Η διαφορά του Καλάθη και το "μηδέν" του Διαμαντίδη
Η ζωτική σημασία της παρουσίας του Νικ Καλάθη στον Παναθηναϊκό αντικατοπτρίζεται από τα αρνητικά αποτελέσματα κάθε φορά που ο ομογενής πλεϊμέικερ δεν είναι εύστοχος. Τέταρτη φορά φέτος έμεινε άποντος ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
Ο Νικ Καλάθης είναι από τους παίκτες που καθορίζουν εν πολλοίς την εικόνα του Παναθηναϊκού στο παρκέ. Αν θέλετε, αυτός που κάνει τη διαφορά και οδηγεί το "τριφύλλι" σε μεγάλες νίκες, αλλά κι εκείνος που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για την ομάδα του, όταν δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το τελευταίο συνέβη το βράδυ της Παρασκευής (11/3) στην Kombank Arena του Βελιγραδίου , από το οποίο ο Παναθηναϊκός αποχώρησε ηττημένος.
Το να ξεχωρίζεις έναν παίκτη (στις καλές και τις κακές στιγμές) είναι από μόνο του άδικο, δεν παύει όμως να αποτελεί σημείο αναφοράς η παρουσία ενός παίκτη του διαμετρήματος και της ποιότητας του Νικ Καλάθη. Κι όσο κομβικός είναι στις επιτυχίες του "τριφυλλιού", άλλο τόσο επηρεάζει την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς στις ήττες. Όπως αυτή στο Βελιγράδι, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για τη δεύτερη θέση, κατά δήλωσιν του Τζέιμς Γκιστ .
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα παιχνίδια που ο ομογενής πλεϊμέικερ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το "τριφύλλι" φεύγει ηττημένο από το παρκέ. Θέλετε να το πάμε από στατιστική άποψη; Στις τέσσερις ήττες του Παναθηναϊκού στο Top 16, ο Νικ Καλάθης έχει 40.9% δίποντα (9/22), 9% τρίποντα (1/11) και 57.1% στις βολές (4/7). Από την άλλη, στις έξι νίκες των "πρασίνων" μετρά 54% δίποντα (20/37), 35.3% τρίποντα (6/17) και 60% στις βολές (6/10). Πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα από αυτό δεν υπάρχει για την περίπτωση του. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για έναν παίκτη που δεν φημίζεται για την έφεσή του στο σκοράρισμα.
Τέταρτη φορά στο "μηδέν"
Μαζί βέβαια, θέματα είχε κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης στην Kombank Arena. Αν και στην περίπτωσή του, το γεγονός πως έμεινε άποντος είναι κάτι με το οποίο έχουν μάθει να ζουν πλέον οι "πράσινοι". Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" έμεινε για τέταρτη φορά φέτος στο Top 16 δίχως πόντο, την ώρα που σε μόλις ένα παιχνίδι (το εντός έδρας με την Ουνικάχα Μάλαγα) σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων (17). Κατά τα λοιπά, σκοράρει πιο δύσκολα από κάθε άλλη χρονιά (μόλις 5.3 πόντοι στο Top 16), ενώ παίρνει όλες κι όλες τρεις (!) προσπάθειες σε κάθε παιχνίδι. Ναι, καλά διαβάσατε: μόλις τρεις.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, όταν ο "καπιτάνο" του Παναθηναϊκού κι ο βασικός πόιντ γκαρντ του έχουν τέτοια επιθετική παρουσία είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ήττα, όσα... μαγικά κι αν κάνει ο Έλιοτ Ουίλιαμς. Γιατί ο 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ μπορεί να έχει πάρει πλέον την (επιθετική) μπαγκέτα του "τριφυλλιού", πλην όμως χρειάζεται την κατάλληλη (υπο)στήριξη. Κι οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Νικ Καλάθης αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας για τους "πράσινους". Από κάθε άποψη.
Χειρότερος από τον μέσο όρο
Κι ομαδικά πάντως, δεν θα λέγαμε πως η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έθελξε με την εικόνα της. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως σημείωσε λιγότερους από 70 πόντους (67). Φέτος οι "πράσινοι" μετρούν δύο νίκες και πέντε (!) ήττες στην Euroleague σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι μοναδικές φορές που τα κατάφεραν ήταν στη Σμύρνη (69-66 την Καρσίγιακα) και εντός έδρας με την Ουνικάχα Μάλαγα (68-66). Στα άλλα πέντε παραδείγματα, ηττήθηκαν.
Από εκεί και πέρα, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς κατέγραψαν στην Kombank Arena το τρίτο χειρότερο φετινό ποσοστό τους στα σουτ τριών πόντων . Ναι, ο Παναθηναϊκός δεν είναι από τις πλέον εύστοχες ομάδες του Top 16 (με μόλις 33%), αλλά ακόμη κι αυτό το -κακό- ποσοστό απέχει πολύ από το 18.2% που είχαν χθες (11/3) το βράδυ οι "πράσινοι" στο Βελιγράδι. Δεν επρόκειτο πάντως για το χειρότερο φετινό τους, αφού έχουν... καταφέρει να σουτάρουν χειρότερα στις ήττες από Μπαρτσελόνα (2/14 - 14.3%) και Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ (3/24 - 12.5%), την ώρα που είχαν παρεμφερή ποσοστά στα παιχνίδια με Ζιελόνα Γκόρα (5/27 - 18.5%) και Ουνικάχα Μάλαγα στην Ανδαλουσία (4/24 - 28.6%).
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, μόλις μία φορά (εκτός έδρας με Ουνικάχα Μάλαγα), το "τριφύλλι" έχει πάρει τη νίκη. Σε όλες τις υπόλοιπες το αρνητικό αποτέλεσμα ήρθε απολύτως φυσιολογικά...