BASKETBALL ANALYSIS

Γερμανία - Ελλάδα: Το 23% της Εθνικής στα ελεύθερα σουτ, οι 46 πόντοι του Σρούντερ και το μέγεθος των Γερμανών

Κώστας Παπανικολάου και Τάιλερ Ντόρσεϊ
Κώστας Παπανικολάου και Τάιλερ Ντόρσεϊ INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα της Εθνικής Ανδρών από την Γερμανία. Ο Σρούντερ που τα έκανε όλα, η τριάδα Βάγκνερ, Ομπστ, Τάις, το μέγεθος των Γερμανών και το απογοητευτικό 23% της Ελλάδας στα ελεύθερα σουτ που έκλεισε τους χώρους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η Εθνική Ανδρών δεν τα κατάφερε κόντρα στην Γερμανία. Η Ελλάδα πάλεψε, δοκίμασε καταστάσεις, αλλά στο τέλος οι Γερμανοί απλώς ήταν καλύτεροι, παίρνοντας μία δίκαιη νίκη με 107-96 και μαζί την πρόκριση στα ημιτελικά του EuroBasket 2022.

Οι Γερμανοί χτύπησαν σε συγκεκριμένες αδυναμίες της Ελλάδας, έβαλαν την Εθνική στον δικό τους ρυθμό και υπέταξαν μία Εθνική που ήθελε, αλλά από ένα σημείο και μετά αδυνατούσε να ακολουθήσει στο ίδιο τέμπο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα της Εθνικής:

Το αρχικό λάθος στην άμυνα, ο Σρούντερ και ο Ομπστ

Η Γερμανία μπήκε με φόρα στο παιχνίδι. Και αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό από την επιλογή της Εθνικής Ανδρών να μαρκάρει το Pick and Roll των Γερμανών με “Flat” (ο ψηλός έμενε πίσω) όταν σε αυτό εμπλεκόταν ο Γιώργος Παπαγιάννης. Αυτό αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί των Γερμανών - και ειδικά του Ντένις Σρούντερ (26 πόντοι, 8 ασίστ), ο οποίος απέκτησε ρυθμό.

Ο NBAερ γκαρντ βρήκε τους χώρους που έψαχνε κι έτσι μπόρεσε τόσο να εκτελέσει, όσο και να δημιουργήσει. Στην πρώτη περίοδο ο Σρούντερ είχε 8 πόντους και 3 ασίστ, από τις οποίες οι Γερμανοί πήραν άλλους 8 πόντους. Ήταν δηλαδή υπεύθυνος για 16 από τους 31 πόντους της ομάδας του. Το τέλος του αγώνα τον βρήκε να είναι υπεύθυνος για συνολικά 46 πόντους, αφού οι 8 ασίστ του έδωσαν συνολικά 20 πόντους στους Γερμανούς.

Ιδού και το Shot Chart του Σρούντερ από το παιχνίδι:

Το Shot Chart του Ντένις Σρούντερ κόντρα στην Ελλάδα
Το Shot Chart του Ντένις Σρούντερ κόντρα στην Ελλάδα INSTAT SCOUT

Ο Σρούντερ όμως δεν ήταν το μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ο εκρηκτικός γκαρντ σκόραρε μετά από ντρίμπλα, ο Αντρέας Ομπστ (19 πόντοι) έκανε ζημιά σε off screen καταστάσεις (βγαίνοντας από σκριν). Ο γκαρντ της Μπάγερν είναι ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη σε αυτό το κομμάτι. Και πήρε όποιο σουτ ήθελε, όπως το ήθελε, τιμωρώντας την λογική του “Shadow” (σκιά, όπου ο αμυντικός τον ακολουθούσε) που επέλεξε η Ελλάδα για να τον μαρκάρει. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ομπστ σημείωσε 8 πόντους σε 5 κατοχές που πήρε σε off screen καταστάσεις. Κυρίως όμως δημιούργησε αναμπουμπούλα.

Η προσαρμογή της Ελλάδας, ο Λαρεντζάκης και ο Γιάννης

Ο Δημήτρης Ιτούδης άλλαξε άμεσα τακτική μετά το πρώτο τάιμ-άουτ, επιλέγοντας να πάει στις αλλαγές σε όλα τα σκριν. Ήταν το σημείο που πήρε μπροστά ο Φραντζ Βάγκνερ (19 πόντοι), ο οποίος τιμώρησε αυτή την λογική “χτυπωντας” τόσο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όσο και τον Παπαγιάννη με τρίποντα σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα σταδιακά κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση στην άμυνά της. Κυρίως όμως μπόρεσε να βρει ρυθμό στην επίθεση. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η είσοδος του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (18 πόντοι, αλλά και +11 στο σύστημα +/-, το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του), ο οποίος έβγαλε ένταση στην άμυνα - ειδικά μην αφήνοντας τον Βάγκνερ να τον ποστάρει - αλλά έδωσε κάτι εξίσου σημαντικό: Μία απειλή από την περιφέρεια, σημειώνοντας 8 μαζεμένους πόντους (με 2/2 τρίποντα). Ήταν η ανάσα που χρειαζόταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος είχε πλέον ένα στήριγμα στην επίθεση, μία έξτρα απειλή.

Το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την Ελλάδα να προηγείται με 57-61 χάρη στο τρελό buzzer-beater του Σλούκα. Ο Γιάννης είχε ήδη 19 πόντους και 8 ασίστ, από τις οποίες προέκυψαν 20 πόντοι. Το παιχνίδι όμως πήγαινε σε εξωφρενικά ψηλό σκορ, με την Γερμανία να έχει περισσότερο επιθετικό ταλέντο, οπότε πλέον υπήρχαν δύο ερωτήματα: 1. Θα συνεχίσει η Ελλάδα να σκοράρει στον ίδιο ρυθμό; 2. Θα μπορούσε η άμυνα να βελτιωθεί για να περιορίσει τους Γερμανούς; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα ήταν αρνητική.

Η "καλή" πεντάδα των Γερμανών και η φάση που τα είπε όλα

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν στην 3η περίοδο με την βασική τους πεντάδα: Σρούντερ, Ομπστ, Βάγκνερ, Φόγκτμαν, Τάις, μία πεντάδα που συνολικά είχε +19, το καλύτερο ανάμεσα στους Γερμανούς. Η Ελλάδα απάντησε με μία αλλαγή (Σλούκας αντί Καλάθη λόγω τριών φάουλ του δεύτερου) στο πλευρό των Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννη και Παπαγιάννη. Ήταν η στιγμή που η Γερμανία θα έδειχνε τα δόντια της.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν έκαναν πιο σαφές στο δεύτερο ημίχρονο ότι θα έστηναν τείχος στον Γιάννη, με τον Τάις (13 πόντοι, 16 ριμπάουντ) στην πρώτη γραμμή. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν τέσσερις σερί κακές κατοχές με επίθεση στο ένας εναντίον ενός (2 του Γιάννη και από μία Ντόρσεί και Σλούκας), με τους Γερμανούς να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Η διαφορά δεν ξέφυγε. Ήταν σαφές όμως ότι δεν υπήρχαν χώροι, με την Δημήτρη Ιτούδη να επιλέγει να αλλάξει τα δεδομένα ρίχνοντας στο παρκέ μία πεντάδα που πίστευε ότι του έδινε όσα ήθελε για να ανοίξει το γήπεδο: Καλάθης, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Γιάννης. Λίγο αργότερα ωστόσο έγινε η φάση που λίγο-πολύ έδειξε το πού θα πήγαινε το παιχνίδι και την ξεκάθαρη επιλογή των Γερμανών να κλείσουν χώρους. Ιδού:

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να πάει προς το καλάθι, με όλη την Γερμανία να τον περιμένει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να διεισδύσει προς το καλάθι, με όλη την άμυνα της Γερμανίας να τον περιμένει
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να διεισδύσει προς το καλάθι, με όλη την άμυνα της Γερμανίας να τον περιμένει PRINTSCREEN

Ο Γιάννης πάει προς τα μέσα και οι Γερμανοί κλείνουν όλοι πάνω του, μην μαρκάροντας κανέναν άλλο παίκτη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τραβάει όλη την άμυνα πάνω του και οι 4 συμπαίκτες του είναι ελεύθεροι, με τρεις από αυτούς στην γραμμή του τριπόντου
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τραβάει όλη την άμυνα πάνω του και οι 4 συμπαίκτες του είναι ελεύθεροι, με τρεις από αυτούς στην γραμμή του τριπόντου PRINTSCREEN

Ο Γιάννης πασάρει στον Καλάθη, ο οποίος διστάζει και τελικά του πασάρει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πασάρει στον Καλάθη, ο οποίος είναι ελεύθερος, ωστόσο επιλέγει να πάει προς τα μέσα και να δώσει πίσω την μπάλα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πασάρει στον Καλάθη, ο οποίος είναι ελεύθερος, ωστόσο επιλέγει να πάει προς τα μέσα και να δώσει πίσω την μπάλα PRINTSCREEN

Ο Γιάννης κλείνεται και δέχεται τάπα από τον Φόγκτμαν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιχειρεί σουτ υπό την πίεση του Τάις, με τον Φόγκτμαν να έρχεται από πίσω και να τον κόβει
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιχειρεί σουτ υπό την πίεση του Τάις, με τον Φόγκτμαν να έρχεται από πίσω και να τον κόβει PRINTSCREEN

Η φάση αυτή συνέβη στο 66-62. Στην εξέλιξή της ο Βάγκνερ έκανε το σκορ 69-62 με τρίποντο. Μετά υπήρξε η εξής αλληλουχία φάσεων:
- Ο Ντόρσεϊ αστοχεί σε τρίποντο υπό πίεση και ο Βάγκνερ με νέο τρίποντο (έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ) έκανε το 72-62.
- Με όλη την άμυνα να είναι πάνω στον Γιάννη, ο Παπαπέτρου αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο. Ο Φόγκτμαν απάντησε με τρίποντο για το 75-62.
- Ο Γιάννης πήρε τρίποντο υπό πίεση και αστόχησε, η Γερμανία βρήκε στο transition και ο Τάις σκόραρε για το 77-62.

Η Ελλάδα άλλαξε πάλι πεντάδα. Έριξε στο παρκέ τον Λαρεντζάκη και τον Αγραβάνη και έπαιξε με τρία γκαρντ. Ο Γιάννης με δύο προσωπικά καλάθια μείωσε σε 79-69. Ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα έβγαλε αντίδραση, αλλά σπασμωδικά.

Παίζοντας με τρία γκαρντ η Ελλάδα είχε πλέον χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα. Κάτι κέρδιζε στην επίθεση, αλλά θυσίαζε περισσότερα στην άμυνα. Οι Γερμανοί χτυπούσαν τις αλλαγές κοντά στο καλάθι ποστάροντας και παίρνοντας επιθετικά ριμπάουντ ή και από έξω προς τα μέσα στην περιφέρεια. Το έκαναν αυτό και στην τέταρτη περίοδο. Η Ελλάδα δεν είχε απάντηση. Όταν αποβλήθηκε και ο Γιάννης το παιχνίδι είχε τελειώσει.

Οι αριθμοί που λένε (μέρος) της αλήθειας

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Γερμανία έπαιξε Isolation (ένας εναντίον ενός) σε 17 κατοχές, σημειώνοντας 22 πόντους (τους 12 ο Σρούντερ). Σε άλλες 14 κατοχές έπαιξε Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας για 16 πόντους (7 ο Σρούντερ, 8 ο Βάγκνερ), Πόσταρε 12 φορές, παίρνοντας 10 πόντους. Αυτοί είναι τρεις διαφορετικοί τρόποι επίθεσης, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: Η επιτυχία τους εξαρτάται από την ατομική ικανότητα ενός παίκτη στην εκτέλεση. Κοινώς, οι Γερμανοί απλώς ήταν καλύτεροι στο ένας με έναν.

Υπάρχει ένας ακόμα αριθμός που δείχνει πολλά: Η Γερμανία είχε 12 αμαρκάριστα σουτ. Ευστόχησε σε 7 από αυτά, παίρνοντας 18 πόντους. Η Ελλάδα είχε 14 αμαρκάριστα σουτ και ευστόχησε στα 4, παίρνοντας 11 πόντους. Στην πραγματικότητα όμως είχε 3/13 (23%) και πηρε 8 πόντους, αφού το ένα αμαρκάριστο σουτ ήταν αυτό του Σλούκα από το κέντρο. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης των 8 ασίστ του πρώτου ημιχρόνου είχε... μηδέν ασίστ στο δεύτερο ημίχρονο, αφού καμία πάσα του δεν μετουσιώθηκε σε καλάθι.

Η κουβέντα για την αδυναμία της Ελλάδας στο σουτ είναι χρόνια. Κόντρα στην Τσεχία είχε αναφερθεί ότι ενώ είναι πράγματι πρόβλημα αυτό, υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο θέμα που απαγορεύεται να συμβεί όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Γιάννης: Ο δισταγμός. Αν ένας παίκτης διστάσει, τότε η αντίπαλη άμυνα θα προσαρμοστεί. Θα κλείσει τους χώρους. Η Ελλάδα δίστασε πολλές φορές κόντρα στην Γερμανία. Για αυτό και έπεσε σε τείχος στο τέλος.

Έχασε από μία καλύτερη ομάδα

Είναι καλό ενίοτε ο κόσμος να θέτει τα πράγματα σε μία ρεαλιστική βάση. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ηττήθηκε από έναν καλύτερο αντίπαλο. Από την στιγμή που η Εθνική μπήκε στον ρυθμό των Γερμανών θα έπρεπε να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική εμφάνιση για να νικήσει.

Η Ελλάδα ηττήθηκε σε ματς που σημείωσε 96 πόντους. Σκόραρε δηλαδή 1.06 πόντους ανά κατοχή, όταν σε όλο το τουρνουά σημείωνε 1.07 πόντους ανά κατοχή. Δεν άλλαξε δηλαδή κάτι στην απόδοση της επίθεσής της. Άλλαξε στην άμυνα όμως, αφού οι 107 πόντοι που δέχθηκε μεταφράζεται σε 1.15 πόντους ανά κατοχή (όταν σε όλο το τουρνουά δεχόταν 0.91 ανά κατοχή).

Η Ελλάδα ήταν καλή στο transition στο τουρνουά επειδή είχε τον Γιάννη, τον Ντόρσεϊ, τον Καλάθη και τον Παπανικολάου. Η Γερμανία όμως είναι καλή στο transition επειδή τρέχουν όλοι οι παίκτες τους. Στα μάτια του κόσμου το γρήγορο τέμπο βόλευε την Ελλάδα επειδή θα έκρυβε τις αδυναμίες στην επίθεση μισού γηπέδου και θα έδινε ευκαιρίες στον Γιάννη να τρέξει. Στην πραγματικότητα όμως εξέθεσε τα προβλήματά της όταν ανοίγει το τέμπο ενός αγώνα, όπου κερδίζει η ομάδα που έχει παίκτες με περισσότερο ατομικό ταλέντο. Και η Γερμανία είχε περισσότερο ατομικό ταλέντο

Η Εθνική Ανδρών έδωσε ό,τι είχε. Πάλεψε, δοκίμασε πράγματα, σχήματα. Βρήκε όμως απέναντί της μία ομάδα που μπορούσε να εκθέσει τα ψεγάδια της. Μία ομάδα με μέγεθος, καλούς αθλητές, αλλά και παίκτες με ικανότητα στην εκτέλεση και την δημιουργία. Δεν είναι ντροπή να χάνεις από έναν ανώτερο αντίπαλο. Ειδικά όταν τα έχεις δώσει όλα. Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα μπορούσε να φτάσει μέχρι την 8αδα αυτού του EuroBasket. Το θέμα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα.

Δείτε την Game Night μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από την Γερμανία:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ