Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός: Το -13 της πεντάδας των "πράσινων" που άφησε το ματς να ξεφύγει την 1η περίοδο, η στόχευση των Τούρκων και η εξουδετέρωση του “καυτού” Γκάι
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από την Φενέρμπαχτσε. Το -13 που έβγαλε μία πεντάδα των “πράσινων” σε λιγότερο από 4 λεπτά και τους έβαλε σε θέση κυνηγού, η στόχευση της Φενέρ στο post και ο τρόπος που βγήκε εκτός ματς ο “καυτός” Κάιλ Γκάι.
Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Οι “πράσινοι” παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και γνώρισαν την ήττα με 83-69, με την διαφορά των 14 πόντων μάλιστα να τους κολακεύει κιόλας με βάση την εικόνα τους στο παρκέ.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού.
Το τετράλεπτο που έγειρε την πλάστιγγα
Μοιάζει λίγο βαρύ να πει κάποιος ότι ένα παιχνίδι κρίθηκε στην 1η περίοδο. Στην περίπτωση του αγώνα της Φενέρ με τον Παναθηναϊκό ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού το τέλος της πρώτης περιόδου βρηκε την τουρκική ομάδα να προηγείται με 27-9.
Στην πραγματικότητα όμως, όλα κρίθηκαν στο μομέντουμ που βρήκε η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη στα 3 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα που ο Παναθηναϊκός παρέταξε στο παρκέ ταυτόχρονα τους Σλούκα, Βιλντόσα, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ και Λεσόρ. Ο λόγος; Αυτή η πεντάδα είχε πρόσημο -13 στο σύστημα +/-.
Η συγκεκριμένη πεντάδα των “πράσινων” βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Ο λόγος ήταν η έλλειψη μεγέθους στην περιφέρεια, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Φενέρ, ποστάροντας συνεχώς τους γκαρντ του Παναθηναϊκού, βρίσκοντας πόντους είτε άμεσα (σκοράροντας κατευθείαν), είτε έμμεσα (με ασίστ).
Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει δύο φόργουορντ (Πιέρ και Χέιζ-Ντέιβις) που μπορούν να παίξουν με πρόσωπο και πλάτη, ενώ παράλληλα είναι καλοί πασέρ. Όλα αυτά φάνηκαν (και) σε αυτό το παιχνίδι, αλλά ειδικά στην πρώτη περίοδο.
Οι Πιέρ και Χέιζ-Ντέιβις δημιουργούσαν θέματα, αφού δεν είχαν αντίπαλο στα μέτρα τους (εκεί φάνηκε η απουσία του Παπαπέτρου). Σε αυτή την φάση για παράδειγμα, ο Πιέρ πόσταρε τον Βιλντόσα. Όταν ήρθε βοήθεια, πάσαρε στον Καλάθη, που ευστόχησε σε τρίποντο:
Ο Πιέρ ποστάρει τον Βιλντόσα.
Ο Ερνανγκόμεθ δίνει βοήθεια και αφήνει τον Καλάθη ελεύθερο.
Ο Καλάθης ευστοχεί σε τρίποντο.
Δύο φάσεις αργότερα, ο Χέιζ-Ντέιβις πόσαρε ξανά τον Βιλντόσα. Δεν ήρθε η βοήθεια και ο Αμερικανός σκόραρε με άνεση:
Ο Χέιζ-Ντέιβις ποστάρει τον Βιλντόσα.
Ο Παναθηναϊκός δεν στέλνει βοήθεια και ο Αμερικανός σκοράρει.
Σύμφωνα με το Hudl Instat, το διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε στο παρκέ την πεντάδα των Σλούκα, Βιλντόσα, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ, Λεσόρ, η Φενέρ σημείωσε 15 πόντους (έναντι 2 των “πράσινων”), έχοντας 6/8 σουτ (3/5 δίποντα, 3/3 τρίποντα).
Στην πραγματικότητα όμως ευστοχησε σε 6 από τις 7 επιθέσεις που εκδήλωσε, αφού σε μία φάση ο Μότλι πήρε το επιθετικό ριμπάουντ έπειτα από δικό του άστοχο σουτ και σκόραρε. Ιδού και το Shot Chart της Φενέρ σε αυτά τα 3 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα:
Η αχτίδα φωτός που έδωσε ο Γκάι και ο τρόπος που τον έβγαλε εκτός αγώνα η Φενέρ
Ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση στην 2η περίοδο. Με οδηγό τον Κάιλ Γκάι (που εκμεταλλεύτηκε ότι τον μάρκαρε ο πιο “βαρύς” Μπιμπέροβιτς και στην συνέχεια ο - ενίοτε αφελής αμυντικά - Γουίλμπεκιν) το “τριφύλλι” έκανε την αντεπίθεσή του και έφτασε να μειώσει ακόμα και στους 10 πόντους διαφορά.
Ο Αμερικανός σκόραρε χάρη στην κίνησή του μακριά από την μπάλα (είτε off screen - βγαίνοντας δηλαδή από σκριν - είτε κόβοντας στο καλάθι, είτε παίρνοντας την μπάλα χέρι με χέρι) και έδωσε λύσεις. Ιδού και το Shot Chart του:
Οι παίκτες που είχαν αναλάβει το μαρκάρισμα του Γκάι στην δεύτερη περίοδο φάνηκε να μην είναι απολύτως συγκεντρωμένο και το πλήρωσαν. Εδώ φαίνεται ένα παράδειγμα, σε ένα handoff (πάσα χέρι με χέρι) που έκανε με τον Μπαλτσερόφσκι.
Ο Μπαλτσερόφσκι έχει την μπάλα και ο Γκάι κάνει κίνηση να πάρει πάσα με handoff και να σουτάρει. Ο Μπιμπέροβιτς δεν του αρνείται το σκριν, ενώ ο Παπαγιάννης μένει πιο πίσω.
Ο Γκάι ευστοχεί σε ελεύθερο τρίποντο.
Ήταν σαφές ότι - με την εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός - η Φενέρ πρακτικά έπρεπε να ανησυχεί μόνο για τον Αμερικανό γκαρντ και την κίνησή του μακριά από την μπάλα. Η τουρκική ομάδα όμως είναι μία από τις κορυφαίες στην άμυνα μακριά από την μπάλα - αν όχι η κορυφαία - στην Ευρώπη, ειδικά όταν είναι μαζί στο παρκέ έστω δύο εκ των των Καλάθη, Πιέρ, Ντέιβις (που σπάνε τα σκριν εξαιρετικά ή αλλάζουν μαρκάρισμα).
Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Δημήτρης Ιτούδης έριξε τον Νικ Καλάθη πάνω στον Γκάι. Και το αμυντικό πλάνο της ομάδας εστίασε στον Αμερικανό, ο οποίος στην 3η περίοδο κατάφερε να πάρει την μπάλα μόνο μία φορά
Εκεί που φάνηκε ξεκάθαρα ωστόσο ότι η Φενέρ είχε στο μυαλό της τον Γκάι ήταν σε μία φάση της 4ης περιόδου, όταν άλλαξε τρεις παίκτες στο μαρκάρισμά του. Ιδού:
Ο Γκάι μπερδεύει τον Μπιμπέροβιτς και βγαίνει από σκριν στα δεξιά, με τον Πιέρ να ετοιμάζεται να πάρει την αλλαγή.
Ο Γκάι παίρνει την μπάλα με τον Πιέρ πάνω του και πασάρει αμέσως, ξεκινώντας κίνηση για την άλλη πλευρά.
Ο Μπιμπέροβιτς αναλαμβάνει ξανά τον Γκάι, ωστόσο ο Γκούντουριτς είναι έτοιμος να αλλάξει ξανά στην απέναντι πλευρά.
Ο Γκάι βγαίνει στην αριστερή πλευρά, αλλά πλέον πάνω του είναι ο Γκούντουριτς.
Η Φενέρ είχε εξουδετερώσει τον Γκάι. Για να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού όμως έπρεπε να τον σημαδέψει και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Αυτό ακριβώς έκανε, με τον Μάρκο Γκούντουριτς, ο οποίος σκόραρε σε συνεχόμενες επιθέσεις πηγαίνοντας πάνω στον Αμερικανό. Ο Γκάι είχε βγει πλέον από τα νερά του. Η Φενέρ είχε πάρει για τα καλά τον έλεγχο του αγώνα, φτάνοντας στην νίκη.
Πιο έτοιμη η Φενέρμπαχτσε
Η Φενέρμπαχτσε εμφανίστηκε πιο έτοιμη από τον Παναθηναϊκό. Και αυτό είναι λογικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχει κρατήσει τον βασικό της κορμό σε σχέση με πέρυσι και ήξερε πώς να κινηθεί και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Δεν είναι τυχαίο ότι με εξαίρεση τον Παπαγιάννη οι μόνοι παίκτες που πέρασαν τα 20 λεπτά συμμετοχής ήταν στην ομάδα και πέρυσι (Καλάθης, Γουίλμπεκιν, Χέιζ-Ντέιβις, Πιέρ, Γκούντουριτς). Η Φενέρ πόνταρε στην συνοχή της σε αυτό το παιχνίδι.
Η Φενέρμπαχτσε χτύπησε την έλλειψη μεγέθους του Παναθηναϊκού στην περιφέρεια ποστάροντας με τους φόργουορντ της, έριξε ψηλό παίκτη στο μαρκάρισμα του Σλούκα (Χέιζ-Ντέιβις, όπως και στην σειρά των περσινών playoffs κόντρα στον Ολυμπιακό), χτύπησε τις - λογικές - αμυντικές αδυναμίες του Παναθηναϊκού στην 2η και 3η περιστροφή, απόρροια των πολλών νέων προσώπων.
Η Φενέρ ήταν πιο έτοιμη και νίκησε δίκαια. Ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να βρει για αρχή ρόλους. Η ανετοιμότητα των τραυματιών Σλούκα, Βιλντόσα και οι απουσίες των Παπαπέτρου, Μήτογλου σίγουρα δεν βοηθούν.
Η σεζόν όμως προχωράει. Σταδιακά το “τριφύλλι” θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του. Χρόνος πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχει. Έχουν εξάλλου διεξαχθεί μόλις 3 αγωνιστικές.