ΣΕΠΚ

Γαζής: "Δεν υπήρξε προβολή"

Γαζής: "Δεν υπήρξε προβολή"
Εθνική κωφών

Στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική στους Ολυμπιακούς κωφών της Ταϊβάν αναφέρθηκε ο Διονύσης Γαζής

Η διοργάνωση διεξήχθη από τις 5 ως τις 15 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 91 χωρών και 4.500 αθλητών.
" Έχω πάρει μέρος σε αρκετές διοργανώσεις, αλλά δεν έχω δει κάτι παρόμοιο από άποψη οργάνωσης και ανταπόκρισης του κόσμου της Ταϊπέι", είπε αρχικά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ ο Έλληνας τεχνικός.

Η Εθνική ομάδα των Ανδρών (που έχει κατακτήσει στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002), αφού νίκησε τη Βενεζουέλα, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, απέκλεισε στους "8" τους διοργανωτές, για να "χτυπήσει" ως το τέταρτο δεκάλεπτο την πανίσχυρη ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχουν χάσει ποτέ το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Αυτό είναι το πρώτο Ολυμπιακό Μετάλλιο που κατακτά η ομάδα των Κωφών και το δεύτερο της Ελλάδας σε ομαδικά σπορ, μετά από αυτό που πανηγύρισε το 2004 η Εθνική ομάδα Πόλο Γυναικών.

" Παλέψαμε πολύ κι ως το 32 ήμασταν μπροστά στο σκορ, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Και το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε την άσχημη ψυχολογία από ένα τέτοιο αποτέλεσμα και να κατακτήσουμε το χάλκινο μετάλλιο (84-71 το Ισραήλ) είναι πολύ σημαντικό", είπε ο έμπειρος κόουτς.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια τόνισε: " Η ομάδα απαρτίζεται από παιδιά από όλη την Ελλάδα. Κάνουμε ένα 4ήμερο καμπ τα Χριστούγεννα και μετά φτιάχνουμε τον προγραμματισμό μας. Οι περισσότεροι παίκτες είναι βαρύκωοι (σ.σ τρεις μόνο είναι κωφοί) και παίζουν σε ερασιτεχνικά σωματεία, ενώ κάνουμε και μια προσπάθεια να προσελκύσουμε και μικρά παιδιά".

" Η προετοιμασία μας ξεκίνησε αρχές Αυγούστου. Μείναμε μια βδομάδα στην Αθήνα και μετά ταξιδέψαμε στο Καρπενήσι, όπου κάναμε την προετοιμασία μας στις ίδιες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι περισσότερες Εθνικές ομάδες. Μείναμε εκεί από τις 9 ως τις 22 Αυγούστου, ενώ στις 31 του μηνός πήγαμε στην Ταϊβάν για να εγκλιματιστούμε στις κλιματολογικές συνθήκες και στη διαφορά ώρας".

" Το επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς οι περισσότεροι παίκτες έχουν τρομερή αντίληψη και δεν καταλαβαίνει κανείς ότι έχουν πρόβλημα ακοής. Είναι πολύ δύσκολο σε ότι αφορά την προπονητική. Πρέπει να μπεις στο πνεύμα των παιδιών. Να φανταστεί κανείς ότι μια προπόνηση που θα κρατήσει 2 ώρες, σε μας θα διαρκέσει 3 ώρες, διότι πρέπει συχνά να σταματάμε τις ασκήσεις και να τις εξηγούμε, ενώ σε μια ομάδα με παίκτες που δεν έχουν πρόβλημα ακοής μπορείς απλά να φωνάζεις".

" Σε ότι αφορά το παιχνίδι είναι απαραίτητο ο καθένας να ξέρει καλά το ρόλο του, οπότε θα πρέπει να δουλέψεις πολύ στην τακτική για να ξέρεις ο καθένας τι πρέπει να κάνει και που θα πρέπει να κινηθεί στο γήπεδο. Οπότε η προπονητική έχει αρκετή δουλειά και χρειάζεται τρομερή υπομονή".

Οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται σε τοπικές κατηγορίες (σ.σ όπως η ομάδα Α.Ο Κωφών στην ΕΣΚΑ), αν κι υπάρχουν ορισμένοι που έχουν δυνατότητες να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο: "Ο Παναγιώτης Ντικούδης (σ.σ ξάδερφος του Δήμου Ντικούδη) πάλεψε πολύ για να παίξει, αλλά δεν τον εμπιστεύονται οι ομάδες".

Είναι πρόσφατο και το παράδειγμα του Μίχα Ζούπαν του πρώτου κωφού παίκτη που αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα, που φέτος θα φοράει τη φανέλα των Τρικάλων: " Μπορεί να διακρίνει κανείς ότι δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ακολουθεί μια πλήρως επαγγελματική καριέρα, οπότε ήταν λογικό να μην αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ταϊβάν".

Ολοκληρώνοντας ο Διονύσης Γαζής εξέφρασε το παράπονο του, που αφορά την περιορισμένη προβολής από τα ΜΜΕ, την αδιαφορία -κατά βάση- των φορέων και την έλλειψη χορηγών: " Δεν ακούστηκε καθόλου αυτό το μετάλλιο. Δυστυχώς αυτή η ομάδα δεν είχε την κάλυψη από τα Μέσα Ενημέρωσης, παρότι έχει σταθερά πολύ μεγάλες επιτυχίες".




















TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ