X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROBASKET 2022

EuroBasket 2022: Οι Τσέχοι επέλεξαν ν' αποκλειστούν από τον Γιάννη, οι Κροάτες διάλεξαν μονοπάτι

INTIME SPORTS

Κόντρα στην Τσεχία την Κυριακή (21:45) αρχίζει η πορεία της Εθνικής στο Βερολίνο κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την Τσεχία κακό δαίμονα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και θυμάται τον Γιαν Σβόμποντα, την ώρα που οι αντίπαλοί μας περιμένουν με ανυπομονησία τον Γιάννη. Από την άλλη οι Κροάτες διάλεξαν μονοπάτι για να... αποκλειστούν!

Ο κύβος ερρίφθη, ή alea jacta est που αναφώνησε κάποτε και ο Ιούλιος Καίσαρας. Η Εθνική ομάδα, που μετακομίζει από το Μιλάνο στο Βερολίνο, έχει στις αποσκευές της μεν ένα ωραιότατο 5-0, ξέρει όμως ότι τώρα αρχίζει το EuroBasket 2022.

Σας τρέλανα στα κλισέ; Όχι θα σας άφηνα. Όσα έγιναν πάντως στο Λας Βέγκας μένουν στο Λας Βέγκας. Στη Mercedes Benz Arena της γερμανικής πρωτεύουσας αρχίζουν οι τελικοί, με πρώτον εκείνο εναντίον της Τσεχίας.

Για το ελληνικό μπάσκετ η πάλαι ποτέ κραταιά Τσεχοσλοβακία (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1946, 6 αργυρά και 5 χάλκινα μετάλλια, μέχρι τη διάλυσή της) σήμαινε κάποτε... δέος και το '91 στη Ρώμη σοκ, όταν από το πουθενά ήρθε ο περίφημος Γιαν Σβόμποντα, που στη γιορτή του Γκάλη (γινόταν πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ ξεπερνώντας τους 1.000 πόντους) έβαλε 32π (με 13/13 δίποντα) και ήταν ηθικός αυτουργός ενός απίθανου σκορ: 123-113 για την ομάδα του σε μια ήττα-καταστροφή της Εθνικής, που είδε τον δρόμο για την τετράδα να κλείνει ερμητικά.

Ήταν το τουρνουά, στο οποίο τα αμυντικά σχέδια της ομάδας για την εξουδετέρωση των αντιπάλων μας, άρχιζαν με μια αρμαθιά σκόρδα που κρέμονταν στα ελληνικά αποδυτήρια για να ξορκιστούν οι κακοί δαίμονες (ω, ναι).

Ήταν η τελευταία εμφάνιση της Τσεχοσλοβακίας σε ένα Ευρωμπάσκετ (κατέκτησε την 6η θέση). Ήδη είχε εγκαταλείψει η χρυσή φρουρά των Σκάλα, Μπράμπενετς, Κρόπιλακ, που συνέχισαν την παράδοση του Γίρι Ζίντεκ και των άλλων μεγάλων παικτών της Τσεχοσλοβακίας (περισσότεροι οι Τσέχοι, λιγότεροι οι Σλοβάκοι).

Το τσέχικο μπάσκετ έγινε ξανά γνωστό τα τελευταία επτά - οκτώ χρόνια. Μια σπουδαία φουρνιά παικτών και ένας προπονητής (ο Ρόνεν Γκίντζπεργκ που έχει και ισραηλινές ρίζες) πρώτα στη Νίρμπουργκ και μετά στην εθνική (μπορεί και ταυτόχρονα) βρέθηκαν μαζί την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο. Καθώς μάλιστα αναδύθηκε σιγά - σιγά το ταλέντο του Γιαν Βέσελι και του Τόμας Σατοράνσκι, η Εθνική Τσεχίας επανήλθε στο προσκήνιο, κατακτώντας την 7η θέση στο Ευρωμπάσκετ '15, την 6η στο Παγκόσμιο κύπελλο του '19 και την 9η στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις δυο τελευταίες διοργανώσεις είχε αφήσει "μπουκάλα" τη δική μας ομάδα, θυμίζοντας μας εν μέρει το κάζο του 1991. Να τη λοιπόν ξανά στο δρόμο μας, σε ένα ματς-ευκαιρία για μια ρεβάνς εφ' όλης της ύλης. Οι Τσέχοι πέρασαν τα... πάνδεινα μέχρι να προκριθούν στους 16. Ο τραυματισμός (σοβαρό διάστρεμμα) του Τόμας Σατοράνσκι, πριν από το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ, έκοψε την ομάδα στα δύο.

Οι γιατροί έπεσαν πάνω στο νέο γκαρντ της Μπαρτσελόνα (για χάρη του ο Γιασικεβίτσιους άφησε ελεύθερο τον Νικ Καλάθη), που έκανε μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει. Ο πρώην ΝΒΑερ αφού είδε την ομάδα του να πίνει θάλασσα στα πρώτα παιχνίδια, είναι πλέον καλά και στο ματς-κλειδί με το Ισραήλ, ήταν πραγματικός αρχηγός με 14π, 8 ριμπ και 11 ασίστ σε 33 λεπτά συμμετοχής και εν μέσω αποθέωσης από το κοινό στην Πράγα

"Έχω ανάμικτα συναισθήματα, γιατί ενώ γύρισα υγιής και είμαι χαρούμενος ξέρω ότι αν μπορούσα να παίξω στα προηγούμενα μας, ενδεχομένως να είχαμε πάρει καλύτερη θέση", σχολίασε μετά το ματς, όπου οι Τσέχοι ήξεραν -εξαρχής- ότι ο δρόμος τους θα διασταυρωνόταν με την Ελλάδα: "Στο παρελθόν έχουμε κάνει κάποια θαύματα" προειδοποίησε ο κόουτς Γκίντζμπεργκ.

Ο Βόιτσεκ Χρούμπαν που σημείωσε 25π. με 5/6 τρ και του χρόνου θα παίζει στους Λόντον Λάιονς, έδειξε ενθουσιασμένος για την κόντρα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο, δεν έχω ξαναπαίξει σε τέτοια ατμόσφαιρα, θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή και όταν πάω στο ξενοδοχείο θέλω να δω πάλι τον αγώνα σε βίντεο. Πήραμε μια πρόκριση με δυσκολίες και τώρα μας περιμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Ξέρετε κάτι; Αν είναι να αποκλειστούμε, ας μας πει το αντίο ο Γιάννης"!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ωραίος ο Χρούμπαν, πιο ωραίος ο Λάουρι Μάρκανεν, που έβαλε 22π σε 18 λεπτά και έκανε την αποστολή της Φινλανδίας πιο εύκολη απέναντι στην Ολλανδία. Ο "βασιλιάς του βορρά" είναι σε φουλ-φόρμα και οι Φινλανδοί πάνε στο Βερολίνο για να παίξουν πρώτα με την Κροατία και στη συνέχεια... όσο αντέξουν.

Θα 'χουν μαζί τους και 5.000 κόσμο, που πήγαν στην Πράγα και τώρα θέλουν να βρεθούν στο Βερολίνο, αναζητώντας ήδη με μανία εισιτήρια των αγώνων της τελικής φάσης!

Κουτοπόνηροι οι Κροάτες...

Όταν διαλέγεις αντίπαλο ή αντιπάλους, στο τέλος γελάνε οι άλλοι. Ο Μπόγκταν Μπογκτάνοβιτς με τη διαφορά στους 7π. εναντίον της Ουκρανίας, δεν θέλησε να ευστοχήσει στη βολή που θα πήγαινε το σκορ στο +8 και θα έστελνε την ομάδα του στην δεύτερη θέση. Ο Μουλαομέροβιτς έδωσε την σχετική εντολή, καθώς η Κροατία θέλησε να μείνει 3η, και να αποφύγει το μονοπάτι με Σλοβένους, Γάλλους και Σέρβους, προτιμώντας να πάει προς τη μεριά της δικής μας ομάδας.

Προτίμησε να παίξει δηλαδή με τη Φινλανδία, ελπίζοντας ότι στη συνέχεια θα αποκλείσει το νικητή του Λιθουανία - Ισπανία και θα βρεθεί στα ημιτελικά με την Ελλάδα (αν έχει περάσει Τσεχία και Γερμανία). Αν είχε δίκιο ή άδικο, θα το δούμε στο Βερολίνο.

Ο Μπογκντάνοβιτς, πάντως, έδωσε ρεσιτάλ με 27 πόντους (8/16 σουτ) μεταξύ των οποίων το τρίποντο που ξανάβαλε την ομάδα του μπροστά 4:19 πριν από το τέλος. Ο κύριος Μπόγιαν έβαλε +20 πόντους για 12η φορά σε αγώνα Ευρωμπάσκετ, από το ντεμπούτο του το 2012. Μόνο τρεις παίκτες έχουν περισσότερες τέτοιες βραδιές (Γκασόλ 15, Γκόραν Ντράγκιτς 13 και Τόνι Πάρκερ 13)

...όχι όμως και οι Σέρβοι

Αντίθετα η Σερβία, που θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τους Κροάτες (και να τους διαλέξει σαν αντίπαλο, αποφεύγοντας Γάλλους και Σλοβένους) έκανε αυτό που έπρεπε. Έπαιξε πάλι με τις μηχανές στο φουλ και απέναντι στην Πολωνία. Πηγαίνοντας ξανά το σκορ πολύ ψηλά (96π) ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ετοιμάζει πλέον την ομάδα του για τα τελικά στο Βερολίνο.

Ναι μεν θα χάσει τον Νέντοβιτς (έπαθε θλάση και μάλλον δεν προλαβαίνει να ξαναπαίξει στο Ευρωμπάσκετ), είδε όμως τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να επιστρέφει ορεξάτος, σκοράροντας 16 πόντους με 7/10 σουτ, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος μετά τον τραυματισμό του

Φυσικά πρωταγωνιστής ήταν ξανά ο Νίκολα Γιόκιτς. Ο "Τζόκερ" δεν είναι σαρωτικός όπως ο Αντετοκούνμπο και ο Ντόντσιτς, κάνει όμως τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για τους Σέρβους. Αυτή τη φορά έβαλε 19 πόντους χάνοντας μόλις ένα σουτ, πήρε 5 ριμπάουντ και έκανε τρελές φάσεις, όπως αυτό το κλέψιμο με το... backhand. Μα καλά ποιος είναι; Ο Τζόκοβιτς;

Το πρόγραμμα στο Μιλάνο, έκλεισε με τους Ιταλούς να νικούν εύκολα την Βρετανία και να πηγαίνουν κατευθείαν στα... νύχια των Σέρβων. Χωρίς άγχος πάντως η Σκουάντρα Ατζούρα δεν θα είναι τόσο ευκαταφρόνητη όσο πολλοί πιστεύουν.

Ο αγώνας πάντως ήταν ο πρώτος που έδωσε μια βρετανική ομάδα μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Όπως και να 'χει υπήρχε μια συγκίνηση στο τζάμπολ και στην ενός λεπτού σιγή, που κρατήθηκε

Πάμε, λοιπόν. Αρχίζουν τα νοκ-άουτ και πάμε ολοταχώς να μάθουμε ποιοι θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Τέσσερα ματς το Σάββατο (Τουρκία-Γαλλία, Σλοβενία-Βέλγιο, Γερμανία-Μαυροβούνιο και Ισπανία-Λιθουανία) κι άλλα τέσσερα την Κυριακή (Ουκρανία-Πολωνία, Φινλανδία-Κροατία, Σερβία-Ιταλία και Ελλάδα-Τσεχία).

Όποιος χάνει, αποχωρεί και ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει στη γερμανική πρωτεύουσα μέχρι τις 18 του μήνα, όπου είναι προγραμματισμένος ο μεγάλος τελικός!

Δείτε την Game Night για το 5/5 της Εθνικής στο EuroBasket και την αντίπαλό της στο νοκ άουτ:

TAGS EUROBASKET 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ