ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γεννημένος πρωταθλητής ο Τέπιτς

Γεννημένος πρωταθλητής ο Τέπιτς
τέπιτς

Το SPORT 24 κάνει τις πρώτες συστάσεις του γεννημένου πρωταθλητή Μιλένκο Τέπιτς

Ο Μιλένκο Τέπιτς είναι μια περίπτωση… Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, υπό την έννοια ότι, όπως ο «Σόφο», έκανε το ντεμπούτο του στην επαγγελματική κατηγορία της Σερβίας όντας πολύ μικρός. Σε ηλικία μόλις 15 ετών υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιό του με την Βοϊβοντίνα και τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε σε 10 αγώνες της σκοράροντας κατά μέσο όρο 2,5 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Στο Νόβι Σαντ έμεινε 4 χρόνια πριν μετακομίσει στο Βελιγράδι και την Παρτιζάν το καλοκαίρι του 2006. Στο μεταξύ πάντως είχε αρχίσει να… εθίζεται στους τίτλους.
Έκανε θραύση παρέα με τον Τεόντοσιτς!

Ως αυθεντικό ταλέντο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από τους ομοσπονδιακούς προπονητές κι έτσι από πολύ μικρός αποτέλεσε βασικό στέλεχος όλων των Εθνικών ομάδων της Σερβίας. Το πέρασμά του από αυτές, μάλιστα, συνοδεύτηκε από ένα σωρό χρυσά μετάλλια.

Το 2003 ο Τέπιτς αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική παίδων στην Ισπανία. Είχε συγκομιδή 14 πόντων και 6 ριμπάουντ ανά αγώνα εκείνου του τουρνουά, στον τελικό δε απέναντι στην Τουρκία έκανε θραύση σκοράροντας 31 πόντους.

Δυο χρόνια αργότερα μπροστά στους συμπατριώτες του Σέρβους πήρε το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωμπάσκετ των εφήβων. Με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο άρχισε να δικαιολογεί τα καλά λόγια που ακούγονταν γι’ αυτόν.

Πρόπερσι στη Σλοβενία ανήκε στην Εθνική νέων ανδρών, αλλά η κατάληξη της προσπάθειάς του ήταν η ίδια. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ με λιγότερο καλούς μέσους όρους σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις (8,5 πόντοι, 3,5 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ), αλλά με εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό, όπου φιλοδώρησε με 20 πόντους την Ισπανία.

Συνοδοιπόρος του Μιλένκο Τέπιτς σε αυτή τη χρυσή πορεία των «μικρών» εθνικών ομάδων της Σερβίας ήταν ένας παίκτης που θα τον βρίσκει πλέον απέναντί του στα ντέρμπι των «αιωνίων». Ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν επίσης βασικό στέλεχος και από τους ιδιαιτέρως διακριθέντες αυτών των ομάδων. Τώρα πλέον οι δυο τους έχουν πάρει προαγωγή στην Εθνική ανδρών του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που υπολογίζει στη βοήθειά τους στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Πρώτος και με την Παρτιζάν

Ο Μιλένκο Τέπιτς συνήθισε να είναι πρώτος με τις εθνικές ομάδες κι επειδή δεν ήθελε να κόψει αυτή τη συνήθεια, πήγε στην Παρτιζάν. Από το 2006, οπότε μετακόμισε σο Βελιγράδι, μέχρι φέτος κέρδιζε συνεχώς τον τίτλο στην Αδριατική Λίγκα και το πρωτάθλημα Σερβίας, ενώ πέρυσι και πρόπερσι έκανε το νταμπλ. Ο μόνος τίτλος, δηλαδή, που του ξέφυγε αυτή την τριετία ήταν το κύπελλο Σερβίας το 2006! Στη δε Ευρωλίγκα κατάφερε να παίξει τα δύο τελευταία χρόνια στα πλέι οφ.

Στο μεταξύ εξέλισσε κατά τρόπο ανάλογο του ταλέντου του το παιχνίδι του. Από τους 4,9 πόντους και τα 2 ριμπάουντ, που είχε κατά μέσο όρο στην παρθενική σεζόν του στην Ευρωλίγκα (2006-07), έφτασε φέτος να έχει 10 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ, όντας βασικό κομμάτι της φετινής νεανικής και θαυματουργής Παρτιζάν.

Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Τι σόι παίκτης είναι όμως αυτός ο Μιλένκο Τέπιτς; «Μπορεί να παίξει από πλέι μέικερ ως πάουερ φόργουορντ. Το ταλέντο, η προσωπικότητα και η αφοσίωσή του του έχουν δώσει τη δυνατότητα να αναπτύσσει διαρκώς το παιχνίδι του», δηλώνει ο προπονητής του στην Παρτιζάν Ντούσκο Βουγιόσεβιτς και φυσικά κάτι παραπάνω ξέρει.

Κάτι ξέρουν, επίσης, και οι σκάουτερ του ΝΒΑ, που τον έχουν βάλει στο μάτι εδώ και πολύ καιρό. Ο «φάκελός» του είναι πλήρης και ιδού πώς τον ακτινογραφεί η ειδική περί το ντραφτ ιστοσελίδα draftexpress.com:

«Ο Τέπιτς έχει βελτιώσει πάρα πολύ το σουτ του, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά του. Το τζαμπ σουτ του δεν είναι το πιο ωραίο που μπορεί να βρει κανείς στην Ευρώπη, καθώς δεν διαθέτει καμπύλη, ενώ δυσκολεύεται να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Έχει γίνει, ωστόσο, πολύ αξιόπιστος στο σουτ εν στάσει, το οποίο αποτελεί πλεονέκτημα, δεδομένου ότι παίρνει πολύ καλές αποφάσεις όταν πρέπει να σουτάρει.

Ο Τέπιτς είναι πολύ επιθετικός παίκτης και ταυτόχρονα ελέγχει πολύ καλά τον εαυτό του. Είναι ιδιαίτερα υπομονετικός και ομαδικός, μένει πάντα εντός ορίων δίχως να ξεφεύγει, κάνει σπάνια λάθη και δεν βιάζεται. Εκτελεί πολύ σωστά τα επιθετικά συστήματα, κάνει σπουδαία δουλειά στην έξτρα πάσα και στο να βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη, κάτι το οποίο ανεβάζει το μέσο όρο στις ασίστ του. Το ότι έχει ύψος 2.02 τον βοηθά σε αυτό τον τομέα.

Έχει βελτιωθεί στο χειρισμό της μπάλας, νιώθει πια άνετα στο να την κουβαλά, αλλά και να περνά τον παίκτη του με ντρίμπλα, χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια και διαβάζοντας σωστά την αντίπαλη άμυνα. Δεν έχει μεγάλη εκρηκτικότητα στο πρώτο βήμα και στο τελείωμα των φάσεων, αλλά οι διεισδύσεις του γίνονται υπό πλήρη έλεγχο και ξέρει πώς να βρει τον ελεύθερο σουτέρ.

Στην άμυνα ο Τέπιτς έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μια μεριά παίζει πολύ δυνατά, έχει σπουδαίο τάιμινγκ και καταλαβαίνει απολύτως τις οδηγίες του προπονητή. Από την άλλη όμως δεν έχει πολύ γρήγορα πόδια, κάτι που επιτρέπει στον πιο αθλητικό αντίπαλό του να τον περνά σχετικά εύκολα στην άμυνα ένας εναντίον ενός. Ωστόσο είναι εξαιρετικός στην ομαδική άμυνα».







Υποψήφιος για το ντραφτ

Τα 22 χρόνια του, τα 202 εκατοστά του κορμιού του σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για γκαρντ, και το ταλέντο του εν γένει κάθε άλλο παρά αδιάφορες αφήνουν τις ομάδες του ΝΒΑ. Στο προσεχές ντραφτ μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιλεγεί προς το τέλος, δηλαδή κάπου μεταξύ 50 και 60, κάτι πάντως που μάλλον αποτελεί δική του επιλογή.

Όπως λένε αυτοί που ξέρουν ο Μιλένκο Τέπιτς δεν «καίγεται» να παίξει στο ΝΒΑ. Γι’ αυτό άλλωστε προτίμησε να τελειώνει γρήγορα γρήγορα με τον Παναθηναϊκό και δεν θέλησε να πάρει μέρος σε κάποια pre draft camps, που διοργανώνονται αυτό τον καιρό και στα οποία θα μπορούσε να μεγαλώσει τις πιθανότητές του να επιλεγεί κάπου προς το τέλος του πρώτου γύρου. Μάλιστα λέγεται πως στο συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό έχει βάλει όρο να μείνει ελεύθερος για το ΝΒΑ μόνο μετά το τέλος του δεύτερου χρόνου και όχι από το επόμενο καλοκαίρι, όπως κάνει για παράδειγμα ο Νικ Καλάθης.

Αν κάποια ομάδα τον επιλέξει (οι Σαν Αντόνιο Σπερς έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον), θα κρατήσει τα δικαιώματά του και σε περίπτωση που το ταλέντο του ανθίσει τα επόμενα χρόνια του στους «πράσινους» θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει, εφόσον θέλει, την τύχη του. Και με πολύ καλύτερα χρήματα απ’ όσα ενδεχομένως θα έπαιρνε με ένα καλύτερο draft pick τώρα…



Ιδού και μια μπασκετική ανάλυση για μερικές από τις κινήσεις που χρησιμοποιεί ο Τέπιτς








































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ