X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

STOIXIMAN GBL

Η Basket League μιμήθηκε τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Οι ομάδες της Basket League αποφάσισαν την αλλαγή του καθεστώτος για τους ξένους παίκτες στο πρωτάθλημα, με το Sport24.gr να κάνει τις συγκρίσεις με τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παρουσιάζοντας τι ισχύει στο εξωτερικό.

Η αλλαγή του κανονισμού για τους ξένους στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον β' γύρο της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου αλλάζει άρδην τον σχεδιασμό των δεκατεσσάρων (14) ομάδων που θα ριχτούν στη μάχη. Οι ομάδες της Basket League αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (12 υπέρ, 2 κατά) να υποστηρίξουν την πρόταση που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός στην πρώτη γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ υπό τον Μιχάλη Μελλή, συμφωνώντας στο νέο μοντέλο.

Τι προβλέπει αυτό; Πως από τον β' γύρο όλες οι ομάδες θα μπορούν να έχουν έξι ξένους παίκτες στο ρόστερ τους, αδιαφορώντας για τη χώρα προέλευσης ή το διαβατήριο που έχουν στην κατοχή τους. Μέχρι πρότινος το καθεστώς σε ό,τι αφορά τους μη γηγενείς παίκτες έκανε λόγο για τέσσερις ξένους (από Αμερική ή άλλη χώρα εκτός Ευρώπης) και δύο κοινοτικούς (από Ευρώπη, δηλαδή). Πλέον όμως τα δεδομένα αλλάζουν με τις ομάδες να μπορούν να προβούν σε μεταγραφική ενίσχυση, δίχως να λαμβάνουν υπ' όψιν κάποιον περιορισμό.

Η σχεδόν καθολική αποδοχή της πρότασης του Παναθηναϊκού αλλάζει λοιπόν τα δεδομένα στο πρωτάθλημα (από τον β' γύρο, θα ξαναπούμε). Για να έχουμε όμως καλύτερη εικόνα σε σχέση με το καθεστώς που ισχύει στο εξωτερικό, το Sport24.gr παρουσιάζει τι ισχύει με τους ξένους στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία και VTB League).

Τουρκία: πάρε όσους θες, παίξε όπως θες

Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία το καθεστώς σε ό,τι αφορά τους ξένους έχει αλλάξει περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Από εκεί που υπήρχε περιορισμός στους έξι ξένους με ταυτόχρονη υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον δύο γηγενών στην πεντάδα, φτάσαμε στο σημείο να γίνουν όλα... ανεξέλεγκτα. Βλέπετε, εδώ και μερικά χρόνια η ιστορία άλλαξε άρδην. Πλέον κάθε τουρκική ομάδα μπορεί να έχει στο ρόστερ της μέχρι οκτώ (!) ξένους παίκτες δίχως περιορισμούς προέλευσης, εκ των οποίων οι έξι περιλαμβάνονται στη δωδεκάδα. Υπάρχει η δυνατότητα rotation δηλαδή από παιχνίδι σε παιχνίδι. Την ίδια ώρα, καταργήθηκε η υποχρεωτική παρουσία γηγενών παικτών στην πεντάδα. Από τους δύο πήγαμε στον έναν και εσχάτως στον... κανέναν!

Από εκεί και πέρα, αν μια ομάδα θέλει να έχει εννιά (ή περισσότερους) ξένους στο ρόστερ της, τότε αυτός (αυτοί) που περισσεύουν έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους παίκτες.

Ισπανία: το πιο μπερδεμένο σύστημα όλων

Στη Liga Endesa, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να έχουν στο ρόστερ τους τουλάχιστον τέσσερις γηγενείς παίκτες. Προσοχή: όχι Ισπανούς, αλλά γηγενείς. Γιατί κάνουμε αυτή τη διευκρίνηση; Πολύ απλά γιατί στη χώρα της Ιβηρικής ως γηγενείς θεωρούνται κι οι παίκτες που βρίσκονται στις ομάδες και έχουν βγάλει δελτίο πριν τα 17. Για παράδειγμα, ο Τορνίκε Σενγκέλια αγωνίζεται στην Ισπανία ως γηγενής, γιατί είχε βγάλει δελτίο πριν τα 17 -όταν τον απέκτησε η Βαλένθια το 2008. Αυτή είναι μία μόνο χαρακτηριστική περίπτωση.

Από εκεί και πέρα, πρέπει (υποχρεωτικά) να υπάρχουν δύο Αμερικανοί παίκτες στο ρόστερ, ενώ για τους υπόλοιπους ξένους ισχύει το καθεστώς των κοινοτικών. Με μία μόνο διαφορά. Στην Ισπανία (και την Ιταλία) οι Αφρικανοί θεωρούνται κοινοτικοί. Είναι οι περίφημοι "cotonou players". Πάρτε για παράδειγμα τον Σέιν Λαουάλ, τον Κέι Σι Ρίβερς και τον Οθέλο Χάντερ. Επειδή διαθέτουν αφρικανικό διαβατήριο λογίζονται ως κοινοτικοί (cotonou) και όχι ως Αμερικανοί. Κάπως έτσι ανοίγει ο χώρος για περισσότερους παίκτες εξ Αμερικής. Πρόκειται για μια φάμπρικα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη Liga Endesa με χαρακτηριστική επιτυχία.

Η ιστορία με τα αφρικανικά διαβατήρια είναι βέβαια αρκετά περίπλοκη, αφού οι ψίθυροι που ακούγονται σχετικά με τη γνησιότητα και την εγκυρότητά τους είναι πολλοί. Εσχάτως μάλιστα η Μπαρτσελόνα έκανε σχετική καταγγελία στον δικαστή της ACB για την περίπτωση του Κέι Σι Ρίβερς , ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από μερικούς μήνες το ίδιο πρόβλημα είχε ανακύψει για τον Μάρκους Σλότερ, που επίσης έχει φορέσει τη φανέλα της "Βασίλισσας".

VTB League: με rotation και... άνεση

Στη VTB League υπάρχει ανάλογο καθεστώς, με έναν παίκτη λιγότερο. Οι ομάδες που συμμετέχουν στη Βαλτική Λίγκα μπορούν να έχουν στο ρόστερ τους μέχρι εφτά ξένους (ανεξαρτήτως εθνικότητας), εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται στη δωδεκάδα. Κι εδώ, στο παρελθόν υπήρχε η υποχρέωση για τις ομάδες να έχουν στην πεντάδα υποχρεωτικά έναν ή περισσότερους γηγενείς παίκτες. Κάτι που πάντως άλλαξε πριν από μερικά χρόνια, με την... ελεύθερη παρουσία ξένων παικτών στην πεντάδα και το ρόστερ να ανεβάζει κατά πολύ το επίπεδο του πρωταθλήματος.

Γερμανία: για το καλό του αθλήματος

Στην Μπουντεσλίγκα αυτό που μετράει είναι η ανάπτυξη του αθλήματος, γι αυτό κι έχουν ταχθεί υπέρ των έξι ξένων ανεξαρτήτως εθνικότητας στο ρόστερ των ομάδων. Οι γερμανικοί σύλλογοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο τα τελευταία χρόνια με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Ούτως ή άλλως, εδώ και μερικά χρόνια η Μπουντεσλίγκα αποτελεί την... αγαπημένη αγορά για τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Μάλκολμ Ντιλέινι, ο Κάιλ Χάινς και ο Μπράντλεϊ Ουαναμέικερ εκεί κατάφεραν να εκτινάξουν την αξία τους και να γίνουν ευρέως γνωστοί, με τα ακόλουθα γνωστά αποτελέσματα.

Ιταλία: έχεις δύο εναλλακτικές

Στη γειτονική χώρα, οι ομάδες καλούνται να επιλέξουν ποιον από τους δύο δρόμους θέλουν να τραβήξουν αναφορικά με τους ξένους παίκτες. Βλέπετε, το σύστημα είναι κάπως περίπλοκο, με τη Lega Basket να δίνει δύο εναλλακτικές:

1) Πέντε (5) ξένοι παίκτες, εκτός Ευρώπης

2) Τρεις (3) Αμερικανοί παίκτες συν τέσσερις (4) κοινοτικοί παίκτες -συμπεριλαμβανομένων των cotonou, που είδαμε παραπάνω στην Ισπανία.

Κάπως έτσι δομείται το πρωτάθλημα στην Ιταλία, επιτρέποντας στις ομάδες να κινηθούν κατά το δοκούν. Επιλέγοντας τον δρόμο που θέλουν να τραβήξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους...

Γαλλία: με το παλιό ελληνικό μοντέλο

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού από το φετινό καλοκαίρι η Γαλλία προτίμησε να λειτουργήσει με το σύστημα που ίσχυε μέχρι... χθες (19/7) στην Ελλάδα. Κοινώς επιτρέπονται τέσσερις ξένοι παίκτες (Αμερικανοί ή άλλης εθνικότητας εκτός Ευρώπης) και δύο κοινοτικοί ή cotonou παίκτες. Το 4+2 εφαρμόζεται αυτό το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην LNB, με τις διοικήσεις των ομάδων να προσδοκούν να δουν τα αποτελέσματα.

Προς ενημέρωσή σας, πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την πλήρη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται ως cotonou.

TAGS STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ