X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Γκόραν Σόμπιν, η μεγάλη αδυναμία του Μάλκοβιτς

Ο Γκόραν Σόμπιν στα πανηγύρια για το ευρωπαϊκό της Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ ACTION IMAGES

Ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τον Γκόραν Σόμπιν, άλλοτε παίκτη του Άρη και της λαμπερής βιτρίνας της Γιουγκοπλάστικα, που τώρα ψαρεύει στον Παράδεισο. Παναγιώτης Γιαννάκης και Λευτέρης Σούμποτιτς θυμούνται τον Κροάτη σέντερ.

O Γιώργος Χελάκης είχε πει (στο Εuro του 2004) την ατάκα "δεν περιγράφω άλλο" και εγώ πολύ θα ήθελα να γράψω σήμερα κάτι διαφορετικό και μακάβριο. Δεν γράφω άλλους επικήδειους!

Δυστυχώς γράφω άλλον έναν, διότι με αυτό το θανατικό που έπεσε στο μπάσκετ, στο τέλος της ημέρας οι νεκρολογίες έχουν καταντήσει μέρος της καθημερινής ατζέντας.

Πάει και ο Γκόραν Σόμπιν, λοιπόν...

Πάει, έφυγε κι αυτός σε ηλικία 58 ετών και πορεύεται στη μακαρία οδό, λες και ο Άγιος Πέτρος που τον έχει βάλει ο Ύψιστος προπονητή στην παραδείσια ομάδα, έβαλε αμέτι μουχαμέτι να κάνει recruiting και σε έναν παίκτη ρακέτας.

"Ελα, κόψε την πλάκα. Αποκλείεται. Δεν το πιστεύω" μου είπε χθες το απόγευμα, όταν τον ενημέρωσα για τα θλιβερά καθέκαστα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο "Δράκος", που θυμάται τους πάντες και τα απάντα, ασφαλώς δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τον Κροάτη σέντερ, που τον γνώρισε ως αντίπαλο στα μεγάλα ματς του Άρη με τη Γιουγκοπλάστικα και όποτε τράκαρε πάνω του στα σκριν ένιωθε πόνο και πάθαινε μώλωπες!

Λες και ήταν χρόνια μαζί μας

Λογικό ήταν να ανακουφιστεί όταν, τη σεζόν 190-91, ο δις πρωταθλητής Ευρώπης με τους "Ζούτκι" κατέφτασε στη Θεσσαλονίκη για να φορέσει τη φανέλα του "Αυτοκράτορα" και να τον ενισχύσει ως δεύτερος ξένος μοναχά στους αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

"Δεν το λέω επειδή έφυγε από τη ζωή, αλλά ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα ποτέ στο μπάσκετ. Ήσυχος, δεν προκάλεσε ποτέ προβλήματα ή φασαρίες, κόλλησε αμέσως στην ομάδα λες και έπαιζε χρόνια μαζί μας. Τον θυμάμαι να είναι πάντοτε χαμογελαστός και σεβαστικός προς όλους" συνεχίζει ο "Δράκος".

Ο Σόμπιν ήταν σκέτος ταύρος. "Αυτό να λέγεται" καταφάσκει ο Γιαννάκης. "Δεν είχε ιδιαίτερα τεχνικά προσόντα, αλλά ήταν δυνατός και σκληρός, έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε δύσκολη αποστολή. Δούλευε πολύ στην προπόνηση, έπαιζε έξυπνα, ήξερε να βάλει σωστά το κορμί του και ήταν εξαιρετικός συμπαίκτης".

Στο άκουσμα της είδησης ο Γιαννάκης έπαθε σοκ και όση ώρα μιλούσαμε είπε κάμποσες φορές ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Σόμπιν έφυγε από τη ζωή...

Το ψάρεμα με τον Σούμποτιτς στην Καλαμαριά

Ανάλογο σοκ υπέστη και ο Λευτέρης Σούμποτιτς που κατοικοεδρεύει πλέον στο Αμπιτζάν ως επικεφαλής των εθνικών ομάδων της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο "Πίξι" ήταν συμπαίκτης και συγκάτοικος του Σόμπιν εκείνη τη σεζόν στον Άρη, άλλωστε ήταν συμπατριώτες, μιλούσαν ην ίδια γλώσσα και ακολουθούσαν την ίδια ρουτίνα.

"Τρώγαμε ψάρια κάθε μέρα μαζί. Δικά μας ψάρια όχι του εμπορίου. Μέρα παρά μέρα μετά την προπόνηση πηγαίναμε με τα σύνεργα μας στην Καλαμαριά, ψαρεύαμε και ηρεμούσαμε. Του άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία, άλλωστε γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σπλιτ, δίπλα στη θάλασσα. Ήταν καταπληκτικό παιδί, ό,τι και να πω θα είναι λίγο".

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Λάζαρο Λέσιτς, ο Νίκος Γκάλης και ο Μπραντ Σέλερς ACTION IMAGES / THOMAS CHRISTOHOIDIS

Εκείνη τη σεζόν στο ρόστερ του Αρη απάρτιζαν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φιλίππου, ο Σούμποτιτς, ο Μισούνοφ, ο Λυπηρίδης, ο Ρωμανίδης, ο Βουρτζούμης, ο Αγγελίδης, ο Δοξάκης, ο Μπαλτατζής, ο Μπουσβάρος, ο Δαλιάρης, ο Πιάρας, ο Καλόγηρος και ο Γιώρας.

Τη θέση του ξένου παίκτη είχε καταλάβει ο Μπραντ Σέλερς, ενώ ο Σόμπιν αγωνιζόταν μόνο στα ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο οποίο ο Άρης έμεινε στην πέμπτη θέση και δεν κατάφερε να επεκτείνει το σερί του και να προκριθεί για τέταρτη διαδοχική φορά στο Final 4, που διεξήχθη στο Παρίσι.

Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία ο Γιάννης Ιωαννίδης, τον οποίο διαδέχθηκε ο "Νίντζα" Λάζαρο Λέτσιτς, που μεσούσης της σεζόν έδωσε τη σκυτάλη στον Μιχάλη Κυρίτση.

Τα μεγάλα λάθη και τα μεγάλα σουτ

Η αυλαία της σεζόν βρήκε τον Άρη πρωταθλητή για δέκατη και τελευταία από τότε φορά στην ιστορία του, καθώς επικράτησε του ΠΑΟΚ στη συγκλονιστική σειρά των τελικών, που έμειναν στην ιστορία για τις λάθος πάσες των μεν (Μπάρλοου, Φασούλας) και τα μεγάλα σουτ των δε (Γιαννάκης, Σέλερς).

Ο Σόμπιν δεν ήταν σούπερ σταρ, αλλά ένας τίμιος και πολύτιμος παίκτης με μεγάλη συμβολή στους θριάμβους της Γιουγκοπλάστικα τόσο στο Μόναχο το 1989, όσο και στη Σαραγόσα το 1990.

Η αδυναμία του Μπόζα

Λόγω του στιλ, της αφοσίωσης και της σκληράδας αποτελούσε τη μεγάλη αδυναμία ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο οποίος τον είχε πάντοτε στη βασική πεντάδα, δίπλα στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, στον Ντίνο Ράτζα, στον Τόνι Κούκοτς και έναν εκ των Λούκα Παβίτσεβιτς, Ζόραν Σρετένοβιτς, Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Ο Σόμπιν ήταν πάντα εκεί για να κάνει σκριν, να παίρνει ριμπάουντ, να... δαγκώνει στην άμυνα, αλλά και να σκοράρει, όποτε χρειαζόταν, όπως συνέβη στον τελικό με τη Μακάμπι στο Μόναχο (11 πόντοι).

Με τον Άρη ο Σόμπιν έπαιξε σε 15 από τα 16 ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 199-91, με μέσο όρο 13.2 πόντους, έχοντας ρεκόρ τους 25 που σκόραρε στο Λεβερκούζεν, ενώ έβαλε 19 στα εκτός έδρας ματς με τη Μακάμπι και τη Λιμόζ.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ