Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η εξωφρενική σωματική μετάλλαξή του και η μετατροπή του από... παιδάκι σε NBA Finals MVP
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε στο ΝΒΑ το 2013 όντας ένα λιπόσαρκο παιδάκι από τα Σεπόλια. Οχτώ χρόνια και 22 κιλά αργότερα, έγινε ο πιο γυμνασμένος παίκτης του ΝΒΑ και ο NBA Finals MVP.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πρωταθλητής του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ΝΒΑ Finals MVP. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι πλέον το λιπόσαρκο παιδάκι που ήταν το 2013 όταν επιλέχθηκε από τους Μπακς στο Νο15 του ΝΒΑ Draft. Είναι ο πιο γυμνασμένος παίκτης στο ΝΒΑ.
Έχουν γίνει πολλές κουβέντες για την μετάλλαξη στο σώμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο πέρασμα των χρόνων. Από όποια πλευρά και να το εξετάσει ωστόσο κάποιος, δεν παύει το τελικό αποτέλεσμα να είναι εξωφρενικό, με τον Γιάννη να έχει διαλύσει κάθε λογική χάρη στην δουλειά του, αλλά και χάρη στην προσοχή που του έριξαν οι Μπακς.
Δεν αρκεί παρά να δει απλώς δύο φωτογραφίες του “Greek Freak” για να καταλάβει πόσο άλλαξε το σώμα του την τελευταία 8ετία. Πώς από ένα λιπόσαρκο παιδάκι που έδινε την εντύπωση ότι θα το... έπαιρνε ο αέρας αν φυσούσε λίγο παραπάνω, έγινε ένα τέρας δύναμης, ο πιο γυμνασμένος παίκτης στο ΝΒΑ, ένας αθλητής που μοιάζει σχεδόν αμετακίνητος όταν πατήσει γερά με τα πόδια του στο έδαφος.
Αυτός λοιπόν είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην ρούκι σεζόν του (2013/14) στους Μπακς:
Αυτός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε μία φάση από την φετινή σεζόν:
Πήρε 8 πόντους και 22 κιλά σε 8 χρόνια
Ήταν 27 Ιουνίου 2013 όταν οι Μπακς επέλεξαν στο ΝΒΑ Draft τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εκείνη την περίοδο, ο Γιάννης δεν είχε κλείσει καλά-καλά τα 19 του χρόνια (έχει γενέθλια στις 6 Δεκεμβρίου). Είχε ύψος 2.03 μέτρα και ζύγιζε 88 κιλά, όντας εξαιρετικά αδύνατος. Οι Μπακς όμως είχαν λόγο να αισιοδοξούν ότι το σώμα του θα “γέμιζε” σωστά. Το άνοιγμα χεριών του – που πλέον έχει φτάσει τα 2.21 μέτρα) – και οι ανοιχτοί ώμοι του έδειχναν ότι είχε ένα σώμα που μπορούσε αν ακολουθούσε το σωστό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής να φτάσει σε τρομερά ύψη. Κανείς βέβαια δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.
Το πρώτο σοκ (με την καλή έννοια) για τους Μπακς ήρθε όταν διαπίστωσαν ότι ο Γιάννης βρισκόταν ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Κοινώς, ψήλωνε ακόμα, με αποτέλεσμα να πάρει συνολικά 8 πόντους! Αυτό βέβαια έδωσε μία νέα πρόκληση στο Μιλγουόκι, αφού έπρεπε να προσέχει διπλά στον τρόπο που θα τον γύμναζε προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Και αυτό ακριβώς έκαναν οι Μπακς, φτιάχνοντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής προκειμένου να μπορέσει ο Γιάννης να αναπτύξει το σώμα του ομοιόμορφα και να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν περίμεναν αυτό που θα ακολουθούσε.
Στα 8 χρόνια που μεσολάβησαν από το καλοκαίρι που οι Μπακς επέλεξαν τον διεθνή φόργουορντ, ο Γιάννης ανέβηκε από τα 88 κιλά που ήταν σε ηλικία 18 ετών, στα 110 κιλά σε ηλικία 27 ετών! Αυτή η μετάβαση ωστόσο δεν έγινε απότομα, αλλά βήμα-βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Γιάννης ξεκίνησε 88 κιλά την σεζόν 2013/14, στο τέλος της σεζόν 2015/16 ο ζύγιζε 100 κιλά, ενώ πλέον ζυγίζει 110 κιλά.
Το απόλυτο αθλητικό project
Οι Μπακς έθεσαν ένα πλάνο για τον Αντετοκούνμπο. Δεν έκοψαν δρόμο, δεν βιάστηκαν. Έχτισαν το αθλητικό (και αγωνιστικό) προφίλ του βήμα-βήμα. Όπως λοιπόν κάθε χρόνο πρόσθεταν και ένα νέο αγωνιστικό στοιχείο στο παιχνίδι του (από το να τον περάσουν σε θέση πόιντ γκαρντ κάποια στιγμή, μέχρι τελικά να τον καθιερώσουν ως πάουερ φόργουορντ), έτσι φρόντισαν να εξελίξουν και το σώμα του σταδιακά, μετατρέποντάς τον στο απόλυτο αθλητικό project.
Οι Μπακς θα μπορούσαν πολύ εύκολα απλώς να στείλουν τον Αντετοκούνμπο στο γυμναστήριο και να του πουν να “φουσκώσει”. Αν όμως το έκαναν αυτό, ήξεραν ότι θα του στερούσαν στοιχεία από το παιχνίδι του. Θα του στερούσαν μέρος της πλαστικότητάς του, της έκρηξής του, της δυνατότητάς του να αλλάζει κατεύθυνση σαν περιφερειακός. Αν τον “έχτιζαν” ενδεχομένως να τον έχαναν. Ενδεχομένως να μην τον έβλεπαν ποτέ να πιάσει το πραγματικό του ταβάνι.
Το πλάνο των Μπακς ήταν να προσθέσουν σταδιακά (μυϊκά) κιλά στο σώμα του. Να τον χτίσουν αργά-αργά προκειμένου να διατηρήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό όταν ακόμα ήταν 18 χρονών και αγωνιζόταν ως περιφερειακός. Το γεγονός ότι αυτά τα 22 κιλά που πρόσθεσε στο σώμα του προστέθηκαν σταδιακά – σχεδόν 11 κιλά ανα τριετία – έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο προκειμένου ο Γιάννης να γίνει... Γιάννης και όχι ένας ακόμα “χτιστός” παίκτης.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως τεράστιο ρόλο σε όλο αυτό το πρότζεκτ έπαιξε το ίδιο το DNA και το σώμα του Γιάννη. Ο τρόπος που αποδέχθηκε το σώμα του την αύξηση στο ύψος και το βάρος του χωρίς να χάσει σε πλαστικότητα και ταχύτητα δεν είναι ακριβώς συνηθισμένο. Αν όμως όλα αυτά ήταν συνηθισμένα, δεν θα τον αποκαλούσαν “Greek Freak”. Γιατί αυτό ακριβώς είναι. Ένα απόλυτο παράδοξο. Ένα θαύμα της φύσης. Και έχοντας την σωστή καθοδήγηση έφτασε σε επίπεδα που δεν μπορούν να φτάσουν πολλοί άνθρωποι.