ΑΡΗΣ

"Γεννημένος" σουτέρ και... δάσκαλος

"Γεννημένος" σουτέρ και... δάσκαλος

Ποιος είναι ο Μπρένταν Ουίντερς που έφερε ο Άρης; Απλά ο γιος του κορυφαίου σουτέρ στην ιστορία, μέλος μιας άκρως αθλητικής οικογένειας, ένας αληθινός δάσκαλος του μπάσκετ! Διαβάστε στο Sport24.gr την περίεργη ιστορία του νέου ξένου των "κιτρίνων".

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κοινό είναι απαιτητικό. Κόσμος με παράδοση (και ιστορία) στο μπάσκετ, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να πεισθεί.

Εξού κι οι αντιδράσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου παίκτη, ο οποίος αφενός προέρχεται από το αδύναμο ουγγρικό πρωτάθλημα κι αφετέρου ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στους συνδέσμους.

Το παρελθόν κι η διαδρομή, ωστόσο, του 28χρονου γκαρντ δικαιώνει το τεχνικό τιμ του Άρη, διότι ο πρώην παίκτης του Ντέιβιντσον κουβαλά περγαμηνές εξαιρετικού σουτέρ.

Άλλωστε στο κολέγιο είχε τη φήμη του "φονιά" πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων, όπως ερμηνεύει και το 40% που είχε στα τέσσερα χρόνια του στο Ντέιβιντσον. Από τη δεύτερη κιόλας σεζόν του είχε καθιερωθεί στην πρώτη πεντάδα σκοράροντας σταθερά διψήφιο νούμερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποφοίτησε από τις "Αγριόγατες" με 16.0 πόντους ανά παιχνίδι.

Βέβαια η δική του "άνθηση" ήρθε σχετικά αργά, διότι όταν τέλειωσε το κολέγιο δεν βρήκε υποτροφία σε κάποιο κολέγιο. Παρότι είχε κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις, κατακτώντας παράλληλα τον γυμνασικό τίτλο της ευρύτερης περιοχής, δεν τράβηξε τα βλέμματα πάνω του. Δεν το έβαλε κάτω, όμως...

Γράφτηκε στο prep school, δηλαδή σε προπαρασκευαστικό σχολείο, βρίσκοντας στην ακαδημία Προσέστερ το... σκαλοπάτι για την μετέπειτα καριέρα του. Μετά τη χρονιά "προετοιμασίας" εντάχθηκε στο δυναμικό του Ντέιβιντσον, ενός μικρομεσαίου κολεγίου που έχει αναδείξει ελάχιστους παίκτες υψηλού επιπέδου, με εξαίρεση τους παλαιότερους Ντικ Σνάιντερ-Φρεντ Χέτζελ και φυσικά τον "μπομπέρ" των Ουόριορς, Στέφεν Κάρι.

"Μετανάστης" στη Γερμανία

Πέρασε τέσσερα καλά χρόνια στο κολέγιο ("βγήκε" με πτυχίο στα Αγγλικά), αλλά δεν έγινε ντραφτ. Παρόλα αυτά πάλεψε για μια θέση στο ΝΒΑ μέσω προπονήσεων με τις ομάδες. Δοκιμάστηκε στουες Πέισερς, στους Πίστονς και στους Μπόμπκατς, αν και τελικά κατάφερε να πάρει μέρος στο summer league του Λας Βέγκας με τους Ουόριορς. Δεν επιλέχτηκε για την πρώτη ομάδα και παρότι του ζητήθηκε να παίξει στο NBDL, προτίμησε να ψάξει για επαγγελματικό συμβόλαιο στη Γερμανία.

Την πρώτη του χρονιά υπέγραψε στη γαλλική Ναντ, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου έκανε μια λαμπρή καριέρα. Συγκεκριμένα άησε εξαιρετικές εντυπώσεις πάιζοντας για την ιστορική Μπάγερ Λεβερκούζεν. Συγκεκριμένα την πρώτη του χρονιά στη "Μπουντεσλίγκα" κέρδισε μια θέση στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, αλλά και την... κορυφή στην στατιστική κατηγορία των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα!

Στη συνέχεια ακολούθησε τη Μπάγερ στο Ντίσελντορφ, καθώς οι δύο ομάδες "ενώθηκαν". Την περασμένη χρονιά, δε, βρήκε συμβόλαιο στην Ουγγαρία και στην παραδοσιακή δύναμη της χώρας, την Πακς.

Ο Ουίντερς στο... Twitter

Ο 28χρονος γκαρντ είναι φανατικός των social media, δείχνοντας μια εμφανής προτίμηση στο Twitter, όπως κάνουν κι οι περισσότεροι Αμερικάνοι παίκτες. Μάλιστα στην τελευταία του "ενημέρωση" έγραψε για την μεταγραφή του στον Άρη: "Πηγαίνω στον Άρη Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα σήμερα για να τελειώσω εκεί τη σεζόν. Είμαι ενθουσιασμένος".

Όσο για το moto του; "Πάντα λείπω, αλλά δεν είναι δύσκολο να με βρει κανείς" όπως αναφέρει ο ίδιος στη σύντομη περιγραφή του.

Ο γιος του κορυφαίου σουτέρ στην ιστορία!

Το σουτ είναι κληρονομικό; Στην περίπτωση του νέου παίκτη του Άρη προφανώς και είναι! Κι αυτό γιατί δεν είναι άλλος από τον γιο του Μπράιαν Ουίντες, ενός παλαιού παίκτη του ΝΒΑ (και νυν προπονητή), που αποτέλεσε τον αγαπημένο παίκτη και το πρότυπο του Μάικλ Τζόρνταν!

Συγκεκριμένα ο "Αιρ" είχε πει σε συνέντευξη του, όταν ρωτήθηκε για το ποιον θεωρεί τον κορυφαίο σουτέρ όλων των εποχών, το όνομα του Ουίντερς. "Είχε τον καλύτερο καρπό από όσους παίκτες θυμάμαι" ήταν η επεξήγηση του Τζόρνταν.

Ο Μπράιαν Ουίντερς έπαιξε σε αρκετές ομάδες του ΝΒΑ κι από τότε που σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης, έγινε προπονητής. Κάθισε στον πάγκο του Πρίντστον, ενώ δούλεψε και σε αρκετές ομάδες του ΝΒΑ όπως οι Καβαλίες, οι Χοκς, οι Γκρίζλις, οι Νάγγετς κι οι Ουόριορς. Ακόμη εργάστηκε ως προπονητής και στις Φίβερ, ομάδα του WNBA, ενώ αυτή την περίοδο αποτελεί τον σκάουτερ των Ιντιάνα Πέισερς!

Μια αθλητική οικογένεια

Η έφεση στον αθλητισμό βρίσκεται στα... γονίδια του "μεγάλου" Ουίντερς, ο οποίος οδήγησε και τα άλλα του παιδιά στον αθλητισμό. Συγκεκριμένα η αδερφή του Μπράνταν, Κέιλιν παίζει ποδόσφαιρο στο κολέγιο του Πόρτλαντ, μιας ομάδας που θεωρείται η παραδοσιακή δύναμη του κολεγιακού γυναικείου αθλητισμού. Εκτός αυτού αποτελεί μέλος και της εθνικής Ηνωμένων Πολιτειών κάτω των 23!

Και δεν είναι η μόνη! Η άλλη αδερφή του, η Μέγκαν, παίζει μπάσκετ στο κολέγιο της Γκονζάγκα, ενώ ο μικρός του αδερφός, ο Ράιαν αγωνίζεται στο κολέγιο Ίλον.

Μπρένταν Ουίντερς: ένας δάσκαλος του μπάσκετ

Ο νέος ξένος του Άρη και αντικαταστάτης του Πι Τζέι Τάκερ είναι επαγγελματίας παίκτης μόνο τον χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι έχει... άλλη ιδιότητα: αυτή του δάσκαλου του μπάσκετ. Συγκεκριμένα έχει ιδρύσει (από το 2009) μια Ακαδημία μπάσκετ, την "Pro-Skills Basketball" στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, μαζί με τον συμπαίκτη του στο κολέγιο και στο Ντίσελντορφ, Λόγκαν Κασμάλσκι.

"Στόχος μας είναι να μάθουμε στα παιδιά την τέχνη του μπάσκετ και να τους δώσουμε παράλληλα μαθήματα ζώης, που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία σε ότι κι αν κάνουν, εντός ή εκτός παρκέ" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ουίντερς, που λατρεύει να διδάσκει τα μυστικά του αθλήματος σε νεαρούς παίκτες. Συγκεκριμένα η Ακαδημία του, εκτός από ατομικές προπονήσεις, διοργανώνει και καλοκαιρινά καμπ.

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ