EuroLeague: Με δικηγόρο τη Ρεάλ το "αντάρτικο" του Μπερτομέου
Το SPORT24 αποκαλύπτει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρεάλ Μαδρίτης, που απείλησε με προσφυγή στα δικαστήρια, ώστε να παραμείνει ο Τζόρντι Μπερτομέου στην καρέκλα του. Το μέτωπο των "6" παραμένει αρραγές και στις 7 Ιουλίου ανακοινώνονται οι διοικητικές αλλαγές. Τεταμένο το κλίμα, ανάμεσα σε δυο "στρατόπεδα".
Μπορεί στη θεωρία η EuroLeague να προχωράει οριστικά στη νέα εποχή, χωρίς τον Τζόρντι Μπερτομέου στο τιμόνι της, παρόλα αυτά ο απερχόμενος πρόεδρος και CEO με την υποστήριξη των πέντε κλαμπ που έχουν συνταχθεί στο πλευρό του (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρ, Εφές) δεν το βάζει κάτω και επιμένει στο να αμφισβητεί τις αποφάσεις των έξι κλαμπ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ελπίζοντας σε ολική επαναφορά.
Αν πιστέψουμε μάλιστα τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ρεάλ, Χουάν Κάρλος Σάντσεθ, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των μετόχων, θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη για ανατροπή του στάτους που διαμορφώθηκε μετά την περίφημη συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Νοέμβριο όταν είχε αποφασιστεί η εκθρόνιση Μπερτομέου!
Πώς, πού και με ποιον τρόπο θα γίνει η συγκεκριμένη κίνηση δεν διευκρινίστηκε. Ούτε αιτιολογείται επακριβώς η αμφισβήτηση σε μια ειλημμένη απόφαση.
Η Ρεάλ, πάντως, πήρε το ρόλο του δικηγόρου του Τζόρντι, καθώς ο Σάντσεθ ήταν ο μοναδικός που έκανε παρεμβάσεις στη διάρκεια της συνάντησης, λέγοντας ότι εκπροσωπεί και τους υπόλοιπους. Μιλάμε για τέσσερα σπουδαία κλαμπ, βεβαια, με πολύ πολύ πιο έμπειρους παράγοντες όπως ο Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι, τζένεραλ-μάνατζερ της Φενέρ. Κανείς εξ αυτών δεν πήρε τον λόγο, άπαντες καλύφθηκαν από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Ρεάλ.
Η στάση των Μαδριλένων προκάλεσε απορίες αλλά και την αντίδραση των έξι, που έχουν ταχθεί κατά του Μπερτομέου, όχι βεβαια γιατί ξαφνικά άρχισαν να αντιπαθούν τον Καταλανό παράγοντα, αλλά επειδή και οι δικές τους έρευνες, αλλά και ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, έχουν επιβεβαιώσει την αίσθηση για κακοδιοίκηση και τουλάχιστον μια ομιχλώδη κατάσταση στο οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης.
Θέλουν οι Μαδριλένιοι (και τα άλλα τέσσερα κλαμπ) να στηρίξουν μέχρις εσχάτων τον Μπερτομέου, ενώ σε όλες τις συνεδριάσεις μέχρι τώρα συμφωνούσαν ότι το θέμα δεν είναι "προσωπικό" και πως "αν αποδειχθεί η κακοδιοίκηση, δεν έχουν πρόβλημα στην αλλαγή του διευθύνοντα συμβούλου". Ξαφνικά στυλώνουν τα πόδια και μοιάζουν να συντάσσονται αναφανδόν γύρω από τον Τζόρντι, που από την πλευρά του δείχνει να έχει ερωτευτεί την καρέκλα του!
Το γκρουπ των έξι, πάντως, παραμένει αρραγές, ενώ στις όποιες εστιάσεις για μη νομότυπη συμμετοχή, πλέον, στις αποφάσεις της Ευρωλίγκας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πέφτουν διαρκώς στο κενό.
Οι Ρώσοι παραμένουν μέτοχοι, ανεξάρτητα με την παρουσία τους στη διοργάνωση που στη συγκεκριμένη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να παίρνουν μέρος στην οργάνωση και τη λειτουργία της EuroLeague, άρα δεν τίθεται θέμα "ακύρωσης" της ψήφου τους για την περίπτωση του Μπερτομέου.
Στις 7 Ιουλίου οι αλλαγές...
Με δεδομένο, λοιπόν, την ισχύ του 6-5 η EuroLeague είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές και να ορίσει τον αντικαταστάτη (ή μάλλον τους αντικαταστάτες) του Μπερτομέου. Το νέο μοντέλο διοίκησης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, προβλέπει μια πιο ομαδική λειτουργία με αρκετές επιτροπές που θα εξετάζουν και θα εισηγούνται.
Τις δυο θέσεις που κατείχε ο Μπερτομέου (πρόεδρος και CEO) θα καλυφθούν από διαφορετικά πρόσωπα, ένα εκ των οποίων θα είναι πιθανότατα ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα (υποψήφιος νέος πρόεδρος).
Στόχος η απελευθέρωση της EuroLeague από το μοντέλο που εφάρμοσε από την αρχή της θητείας του και κυρίως τα τελευταία χρόνια ο Καταλανός δικηγόρος με έμφαση στη διαφάνεια και κυρίως την ενημέρωση των μετόχων για όλα τα ζητήματα που άπτονται των οικονομικών συμφωνιών (σπόνσορες, τηλεοπτικά δικαιώματα, ποσοστά EuroLeague, συνολικά έξοδα της διοργάνωσης κλπ)
Πρόβλημα διχασμού
Έτσι κι αλλιώς οι ισορροπίες είναι λεπτές, το 6-5 υποδείκνυε εξαρχής μια εύθραυστη πλειοψηφία, φαίνεται όμως ότι τα ξεχωριστά στρατόπεδα θα συνεχίσουν να υφίστανται στην διοργάνωση. Ο διχασμός είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το εξετάσουν διεξοδικά οι μέτοχοι, αν θέλουν-όπως λένε- να κάνουν και ένα βήμα προς τα μπροστά.
Ακόμη και στο αγωνιστικό κομμάτι, που μέχρι τώρα δεν επηρεάζεται, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες αν η διοργάνωση εξακολουθεί να βαδίζει με τους μεν και τους δε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Εκτός αν η αποχώρηση Μπερτομέου, ρίξει εν τέλει τους τόνους, και η EuroLeague βρει πάλι μια ενιαία γραμμή, που για χάρη του Τζόρντι έχει χαθεί εδώ και μερικούς μήνες...