EUROLEAGUE

Φάιναλ-φορ μια... εθνική υπόθεση

"Final-4 Stories" συνέχεια με τον... εθνικό χαρακτήρα των φάιναλ-φορ και τους ιστορικούς "εμφυλίους"

Φέτος στο Βερολίνο θα συγκρουστούν δύο ελληνικές ομάδες, μια ρώσικη και μια ισπανική. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στο παρελθόν...
Προέλευση


Συνολικά στο φάιναλ-φορ έχουν πάρει μέρος ομάδες από 11 διαφορετικές χώρες. Μόλις τέσσερις "υπερδυνάμεις", ωστόσο, έχουν στείλει πάνω από έναν εκπρόσωπο!

Συγκεκριμένα πλουραλισμό έχει δείξει η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία κι η Γαλλία. Οι "Ίβηρες" έχουν στείλει έξι ομάδες (Μπαρτσελόνα, Εστουντιάντες, Μπανταλόνα, Ρεάλ, Τάου, Μάλαγα), όσες κι η Ιταλία (Μιλάνο, Σκαβολίνι, Βίρτους, Φορτιτούντο, Μπενετόν και Σιένα). Η Ελλάδα έρχεται μετά με πέντε διαφορετικές συμμετοχές (Άρης, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός κι ΑΕΚ), ενώ η Γαλλία έχει μόνο δύο εκπροσώπους τη Λιμόζ και τη Βιλερμπάν.

Η Ρωσία έχει πάρει μέρος μόνο με την ΤΣΣΚΑ, το Ισραήλ αποκλειστικά με την Μακάμπι, η Λιθουανία με τη Ζαλγκίρις, η Τουρκία με την Εφές, η Σερβία με την Παρτίζαν, η Κροατία με την Γιουγκοπλάστικα κι η Σλοβενία με την Ολίμπια Λουμπλιάνας.

Τα ρεκόρ



Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία που φέτος θα στείλει στο φάιναλ-φορ την 21η ομάδα της, την Μπαρτσελόνα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση με 19, έχοντας φέτος διπλή εκπροσώπηση.

Ακολουθεί η Ιταλία με 15 εμφανίσεις, το Ισραήλ με 10, η Ρωσία με 9 και μετά το... χάος. Η Σερβία κι η Κροατία έχουν από 3, η Γαλλία 4, η Τουρκία 2, ενώ Σλοβενία και Λιθουανία έχουν μόνο μια παρουσία.

Από τις χώρες που μετέχουν στην Ευρωλίγκα μόνο η Γερμανία δεν είχε ποτέ την χαρά να πάρει μέρος στα ημιτελικά, καθώς ούτε η Μπάγερν Λεβερκούζεν, ούτε η Άλμπα, ούτε η Μπάμπεργκ, ούτε η Φρανκφούρτη είχαν πετύχει ποτέ κάποια διάκριση.

Το ίδιο ισχύει για την Πολωνία (Σλασκ, Προκόμ), ενώ θα ήταν σκάνδαλο αν η Αγγλία είχε μετρήσει κάποια συμμετοχή.

Τα τρόπαια κι οι τελικοί



Η χώρα που έχει πατήσει περισσότερες φορές την κορυφή της Ευρώπης είναι η Ελλάδα! Χάρις στα 4 τρόπαια του Παναθηναϊκού και το 1 του Ολυμπιακού τα ελληνικά χέρια έχουν σηκώσει την κούπα πέντε φορές! Ακολουθούν με τρεις η Ισπανία (Ρεάλ, Μπανταλόνα, Μπαρτσελόνα), η Κροατία (Γιουγκοπλάστικα) και το Ισραήλ (Μακάμπι). Δύο κατακτήσεις έχει η Ιταλία (Μιλάνο, Κίντερ), η Ρωσία (ΤΣΣΚΑ) κι από μια έχει η Σερβία (Παρτίζαν), η Λιθουανία (Ζαλγκίρις) κι η Γαλλία (Λιμόζ).

Από τις υπόλοιπες χώρες με το… παράπονο έχει μείνει μόνο η Τουρκία (Εφές) κι η Σλοβενία (Ολίμπια), που δεν έχουν παίξει όμως ποτέ στον τελικό!

Το ρεκόρ της Ελλάδα είναι 5 τρόπαια σε 9 τελικούς, ενώ η Ισπανία από την άλλη έχει 3 τίτλους σε 3 σε 9 τελικούς. Το απόλυτο 100% ανήκει στη Λιθουανία, στην Κροατία και στη Σερβία, ενώ η Ιταλία έχει 2 στους 7, ενώ η Μακάμπι έχει 3 τίτλους σε 8 απόπειρες στον τελικό.

Παράδοση




Από καταβολής φάιναλ-φορ, δηλαδή από το 1988 η Ελλάδα ήταν... απούσα μόνο σε τέσσερις τέτοιες διοργανώσεις: το 1992, το 2003, το 2004 και το 2008.

Από την άλλη η Ισπανία έχει 6 απουσίες κι η Ιταλία έχει μείνει έξω από τον... χορό 10 φορές συνολικά.

Το καλύτερο σερί το μετράει η Ρωσία που έχει 7 συνεχόμενες παρουσίες με την ΤΣΣΚΑ να διεκδικεί το τρόπαιο σταθερά από το 2003!

Η Ελλάδα από την άλλη είχε τρέξει το δικό της σερί από το 1993 και τον ΠΑΟΚ ως το 2002 και τον Παναθηναϊκό, έχοντας δηλαδή δέκα συνεχόμενες παρουσίες.

Οι εμφύλιοι



Από τα πρώτα χρόνια των φάιναλ-φορ οι "εμφύλιες" αναμετρήσεις είχαν την τιμητική τους! Μάλιστα τότε υπήρχε κι ο κανόνας που ήθελε τις ομάδες από την ίδια χώρα να συγκρούονται στον ημιτελικό, κάτι που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα έχει ζήσει τρεις τέτοιες "ενδοοικογενειακές" μάχες, όλες μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Η πρώτη ήταν το 1994 στο Τελ Αβίβ κι η δεύτερη το 1995 στη Σαραγόσα, ενώ η τρίτη πράξη του έργου θα παιχτεί στο Βερολίνο. Στις προηγούμενες οι "ερυθρόλευκοι" είχαν πάρει την πρόκριση, αλλά έχασαν το τρόπαιο από ισπανική ομάδα του Ομπράντοβιτς!

Ο πρώτος "εμφύλιος" έλαβε χώρα το 1992 στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Μπανταλόνα και της Εστουντιάντες. Ήταν η αρχή του κανόνα που ήθελε την ομάδα που προέρχεται από μάχη με αντίπαλο που μιλάει την... ίδια γλώσσα να χάνει!

Το 1994 στο Τελ Αβίβ η Μπανταλόνα απέκλεισε τη «γειτόνισσα» Μπαρτσελόνα, ενώ το έργο συνεχίστηκε και το 1996 με τη Μπαρτσελόνα να ξεπερνά το εμπόδιο της Ρεάλ, αλλά να "σκοντάφτει" στον Παναθηναϊκό.

Το 1999 δύο ιταλικές ομάδες έπαιξαν στον τελικό. Κι όχι δύο τυχαίες, αλλά η Βίρτους κι η Φορτιτούντο, δύο σύλλογοι που... μισιούνται. Ο κανόνας επιβεβαιώθηκε κι εδώ. Η ομάδα που πήγε στον τελικό από «εμφύλιο» έχασε!

Και το σερί συνεχίζεται το 2002 στη Μπολόνια. Μπενετόν και Κίντερ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αλλά στο τέλος ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που τους... κλέβει την κούπα μες στο "σπίτι" τους.

Το 2004 ήταν η σειρά δύο άλλων ισπανικών ομάδων: της Φορτιτούντο και της Σιένα. Η ομάδα της Μπολόνια πέρασε στον τελικό, αλλά «έλιωσε» στο καμίνι του "Γιαντ Ελιάου".

Το 2006 στην Πράγα η Ισπανία ήταν αυτή που έστειλε δύο εκπροσώπους που γύρισαν με… άδεια χέρια. Η Τάου κι η Μπαρτσελόνα έπαιξαν στον μικρό τελικό. Κάτι αντίστοιχο έγινε και την επόμενη σεζόν στην Αθήνα, όταν οι "Βάσκοι" έπαιξαν απέναντι στη Μάλαγα στο ματς της παρηγοριάς.

Η ιστορία έχει γράψει δηλαδή για δέκα "εμφυλίους": τρεις μεταξύ ελληνικών ομάδων, τρεις μεταξύ ιταλικών και τέσσερις μεταξύ ισπανικών ομάδων κι η παράδοση λέει ότι καμιά ομάδα που πέρασε από «εμφύλιο» δεν κατέκτησε την κούπα.

Μοναδική φυσιολογική εξαίρεση το 1994 όταν κι οι δύο ημιτελικοί ήταν "εγχώρια" υπόθεση λόγω της παρουσίας δύο συλλόγων από την Ελλάδα και δύο από την Ισπανία.

Οι παραδόσεις, όμως, είναι για να σπάνε...
















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ