EUROBASKET 2022

EuroBasket 2022: Ο τρομερός Ντόντσιτς μάς έστειλε πάνω στη Γερμανία και μας έδιωξε από άλλους

Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε όργια απέναντι στους Γάλλους
Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε όργια απέναντι στους Γάλλους FIBA

Το σόου Ντόντσιτς με τη Γαλλία έστειλε την Γερμανία στον δρόμο της Ελλάδας κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα δυο κλαδιά του δέντρου μέχρι τον τελικό. Διαβάστε ποιους αποφεύγουμε, αν φτάσουμε μέχρι εκεί.

Εντάξει κάπου μάς κάνει πλάκα ο ροδομάγουλος Λούκα Ντόντσιτς. Όσα είδαμε στο ματς με τη Γαλλία απλά δεν υπάρχουν, καθώς τελείωσε με 47 πόντους και περνώντας στη δεύτερη θέση των απόλυτων σκόρερ της μιας βραδιάς σε EuroBasket.

Ο Νίκος Γκάλης είχε 46 πόντους εναντίον της Σουηδίας το 1983 στη Ναντ και σχεδόν μετά από 40 χρόνια ο τρομερός και φοβερός Σλοβένος τον προσπέρασε!

Σα να 'χει γυρίσει το ρολόι του χρόνου πίσω και ξαναζούμε την εποχή των μεγάλων σκόρερ. Οι NBAers έχουν έρθει από την Αμερική αγριεμένη και μετά τους 41 πόντους του Γιάννη, ήρθαν οι 47 του Ντόντσιτς. Λέτε να σκέφτεται κάτι καλύτερο ο τρίτος της τρελής παρέας, Νίκολα Γιόκιτς;

Παίζοντας σχεδόν σαράντα λεπτά και παίρνοντας, βέβαια, το μεγαλύτερο μερίδιο των επιθέσεων, οι σταρ της διοργάνωσης συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον και δεν αποκλείεται να δούμε να πέφτει και το ρεκόρ του Εντί Τεράς! Προσοχή, ο τόνος στο άλφα.

Τι εστί Τεράς; Είναι ο Βέλγος μπασκετμπολίστας που το 1957 στη Σόφια στον τελευταία αγώνα κατάταξης της ομάδας του με την Αλβανία (σκορ 90-48) είχε πετύχει 63 πόντους, κερδίζοντας και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά (με μέσο όρο 24,4 π). Δεν ξέρουμε πολλά για την καριέρα του, μόνο ότι πέρασε 12 χρόνια στην Ουνιόν των Βρυξελλών. Το 2013 σε ηλικία 78 ετών μάς άφησε χρόνους και το μεγάλο του ρεκόρ σαν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Εκτός των άλλων, ο Λούκα καθόρισε την οριστική εξέλιξη του Β' ομίλου, που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, αφού εφόσον περάσει το εμπόδιο των "16" θα διασταυρωθεί πιθανότατα με τον δεύτερο του γκρουπ του θανάτου, δηλαδή τη Γερμανία. Τα όργια του Ντόντσιτς και η νίκη της Σλοβενίας διαμόρφωσαν την τελική κατάταξη, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να τερματίζουν πρώτοι, τη Γερμανία να 'ναι δεύτερη και τη Γαλλία τρίτη (πάει σε δυνατό πρώτο νοκ-άουτ ματς εναντίον της Τουρκίας).

Αν, λοιπόν, όλα εξελιχθούν με βάση τη λογική, νικήσουμε την Κυριακή για τους "16" και το ίδιο κάνουν οι Γερμανοί κόντρα στο μαχητικό Μαυροβούνιο, ο δρόμος για τους "4" περνάει μέσα από την έδρα της φορμαρισμένης "νασιοναλμάνσαφτ". Θέλετε κι άλλο; Για να παίξουμε στον τελικό, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποκλείσουμε τη Λιθουανία (ας σταματήσω τις προβλέψεις, ωστόσο, γιατί ήδη απέτυχα οικτρά με τη Γαλλία, όπως αναμενόταν δηλαδή).

Σλοβενία, Γαλλία και Σερβία, πάντως είναι στο από κάτω μέρος του δέντρου και θα φάνε τα μουστάκια τους σε προημιτελικά (πιθανότατα Γάλλοι εναντίον Σέρβων) και ημιτελικό (κόντρα στη Σλοβενία).

Τι κάνεις άνθρωπε μου;

Οι Γάλλοι, που έπαιζαν χωρίς τον Γιαμπουσέλε, ξεκίνησαν καλύτερα το ματς, μέχρι ο Ντόντσιτς να αρχίσει τα δικά του. Στο 12 είχε πετύχει 21 πόντους, έκλεισε το ημίχρονο με 27, γελώντας σαρδόνια σε κάθε φάση, ακόμη και σε... σουτ - τσίρκο όπως λένε οι Αμερικανοί. Όπως αυτό, έξω από τη γραμμή του τρίποντου και ενώ τελείωνε ο χρόνος.

Τι κάνει άνθρωπέ μου; Είσαι καλά ή να βάλω τις φωνές;

"Τι να σας πω για τον κύριο με το 77. Δεν υπάρχουν πράγματα στο μπάσκετ που να μην τα έκανε μέσα στο γήπεδο" ομολόγησε ο Αμάτ Εμπέι μετά το ματς. Οι μπλε -είναι αλήθεια- προσπάθησαν πολύ. Ο Ερτέλ έπαιξε πιο λογικά από ποτέ (10π, 10 ασίστ), ο Γκομπέρ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του (19π, 8ρ), αλλά πρώτα ο διαβολεμένος Ντόντσιτς και στο τέλος τα κλεψίματα των αδερφών Ντράγκιτς, κράτησαν τους πρωταθλητές Ευρώπης στο ύψος τους.

Α, ξέχασα να σας πω ότι η Σλοβενία είχε μια πολύ σημαντική απουσία, αφού ο Μάικ Τόμπϊ είχε πάθει μια μέρα πριν το πιο απίθανο διάστρεμμα που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, όταν μετά το τζάμπολ του αγώνα με τη Γερμανία, προσγειώθηκε πάνω στο πόδι του... διαιτητή!

Το κλέψιμο του Ντίαθ

Ο Αλμπέρτο Ντίαθ λογικά θα έβλεπε το Ευρωμπάσκετ από την τηλεόραση. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο τον είχε αποκλείσει από την δωδεκάδα για την Τιφλίδα, όμως ο τραυματισμός του Σέρχιο Γιουλ τον έβαλε από το παράθυρο στην αποστολή.

Τελικά ο τυπάκος που παίζει στη Μάλαγα δεν πήγε να κάνει τουρισμό, αλλά έβαλε και την υπογραφή του, ή μάλλον το χεράκι του, για να νικήσει η Ισπανία την Τουρκία και να κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου της. Την ώρα που οι Τούρκοι είχαν λογικά μια ολόκληρη τελευταία επίθεση και ήθελε ένα καλάθι για να ανατρέψει το σε βάρος της 68-69.

Ο τραυματίας Λάρκιν μάλλον σκεφτόταν τι φαΐ θα φάει το βράδυ, ο Ντίαθ έκλεψε την μπάλα και οι Ισπανοί ανακτώντας την κατοχή, διατήρησαν το προβάδισμα τους και έφτασαν στη νίκη.

Και οι έντεκα παίκτες της Ισπανίας σκόραραν, κάτι που επισήμανε και ο Σκαριόλο μετά το ματς: "Πολύ ομαδική προσπάθεια, συγχαίρω τα παιδιά για την απόδοση τους και τη νίκη. Και που ήρθαμε πρώτοι, όμως, τι να το κάνουμε; Μας βγήκε αντίπαλος η Λιθουανία" μονολογούσε, βλέποντας, ένα πολύ δυνατό ματς (επανάληψη του τελικού το 2015) πριν η ομάδα του μπει (λέμε τώρα) στους "8".

Την αλήθεια, πάντως, την είπε ο Εργκίν Αταμάν: "Οποια ομάδα μάς έρθει από τον β' όμιλο είναι πολύ καλή. Σε αυτό το γκρουπ οι αγώνες θύμιζαν πλέι-οφ του ΝΒΑ". Αργότερα, έμαθε ότι τους ήρθε η Γαλλία.

Οι Λιθουανοί εν τω μεταξύ είχαν κάνει το καθήκον τους απέναντι στη Βοσνία. Ο Βαλαντσιούνας είχε κέφια μοιράζοντας ξανά πέντε ασίστ, μια εξ' αυτών έμοιαζε με εκείνες του Άρβιντας Σαμπόνις (σταμάτα ιερόσυλε).

Αυτή τη φορά ήταν καλός και ο υιός Σαμπόνις, ειδικά στο μαρκάρισμα του Νούρκιτς, το σχέδιο Β όπως αποκάλυψε μετά τον αγώνα ο Κάζις Μασκβίτις που παραδέχθηκε ότι θα κοιμηθεί και μια μέρα χωρίς πονοκέφαλο!

Σούπερ για άλλο ένα ματς ο Μάριους Γκριγκόνις (16π) που ήδη έχει "κερδίσει" τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Ο Βέλγος... Ντόντσιτς

Ο Λούκα έκανε τα δικά του, αλλά κι ο Ρετίν Ομπασοχάν δεν πήγε πίσω. Με 25 πόντους ήταν ο πρωταγωνιστής του Βελγίου στη νίκη-πρόκριση κόντρα στη Βουλγαρία και έχοντας κάνει ένα πολύ καλό τουρνουά (14.8π, 3.2 ριμπ και 1.8 ασ) θυμηθείτε τον τον χειμώνα που θα τον βλέπουμε στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Βιλερμπάν.

Ειδικά αν βάζει τρίποντα αλά Ντόντσιτς:

Οι Βούλγαροι προσπάθησαν να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες μιας μεγάλης πρόκρισης, στο τέλος υποτάχθηκαν στα "λιοντάρια" με τον Σάσα Βεζένκοβ να βάζει σε ένα ακόμη ματς 26 πόντους (με 13 ριμπάουντ σαν συνοδευτικό, μάλιστα) και να τελειώνει ένα μαγικό τουρνουά.

Ο άσος του Ολυμπιακού είχε συνολικά 26.8π (56.6%δ, 40%τρ, 93%β) 12.2ρ και 2.2 ασίστ. Μια ομάδα μόνος του.

Το Βέλγιο πανηγύρισε την πρόκριση, που έτσι κι αλλιώς είναι επιτυχία για τα δεδομένα του, ετοιμάζεται για την εμπειρία του Λούκα. Παίζει με τον Ισμαέλ Μπακό, πάντως, να προσφέρει και ένα κάρφωμα όλο χάρη.

Κι άλλοι από τη σχολή...

Στους "16" πέρασε και μια ακόμη ομάδα από την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία. Αν μάλιστα τα κατάφερναν και οι Βόσνιοι, θα είχαμε στη δεύτερη φάση και τις πέντε εκπροσώπους. Τώρα πέρασαν οι τέσσερις, καθώς μετά από Σλοβενία, Σερβία και Κροατία, σφράγισε το εισιτήριο και το Μαυροβούνιο που νίκησε μέσα στην Τιφλίδα την οικοδέσποινα Γεωργία με πρωταγωνιστή τον Ιγκόρ Ντρόμπνιακ (22π).

Δικαιολογημένα τα πανηγύρια ακόμη μιας απόφοιτης της μεγάλης σχολής.

Ο Ηλίας Ζούρος το πάλεψε όσο μπορούσε, στις δηλώσεις του μνημόνευσε τον Τόκο Σενγκέλια, που τόσο πολύ του έλειψε σε αυτό το ματς και αφού ευχαρίστησε τον κόσμο, οριοθέτησε το νέο στόχο της Γεωργίας "Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα κυνηγήσουμε να πάρουμε το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου".

Οι Μαυροβούνιοι ετοιμάζονται για την σύγκρουση με τη Γερμανία, που το βράδυ νίκησε πολύ εύκολα την Ουγγαρία, με τον Χέρμπερτ μάλιστα να ξεκουράζει Σρούντερ και Τάις. Δεν θα 'ναι εύκολο το βράδυ. Αλλά αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς.

TAGS EUROBASKET 2022 ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ