X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

FINAL FOUR

Final Four - Κύπελλο Ελλάδας: Τα σημεία-κλειδιά του τελικού Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Οι Γιώργος Παπαγιάννης και Σάσα Βεζένκοβ σε Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

To SPORT24 παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά του τελικού του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Η δημιουργία του Σλούκα, ο παράγοντας Γιόβιτς, οι εκτελεστές, οι “πασπαρτού” και η μάχη των  ψηλών. 

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συγκρούονται σήμερα (20/2) στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας (17:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24), διεκδικώντας τον τίτλο.

Είναι το τρίτο φετινό “αιώνιο” ντέρμπι, σε τρίτη διαφορετική διοργάνωση. Στους δύο προηγούμενους αγώνες μοιράστηκαν τις νίκες, με τον Παναθηναϊκό να αλώνει το ΣΕΦ (76-81) για την Stoiximan Basket League και τον Ολυμπιακό να αλώνει το ΟΑΚΑ (65-84) για την EuroLeague. Σε κανέναν εκ των δύο αγώνων όμως το διακύβευμα δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο σήμερα (20/2), όπου οι δύο “αιώνιοι” θα παλέψουν για τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά του αγώνα, έχοντας υπόψη την εικόνα των δύο μονομάχων την φετινή σεζόν, αλλά και τις προηγούμενες αναμετρήσεις τους.

Η δημιουργία του Σλούκα

Δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι μεγάλο μέρος της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού στηρίζεται στην ικανότητα του Κώστα Σλούκα να δημιουργεί καταστάσεις για τους “ερυθρόλευκους”. Ο διεθνής γκαρντ είναι ο κινητήριος μοχλός του Ολυμπιακού και αυτός από τον οποίο ξεκινούν πολλές επιθέσεις όταν βρίσκεται στο παρκέ, συνήθως μέσα από καταστάσεις Pick and Roll.

Ο Σλούκας είναι το μυαλό του Ολυμπιακού. Η ικανότητά του να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του αλλά παράλληλα να εκτελεί κιόλας μετά από ντρίμπλα τον καθιστούν πολύτιμο. Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, έχοντας “καθαρίσει” μεταξύ άλλων τους αγώνες με την ΑΕΚ και την Αναντολού Εφές.

Ο Σλούκα συνήθως έρχεται από τον πάγκο, ωστόσο ο τραυματισμός του Τόμας Γουόκαπ υποχρέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον ξεκινήσει στα τελευταία παιχνίδια. Αν ισχύσει αυτό και στον τελικό, σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να φανεί ποιος θα κληθεί πρώτος από πλευράς Παναθηναϊκού να τον περιορίσει.

Η αναχαίτιση του Σλούκα αποτελεί μείζονα ζήτημα για τον Παναθηναϊκό και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει… παρέλαση στο μαρκάρισμά του. Περισσότερο ενδιαφέρον βέβαια θα έχει το τι άμυνα θα επιλέξουν οι “πράσινοι” να παίξουν στο Pick and Roll που εμπλέκεται ο έμπειρος γκαρντ. Αν επιλέξουν την λογική του flat (με τον ψηλό, δηλαδή τον Παπαγιάννη, να μένει πίσω), τότε θα του δώσουν το περιθώριο να βρει ρυθμό μέσα από το σουτ. Αν επιλέξουν τις αλλαγές, τότε θα του δώσουν την επιλογή να διαλέξει αν θα εκτελέσει ή αν θα δημιουργήσει. Αν τον ωθήσουν στο δεξί του χέρι (όπως κάνουν αρκετές ομάδες), θα τον σπρώξουν περισσότερο στην εκτέλεση.

Ο παράγοντας Γιόβιτς

Ο Παναθηναϊκός είχε τεράστιο πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού του από το ξεκίνημα της σεζόν στα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής αποκτήθηκε ο - προερχόμενος από τραυματισμό - Στέφαν Γιόβιτς, ο οποίος έφερε μια ισορροπία στον τομέα της δημιουργίας. Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό όμως είναι το πρώτο πραγματικά μεγάλο τεστ για τον Σέρβο - λόγω των απαιτήσεων του αγώνα - με το ίδιο να ισχύει και για τους “ερυθρόλευκους”, οι οποίοι θα τον αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά.

Ο Γιόβιτς είναι σαφές ότι ψάχνει ακόμα πατήματα. Έχει κλάση όμως και αυτό φαίνεται. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον στην περιπτωση της αντιμετώπισής του από πλευράς των “ερυθρόλευκων” είναι το πώς θα επιλέξουν να τον μαρκάρουν σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού, πέρα από τις δεδομένης πίεσης που θα του ασκήσουν σε όλο το γήπεδο για να τον κουράσουν.

Στον ημιτελικό κόντρα στον Προμηθέα οι Πατρινοί επέλεξαν να δίνουν βοήθειες από τον παίκτη που μάρκαρε τον Σέρβο και να τον μαρκάρουν με under (μένοντας πίσω από το σκριν) στο Pick and Roll, δίνοντάς του το σουτ επειδή είναι μέτριος σουτέρ, με τον Γιόβιτς να έχει 0/4 τρίποντα. Αν ο Ολυμπιακός επιλέξει την ίδια λογική, ο διεθνής γκαρντ θα κληθεί από νωρίς να βγει μπροστά. Ένα άλλο ζήτημα είναι ποιος θα τον μαρκάρει. Αν ξεκινήσει στην βασική πεντάδα ο Σλούκας αντί του Γουόκαπ, η λογική λέει ότι αρχικά θα αναλάβει το μαρκάρισμά του ο Ντόρσεϊ, αφού πιθανότατα ο Παπανικολάου θα είναι πάνω στον Νέντοβιτς. Πολύ πιθανό βέβαια να ισχύσει το αντίθετο, με τον Παπανικολάου να πέσει πάνω του για να του κλείσει χώρους με το μέγεθός του. Αν βέβαια ξεκινήσει ο Τόμας Γουόκαπ, τότε είναι πολύ πιθανό με τον Ντόρσεί να… μοιράσουν τα καθήκοντά τους στο μαρκάρισμα των δύο Σέρβων.

Ο ρόλος των δύο "πασπαρτού"

Εν τη απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο ρόλος του Χάουαρντ Σαντ-Ρος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στον Παναθηναϊκό, με τον Κουβανό γκαρντ/φόργουορντ να είναι λογικά το αντίπαλο δέος του Κώστα Παπανικολάου. Όχι κυριολεκτικά, αφού δεν είναι σίγουρο ότι θα μαρκάρει ο ένας τον άλλο, αλλά μεταφορικά, αφού οι δυο τους αναμένεται να έχουν τον γνωστό ρόλο “πασπαρτού” στις δύο πλευρές του παρκέ.

Αμφότεροι οι παίκτες ξεκινούν έχοντας ως βάση την άμυνα. Είναι οι δύο εξολοθρευτές των ομάδων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο οτι ο Παπανικολάου θα περάσει τόσο από το μαρκάρισμα του Γιόβιτς όσο και του Νέντοβιτς ή του Μέικον, αφού μαζί με τον Γουόκαπ είναι οι καλύτεροι αμυντικοί περιφερειακοί της ομάδας. Την ίδια στιγμή, ο Σαντ-Ρος λογικά θα χρειαστεί να περάσει τόσο από το μαρκάρισμα του Σλούκα, όσο και του Ντόρσεϊ.

Ο τρόπος που θα διαχειριστούν οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες τα καθήκοντά τους θα είναι κομβικός για το παιχνίδι. Αν εξουδετερώσουν κάποιο από τα ατού του αντιπάλου, θα έχουν κάνει εν μέρη την δουλειά τους Παράλληλα, αν προσφέρουν και στην άλλη πλευρά του παρκέ, τότε θα δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην ομάδα τους. Η βραδιά που θα βρεθεί ο Παπανικολάου έξω από τα 6.75 μέτρα, αλλά και η ικανότητα του Σαντ-Ρος να δημιουργεί ρήγματα (και να παίρνει τα ελεύθερα σουτ που θα του δοθούν) είναι πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς.

Η βραδιά των εκτελεστών

Οι Νεμάνια Νέντοβιτς, Ντάριλ Μέικον και Τάιλερ Ντόρσεϊ έχουν ένα κοινό στοιχείο: Μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν μπροστά στην επίθεση και με συνεχόμενους πόντους να αλλάξουν τα δεδομένα σε ένα παιχνίδι. Το έχουν κάνει αρκετές φορές στην καριέρα τους, το έχουν κάνει φέτος - ο Νέντοβιτς μάλιστα στο ματς στο ΣΕΦ - και μπορεί να το κάνουν και σήμερα (20/2).

Οι τρεις συγκεκριμένοι παίκτες έχουν ως βασικό όπλο την ικανότητά τους στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Όποτε βρίσκονται στο παρκέ αποτελούν κίνδυνο, έστω και αν ενίοτε - όπως όλοι οι σκόρερ - μπορεί να το παρακάνουν. Το σε τι βραδιά θα βρεθούν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τελικού. Μερικοί συνεχόμενοι πόντοι σε ένα παιχνίδι που οι ομάδες συμβαδίζουν στο σκορ μπορεί να τινάξει ένα ματς στον αέρα και οι τρεις συγκεκριμένοι γκαρντ έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό.

Η μάχη των ψηλών

Η μονομαχία των "δεινοσαύρων" ανάμεσα στον Μουστάφα Φαλ και τον Γιώργο Παπαγιάννη τραβάει πάντα την προσοχή. Πριν από τους δύο πανήψυλους σέντερ όμως υπάρχει μία άλλη μονομαχία που θα έχει ενδιαφέρον: Αυτή ανάμεσα στους Σάσα Βεζένκοβ και Οκάρο Γουάιτ.

Ο Σάσα Βεζένκοβ είναι το βαρόμετρο του Ολυμπιακού. Η ικανότητά του να ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του είναι καθοριστική στην λειτουργία της ομάδας, αφού αν είναι αυτός σε καλή βραδιά τραβάει τους πάντες προς τα πάνω. Απέναντί του θα βρει τον φορμαρισμένο Οκάρο Γουάιτ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει στοιχεία που μπορούν να δυσκολέψουν τον Βούλγαρο: Είναι αθλητικός, καλός αμυντικός και - ειδικά τώρα τελευταία - ιδιαίτερα δραστήριος στην επίθεση.

Μετά τους δύο φόργουορντ, η κουβέντα θα πάει πλέον στους Φαλ και Παπαγιάννη. Αμφότεροι αποτελούν τις κολώνες των ομάδων τους στην άμυνα. Ο τρόπος που αλλάζουν κατοχές με το μέγεθός τους σε καταστάσεις Pick and Roll είναι κομβικός για τους “αιωνίους”. Η διαφορά τους στην επίθεση είναι ότι ο Έλληνας σέντερ αξιοποιείται κυρίως μέσω του Pick and Roll, ενώ ο Φαλ ποστάρει πιο συχνά. Η δική τους μονομαχία θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Πίσω από αυτούς τους τέσσερις ψηλούς υπάρχουν… όλοι οι άλλοι. Ο Ολυμπιακός έχει επιλέξει να δώσει χρόνο συμμετοχής κυρίως στους Γιώργο Πρίντεζη και Χασάν Μάρτιν (σε βάρος των Ζαν-Σαρλ και Έισι), ενώ ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιεί και στις δύο θέσεις των ψηλών τον Τζέρεμι Έβανς και ελάχιστα τον Καββαδά. Η προσφορά και αυτών ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο παράγοντας Χ

Σε έναν αγώνα ανάμεσα σε δύο ομάδες που γνωρίζονται καλά, είναι πάντα σημαντικό πώς θα καταφέρει μία εξ αυτών να κερδίσει ένα πλεονέκτημα με κάποιον τρόπο. Ένα ξέσπασμα ενός ρολίστα, ένα τρικ στην επίθεση ή στην άμυνα. Στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για παράδειγμα, ήταν η άμυνα ζώνης του Δημήτρη Πρίφτη που εγκλώβισε τον Ολυμπιακό και έφερε τούμπα το ματς πριν πάρει φωτιά ο Νέντοβιτς. Στον αγώνα στο ΟΑΚΑ ήταν η επιθετικότητα του ΜακΚίσικ που έδωσε λύσεις στον Ολυμπιακό στο τέλος.

Οι δύο ομάδες έχουν αρκετά βαθύ ρόστερ, με παίκτες που μπορεί να δώσουν πράγματα και να αλλάξουν τις ισορροπίες. Αυτό μπορεί να είναι μερικά συνεχόμενα εύστοχα σουτ από έναν παίκτη που η αντίπαλη άμυνα έχει επιλέξει να αγνοήσει. Μπορεί να είναι κάποιοι πόντοι στο post από έναν ρολίστα που χτύπησε τα μις-ματς, ή μαζεμένοι πόντοι από έναν περιφερειακό που πήρε πρωτοβουλία. Μπορεί να είναι ακόμα και ένα τρικ στην άμυνα. Σε ένα ντέρμπι όλα είναι ανοιχτά, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τον δικό τους “Παράγοντα Χ”.

Όπως και να έχει, όταν έρθει η ώρα του πρώτου τζάμπολ στα “Δύο Αοράκια”, οι δύο “αιώνιοι” θα είναι πανέτοιμοι για την μεταξύ τους μάχη. Το τι θα ακολουθήσει θα έχει σίγουρα πολύ ενδιαφέρον. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS FINAL FOUR FINAL 4 ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ