X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROBASKET

Η ανάλυση του Δ' ομίλου του Ευρωμπάσκετ

INTIME SPORTS

Η εθνική μας βρίσκεται στο Δ' Όμιλο μαζί με Ρωσία, Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία και Ιταλία. Διαβάστε αναλυτικά τους στόχους των ομάδων, τις απουσίες, αλλά και τους παίκτες που ξεχωρίζουν.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στον Δ' Όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, από εκεί όπου ξεκινήσει την πορεία του στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Μαζί με την ομάδα του Αντρέα Τρινκέρι βρίσκονται οι πάντα δυνατή Ρωσία, η αποδυναμωμένη πλην μαχητική Ιταλία, η Τουρκία, αλλά και δύο Σκανδιναβοί η Σουηδία και η Φινλανδία. Ας δούμε αναλυτικά την εθνική μας και τους αντιπάλους της...

Ελλάδα

Η εθνική μας ομάδα ξεκινάει με φιλοδοξίες την παρουσία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκέρι είναι ένα από τα φαβορί για τα μετάλλια και όλοι στην ομάδα θέλουν να καταφέρουν να πάρουν μία θέση στο βάθρο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έχει χάσει ποτέ τελικά φάση Ευρωμπάσκετ.

Συμμετέχει ανελλιπώς από το 1949, έχοντας δύο πρώτες θέσεις (1987, 2005), δύο τρίτες (1949, 2009) και μία δεύτερη το 1989 στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ. Από εκεί και πέρα, οι διεθνείς μας έχουν τέσσερις τέταρτες θέσεις, οι τρεις μάλιστα διαδοχικές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1993, 1995, 1997. Στο τελευταίο τουρνουά, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία η εθνική πήρε την έκτη θέση.

Πλέον με τον Αντρέα Τρινκέρι στην άκρη του πάγκου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κοιτάζει και πάλι ψηλά. Ο Ιταλός κόουτς έχει στη διάθεση του τον αρχηγό της ομάδας, Αντώνη Φώτση, όπως και τους Βασίλη Σπανούλη, Νίκο Ζήση. Στις θέσεις των γκαρντ υπάρχει επίσης και ο Κώστας Σλούκας, ενώ στο "4" εκτός από τον παίκτη του Παναθηναϊκού η εθνική διαθέτει τους Γιώργο Πρίντεζη και Κώστα Καϊμακόγλου. Στο "5" έχουμε τους Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη, Καββαδά. Το ρόστερ ολοκληρώνουν οι Παπανικολάου, Περπέρογλου, Μπράμος.

Το αστέρι: Βασίλης Σπανούλης

Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς προέρχεται από μία σεζόν όπου κατέκτησε την Ευρωλίγκα για δεύτερη διαδοχική φορά, κερδίζοντας παράλληλα και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Ο Έλληνας γκαρντ έχοντας δίπλα τους τις... παλιοσειρές Φώτση και Ζήση καλείται να οδηγήσει υπό τον πλήρη έλεγχο του αρχιτέκτονα της ομάδας, Αντρέα Τρινκέρι την εθνική μας όσο ψηλότερα μπορεί.

Ο προπονητής: Αντρέα Τρινκέρι

Ο Αντρέα Τρινκέρι γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1968. Ο Ιταλός προπονητής αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του εθνική ομάδα, έχοντας μάλιστα υψηλούς στόχους για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Τρινκέρι ξεκίνησε την καριέρα του από την Ολίμπια Μιλάνο, στην οποία και εργάστηκε από το 1998 μέχρι το 2004. Στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βανόλι (2004-07), προτού στη συνέχεια "μετακομίσει" στην Βερόλι. Το 2009 κάθισε στην τεχνική ηγεσία της Καντού, όπου τα επόμενα δύο χρόνια κέρδισε το βραβείο του καλύτερου προπονητή στην κατηγορία (2010, 2022). Ο Τρινκέρι έχει κατακτήσει και το Supercup της Ιταλίας το 2012.

Η απουσία: Ο Αντρέα Τρινκέρι δεν είχε στη διάθεση του από την αρχή της προετοιμασίας τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, τον Κώστα Κουφό και τον Νικ Καλάθη.

Όνομα Ύψος Ηλικία
Γ. Μπουρούσης 2.13 30
Μ. Μπράμος 1.98 26
Α. Φώτσης 2.08 32
Κ. Καϊμακόγλου 2.05 30
Β. Καββαδάς 2.05 22
Λ. Μαυροκεφαλίδης 2.10 29
Κ. Παπανικολάου 2.03 23
Σ. Περπέρογλου 2.03 29
Γ. Πρίντεζης 2.05 28
Κ. Σλούκας 1.98 23
Β. Σπανούλης 1.92 31
Ν. Ζήσης 2.03 30

Φινλανδία

Η Φινλανδία ετοιμάζεται για την δεύτερη διαδοχική της παρουσία σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι Φινλανδοί είχαν 12 παρουσίας σε Ευρωμπάσκετ με τελευταία εκείνη του 1995. Τότε έμειναν εκτός για επτά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα στην δημιουργία ομάδας, η οποία θα καταφέρει να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να διεκδικήσει την πρόκριση σε ένα Ευρωμπάσκετ.

Η καλύτερη θέση που έχουν πάρει ποτέ οι Φινλανδοί είναι εκείνη του 1967, όταν τερμάτισαν έκτοι, πάνω από Ιταλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία, αλλά και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα μετάλλια τότε πήραν οι Σοβιετική Ένωση (χρυσό), Τσεχοσλοβακία (ασημένιο) και Πολωνία (χάλκινο).

Πλέον η Φινλανδία επιστρέφει σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η αρχή έγινε στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, εκείνο της Λιθουανίας, με τους Φινλανδούς να επιστρέφουν και πάλι στο ραντεβού των μεγάλων. Η Φινλανδία παρουσίασε ένα αρκετά καλό πρόσωπο στα φιλικά προετοιμασίας, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα σε όσους την υποτίμησαν, ενώ παράλληλα της αρέσει να παίζει σε υψηλό τέμπο.

Στόχος στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν είναι άλλος από την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη τετράδα, η οποία θα της επιτρέψει να περάσει στη β' φάση της διοργάνωσης.

Το αστέρι: Πέτερι Κόπονεν

Ο Πέτερι Κόπονεν αποτελεί ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Φινλανδία. Είναι ένας παίκτης εξαιρετικά ικανός με πολλές παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι παίκτες της Φινλανδίας παίζουν είτε στο πρωτάθλημα της χώρας τους ή σε συλλόγους Σκανδιναβικών χωρών, όπου το μπάσκετ δεν βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο Κόπονεν φοράει τη φανέλα της Χίμκι, με την οποία έκανε πολύ καλά παιχνίδια στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Φινλανδίας, Χένρικ Ντέτμαν περιμένει πολλά από τον πόιντ γκαρντ του, τόσο στην άμυνα, αλλά κυρίως στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του.

Ο προπονητής: Χένρικ Ντέτμαν

Ο Χένρικ Ντέτμαν έχει γεννηθεί στις 5 Απριλίου του 1958. Βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της χώρας σχεδόν δέκα χρόνια και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις δυνατότητες της ομάδας του. Μετά από διαδοχικές αποτυχίες πρόκρισης σε μία τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι στην ευχάριστη θέση να οδηγεί την ομάδα του σε ένα Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε επίπεδο συλλόγων τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Μπραουνσβάιγκ.

Η απουσία: Η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, καθώς έχει όλους τους παίκτες του στη διάθεση του.

Όνομα Ύψος Ηλικία
Ρ. Άχονεν 1.87 23
Σ. Χάανπα 2.03 27
Σ. Χαφ 1.98 29
Μ. Κόιβιστο 1.94 26
Π. Κόπονεν 1.94 25
Τ. Κόττι 2.05 32
Ζ. Λι 2.08 26
Χ. Μότολα 2.09 37
Κ. Μουούρισεν 2.02 32
Α. Νίκιλα 2.10 35
Τ. Ράνικο 1.89 33
Σ. Σαλίν 1.91 22

Ρωσία

Η Ρωσία συμμετέχει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματος από το 1993 κι έπειτα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία είχε μονοπωλήσει για αρκετά χρόνια το χρυσό μετάλλιο στην διοργάνωση κυρίως τις δεκαετίες του 60' και του 70'. Στα τελευταία δέκα Ευρωμπάσκετ στη νεότερη ιστορία τους οι Ρώσοι κατάφεραν να φτάσουν στο χρυσό μετάλλιο το 2007, όταν νίκησαν τους Ισπανούς στον τελικό, οι οποίοι διοργάνωναν και το τουρνουά.

Από εκεί και πέρα, μετρούν μία δεύτερη θέση το 1993, δύο τρίτες το 1997 και το 2011, μία πέμπτη το 2001, μία έκτη το 1999, μία έβδομη το 1995 και δύο όγδοες το 2003 και το 2005. Οι Ρώσοι αποτελούν παραδοσιακά μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ που πάντα έχουν ως στόχο την διάκριση. Πρώτος στόχος για τη Ρωσία δεν είναι άλλος από την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, κάτι το οποίο και καταφέρνουν πάντα από το 1993 κι έπειτα και στη συνέχεια μία θέση στο βάθρο.

Ο Βασίλι Καράσεφ διαδέχτηκε τον Φώτη Κατσικάρη στην τεχνική ηγεσία της χώρας, με τους Ρώσους να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προσφέρουν και όμορφο μπάσκετ παράλληλα με τα αποτελέσματα που θα επιδιώξουν για να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Η φετινή ομάδα της Ρωσίας είναι ανανεωμένη, ενώ ο Ζεβροσένκο αποτελεί τον πιο παλιό μεταξύ των συμπαικτών (είναι και ηλικιακά ο μεγαλύτερος).

Το αστέρι: Αλεξέι Σβεντ

Ο Αντρέι Κιριλένκο λείπει από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, οπότε στη θέση του αστεριού ή του ηγέτη θα βάλουμε τον 25χρονο Αλεξέι Σβεντ. Ο Σβεντ μετά από μερικές πολύ καλές χρονιές στην Ευρώπη με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας "μετακόμισε" στο ΝΒΑ και συγκεκριμένα στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, έχοντας ανά αναμέτρηση 8,6 πόντους στο ΝΒΑ. Ο Σβεντ ξεκίνησε την καριέρα του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δόθηκε δανεικός σε Χίμκι και Ντιναμό Μόσχας, προτού επιστρέψει στην ΤΣΣΚΑ και για δύο χρόνια αποδώσει πολύ καλό μπάσκετ.

Ο προπονητής: Βασίλι Καράσεφ

Ο Βασίλι Καράσεφ έχει γεννηθεί στις 14 Απριλίου του 1971 και έχει αποτελέσει μέλος της εθνικής ομάδας της Ρωσίας ως παίκτης. Πλέον ο Καράσεφ, ο οποίος διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Φώτη Κατσικάρη θα πρέπει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα σε έναν ομολογουμένως δύσκολο ρόλο, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία. Άμεσος συνεργάτης του στην εθνική ομάδα της Ρωσίας είναι ο Όλεγκ Ρέζνι.

Η απουσία: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αντρέι Κιριλένκο, ενώ πολύ σημαντική απώλεια είναι και ο Βίκτορ Κριάπα.

Όνομα Ύψος Ηλικία
Σ. Αντόνοφ 2.02 24
Β. Φριτζόν 1.95 28
Σ. Καράσεφ 2.03 20
Ν. Κχοστόφ 1.90 24
Ν. Κουλάγκιν 1.97 21
Σ. Μόνια 2.02 30
Α. Πονκρασόφ 2.00 27
Α. Ζεβροσένκο 2.15 34
Α. Σβεντ 1.98 25
Ν. Σοκόλοφ 2.14 28
Ε. Βαλίεφ 2.05 23
Ε. Βορόνοφ 1.94 27

Ιταλία

Η Ιταλία είναι μία από τις παραδοσιακά δυνατές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχει πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις και έχει βγάλει εξαιρετικούς παίκτες με ισχυρές προσωπικότητες. Παρόλα αυτά, μετά το χρυσό μετάλλιο του 1999 ακολούθησε καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Ευρωμπάσκετ το 2009 και να μην βρεθεί στη Λιθουανία!

οι Ιταλοί μετράνε δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (1983 και 1999). Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Σιμόνε Πιανιτζάνι έφερε και πάλι τα χαμόγελα στον κόσμο του μπάσκετ στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ιταλός προπονητής έχει όλα τα φόντα να οδηγήσει την ομάδα και πάλι ψηλά. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πάντως η ατυχία χτύπησε την πόρτα της Ιταλίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει σε πέντε βασικότατους παίκτες του, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν πτοεί την Ιταλία, η οποία θα προσπαθήσει να διατηρήσει υψηλά τον πήχη και να επιδιώξει μία πρόκριση ακόμα και στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Σε πρώτη φάση, όμως κάτι που μοιάζει και πολύ πιο εφικτό οι Ιταλοί θέλουν το "εισιτήριο" για τη β' φάση.

Το αστέρι: Μάρκο Μπελινέλι

Πολλές οι απουσίες για τους Ιταλούς, καθώς λείπουν παίκτες όπως οι Μαντσινέλι, Μπαρνιάνι και Γκαλινάρι. Παρόλα αυτά, ο Μάρκο Μπελινέλι αποτελεί έναν εξαιρετικά ικανό παίκτη, ειδικά στα επιθετικά του καθήκοντα, ο οποίος αν δεν προσεχθεί μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Ο Μπελινέλι ξεκίνησε την καριέρα του από τη Βίρτους Μπολόνια, στη συνέχεια "μετακόμισε" στη Φορτιτούντο και από εκεί ξεκίνησε η περιπλάνηση του στις ομάδες του ΝΒΑ. Πρώτα το Γκόλντεν Στέιτ, στη συνέχεια οι Ράπτορς, μετά οι Χόρντες, έπειτα από Μπουλς και πέρυσι οι Σαν Αντόνιο Σπερς. Το ρεκόρ πόντων του με την εθνική είναι 25, το 2006 για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο προπονητής: Σιμόνε Πιανιτζάνι

Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι έχει γεννηθεί στις 30 Μαϊου του 1969 και από το καλοκαίρι του 2011 έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία της πατρίδας του. Ο Ιταλός προπονητής κατάφερε να δημιουργήσει στην χώρα του μία "αυτοκρατορία" με τη Σιένα, προχωρώντας στην κατάκτηση διαδοχικών πρωταθλημάτων, ενώ παράλληλα βρέθηκε και σε φάιναλ-φορ Ευρωλίγκας. Αποτέλεσμα ήταν η ομοσπονδία της Ιταλίας να τον χρίσει ομοσπονδιακό προπονητή, με στόχο να "ξεκολλήσει" την ομάδα από τις χαμηλές θέσεις και να την βάλει και πάλι σε τροχιά μεταλλίων.

Η απουσία: Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Μπαρνιάνι, Μαντσινέλι, Χάκετ, Γκαλινάρι, Πολονάρα.

Όνομα Ύψος Ηλικία
Π. Αραντόρι 1.94 25
Μ. Μπελινέλι 1.96 27
Α. Τσιντσιαρίνι 1.90 27
Μ. Κουζέν 2.11 28
Λ. Ντατόμε 2.03 26
Τ. Ντάινερ 1.85 31
Α. Τζεντίλε 2.00 21
Ν. Μάγκρο 2.08 26
Ν. Μέλλι 2.05 22
Τ. Ποέτα 1.91 28
Γ. Ροσέλλι 1.98 29
Λ. Βιτάλι 2.01 27

Σουηδία

Η Σουηδία ξεκινάει χωρίς άγχος την περιπέτεια της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας. Οι Σουηδοί δείχνουν να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους και όλοι το βλέπουν ως μία πρόκληση, μέσα από την οποία μόνο εμπειρίες μπορούσαν να κερδίσουν. Παρόλα αυτά, υπάρχει παίκτης που έχει τραβήξει την προσοχή πολλών. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Λούντβιγκ Χάκανσον. Ο 17χρονος πόιντ γκαρντ αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα και ετοιμάζεται για ένα πολύ μεγάλο τεστ, όσον αφορά τις ικανότητες του.

Οι Σουηδοί αρχίζουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας απέναντι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ενώ ακολουθεί το παιχνίδι με την Φινλανδία. Στη συνέχεια η Σουηδία θα αναμετρηθεί με τη Ρωσία, την Τουρκία και θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ απέναντι στην Ιταλία.

Στόχος των Σουηδών είναι η δημιουργία μιας ομάδας, η οποία θα μαζέψει εμπειρίες, ώστε να μπορέσει να παρουσιαστεί ακόμα πιο έτοιμη στις επόμενες διοργανώσεις. Μία πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη.

Το αστέρι: Λούντβιγκ Χάκανσον

Ο Λούντβιγκ Χάκανσον δεν είναι σε καμία περίπτωση ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά, αλλά σε αυτή την Σουηδία ο συνδυασμός ηλικίας (είναι 17 ετών) και ταλέντου (αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα) σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο πατέρας του Λούντβιγκ, Όλε Χάκανσον αγωνιζόταν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, έχοντας μάλιστα αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1993 και του 1995.

Ο προπονητής: Μπράντλεϊ Σκοτ Ντιν

Ο Μπράντλεϊ Σκοτ Ντιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 12 Ιανουαρίου του 1953 καλείται να οδηγήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του την ομάδα της Σουηδίας σε μία τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Ντιν δεν έχει προσφέρει έργο στο μπάσκετ της Σουηδίας, ενώ ήταν τεχνικός και της Όκαπι Άλσταρ, με την οποία αγωνίστηκε μάλιστα και στο EuroChallenge από το 2010 μέχρι το 2013.

Η απουσία: Ο Μπράντλεϊ Σκοτ Ντιν είναι στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών.

Όνομα Ύψος Ηλικίας
Α. Γκάντεφορς 2.00 24
Β. Γκάντεφορς 2.03 21
Κ. Γκραντ 1.88 31
Λ. Χάκανσον 1.87 17
Γ. Γιερέμπκο 2.07 26
Χ. Κλιέρμπον 2.13 34
Τ. Μασάμπα 1.85 28
Μ. Μασάμπα 2.07 25
Ν. Πίτα 1.93 25
Ε. Ρας 1.97 25
Τ. Σκόλντεμπραντ 2.04 30
Τ. Τέιλορ 2.03 24

Τουρκία

Η Τουρκία δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει στην κορυφή ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς έχει καταφέρει να βρεθεί μία φορά σε τελικά Ευρωμπάσκετ και εκείνη ήταν το 2001, όταν και διοργάνωσε το τουρνουά. Από εκεί και πέρα, οι Τούρκοι μετράνε ακόμα μία τέταρτη θέση. Στην προηγούμενη διοργάνωση, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λιθουανίας η Τουρκία τερμάτισε στην 11η θέση, ενώ το 2009 πήρε την όγδοη. Το 2007 ήταν και πάλι 11η, ενώ το 2005 κατετάγη 9η.

Φέτος οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν σε πρώτη φάση να πάρουν ένα "εισιτήριο" για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο όμιλος που βρίσκονται μαζί με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, την Ιταλία, την Ρωσία, την Σουηδία και την Φινλανδία τους επιτρέπει να κοιτάξουν ή να τσεκάρουν τη θέση τους για τη β' φάση της διοργάνωσης και από εκεί και πέρα ανάλογα με τα αποτελέσματα τους να επιδιώξουν να προκριθούν στις "8" καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Οι Τούρκοι διαθέτουν ικανούς και έμπειρους παίκτες, όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα συμπαγές σύνολο, το οποίο θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση και να σταθεροποιηθεί σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα.

Το αστέρι: Χινταγιέτ Τούρκογλου

Ο Χινταγιέτ Τούρκογλου μπορεί να βρίσκεται στα 34, όμως αποτελεί εκτός από τις ικανότητες του εντός παρκέ και μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα για την ίδια την ομάδα. Ο Τούρκογλου είναι ο μοναδικός παίκτης, ο οποίος βρισκόταν στην ομάδα του 2001 που ηττήθηκε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αττάλειας από την πολύ δυνατή Γιουγκοσλαβία, ενώ έχει και το ασημένιο μετάλλιο από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010.

Ο Τούρκογλου μετά από τρία χρόνια παρουσίας στην Εφές "μετακόμισε" το 2000 στους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ ακολούθησαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς (2003-04), Ορλάντο Μάτζικ (2004-09), Τορόντο Ράπτορς (2009-10), οι Σανς (2010) και ξανά οι Ορλάντο Μάτζικ (2010-13).

Ο προπονητής: Μπόγκνταν Τάνιεβιτς

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς έχει γεννηθεί στις 13 Φεβρουαρίου του 1947. Από το 2005 κάθεται στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Τουρκίας, οδηγώντας την ομάδα σε μία δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010. Ο Τάνιεβιτς διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία, καθώς βρίσκεται στους πάγκους περισσότερα από 35 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τάνιεβιτς ήταν ο προπονητής της Μπόσνα Σεράγιεβο, όταν εκείνη στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το μακρινό πλέον 1979.

Η απουσία: Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, έχοντας όλους τους παίκτες του στη διάθεση του.

Όνομα Ύψος Ηλικία
Ε. Αρσλάν 1.85 30
Ο. Ασίκ 2.12 27
Ν. Μπάλμπαϊ 1.85 24
Σ. Τσετίν 1.97 27
Σ. Ερντέν 2.11 28
Κ. Γκονλούμ 2.09 36
Σ. Γκιουλέρ 1.92 30
Ε. Ιλιασόβα 2.08 26
Ο. Ονάν 1.94 35
Ε. Πρέλτζιτς 2.05 26
Ο. Σαβάς 2.11 26
Χ. Τούρκογλου 2.08 34
TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ