ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η επέτειος του ιστορικού "διπλού" στο ΣΕΦ το 1999

Η επέτειος του ιστορικού "διπλού" στο ΣΕΦ το 1999

Σαν σήμερα (20/5) το 1999, ο Παναθηναϊκός άλωσε το ΣΕΦ στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος, ξεκινώντας την κυριαρχία του εντός των ελληνικών συνόρων (VIDEOS).

Η σημερινή μέρα (20/5) δεν έχει να κάνει μόνο με τα μεθεόρτια του "μπρέικ" του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Πολύ περισσότερο φέρνει... αναμνήσεις στους οπαδούς του "τριφυλλιού", για όσα έγιναν το 1999. Τότε που οι "πράσινοι" κέρδισαν εκτός έδρας τον Ολυμπιακό (62-53) στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος για να κατακτήσουν το τρόπαιο και να ξεκινήσει η κυριαρχία τους εντός των συνόρων.

Την ώρα που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία, ο Ολυμπιακός πάλευε να αποδείξει πως η απώλεια του τίτλου το 1998 δεν ήταν τίποτα, παρά μία παρένθεση.

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν το πλεονέκτημα της έδρας στους τελικούς του 1999, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό. Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 20 Μαΐου 1999 η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς πήρε το "διπλό" (62-53) στον πέμπτο και τελευταίο τελικό που έγινε στο ΣΕΦ, ξεκινώντας να δημιουργεί τη δικής της δυναστεία. Περίπου ένα μήνα μετά από αυτό το παιχνίδι, η διοίκηση του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ανέλαβε να συνεχίσει το ήδη επιτυχημένο έργο του προκατόχου του.

Θεωρητικά "διαλυμένος" ο Παναθηναϊκός πήγε στους τελικούς εναντίον του Ολυμπιακού. Μόνο, που κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο, το "πράσινο" στρατόπεδο ενώθηκε, έστω και τη διάρκεια των τελικών. Τα τέσσερα πρώτα ματς τελείωσαν με νίκες των γηπεδούχων. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-1 και ήθελε μια νίκη σε 2 αγώνες ώστε να στεφθεί πρωταθλητής και να "σώσει" τη χρονιά, καθώς ναι μεν είχε προκριθεί στο Final Four, αλλά έπεσε πάνω στο θαύμα της Ζάλγκιρις Κάουνας (και κατέληξε τρίτος, νικώντας στον μικρό τελικό).

Θαύμα έγινε και στο ΣΕΦ στον τελευταίο τελικό. Ο Παναθηναϊκός αν και έχανε με +12 πόντους, έκανε ένα ...20-0, άντεξε ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά μπροστά (51-50) και με ένα απίστευτο καλάθι τουΤζεντίλε,έκανε το αποφασιστικό βήμα.Η χαριστική βολή ήρθε από τον Οικονόμου με ένα τρίποντο στα 59'' πριν το τέλος. Τέσσερα χρόνια πριν (στον τελικό του 1995) είχε αστοχήσει. Αυτή τη φορά έβρισκε τον στόχο και έκανε το 58-51 δίνοντας το έναυσμα για το "πράσινο" πάρτι.

Η επέτειος του ιστορικού "διπλού" στο ΣΕΦ το 1999

Ο κόσμος είχε σχεδόν ξεχάσει τις αποδοκιμασίες κατά τουΣούμποτιτς,που βέβαια έπαιρνε μια μεγάλη προσωπική ρεβάνς λέγοντας: "Σήμερα η ομάδα ήταν για όσκαρ. Το είχαμε πει ότι θα κέρδιζε αυτός με τη μεγαλύτερη καρδιά. Ας κάνει κάποιος αυτά που έκανα εγώ και μετά ας έρθει να μου μιλήσει".

Ο Ράτζαξεσπάθωσε ακόμη περισσότερο: " Ο Ίβκοβιτς μας είχε αποκαλέσει αδερφές, επειδή δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε εδώ. Ήταν ματς ζωής ή θανάτου για μας. Τους γ... σαμε το σπίτι"! Αιχμές άφηνε και οΝίκος Οικονόμουλέγοντας " Σε αυτή την ομάδα τη μια είσαι ήρωας και την άλλη σε αποδοκιμάζουν. Είμαστε μια ρομαντική οικογένεια".

Ήταν η βραδιά που ο Παναθηναϊκός έβαζε τα θεμέλια της δυναστείας του.

Ξαναδείτε τα τελευταία δύο λεπτά του ντέρμπι

Ολόκληρο το ιστορικό "διπλό" στο ΣΕΦ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ