθηκε πάλι με 79-74. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη γενιά έχει συνολικά 4-0 επί της “φούρια ρόχα”!
Τι έχουν κάνει στο παρελθόν οι Ισπανοί 97άρηδες
Η Ισπανία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης στις διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος η γενιά του 1997. Το 2013 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων, με έξι παίκτες από τη φετινή ομάδα (Λόπεθ-Αροστέγκι, Ρίγο, Γιούστα, Ρ. Βίλα, Σορόγια, Γκαρθία) να είναι παρόντες, ενώ το 2014 τερμάτισε 3η στο Παγκόσμιο ΚύπελλοU17,σχεδόν με τους ίδιους παίκτες.
Σε επίπεδο Εφήβων οι 97άρηδες ήταν 7οι το 2015, ενώ οι Λόπεθ, Γκαρθία, Ραμόν Βίλα συμμετείχαν την ίδια χρονιά και στο Παγκόσμιο ΚύπελλοU19, τερματίζοντας στην 8η θέση. Ένα χρόνο αργότερα πάντως συνέθεσαν τη βάση της Ισπανίας που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης σε επίπεδο Νέων, με επτά παίκτες (Γιούστα, Ρ. Βίλα, Σορόγια, Ντε Λα Ρούα, Γκαρθία, Μάρτι, Μπαρέιρο) σε εκείνη την ομάδα.
Έτσι παίζει η "φούρια ρόχα"
Σε αντίθεση με ό,τι έχει συναντήσει μέχρι τώρα η Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι ομάδα που βασίζεται σε 2-3 παίκτες, ούτε έχει μικρόrotation.Στην ομάδα του Ιμπόν Ναβάρο παίζουν όλοι. Οι 10 από τους 12 Ισπανούς έχουν αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια με μέση συμμετοχή πάνω από 11 λεπτά, ενώ ουδείς ξεπερνά τα 23 κατά μέσο όρο (Γιούστα, photo)! Φυσικά, δεν είναι όλοι οι παίκτες το ίδιο σημαντικοί στη “φούρια ρόχα”, που είναι πάντως ο ορισμός της ΟΜΑΔΑΣ σε αυτό το τουρνουά.
Η φιλοσοφία της δεν απέχει πολύ από αυτήν της "μεγάλης" Εθνικής. Της αρέσει το γρήγορο τέμπο, έχει πολλή κίνηση στην επίθεση, παίζει κατά κόρονpick 'n' rollκαι δίνει μεγάλη έμφαση στοdrive and kick.Mε εξαίρεση τους Σορόγια, Ραμόν Βίλα όλοι μπορούν να σουτάρουν πίσω από τη γραμμή των 6,75μ., ενώ στην άμυνα συνηθίζει να πιέζει σε όλο το γήπεδο. Επίσης, όλοι οι παίκτες της πηγαίνουν για το ριμπάουντ -και διόλου τυχαία ουδείς έχει πάνω από πέντε ανά αγώνα.
Ομάδα χωρίς ξεκάθαρο μειονέκτημα
Η Ισπανία είναι μία από τις ομάδες που ξεχωρίζουν σε στατιστικό επίπεδο. Διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (με 85,4 πόντους κατά μέσο όρο), δέχεται μόνο 66,2 πόντους ανά αγώνα και είναι η ομάδα που επισκέπτεται περισσότερο από κάθε άλλη τη “γραμμή της φιλανθρωπίας”. Οι Ισπανοί έχουν τον τρόπο τους να κερδίζουν αφειδώς φάουλ και σουτάρουν 29 ελεύθερες βολές κατά μέσο όρο, έχοντας ποσοστό ευστοχίας 71,7%.
Το τρίποντο αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι της. Είναι 3η σε εύστοχα τρίποντα (με 9,8 ανά αγώνα) και έχει το 2ο καλύτερο ποσοστό στο τουρνουά (40,2%). Η ομάδα του Ιμπόν Ναβάρο είναι επίσης με διαφορά πρώτη σε κλεψίματα (11,6 μ.ό.), ενώ μοιράζει πολλές ασίστ (18,4 μ.ό.) και είναι 3η στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, δεν υποπίπτει σε πολλά λάθη (9η με 15,0 μ.ό.). Στον αντίποδα, δεν είναι ιδιαίτερα καλή στον τομέα των ριμπάουντ. Για την ακρίβεια είναι 9η σε αυτόν τον τομέα στο Ευρωμπάσκετ με 42,0 μ.ό.
Τα αποτελέσματά της στο Ευρωμπάσκετ
Με Σλοβενία 91-59 (όμιλος)
Με Ιταλία 83-72 (όμιλος)
Με Σερβία 88-87 (όμιλος)
Με Λετονία 96-52 (“16”)
Με Γερμανία 69-61 (“8”)
Οι δύο σταρ
Σαντιάγκο Γιούστα (17,6π., 4,6ρ., 1,4ασ., 1,8κλ., 54,2%τρ.)
Σέρχι Γκαρθία (9,6π., 3,8ρ., 6,2ασ.)
Ο Σαντιάγκο Γιούστα είναι το μεγαλύτεροprospectτης συγκεκριμένης ισπανικής γενιάς και ο παίκτης με το πιοall-aroundκαι καλά δομημένο παιχνίδι. Μπορεί να σκοράρει από μακριά, μπορεί να φτάσει μέχρι το αντίπαλο καλάθι και είναι ο καλύτερος αθλητής της Ισπανίας.
Ο Σέρχι Γκαρθία, πάντως, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παίκτης της. Πρόκειται για τον βασικό πόιντ γκαρντ και δημιουργό, έναν πολύ επικίνδυνο, ταχύτατο (αριστερόχειρα) παίκτη και ιθύνοντα νου της “φούρια ρόχα”. Από τα χέρια του περνούν σχεδόν τα πάντα στην επίθεση.
Προσοχή και σε αυτούς...
Η Ισπανία έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά ή να παίξουν σημαντικό ρόλο σε άμυνα και επίθεση. Ο Τσάμπι Λόπεθ-Αροστέγκι, για παράδειγμα, είναι ένας κόμπο-γκαρντ που μπορεί επίσης να σκοράρει και να δημιουργήσει. Στη φροντ λάιν οι Ισπανοί δεν έχουν κάποιον “σταρ”, ούτε κάποια βασική επιθετική απειλή.
Διαθέτουν όμως παίκτες που έχουν καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι, με τον Μαρκ Μάρτι (10,8π., 3,8ρ., 1,6κλ.) και τον Ραμόν Βίλα (11,4π., 4,8ρ.) να είναι αυτοί που ξεχωρίζουν. Πολύ ποιοτικός παίκτης είναι ο 98άρης της ομάδας, ο Ερικ Βίλα, ένας μοντέρνος, ελαφρύς φόργουορντ που παίζει κυρίως με πρόσωπο στο καλάθι και σουτάρει από μακριά.
Όλοι οι αγώνες της Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ