BASKETBALL ANALYSIS

Η απόλυτη ανάλυση της Σλοβενίας: Ο Ντόντσιτς που είναι υπεύθυνος για 54.5 πόντους ανά αγώνα, ο Νίμπο και ο ρόλος του Πρέπελιτς

Η απόλυτη ανάλυση της Σλοβενίας: Ο Ντόντσιτς που είναι υπεύθυνος για 54.5 πόντους ανά αγώνα, ο Νίμπο και ο ρόλος του Πρέπελιτς
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της Σλοβενίας, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον σημερινό (6/7) ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά. 

Η Εθνική ομάδα ρίχνεται σήμερα (6/7) στην μάχη των ημιτελικών του Προολυμπιακού τουρνουά του ΣΕΦ, αντιμετωπίζοντας την Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς (17:30, ΕΡΤ1, Novasports Start και LIVE από το SPORT24).

To SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ των Σλοβένων.

Ο Ντόντσιτς είναι - όπως αναμενόταν - το Α και το Ω

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ταλαιπωρημένος. Εμφανώς δεν βρίσκεται στο 100%, κουβαλώντας τρεις διαφορετικούς τραυματισμούς (σε γόνατο, αστράγαλο και θώρακα). Ακόμα κι έτσι βέβαια, παραμένει ο απόλυτος σταρ των Σλοβένων και αυτός που τα ορίζει όλα, έχοντας στην φάση των ομίλων 31 πόντους, 11.5 ριμπάουντ και 10 ασίστ μέσο όρο με 35.4% στα σουτ, 15% στα τρίποντα και 86.2% στις βολές σε 36 λεπτά συμμετοχής, ενώ κερδίζει 9.5 φάουλ μέσο όρο.

Η απόλυτη ανάλυση της Σλοβενίας: Ο Ντόντσιτς που είναι υπεύθυνος για 54.5 πόντους ανά αγώνα, ο Νίμπο και ο ρόλος του Πρέπελιτς

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Τα ποσοστά του Ντόντσιτς είναι κάκιστα. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Σλοβένος παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και κάποιος που μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη ανά πάσα στιγμή, κερδίζοντας ένα παιχνίδι μόνος του. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Σλοβένος είναι υπεύθυνος για 54.5 πόντους ανά αγώνα (31 δικοί του, συν 23.5 πόντοι που έρχονται από τις ασίστ του) ή αλλιώς για το 55% των πόντων της ομάδας του (οι Σλοβένοι σημειώνουν 98 ανά αγώνα).

Ο σταρ των Μάβερικς έχει Usage Rate (μετάφραση: Ποσοστό των κατοχών της ομάδας του που παίρνει αυτός το σουτ όταν βρίσκεται στο παρκέ) 37.5%, κάτι που σημαίνει ότι παίρνει σχεδόν τις 4 από τις 10 επιθέσεις της ομάδας του όταν βρίσκεται στο παρκέ. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πολλές φορές είναι αυτός που δίνει την τελική πάσα πριν το σουτ των συμπαικτών του.

Αν υπάρχει βέβαια ένα νούμερο που δείχνει την - αναμενόμενη και δικαιολογημένη - απόλυτη εξάρτηση της Σλοβενίας από τον Ντόντσιτς αυτό είναι το εξής: Ο Σλοβένος τρέχει το 72.4% των Pick and Roll της ομάδας! Είναι σαφές ότι όλα στην Σλοβενία ξεκινούν και τελειώνουν με το Pick and Roll του Ντόντσιτς. Συνήθως ο σκρινέρ είναι ο Τζος Νίμπο, ωστόσο η Σλοβενία δεν θα διστάσει να δώσει σκριν και με τον Βλάτκο Τσάντσαρ ή κάποιο περιφερειακό, αφήνοντας τον Ντόντσιτς να κάνει τα… δικά του.

Οι σουτέρ που (δεν) βάζουν τα σουτ και το "law of the average"

Από εκεί και πέρα ένα πράγμα είναι σαφές: Μόλις ο Ντόντσιτς στήσει Pick and Roll με τον σέντερ της ομάδας, τότε όλοι οι συμπαίκτες του πρέπει να είναι έτοιμοι να σουτάρουν, αφού ο Σλοβένος είναι ίσως ο κορυφαίος πασέρ στον κόσμο και αυτός που βρίσκει ελεύθερο συμπαίκτη στην περιφέρεια πιο εύκολα από τον καθένα. Απλώς τα σουτ προς το παρόν δεν έχουν μπει.

Η Σλοβενία επιχειρούσε 34.5 τρίποντα ανά αγώνα στην φάση των ομίλων, με ποσοστό μόλις 23.%. Κάτι λιγότερο από τα μισά από αυτά (16.5 ανά αγώνα για την ακρίβεια) ήρθαν σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση), με ποσοστό μόλις 28.1%. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η λύση για την Ελλάδα θα ήταν απλώς να κλείσουν όλοι τον Ντόντσιτς και να δώσουν το σουτ. Οι Σλοβένοι όμως έχουν αρκετούς καλούς σουτέρ. Τα σουτ απλώς δεν έχουν μπει μέχρι στιγμής.

Στο μπάσκετ υπάρχει η λογική του “law of average”, δηλαδή “ο νόμος των ποσοστών”. Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα υπάρξει εξισορρόπηση των αριθμών/ποσοστών. Αν μία ομάδα που σουτάρει ιστορικά με ποσοστό κοντά 38% στο τρίποντο όπως η Σλοβενία σουτάρει για μία περίοδο με 28%, κάποια στιγμή θα έχει ένα καλό παιχνίδι - ή πολλά καλά παιχνίδια στην σειρά - πίσω από την γραμμή του τριπόντου και θα υπάρξει ισορροπία στα νούμερα. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που η Εθνική δεν έχει την πολυτέλεια να δώσει τα σουτ στους - μέχρι στιγμής άστοχους - σουτέρ των Σλοβένων και να ρισκάρει αυτή η… εξισορρόπηση να έρθει στον σημερινό ημιτελικό.

Ο Νίμπο, ο ρόλος του Πρέπελιτς, οι ρολίστες και το transition

Υπάρχει μία ξεκάθαρη ιεραρχία στην Σλοβενία. Είναι σαφές ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν με τον Ντόντσιτς. Στο πλευρό του όμως υπάρχουν παίκτες που έχουν ξεκάθαρο ρόλο και ευκαιρία να φανούν.

Ο Τζος Νίμπο (16 πόντοι και 10.5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής) είναι αυτός που έχει τον ρόλο του σκρινέρ στον Ντόντσιτς, τελειώνοντας τις φάσεις κυρίως σε καταστάσεις Pick and Roll, αλλά και μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Ο πιο καθοριστικός ρολίστας της ομάδας όμως είναι ο Κλέμεν Πρέπελιτς (16.5 πόντοι και 5 ασίστ μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής).

Ο 32χρονος γκαρντ είναι ο μόνος άλλος παίκτης της ομάδας που έχει τόσο μεγάλη ελευθερία στο παρκέ. Είναι αυτός που παίζει τον ρόλο του δεύτερου δημιουργού, αλλά και εκτελεστή, αφού μπορεί με την ίδια άνεση να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, αλλά και από στάση ή βγαίνοντας από σκριν. Έρχεται από τον πάγκο, αλλά συνήθως τελειώνει τα παιχνίδια.

Πίσω από αυτή την τριάδα, υπάρχουν τρεις ακόμα παίκτες με σημαντικό ρόλο, με έναν εξ αυτών να είναι εξαιρετικός και δύο εξ αυτών να είναι απογοητευτικοί μέχρι στιγμής. Ο λόγος για τον Γκρεγκόρ Χόρβατ (10.5 πόντοι ανά αγώνα με 40% στα τρίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής), Βλάτκο Τσάντσαρ (6 πόντοι μέσο όρο με 10% στα τρίποντα σε 20 λεπτά συμμετοχής) και Ζόραν Ντράγκιτς (1.5 πόντοι μέσο όρο με 25% στα τρίποντα). Υπάρχει και ο Αλεξέι Νίκολιτς (6 πόντοι και 4 ασίστ μέσο όρο σε 24 λεπτά συμμετοχής), ωστόσο η συμμετοχή του είναι αμφίβολη στον ημιτελικό.

Κανείς από τους τρεις δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ο Χρόβατ έχει μικρό ρόλο στην ομάδα, αλλά την φετινή σεζόν στην Ντιζόν ήταν από τους ηγέτες της ομάδας, παίρνοντας ενέργειες και με την μπάλα. Ο Τσάντσαρ είναι εμφανώς σκουριασμένος λόγω της αποχής του για ένα χρόνο από τα παρκέ λόγω τραυματισμού (ρήξη χιαστού), αλλά είναι πολύτιμος λόγω του μεγέθους του (2.03 μέτρα) και του σουτ του και ας μην είναι καλός μέχρι στιγμής. Ο δε Ντράγκιτς είναι ένας παίκτης με παραστάσεις, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει πράγματα.

Όλοι αυτοί οι παίκτες γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι στο ανοιχτό γήπεδο. Και στην Σλοβενία αρέσει (πολύ) να τρέχει, ακόμα κι έπειτα από καλάθι που δέχθηκε, με τον Ντόντσιτς να βγάζει πάσες ολόκληρου γηπεδου. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Σλοβενία εκδηλώνει 14 επιθέσεις ανά αγώνα σε κατάσταση transition. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ένα περίεργο παιχνίδι

Πρέπει να γίνει κάτι σαφές: Η Εθνική ομάδα θα μπει στο παρκέ ως το φαβορί. Το ρόστερ, το πλεονέκτημα έδρας και η εικόνα των δύο ομάδων στους δύο πρώτους αγωνες είναι οι λόγοι για αυτό. Η ομάδα του κόουτς Σπανούλη έχει περισσότερο βάθος, μέγεθος και ταλέντο από τους Σλοβένους. Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα αν δεν αποδειχθεί στο παρκέ.

Η Σλοβενία είναι μία περίεργη ομάδα. Ο Ντόντσιτς είναι μία μπασκετική ιδιοφυΐα. Δεν υπάρχει αμυντική κάλυψη που δεν έχει δει. Μπορεί να σκοράρει από οπουδήποτε, να πασάρει στον οποιονδήποτε, να πάρει φωτιά ανά πάσα στιγμή. Οι παίκτες που βρίσκονται στο πλευρό του ξέρουν τον ρόλο τους και είναι καλοί σε αυτό. Αν βρουν ρυθμό οι σουτέρ των Σλοβένων μαζί με τον Ντόντσιτς, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Η Ελλάδα θα κάνει σκυταλοδρομία στο μαρκάρισμα του Ντόντσιτς, ενώ θα τον σημαδέψει και στην άμυνα. Θα περάσει την μπάλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θα ποντάρει στην έλλειψη μεγέθους των Σλοβένων κοντά στο καλάθι. Θα παίξει το παιχνίδι της. Για να νικήσει όμως θα πρέπει να είναι απολύτως συγκεντρωμένη.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ