Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Ο κάκιστος αριθμός στο Pick and Roll και ο Stretch-5 Παπαγιάννης που τιμώρησε τους "ερυθρόλευκους" στο τέλος
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού από την Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία. Η άμυνα με αλλαγές που έφερε τούμπα το ματς, το σημάδι της Φενέρ στον Πίτερς που έδωσε την ευκαιρία στον Παπαγιάννη ως Stretch-5 να κάνει την ζημιά στο τέλος, το απογοητευτικό νούμερο στο Pick and Roll, αλλά και τα ελπιδοφόρα σημάδια.
Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Οι “ερυθρόλευκοι” πάλεψαν κόντρα στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, επέστρεψαν από το -16, αλλά στο τέλος λύγισαν με 79-77, γνωρίζοντας την 3η ήττα τους σε 6 αγώνες στην EuroLeague.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε κάκιστα το παιχνίδι, βρέθηκε από νωρίς στο -16, αλλά κατάφερε να φέρει τα πάνω-κάτω στο φινάλε, πριν δει τον Γουίλιαμς-Γκος να αστοχεί στην τελευταία επίθεση, με τους “ερυθρόλευκους” να διαμαρτύρονται επίσημα για αυτή την φάση για φάουλ του Γιαμ Μαντάρ.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα των “ερυθρόλευκων”.
Το "κλείδωμα" του Γουόκαπ και το κάκιστο νούμερο στο Pick and Roll του Ολυμπιακού
Η Φενέρ είναι μία ιδιαίτερη ομάδα. Η παρουσία των Πιέρ και Χέιζ στο ρόστερ (αλλά και ψηλών περιφερειακών όπως ο Καλάθης και ο Γκούντουριτς) δίνει την πολυτέλεια στον κόουτς Ιτούδη να δοκιμάζει τρικ στην άμυνα, ρίχνοντας τον Χέιζ στον αντίπαλο πόιντ γκαρντ και τον Πιέρ (και όταν αυτός αποχώρησε με τραυματισμό έναν εκ των Καλάθη, Γκούντουριτς) πάνω στον αντίπαλο πάουερ φόργουορντ.
Αυτό έκανε και κόντρα στον Ολυμπιακό, με τον Χέιζ να πέφτει από την αρχή του ματς πάνω στον Γουόκαπ (και αργότερα στον Γουίλιαμς-Γκος). Ο Αμερικανός φόργουορντ είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην EuroLeague και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον - εμφανώς πάντως εκτός ρυθμού - Γουόκαπ. Η Φενέρ επέλεξε να αμυνθεί με under στα Pick and Roll του Τεξανού γκαρντ (δίνοντάς του δηλαδή το σουτ), αλλάζοντας στο μαρκάρισμά του μόνο αν το σκριν το έδινε ο παίκτης που μάρκαρε ο Καλάθης.
Ο Γουόκαπ ήταν ξεκάθαρο ότι είχε προβλήματα από το μέγεθος του Χέιζ, αλλά και την άμυνα της Φενέρ. Το γεγονός ότι έμεινε άποντος με 0/5 σουτ και είχε 5 ασίστ για 3 λάθη το δείχνουν αυτό. Περισσότερο ωστόσο ήταν η εικόνα του στο ματς - όπως και γενικά τον τελευταίο καιρό - που δείχνει ότι είναι εμφανώς κουρασμένος.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι γενικά ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στο να επιτεθεί σε κατάσταση Pick and Roll όπου το σουτ έπαιρνε ο χειριστής. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι “ερυθρόλευκοι” εκδήλωσαν 13 επιθέσεις με Pick and Roll και σουτ του χειριστή, παίρνοντας μόλις 5 πόντους (3 σε 5 κατοχές ο Γουίλιαμς-Γκος και 2 σε 1 κατοχή ο Κάναν), δηλαδή 0.38 πόντους ανά κατοχή. Η απουσία ενός παίκτη με κάθετο παιχνίδι (αυτό που είναι ο τραυματίας ΜακΚίσικ δηλαδή) πλήγωσε τον Ολυμπιακό ξανά.
Το κακό ξεκίνημα, η άμυνα με αλλαγές που έφερε τούμπα το ματς και τα θετικά μηνύματα στην επίθεση
Ο Ολυμπιακός μπήκε νωθρά στο ματς. Η Φενέρμπαχτσε έκανε ό,τι ήθελε στο παιχνίδι, έβρισκε ελεύθερα σουτ και ξέφυγε στο σκορ, με τον Ντισόν Πιέρ (14 πόντοι με 2/2 δίποντα και 3/3 τρίποντα) να είναι ο υπεύθυνος για αυτό, αφού τα 3 τρίποντα που πήρε σε Catch and Shoot κατάσταση (σουτ από στάση) άνοιξαν την άμυνα των “ερυθρόλευκων”, τιμωρώντας την επιλογή τους να αμυνθούν με Flat στο Pick and Roll (ο ψηλός έμενε πίσω δίνοντας το σουτ) και αλλαγές για τις θέσεις 1 έως 4. Από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα όμως, τα δεδομένα άλλαξαν.
Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει λογική στην άμυνα. Εφάρμοσε πλέον τις αλλαγές σε όλα τα σκριν (με εξαίρεση τα Pick and Roll του Καλάθη, που του έδιναν το σουτ). Οι Μιλουτίνοβ και Φαλ έπαιξαν τις άμυνες που έπρεπε στην περιφέρεια, οι περιφερειακοί των “ερυθρόλευκων” μπόρεσαν να σταθούν αμυντικά στο Post (παίζοντας από μπροστά). Ο Ολυμπιακός έκλεισε χώρους, η Φενέρ έβγαλε κάποια σουτ. Αυτά τα σουτ όμως δεν μπήκαν.
Σύμφωνα με το Hudl Instat, αν αφαιρεθεί ο Πιέρ από την εξίσωση (3/3 τρίποντα), η Φενέρ επιχείρησε 13 σουτ σε καταστάσεις Catch and Shoot, σημειώνοντας μόλις 11 πόντους, δηλαδή 0.84 πόντους ανά κατοχή, σε ένα καλό νούμερο για την άμυνα του Ολυμπιακού. Παράλληλα, η Φενέρ σημείωσε μόλις 9 πόντους σε 12 κατοχές σε κατάσταση Pick and Roll που το σουτ πήρε ο χειριστής (0.75 πόντοι ανά κατοχή) σε ένα επίσης καλό νούμερο. Με λίγα λόγια: Η άμυνα του Ολυμπιακού γύρισε το ματς, αφού παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να τρέξει (14 πόντοι σε κατοχές στο transition σύμφωνα με το Hudl Instat).
Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Ολυμπιακός μπόρεσε να επιτεθεί με άλλους τρόπους και να κάνει ζημιές. Οι “ερυθρόλευκοι” τιμώρησαν στο post την λογική της Φενέρ να έχει κοντό παίκτη στον Πίτερς (ώστε ο Χέιζ να μαρκάρει στην περιφέρεια). Παράλληλα όμως θύμισαν ανά διαστήματα την περσινή μηχανή παραγωγής πόντων με κίνηση μακριά από την μπάλα, αφού πήραν 12 πόντους από κοψίματα στο καλάθι και άλλους 12 σε off screen καταστάσεις (βγαίνοντας από σκριν). Ιδού πώς σκόραραν:
Το σημάδι στον Πίτερς και ο Παπαγιάννης που τιμώρησε τον Ολυμπιακό ως Stretch-5
Το παιχνίδι είχε πάει στον ρυθμό που ήθελε ο Ολυμπιακός. Η άμυνα με αλλαγές λειτουργούσε. Τότε ήταν που η Φενέρ αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική. Παίζοντας με 3 γκαρντ, επέλεξε να παίζει Pick and Roll με τον παίκτη που μάρκαρε ο Άλεκ Πίτερς, σημαδεύοντας τον Αμερικανό στην άμυνα. Ο Πίτερς προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Η απόδειξη: Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Αμερικανός ήταν ο κύριος αμυντικός σε 10 περιπτώσεις και δέχθηκε 17 πόντους, δηλαδή 1.7 πόντους ανά κατοχή.
Όλο αυτό υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να προσπαθήσει να καλύψει τον Αμερικανό. Αυτές οι βοήθειες έμελλε να δώσουν την ευκαιρία στον Παπαγιάννη (15 πόντοι με 3/3 δίποντα και 3/5 τρίποντα) να πετύχει δύο μεγάλα τρίποντα σε κρίσιμα σημεία. Ιδού η μία φάση:
Ο Γουίλμπεκιν ζητάει σκριν από τον Χέιζ, με τον Πίτερς να βρίσκεται κοντά στον Αμερικανό και τον Παπαγιάννη να ανοίγεται στην περιφέρεια.
Ο Γουίλμπεκιν πάει αντίθετα από το σκριν και ο Πίτερς μένει πίσω, με τον Μιλουτίνοβ κλείνει προς τα μέσα
Ο Γουίλμπεκιν ετοιμάζεται να περάσει τον Πίτερς, με τον Μιλουτίνοβ να κλείνει και τον Αμερικανό να πασάρει στον Παπαγιάννη που είναι στην περιφέρεια.
Ο Παπαγιάννης ευστοχεί σε τρίποντο.
Λίγο αργότερα έγινε αυτό:
Ο Γουίλμπεκιν έχει μπροστά του τον Πίτερς. Ο Παπαγιάννης ανεβαίνει να του δώσει σκριν, αλλά ο Αμερικανός του κάνει νόημα να φύγει, με τον Έλληνα σέντερ να πηγαίνει στις 45 μοίρες.
Ο Γουίλμπεκιν περνάει τον Πίτερς και ο Μιλουτίνοβ κλείνει πάνω του. Ο Γουίλμπεκιν πασάρει στον Παπαγιάννη.
Ο Παπαγιάννης ευστοχεί σε τρίποντο.
Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν καλή από την 2η περίοδο κι έπειτα. Έβρισκε τρόπους (ειδικά με τον Μότλεϊ στο παρκέ) να είναι αρκετά κλειστή, αλλά και να μαρκάρει σωστά στην περιφέρεια στα τρίποντα της Φενέρ. Η είσοδος του Παπαγιάννη στο παρκέ ωστόσο άλλαξε τα δεδομένα. Ο διεθνής σέντερ έδειξε πόσο έχει μεταμορφωθεί ως Stretch-5, βάζοντας μεγάλα σουτ, αποτελώντας παράγοντα στο ματς. Ιδού και το Shot Chart του από το παιχνίδι:
Ιδού και το πώς έκανε την ζημιά στον Ολυμπιακό:
Έχει πράγματα να κρατήσει, αλλά θέλει δουλειά
Σε αγώνες που κρίνονται στην μία κατοχή μπορείς να πεις πολλά. Ο καθένας μπορεί να πει την γνώμη του επηρεασμένος από το αποτέλεσμα. Μία νίκη θα θεωρείτο άθλος, η ήττα θεωρείται χαμένη ευκαιρία. Κοιτώντας πάντως την μεγάλη εικόνα, ο Ολυμπιακός έχει κάποια πράγματα που μπορεί να κρατήσει.
Η άμυνα του Ολυμπιακού παραμένει καλή. Η επιθετική λειτουργία των “ερυθρόλευκων” στην 3η περίοδο - και κυρίως οι πόντοι που πήρε με κίνηση μακριά από την μπάλα - δείχνουν ότι σιγά-σιγά (ξανα)εμφανίζονται κάποιοι αυτοματισμοί. Το γεγονός ότι σε μία καυτή έδρα ο Ολυμπιακός έφερε τούμπα το ματς - παίζοντας μάλιστα με τον Μιλουτίνοβ τραυματία - επίσης πιστώνεται στην ομάδα του Πειραιά. Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν προβλήματα σε καταστάσεις μισού γηπέδου και η αδυναμία της ομάδας να δημιουργήσει μετά από ντρίμπλα είναι ζήτημα.
Ο Ολυμπιακός έχασε πράγματι μία ευκαιρία να πάρει την νίκη σε μία έδρα που δεν θα περάσουν πολλές ομάδες, κόντρα σε ένα σύνολο που στοχεύει στο Final Four. Υπήρχαν καλά σημάδια. Είναι σαφές ωστόσο ότι υπάρχουν και αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού των “ερυθρόλευκων” που χρειάζονται βελτίωση.