X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Η χρονιά του "Δράκου"

Το αφιέρωμα "Final-Four Stories" συνεχίζεται με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και το πρώτο (ή όχι) αίμα...

Ο 50χρονος τεχνικός, ο κορυφαίος Έλληνας των τελευταίων ετών, επιστρέφει στη Γερμανία (που... ξυπνάει μνήμες) για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό εκεί που είχε "σκαρφαλώσει" πριν από 12 ολόκληρα χρόνια, πριν καν δηλαδή αυτός ξεκινήσει τη νέα του καριέρα.
Η ευκαιρία

Το φετινό φάιναλ-φορ είναι... ιστορικό για τον "Δράκο", ο οποίος θα προσπαθήσει να πάρει τον πρώτο του τίτλο -σε συλλογικό επίπεδο- ως προπονητής.

Η πρώτη του απόπειρα ήταν το 2004 όταν έφτασε με το Μαρούσι τον τελικό του Eurocup στο Καζάν, όπου έπεσε πάνω στην "οικοδέσποινα" Ούνιξ. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά στους τελικούς της Α1 ("σκουπίστηκε" από τον Παναθηναϊκό).

Έκτοτε ως κόουτς του Αμαρουσίου είχε άλλη μια ευκαιρία (τον τελικό κυπέλλου του 2005 απέναντι στον Παναθηναϊκό), πριν ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο η περιπέτεια του στο λιμάνι.

Από τον "ερυθρόλευκο" πάγκο πήρε μέρος σε δύο τελικούς κυπέλλου και στην περσινή σειρά τελικών των πλέι-οφ. Και στις τρεις περιπτώσεις οι Πειραιώτες έχασαν από τον Παναθηναϊκό κι ο ίδιος έσφιξε το χέρι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως ηττημένος!

Αυτό σημαίνει ότι σε παιχνίδια (ή σειρές) τίτλων ο Γιαννάκης μετράει 0-5 απέναντι στον "Ζοτς", ένα σερί που θα προσπαθήσει να ανατρέψει στο Βερολίνο.

Το πρώτο ή μήπως όχι;

Το φετινό φάιναλ-φορ θα είναι το πρώτο στην καριέρα του "Δράκου" ως προπονητής, διότι ως παίκτης έχει πάρει μέρος σε πέντε κατακτώντας μάλιστα ένα!

Ο πρώτος σκόρερ και πρώτος σε συμμετοχές με την Εθνική έγινε μάλιστα ο πρώτος Έλληνας που σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο, καθώς ήταν αυτός -ως αρχηγός του Παναθηναϊκού- που σήκωσε την κούπα στον ουρανό του "Παλέ Ντε Μπερσί" το 1996.

Προηγουμένως ωστόσο είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με τον Άρη. Το 1988 στη Γάνδη οι "κίτρινοι" έπεσαν πάνω στο μεγαθήριο που άκουγε στο όνομα Τρέισερ Μιλάνο κι είχε στη σύνθεση της παίκτες όπως ο Μπομπ ΜάκΑντου, ο Ντίνο Μενεγκίν κι ο Μάικ Ντ' Αντόνι. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με 87-82 με τον "Δράκο" να σκοράρει 15 πόντους (με 4 τρίποντα).

Την επόμενη χρονιά -και τότε επί γερμανικού εδάφους- ο Άρης έχασε ξανά στον ημιτελικό αυτή τη φορά από την Μακάμπι (99-86) με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή. Κι αυτό γιατί ενώ η ομάδα του βρισκόταν μπροστά στο σκορ και φαινόταν να ελέγχει το ματς ο πλέι-μέικερ της ομάδας έπεσε στην... παγίδα του αείμνηστου Μαγκί. Οι δύο συνεπλάκησαν, το momentum άλλαξε... χέρια και μαζί και το κίτρινο φύλλο αγώνα.

Ο Γιαννάκης σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο πρώτος σκόρερ του Άρη με 25 πόντους και 3 εύστοχα τρίποντα. Στην τρίτη και τελευταία του απόπειρα με τη φανέλα του "αυτοκράτορα" είχε 15 πόντους, οι οποίοι δεν ήταν αρκετοί απέναντι στη Μπαρτσελόνα (104-83).

Η μοίρα δεν του έκανε το χατίρι ούτε το 1995 στη Σαραγόσα στον τελευταίο ελληνικό "εμφύλιο". Ο Γιαννάκης (είχε 3 ποντους σε εκείνο το παιχνίδι) τραυματίστηκε κι αποχώρησε από τον ημιτελικό (58-52) όταν αυτός "έκαιγε". Ο Παναθηναϊκός έμεινε με μοναδικό πλέι-μέικερ τον Παταβούκα και το αποτέλεσμα ήταν ένας... Βράνκοβιτς να παλεύει μόνος του.

Η δικαίωση ήρθε έναν χρόνο μετά στο Παρίσι. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 81-71 της ΤΣΣΚΑ με τον άποντο "Δράκο" να βλέπει τον Ντομινίκ Ουίλκινς να παίρνει το ματς... μόνος του (35 πόντοι). Όσο για τον τελικό; Είχε 9 πόντους (με ένα τρίποντο) απέναντι στη Μπαρτσελόνα (67-66), πρωταγωνιστώντας ωστόσο στην τελευταία φάση όπου χάθηκε η μπάλα -με φάουλ όπως υποστηρίζουν οι "πράσινοι"- για να σκεπάσει το καλάθι ο Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Από εκεί και πέρα...

Ο Γιαννάκης μετά από εκείνο τον τίτλο έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Aτλάντα και στη συνέχεια αποχώρησε. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα: Εθνική ομάδα, Πανιώνιος, Μαρούσι, ξανά Εθνική και Ολυμπιακός.

Τα πιο... φανταχτερά του παράσημα είναι δίχως άλλο το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 (με "παρακαταθήκη" για το μέλλον τη νίκη επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό).

Τα ρεκόρ

Ελάχιστοι παίκτες μετρούν περισσότερες συμμετοχές από τον Παναγιώτη Γιαννάκη σε φάιναλ-φορ! Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ένας παλιός συμπαίκτης του (αλλά και παίκτης του στην πρώτη του θητεία στην Εθνική) ο Φραγκίσκος Αλβέρτης (9), ενώ ακολουθεί ο Θοδωρής Παπαλουκάς (7) που θα ακούει τις... οδηγίες του 50χρονου προπονητή στο Βερολίνο.

Ψηλότερα στη σχετική λίστα βρίσκονται οι Αλεξέι Ζεβροσένκο (8), Ντέρεκ Σαρπ (7) και Τζέι Αρ Χόλντεν (7), ενώ πέντε συμμετοχές μετράνε οι Φασούλας, Ρότζερς, Χιμένεθ, Τάρλατς και Πίτις.

Μέχρι πέρσι ο "Δράκος" βρισκόταν και στην 14η θέση της λίστας με τους καλύτερους σκόρερ έχοντας πετύχει 100 "στρογγυλούς" πόντους.








































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ