Γιάνις Τίμα: Ποιος ήταν ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού που έφυγε από τη ζωή
Διαβάστε ποιος ήταν ο Γιάνις Τίμα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 32 ετών. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, το πέρασμά του από την EuroLeague, ο Ολυμπιακός και η εθνική Λετονίας.
Ο Γιάνις Τίμα βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 32 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την Λετονία και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν μόλις 32 ετών, με τις συνθήκες του θανάτου του να βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.
Ο Γιάνις Τίμα γεννήθηκε στις 2 Ιουλιου 1992 στην Κράσλαβα στην Λετονία. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της περιοχής του, ωστόσο μόλις στα 15 του χρόνια κέρδισε την μεταγραφή του στην Ρίγα, με την οποία έκανε ντεμπούτο σε επίπεδο ανδρών σε ηλικία 16 ετών.
Θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας του και μαζί με τον - μετέπειτα NBAερ - Νταβίς Μπέρτανς οι καλύτεροι παίκτες της γενιάς τους (των γεννημένων το 1992) στην Λετονία. Παρέα μάλιστα οδήγησαν την χώρα τους στο χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket U18 του 2010.
Ο Τίμα είχε από νωρίς την φήμη του σουτέρ και την επιβεβαίωσε σε όλη την καριέρα του. Παίκτες με το δικό του προφίλ, με ύψος 2.01 μέτρα που μπορούσαν να παίξουν στις δύο "πλάγιες" θέσεις (σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ), με καλά αθλητικά προσόντα (νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων στην VTB League το 2017) και σούταραν όπως αυτός ήταν και είναι πάντα περιζήτητοι. Έπειτα από μία διετία στην Βέντσμπιλς (2012-2014), όπου οι εμφανίσεις του απασχολήσουν ακόμα και το NBA και να επιλεχθεί στο Νο60 του NBA Draft 2013 από τους Μέμφις Γκρίζλις (για χάρη των Πίστονς), ο Λετονός επέστρεψε στην Ρίγα.
Την σεζόν 2014/15 ο Τίμα μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του με την φανέλα της Ρίγα, αφού αναδείχθηκε κορυφαίος νεαρός παίκτης της VTB League, σε ηλικία 23 ετών. Αυτό έφερε και την πρώτη μεταγραφή του, στην Ζενίτ, όπου για μία διετία (2015-2017) είχε 13.6 πόντους μέσο όρο με κοντά στο 38% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής.
Οι καλές του εμφανίσεις έμελλε να του χαρίσουν μία μεταγραφή στην Μπασκόνια την σεζόν 2017/18. Η σεζόν 2018/19 τον βρήκε στον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ, όπου λόγω της πληθώρας επιλογών στις θέσεις των φόργουορντ (Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Αξέλ Τουπάν, Σάσα Βεζένκοβ, Δημήτρης Αγραβάνης) δεν μπόρεσε να καθιερωθεί, αποχωρώντας στα μέσα της χρονιάς με προορισμό την Χίμκι, όπου και βρήκε το λιμάνι του έως το 2021.
Ο Τίμα έκτοτε αγωνίστηκε ακόμα στην Ούνικς Καζάν, τους Λέικλαντ Μάτζικ, την Γκρίσες ντε Χουμακάο, την Νταρουσάφακα και - την περσινή σεζόν - την Ομπραντόιρο. Τους τελευταίους μήνες ήταν χωρίς ομάδα.
Ο Λετονός υπήρξε μία μορφή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν ήταν ποτέ το μεγάλο όνομα, ήταν ωστόσο ένας παίκτης που σέβονταν όλοι, γνωρίζοντας πως όταν βρισκόταν στο παρκέ μπορούσε να κάνει την ζημία. Τα καλά του αθλητικά προσόντα και το καλό περιφερειακό του σουτ βοήθησαν ώστε να χτίσει ένα προφίλ ενός παίκτης νέας εποχής, αφού η καριέρα του συνέπεσε με την τάση του μπάσκετ να πάει στο περιφερειακό σουτ.
Ο Τίμα υπήρξε παράλληλα και ένας παίκτης που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Λετονία. Μαζί με τον Ντάβις Μπέρτανς βοήθησαν στην μετάβαση του μπάσκετ της χώρας από την φουρνιά του Γιάνις Στρέλνιεκς και του Νταϊρίς Μπέρτανς σε αυτή του Κρίσταπς Πορζίνγκις, του Ρόλαντς Σμιτς και, λίγο αργότερα του, Άρτουρς Ζάγκαρς, βοηθώντας στην εξέλιξη του αθλήματος. Και το κενό του δύσκολα θα καλυφθεί.