EUROLEAGUE

EuroLeague: Οι κορυφαίοι free agents του καλοκαιριού

Κέβιν Πάντερ, Τζόρνταν Λόιντ και Γουέιντ Μπάλντγουιν είναι τρεις από τους κορυφαίους free agents του καλοκαιριού στην EuroLeague
Κέβιν Πάντερ, Τζόρνταν Λόιντ και Γουέιντ Μπάλντγουιν είναι τρεις από τους κορυφαίους free agents του καλοκαιριού στην EuroLeague PHOTO CREDITS: EUROKINISSI / 24MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Λίγο πριν ανοίξει η αγορά των free agents στην EuroLeague, το SPORT24 παρουσιάζει τους δέκα (10) κορυφαίους παίκτες που αγωνίστηκαν φέτος στη διοργάνωση και έχουν το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης με κάθε ενδιαφερόμενο.

Η σεζόν στην EuroLeague ολοκληρώθηκε στη Lanxess Arena της Κολωνίας πριν από μερικές ημέρες, όπερ και σημαίνει πως οι ομάδες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μπορούν να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Όχι σε απόλυτο βαθμό (εκκρεμεί το φινάλε των εθνικών πρωταθλημάτων), δεδομένα όμως με μεγαλύτερη ευχέρεια συζητήσεων και διερευνητικών επαφών εν όψει του φετινού καλοκαιριού.

Λίγο πριν ανοίξει -και τυπικά- η αγορά των free agents στην EuroLeague, το SPORT24 επέλεξε τους δέκα (10) κορυφαίους παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν από μηδενική βάση με κάθε ενδιαφερόμενο και να διεκδικήσουν ένα μεγάλο συμβόλαιο στη διοργάνωση.

Βασίλιε Μίτσιτς (Αναντολού Εφές)

Ο MVP της regular season και του Final Four θα βγει στην αγορά, αναζητώντας το μεγαλύτερο ίσως συμβόλαιο της καριέρας του. Παραμένει βέβαια άγνωστο αν αυτό θα το βρει στην Ευρώπη, αφού οι Σειρήνες από το ΝΒΑ δεν έχουν σταματήσει να ηχούν στα αυτιά του εδώ και μία διετία. Ενδεχομένως μάλιστα, αυτό είναι το καλύτερο timing για να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εδώ και μερικούς μήνες άλλωστε, τα δικαιώματά του ανήκουν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οργανισμό που έχει τόσο τον χώρο όσο και τη διάθεση να του δώσει αρκετά μεγάλο χρόνο συμμετοχής και να τον εντάξει -για τα καλά- στο rotation, ως πρωταγωνιστή.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι θα είναι μέλος της free agency σε μερικές εβδομάδες, δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό αναφορικά με το ενδιαφέρον άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων να τον πάρουν από την Κωνσταντινούπολη. Κάτι που ενδεχομένως να δείχνει ξεκάθαρα ότι το δίλημμα που υπάρχει δεν έχει να κάνει με άλλον οργανισμό της EuroLeague, αλλά αποκλειστικά με το ΝΒΑ και την Αναντολού Εφές.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Βασίλιε Μίτσιτς είχε 16.7 πόντους (με 56.3% στα δίποντα, 38.9% στα τρίποντα, 86.5% στις βολές), 2.6 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 3.1 λάθη ανά 29'59'' συμμετοχής.

Κέβιν Πάνγκος (Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης)

Μετά από μια κακή διετία στην Μπαρτσελόνα, όπου -μεταξύ άλλων- ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ο Κέβιν Πάνγκος (ξανά)δειξε τον πραγματικό του εαυτό. Ήταν το "Α" και το "Ω" στην σπουδαία φετινή διαδρομή της Ζενίτ σε EuroLeague και VTB League, καταφέρνοντας να εκτινάξει την χρηματιστηριακή του αξία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Γι αυτό κιόλας, το έργο της Ζενίτ για παραμονή δεν θα είναι απλό.

Ο βραχύσωμος πόιντ γκαρντ ξέρει ότι μπορεί να πάρει ένα συμβόλαιο πολύ πάνω από αυτό του 1.000.000 ευρώ που είχε τη φετινή αγωνιστική περίοδο στην Αγία Πετρούπολη. Από την στιγμή μάλιστα που υπάρχει ένδεια (τόσο) καλών παικτών στο "1" στην EuroLeague, έχει κάθε δικαίωμα να το εκμεταλλευτεί και να διπλασιάσει ακόμη τις ετήσιες αποδοχές του. Το αξίζει άλλωστε. Η Ζενίτ έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές για να τον "δέσει" για τουλάχιστον μία διετία, πλην όμως ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα παίξει μόνη της, αυτό το καλοκαίρι. Γι αυτό κιόλας, ο βαθμός δυσκολίας του έργου της θα είναι αρκετά υψηλός.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Κέβιν Πάνγκος είχε 13.5 πόντους (52.2% στα δίποντα, 39% στα τρίποντα, 84.5% στις βολές), 2 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ και 2.9 λάθη ανά 28'57'' συμμετοχής.

Κέβιν Πάντερ (Αρμάνι Μιλάνο)

Η ανοδική πορεία του Κέβιν Πάντερ συνεχίστηκε για ακόμη μία σεζόν, όντας πλέον βασικό στέλεχος σε ομάδα που έφτασε μέχρι το Final Four. Παρότι πολλοί απόρησαν το περσινό καλοκαίρι, όταν ο Έτορε Μεσίνα του έδωσε μονοετές συμβόλαιο, στην πράξη φάνηκε ότι η επιλογή του ήταν ιδανική. Σε μια ομάδα με το μέγεθος και τη δυναμική της Αρμάνι Μιλάνο από το "3" μέχρι το "5", η παρουσία του Κέβιν Πάντερ ως βασικού εκτελεστή είτε μετά από ντρίμπλα είτε στατικά ήταν κάτι που έλυσε πολλά προβλήματα για τον ιταλικό σύλλογο.

Σε τέτοιο βαθμό, που κέρδισε πολύ γρήγορα τη θέση του βασικού εκτελεστή των κόκκινων, όντας μάλιστα κι αυτός που σε πολλές περιπτώσεις πήρε την ευθύνη ενός μεγάλου σουτ. Κι ας είχε δίπλα του παίκτες όπως ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο Μάλκολμ Ντιλέινι και ο Τζίτζι Ντατόμε. Για ακόμη ένα καλοκαίρι, θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση με τους ενδιαφερόμενους, αν και το πλέον πιθανό είναι να μετουσιώσει όσα (σπουδαία) έκανε φέτος στο Mediolanum Forum με ένα νέο συμβόλαιο με την Αρμάνι Μιλάνο. Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει άλλωστε.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Κέβιν Πάντερ είχε 11.6 πόντους (με 44.2% στα δίποντα, 35.2% στα τρίποντα, 83.6% στις βολές), 1.5 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά 20'18'' συμμετοχής.

Ιωάννης Παπαπέτρου (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ)

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι, όσον αφορά στην πορεία της καριέρας του. Κι αυτό γιατί στην ηλικία των 27 ετών καλείται να υπογράψει το μεγαλύτερο -ίσως- συμβόλαιο της καριέρας του, όντας παράλληλα στο καλύτερο σημείο της επαγγελματικής του διαδρομής. Με πολύ περισσότερες ευθύνες και αρμοδιότητες σε σχέση με το παρελθόν, έδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σημαντικότερο από έναν απλό ρολίστα σε ομάδα μεγάλων απαιτήσεων.

Έμαθε να παίζει περισσότερο με την μπάλα στα χέρια, βελτιώθηκε στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων και έδειξε πιο συνεπής στο στατικό σουτ (από την άλλη είχε πρόβλημα στο σουτ μετά από ντρίμπλα). Το τριφύλλι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει στο δυναμικό του, προσπαθώντας να συνδυάσει μια καλή οικονομικά προσφορά με ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που θα παλεύει για την είσοδο στην οκτάδα. Από την άλλη, είναι σαφές πως οι μνηστήρες είναι πάρα πολλοί και προέρχονται από τα υψηλότερα πατώματα της EuroLeague. Τόσο από την ανατολή, όσο κι από την δύση.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε 12.1 πόντους (με 42.9% στα δίποντα, 36.3% στα τρίποντα, 73% στις βολές), 4.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 0.6 κλεψίματα και 2 λάθη ανά 30'39'' συμμετοχής.

Ακίλε Πολονάρα (Μπασκόνια)

Ο Ακίλε Πολονάρα ήταν -απολύτως δικαιολογημένα- ο πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν στην EuroLeague. Από τον πάγκο της Μπασκόνια και τα λεπτά ως back up του Τόρνικε Σενγκέλια εξελίχθηκε σε ακρογωνιαίο λίθο της ισπανικής ομάδας, η οποία έφτασε να παλεύει μέχρι το φινάλε της regular season για την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague. Παρά το γεγονός πως πριν από δυο – τρεις μήνες, στην Ιβηρική γινόταν λόγος για επικείμενη συμφωνία υπογραφής νέου συμβολαίου με την Μπασκόνια, το θέμα "πάγωσε" σε τέτοιο βαθμό που προέκυψαν εσχάτως ομάδες με διάθεση να τον πάρουν από τη Fernando Buesa Arena και να του δώσουν όσα... θέλει. Αγωνιστικά και οικονομικά.

Η Φενέρμπαχτσε είναι αυτή που έχει καταγραφεί ως η βασική ενδιαφερόμενη για τον σκληροτράχηλο ψηλό (σ.σ.: στη γειτονική χώρα έκαναν λόγο ακόμη και για συμφωνία), ο οποίος παρέχει ασφάλεια στην άμυνα τόσο ως πάουερ φόργουορντ όσο και ως σέντερ (σε κοντά σχήματα). Αυτό το χαρακτηριστικό είναι άλλωστε που τον έκανε περιζήτητο, μαζί βέβαια με την αλματώδη βελτίωση που παρουσίασε στο τρίποντο, αφού από το 22.5% ανέβηκε στο 44.3% τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Ακίλε Πολονάρα είχε 12.2 πόντους (με 57.2% στα δίποντα, 44.3% στα τρίποντα, 60.3% στις βολές), 6.6 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 0.9 λάθη ανά 29'47'' συμμετοχής.

Τζόρνταν Λόιντ (Ερυθρός Αστέρας)

Αυτός κι αν είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται τη φετινή σεζόν, κι ας βρέθηκε σε ομάδα που έμεινε πολύ μακριά από τη διεκδίκηση ενός εισιτήριου για την οκτάδα. Το μείζον για τον εκρηκτικό κόμπο γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα είναι πως παρουσιάστηκε πολύ πιο σταθερός και έδειξε έτοιμος να ηγηθεί της προσπάθειας σε οποιαδήποτε ομάδα του κορυφαίου επιπέδου. Κατά βάση αγωνιζόμενος στο "2" με έναν πιο... κοντρολαρισμένο κοντό δίπλα του, προκειμένου να τον προστατεύει από τον παρορμητισμό του.

Η Ζενίτ, ο Ολυμπιακός, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν καταγραφεί στον Τύπο ανά διαστήματα ως ενδιαφερόμενες για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Όπου κι αν καταλήξει πάντως, είναι σαφές πως θα το κάνει για ένα ποσό που αγγίζει (ή και ξεπερνάει) το 1.000.000 ευρώ ετησίως. Η επένδυση χρόνου που έκανε στον Ερυθρό Αστέρα έπιασε -και με το παραπάνω- αν σκεφτεί κανείς ότι πείστηκε από τον ατζέντη του να πάει σε οργανισμό της EuroLeague με χαμηλό συμβόλαιο (για τα δικά του δεδομένα), μόνο και μόνο για να εδραιώσει τη θέση του στη διοργάνωση και να διεκδικήσει στα χρόνια που ακολουθούν πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Τζόρνταν Λόιντ είχε 17.3 πόντους (με 51.9% στα δίποντα, 31.1% στα τρίποντα, 90.6% στις βολές), 3.6 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 2.3 λάθη ανά 27'20'' συμμετοχής.

Γουέιντ Μπάλντγουιν (Μπάγερν)

Μετά τον Ακίλε Πολονάρα, ήταν ο παίκτης με τη μεγαλύτερη -και πιο εντυπωσιακή- βελτίωση στα στατιστικά και την επιρροή του στο παιχνίδι. Ο Αντρέα Τρινκιέρι τού έδωσε την μπαγκέτα του βασικού δημιουργού/εκτελεστή της περιφέρειας, μαζί την ελευθερία να το... παρακάνει κάποιες φορές. Πλέον, ο Γουέιντ Μπάλντγουιν δεν βγαίνει στην αγορά ως ένας αρκετά αθλητικός περιφερειακός που μπορεί να βοηθήσει επιθετικά, όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο μετά το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό.

Έχει εδραιώσει τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων κοντών της διοργάνωσης, έχει αποδείξει πως μπορεί να αναλάβει ευθύνες σε ομάδα που διεκδικεί μια θέση στο Final Four και -πολύ περισσότερο- έχει φτάσει σε θέση να αξιώνει συμβόλαιο που φτάνει το 1.000.000 ευρώ ετησίως. Δεδομένης μάλιστα της ένδειας επιλογών που αναμένεται να υπάρξει το φετινό καλοκαίρι σε περιφερειακούς με τα δικά του χαρακτηριστικά (μέγεθος, αθλητικότητα, ένας με έναν), δεν αποκλείεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη (υπερ)αξία.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Γουέιντ Μπάλντγουιν είχε 15.3 πόντους (με 48.8% στα δίποντα, 28.5% στα τρίποντα, 76.1% στις βολές), 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1.1 κλέψιμο και 2.8 λάθη ανά 27'17'' συμμετοχής.

Τόμας Γουόκαπ (Ζάλγκιρις)

Μετά από μία τριετία στη Ζάλγκιρις φαίνεται πως ήρθε η στιγμή να φορέσει άλλη φανέλα στην EuroLeague. Έχει (απο)δείξει τι μπορεί να κάνει, είναι πολύ κοντρολαρισμένος και ιδανικός για να κουμαντάρει μια ομάδα υψηλών απαιτήσεων. ΟΚ, το περιφερειακό σουτ παραμένει... θέμα για τον ίδιο, από την άλλη όμως η σκληράδα που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα και η συνέπεια που δείχνει στα οργανωτικά του καθήκοντα (4 ασίστ κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία στη διοργάνωση) είναι στοιχεία που τον κάνουν πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα.

Το κασέ του δεν είναι στα επίπεδα των υπόλοιπων παικτών που βρίσκονται στη λίστα (δεν υπερβαίνει δηλαδή το 1.000.000 ευρώ), πλην όμως αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για κάθε ομάδα που θέλει να βρίσκεται στην οκτάδα. Δεδομένου μάλιστα του αγωνιστικού του προφίλ και της εμπειρίας που ήδη κουβαλάει, θα μπορούσε να τον κατατάξει κανείς στη λίστα με τις πλέον ασφαλείς επιλογές του φετινού καλοκαιριού. Ολυμπιακός, Μακάμπι και Αναντολού Εφές ενδιαφέρονται για εκείνον.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Τόμας Γουόκαπ είχε 8.2 πόντους (με 46.9% στα δίποντα, 37.1% στα τρίποντα, 90.6% στις βολές, 3 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 1.1 κλέψιμο και 1.6 λάθη ανά 24'09'' συμμετοχής.

Τάιλερ Ντόρσεϊ (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Η έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε στο Ισραήλ τον προηγούμενο μήνα έφτανε για να βάλει πρόωρο τέλος στη συνεργασία του με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ κουβαλάει πλέον την απαιτούμενη εμπειρία από την EuroLeague, έχει δείξει ποιος είναι και τι μπορεί να καταφέρει. Ως εκ τούτου, το όνομά του βρίσκεται στη shortlist των ομάδων πολύ πιο έντονα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, όταν αποφάσισε να αφήσει (προς το παρόν) το ΝΒΑ για να δοκιμάσει την τύχη του στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η ικανότητα στην περιφερειακή εκτέλεση και η έφεση που έχει στο ένας με έναν είναι στοιχεία κάπως δυσεύρετα στην αγορά, ειδικά στις τιμές που κυμαίνεται το συμβόλαιό του (700.000 δολάρια ετησίως είχε στην "ομάδα του λαού"). Γι αυτό κιόλας, αν εν τέλει δεν πειστεί ότι αξίζει να περιμένει για καιρό το ΝΒΑ, οι ομάδες της EuroLeague θα περιμένουν στη γωνία για να τον υπογράψουν. Ήδη, ο Ολυμπιακός έκανε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές κινήσεις για να τον "δέσει" στο ΣΕΦ. Κι οι ερυθρόλευκοι όμως θα πρέπει να περιμένουν, απ' ότι φαίνεται, να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ΝΒΑ.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε 11.2 πόντους (με 48% στα δίποντα, 39.4% στα τρίποντα, 78.8% στις βολές), 2.7 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.9 λάθη ανά 21'52'' συμμετοχής.

Γκερσόν Γιαμπουσελέ (Βιλερμπάν)

Ο 26χρονος φόργουορντ δεν έκανε τόσο εντυπωσιακά πράγματα φέτος, όσο οι υπόλοιποι της λίστας. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα αναφορικά με τη θέση που θα έχει στην αγορά των free agents. Πολύ απλά γιατί έχει το ταλέντο και την προοπτική να μετατραπεί σε ρυθμιστικό παράγοντα για τις ομάδες του κορυφαίου επιπέδου, ήτοι αυτές που διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόκριση στο Final Four. Καθόλου τυχαία, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη που ασχολήθηκε επισταμένως με την περίπτωσή του, σε τέτοιο βαθμό που η φημολογία από το WiZink Center τον θέλει πολύ κοντά στη "Βασίλισσα".

Όπως και να έχει, ακόμη κι αν δεν καταλήξει εν τέλει στην αγκαλιά του Πάμπλο Λάσο, θα βρει σίγουρα ομάδα από το πάνω ράφι, που θα του προσφέρει πολλά περισσότερα από τα 250.000€ που εισέπραξε φέτος ως παίκτης της Βιλερμπάν. Με δυνατότητα να παίξει σε δύο θέσεις ("3" και "4"), αλλά και ατελείωτη ενέργεια στο πίσω μέρος του γηπέδου, ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ μόνο αμελητέα περίπτωση δεν είναι.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ είχε 11 πόντους (με 52.8% στα δίποντα, 38.4% στα τρίποντα, 71.4% στις βολές), 4.2 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.6 λάθη ανά 25'07'' συμμετοχής.

Στη λίστα με τους κορυφαίους free agents δεν χώρεσαν, αλλά θα μπορούσαν να μπουν, κι οι εξής παίκτες: Νταρούν Χίλιαρντ, Αντριέν Μοερμάν, Τζέιλεν Ρέινολντς, Νικολάς Λαπροβίτολα, Λορέντζο Μπράουν, Όστιν Χόλινς, Λούκας Λεκαβίτσιους, Πέιτον Σίβα, Ντίνος Μήτογλου.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ