EuroBasket 2022: Οι αντίπαλοι, ο δρόμος για το Βερολίνο και τα δεδομένα για τους NBAers
Η καλή κλήρωση για την Ελλάδα στη φάση των ομίλων του EuroBasket 2022, ο πρώτος αντίπαλος στα knockout και τα δεδομένα για τους NBAers.
Η Εθνική Ελλάδας έχει μπροστά της το προολυμπιακό της Βικτόρια (29/6 - 5/7), θέλει να κατακτήσει την πρώτη θέση που θα της δώσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, από το μεσημέρι της Πέμπτης (29/4) όμως γνωρίζει και τους αντιπάλους της στο EuroBasket 2022.
Η διοργάνωση, η οποία μετατέθηκε κατά ένα χρόνο, θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, αρχικά σε τέσσερις πόλεις: στο Μιλάνο (Ιταλία), στην Τιφλίδα (Γεωργία), στην Τσεχία (Πράγα) και στη Γερμανία (Κολωνία). Η τελική φάση, οι knockout αγώνες δηλαδή, θα διεξαχθούν στην O2 Arena του Βερολίνου. Εκεί θέλει να φτάσει η Ελλάδα, για να το καταφέρει όμως θα πρέπει να πάρει τα ματς με τις λεγόμενες "μικρές" ομάδες του ομίλου και στη συνέχεια να "χτυπήσει" ακόμη ένα ώστε να αποφύγει στη φάση των 16 κάποια από τις καλές ομάδες του ομίλου με τον οποίο θα διασταυρωθεί.
Η εθνική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Ιταλία, την Κροατία, την Ουκρανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Εσθονία. Τις τρεις τελευταίες λογικά θα τις κερδίσει χωρίς προβλήματα και από εκεί και πέρα θα ψάξει ακόμη μία νίκη είτε απέναντι στους Ιταλούς, είτε απέναντι στους Κροάτες για να τερματίσει τουλάχιστον δεύτερη.
Το πρόγραμμα της Α' φάσης, σύμφωνα με τη FIBA:
Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η Ελλάδα θα παίξει στις 2/9/2022 με την Εσθονία, στις 3/9 με τη Μεγάλη Βρετανία, στις 5/9 με την Ουκρανία, στις 6/9 με την Κροατία και στις 8/9 με την Ιταλία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη σελίδα της Ελλάδας, το πρόγραμμα θα είναι: με Κροατία στις 2/9, με Ιταλία στις 3/9, με Μεγάλη Βρετανία στις 5/9, με Ουκρανία στις 6/9 και με Εσθονία στις 8/9. Μένει να δούμε ποιο από τα δύο θα ισχύσει.
Στη συνέχεια, η Εθνική θα έχει δύο ημέρες ξεκούρασης (9/9 - 10/9) και στις 11/9 θα παλέψει στο πρώτο knockout, στη φάση των 16 δηλαδή, με κάποια ομάδα από τον Δ' όμιλο στον οποίο θα συμμετάσχουν η υπερδύναμη Σερβία, η αξιόλογη Τσεχία, η Πολωνία, η Φινλανδία, το Ισραήλ και η Ολλανδία.
Αν η Ελλάδα τερματίσει πρώτη, θα παίξει με την τέταρτη του Δ' ομίλου, αν τερματίσει δεύτερη θα αντιμετωπίσει την τρίτη, αν τερματίσει τρίτη θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη, αν τερματίσει τέταρτη, θα παλέψει με την πρώτη, πιθανότατα με τη Σερβία που θεωρείται δικαίως το απόλυτο φαβορί για την κορυφή.
Αν η Ελλάδα περάσει από τη φάση των 16 και προκριθεί στα προημιτελικά, τότε απέναντί της θα βρει ομάδα από τους δύο πρώτους ομίλους (Group A: Ισπανία, Ρωσία, Τουρκία, Γεωργία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Group B: Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβενία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βοσνία) και εκεί θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα.
ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ
Ιταλία και Κροατία είναι οι δύο σημαντικότερες δυνάμεις στον Γ' όμιλο. Η Ιταλία προκρίθηκε ως διοργανώτρια, συμμετείχε όμως στην προκριματική φάση και έγραψε ρεκόρ 4-2. Έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Ντάνιελ Χάκετ, Μάρκο Μπελινέλι, Ντανίλο Γκαλινάρι), έχει αρκετούς νεαρούς, δεν τρομάζει όμως και σίγουρα θα είναι ομάδα στα μέτρα της Ελλάδας, σε μια καλή πρόβα για τα knockouts.
Η Κροατία, από την άλλη, προκρίθηκε με ρεκόρ 4-2 από έναν πολύ ανταγωνιστικό όμιλο στον οποίο βρίσκονταν επίσης η Ολλανδία, η Τουρκία και η Σουηδία, έχει έμπειρους αθλητές όπως ο Κρούνοσλαβ Σιμόν, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο Ντάριο Σάριτς, ο Μίρο Μπιλάν και κάποιους αξιόλογους νεαρούς από τους οποίους ξεχωρίζει ο σέντερ των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ίβιτσα Ζούμπατς.
Η Μεγάλη Βρετανία προκρίθηκε με ρεκόρ 4-2 από όμιλο με τη Γαλλία (4-2), το Μαυροβούνιο (3-3) και τη Γερμανία (1-5), κορυφαίος της παίκτης είναι ο φόργουορντ Όβι Σόκο που αγωνίστηκε στο παρελθόν στα Τρίκαλα, έχει κάποιους καλούς ρολίστες, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη σε τελική φάση τόσο μεγάλου τουρνουά στο οποίο η Ελλάδα θα παραταχθεί με φουλ ρόστερ. Η Ουκρανία είχε και αυτή ρεκόρ 4-2 σε όμιλο με Σλοβενία (4-2), Ουγγαρία (4-2) και Αυστρία (0-6), ενώ η Εσθονία τα κατάφερε με δύο νίκες σε έξι αγώνες, αφήνοντας εκτός τελικής φάσης τη Βόρεια Μακεδονία.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ NBAERS
Αν και τα EuroBasket δεν έχουν την αίγλη ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ή ενός Ολυμπιακού Τουρνουά, συγκεντρώνουν παραδοσιακά αρκετούς NBAers που δηλώνουν πιστοί στις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Αν το EuroBasket διεξαγόταν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δύσκολα θα βλέπαμε πολλά μεγάλα ονόματα από τη στιγμή που η φετινή σεζόν θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.
Με δεδομένο όμως ότι τόσο η σεζόν 2021/22, όσο και η σεζόν 2022/23 θα ξεκινήσουν στις... παραδοσιακές τους ημερομηνίες (αρχές/μέσα Οκτωβρίου), είναι πολύ πιθανό παίκτες όπως ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς κι ο Ντάριο Σάριτς, οι Ισπανοί διεθνείς, οι Γάλλοι διεθνείς, οι Λιθουανοί, ο Λούκα Ντόντσιτς, ο Γιάννης κι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο Τόμας Σατοράνσκι, οι Σέρβοι να προτιμήσουν αυτό το τουρνουά από τα training camps των ομάδων τους και να εκτοξεύσουν το επίπεδο του EuroBasket.
Είναι, προφανώς, νωρίς για να γίνει συζήτηση για οποιονδήποτε σημαντικό NBAer, πολλά θα κριθούν από τις πορείες τους την επόμενη περίοδο, σίγουρα όμως το γεγονός ότι η σεζόν 2021/22 θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, θα βοηθήσει αρκετούς να ξεκουραστούν, να δουλέψουν στη διάρκεια του καλοκαιριού και να μπουν στη γήπεδο στις αρχές Αυγούστου για να βοηθήσουν τον Σεπτέμβριο τις ομάδες τους.
Photo credits: Eurokinissi