ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έδειξε στο Περιστέρι ότι μπορεί να νικάει και "άσχημα" παιχνίδια

Ο Κάμερον ΜακΓκρίφ
Ο Κάμερον ΜακΓκρίφ EUROKINISSI SPORTS

Κόντρα στο Περιστέρι η ΑΕΚ κλήθηκε να παίξει ένα παιχνίδι πιο physical από αυτά που είχε συνηθίσει, σε ένα πιο… Basket League περιβάλλον. Και στάθηκε στο ύψος της, δείχνοντας ότι παρά την ταμπέλα της φινετσάτης ομάδας μπορεί να νικήσει και σε άλλο στιλ ανταγωνισμού.

Η ΑΕΚ συνέχισε απτόητη στην Basket League. Νίκησε μέσα στο Περιστέρι (80-84) και έκανε το 3-0 στο πρωτάθλημα, δείχνοντας χαρακτήρα ξανά, παίρνοντας ένα παιχνίδι που ανά διαστήματα έμοιαζε χαμένο.

Η ΑΕΚ είδε - κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο - να της πηγαίνουν πολλά πράγματα άσχημα. Είναι μία ομάδα με αρκετούς καλούς σουτέρ που τελείωσε το ματς με 3/14 τρίποντα. Κι όμως, σε μία τέτοια βραδιά, παίζοντας εκτός έδρας, κατάφερε στο τέλος να πάρει την νίκη. Και το έκανε με έναν τέτοιο τρόπο που έδειξε ότι καλά θα κάνουν όλοι να την πάρουν στα σοβαρά.

Ένα ματς… Basket League

Αρκετός κόσμος έχει στο μυαλό του την ΑΕΚ ως μία φινετσάτη/ντελικάτη ομάδα. Η παρουσία παικτών όπως ο Φρεζίερ, ο Στρέλνιεκς, ο Γουίλιαμς στην περιφέρεια, η έλλειψη μεγέθος στην θέση του σμολ φόργουορντ είναι μερικοί από τους λόγους που υπάρχει αυτή η άποψη. Κόντρα στο Περιστέρι ωστόσο η ΑΕΚ έδειξε ότι δεν είναι απλώς μία ομάδα που στηρίζεται στην κλάση και στην φινέτσα των παικτών της.

Σε ένα παιχνίδι αντιπροσωπευτικού του σκληρού ελληνικού πρωταθλήματος, όπου οι επαφές και οι δυναμικές άμυνες έχουν τον πρώτο λόγο, η ΑΕΚ στάθηκε στο ύψος της. Άντεξε την έλλειψη μεγέθους στην θέση του σμολ φόργουορντ, δεν φοβήθηκε να κάνει τα φάουλ που έπρεπε, άντεξε τα φάουλ που δέχθηκε.

Η Basket League είναι ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Μπορεί να έχει πολλά στραβά, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν αμφισβητεί κανείς: Είναι μια από τις πιο σκληρές, τις πιο physical λίγκες στην Ευρώπη. Σε ένα κλασικό ματς… Basket League λοιπόν η ΑΕΚ έδειξε ότι δεν φοβάται να απαντήσει στο ξύλο με ξύλο.

Η τριάδα των ψηλών και ο περιορισμός του Μπίλαν

Οι Κάμερον ΜακΓκρίφ (18 πόντοι, 8 ριμπάουντ), Ακίλ Μίτσελ (16 ριμπάουντ, 7 ριμπάουντ) και Αλεξάντερ Μάντσεν (12 πόντοι) συνθέτουν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες γραμμές ψηλών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μία γραμμή ψηλών που συνδυάζει αθλητικά προσόντα, μέσα-έξω παιχνίδι και μέγεθος. Όλα αυτά φάνηκαν σε μεγάλο βαθμό κόντρα στο Περιστέρι και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Στην επίθεση, ο κάθε ένας από τους τρεις παίκτες έκανε αυτό που του αναλογούσε. Ο ΜακΓκρίφ χτύπησε στο Post και στο ανοιχτό γήπεδο, ο Μίτσελ τελείωσε φάσεις με κοψίματα προς το καλάθι και επιθετικά ριμπάουντ, ο Μάντσεν σκόραρε σε καταστάσεις Pick and Roll. Το θέμα όμως ήταν η συμπεριφορά της ομάδας στην άλλη πλευρά του παρκέ κόντρα στο μεγάλο όπλο του Περιστερίου, τον Μίρο Μπίλαν.

Ο Κροάτης σέντερ είναι το θωρηκτό του Βασίλη Σπανούλη. Αυτός από τον οποίο ξεκινάει η επίθεση της ομάδας του Λαρισαίου γκαρντ, κυρίως επειδή εκτός από το να σκοράρει μπορεί και να δημιουργήσει. Κόντρα στην ΑΕΚ ο Μπίλαν είχε μεν 12 πόντους, αλλά δούλεψε για κάθε έναν από αυτούς. Το βασικό ωστόσο ήταν ότι είχε 0 (μηδέν) ασίστ. Δεδομένου ότι στα προηγούμενα παιχνίδια είχε 3.5 πόντους μέσο όρο (με το Περιστέρι να παίρνει 8 πόντους ανά αγώνα από πάσες του) αυτό έλειψε από την ομάδα του.

Η ΑΕΚ χτύπησε τον Μπίλαν στην επίθεση, σημαδεύοντάς τον στο Pick and Roll. Στην άλλη πλευρά του παρκέ, οι παίκτες της έπαιζαν από μπροστά τον Κροάτη, ενώ όταν έπαιρνε την μπάλα, έδιναν βοήθεια με τον παίκτη που μάρκαρε κάποιον εκ των Πουλιανίτη, Γκιουζέλη ή Φρανσίσκο.

Ο πιεσμένος Φρεζίερ και ο καθοριστικός Γουίλιαμς

Ο Τιμ Φρεζίερ αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα από την άμυνα του Περιστερίου. Τρεις γκαρντ πέρασαν από το μαρκάρισμα του Αμερικανού (Πουλανίτης, Μωραΐτης, Φρανσίσκο), με όλους να τον πιέζουν σε όλο το γήπεδο και να τον στέλνουν μονίμως στο αριστερό χέρι. Ο Αμερικανός είχε προβλήματα, κάτι που φάνηκε από τα 6 λάθη του. Ακόμα κι έτσι βέβαια πρόσφερε 13 πόντους και 6 ασίστ (από τους οποίους η ΑΕΚ πήρε 11 πόντους), μαζί με ένα μεγάλο σουτ στην τέταρτη περίοδο.

Ενώ ο Φρεζίερ είχε όλη την άμυνα του Περιστερίου προσαρμοσμένη πάνω του ωστόσο, έμελλε να είναι ο Κένι Γουίλιαμς αυτός που θα έκανε την διαφορά. Το μεγάλο καλάθι του Αμερικανού στο τέλος - όπου πήγε μέχρι μέσα στο καλάθι - πρακτικά έδειξε ότι δεν φοβάται να βγει μπροστά στις δύσκολες στιγμές. Σε μία ΑΕΚ που έχει στην περιφέρεια τον Φρεζίερ και τον Στρέλνιεκς, ήταν ο Γουίλιαμς αυτός που πήρε το μεγάλο σουτ, δείχνοντας ότι βασικό πλεονέκτημα της ΑΕΚ είναι ότι έχει πολλές επιλογές στην επίθεση.

Νίκη χαρακτήρα για μία ΑΕΚ που θυμίζει ομάδα Καντζούρη

Η ΑΕΚ έκανε το 3-0. Παρέμεινε αήττητη στην Basket League, κάνοντας μία δήλωση με την νίκη της μέσα στο Περιστέρι, κόντρα σε μία ομάδα με την οποία θα παλέψει στα ψηλά πατώματα του πρωταθλήματος. Ήταν μία νίκη-χαρακτήρα για την “Ένωση”, που δείχνει ότι εντρυφεί όλο και περισσότερο στην φιλοσοφία του Ηλία Καντζούρη.

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ πήρε ένα ματς έχοντας 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων είναι αυτό ακριβώς που έχει στο μυαλό του ο έμπειρος τεχνικός. Η φιλοσοφία του Ηλία Καντζούρη δεν είναι να έχει ένα πρώτο βιολί και τους άλλους να ακολουθούν, παρά να ψάχνει σε κάθε κατοχή τον παίκτη που θα του δώσει το πλεονέκτημα, το κάτι παραπάνω. Κόντρα στο Περιστέρι, αυτός ο παίκτης στο φινάλε ήταν ο Γουίλιαμς.

Ο πρώτος μήνας της σεζόν περνάει σιγά-σιγά στην ιστορία. Η χρονιά είναι μεγάλη και η ΑΕΚ έχει να δουλέψει πολλά πράγματα. Τα δείγματα που δείχνει ωστόσο παραμένουν εξαιρετικά. Η “Ένωση” φτιάχνει την ταυτότητά της, δείχνοντας ότι δεν είναι απλώς μία φινετσάτη ομάδα, παρά μία ομάδα που μπορεί να νικήσει και “άσχημα” παιχνίδια, που πάνε στις επαφές. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ