ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η Εθνική έχει τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο και πηγαίνει για το 2/2 με Ισπανία - Αυστραλία

Η Εθνική έχει τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο και πηγαίνει για το 2/2 με Ισπανία - Αυστραλία
FIBA.BASKETBALL - MILAD PAYAMI

Η Εθνική δεν είναι Dream Team, έχει όμως τις προσωπικότητες για να κάνει το 2/2 απέναντι σε Ισπανία και Αυστραλία και να ψάξει κάτι πολύ μεγάλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Όποιος παρακολουθεί NBA και ξέρει ποιοι είναι οι Τζαμάλ Μάρεϊ, Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Λου Ντορτ, Αρ Τζέι Μπάρετ, Ντίλον Μπρουκς και όποιος είδε την πορεία του Καναδά στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, ήξερε ότι η πρεμιέρα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ήταν μία κάπως... άδικη διαδικασία στην επιστροφή της ομάδας στο τουρνουά μετά από 16 χρόνια.

Και όμως, όσο εφιαλτικό ήταν το ξεκίνημα, τόσες υποσχέσεις άφησε η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη στο φινάλε του σαραντάλεπτου. Η Ελλάδα έμοιαζε στα πρώτα λεπτά με ομάδα που μπορούσε να ηττηθεί με 10, με 15, με 20 πόντους στο Πιερ Μορουά, απέδειξε όμως ότι έχει στοιχεία που μπορούν να την βοηθήσουν να πετύχει τον δεύτερο στόχο του καλοκαιριού, την πρόκριση στα προημιτελικά του ολυμπιακού τουρνουά και το εισιτήριο για το ταξίδι από την Λιλ στο Παρίσι.

Η Εθνική έχει τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, που βρίσκεται πολύ μακριά από το 100% του, αλλά διέλυσε με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο τον Καναδά.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν εξωγήινος απέναντι στην ομάδα των 10 NBAers και στο φινάλε της πρώτης του εμφάνισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από την χθεσινή ταλαιπωρία στην πολύωρη και υπό καταρρακτώδη βροχή Τελετή Έναρξης, είχε 34 πόντους από 11/16 δίποντα και 12/15 βολές σε 33 λεπτά.

Η Εθνική έχει και σπουδαίο αρχηγό. Ο πολύπειρος Κώστας Παπανικολάου έβαλε 17 πόντους από οκτώ σουτ, υπήρξαν στιγμές που έμοιαζε να καλύπτει χώρους για δύο και στο τέλος ανέλαβε την ευθύνη για μία λανθασμένη απόφαση στην κρίσιμη επίθεση με το σκορ στο 78-80. Που δεν ήταν λανθασμένη απόφαση, απλώς "έφαγε" την ντρίμπλα ενός εκ των κορυφαίων σκόρερ του NBA.

Η Εθνική έχει και προπονητή που προσαρμόζεται στις συνθήκες ενός αγώνα και θα προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο στη συνέχεια.

Και η Εθνική έχει κι άλλες προσωπικότητες που θα την βοηθήσουν περισσότερο απέναντι σε πιο... βατούς αντιπάλους όπως η Ισπανία και η Αυστραλία.

Τον Νικ Καλάθη που στο ξεκίνημα του αγώνα "πνίγηκε" από την άμυνα του Λου Ντορτ (εκ των κορυφαίων περιφερειακών αμυντικών στο NBA), αλλά στη συνέχεια έπαιξε σε καταστάσεις δύο εναντίον δύο και συνεργάστηκε άψογα με τον Αντετοκούνμπο καθώς έκανε τιτάνια προσπάθεια και στην άμυνα απέναντι σε πιο γρήγορους, πιο εκρηκτικούς και πολύ πιο νεαρούς γκαρντ.

Τον Τόμας Γουόκαπ που πλήγωσε την ομάδα με την αστοχία του (1/7 σουτ σε 23:15), αλλά έχει πλέον φτάσει και αυτός σε ένα επίπεδο που του επιτρέπει να βλέπει στα ίσα αντιπάλους και ομάδες σαν αυτές που ακολουθούν.

Τον Ντίνο Μήτογλου που πάλεψε σαν θηρίο και έκανε σημαντική δουλειά στο ριμπάουντ, αλλά δεν βοήθησε κι αυτός στην επίθεση.

Τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη που έκλεισε τον αγώνα με 1/7 σουτ, αλλά πονάει αυτή την ομάδα, δεν βρίσκεται στη Γαλλία για τουρισμό, ξέρει τον ρόλο του και θα βρει αντιπάλους που ταιριάζουν περισσότερο στο δικό του στάτους τις επόμενες ημέρες.

Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, στο τέλος της βραδιάς όμως η εικόνα της στο σαραντάλεπτο μάλλον ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Η αθλητικότητα των Καναδών ήταν σε πολύ ανώτερο επίπεδο από αυτή της δικής μας ομάδας. Ακολουθούν η Ισπανία του Λορέντζο Μπράουν, του Σάντι Αλδάμα, του Σέρχιο Γιουλ και των αδελφών Ερνανγκόμεθ και η Αυστραλία του Πάτι Μιλς, του Τζος Γκίντι και του Τζοκ Λάνταλ. Η Εθνική δείχνει πως "έχει" ομάδες αυτού του επιπέδου και δεν θα ψάξει μία νίκη για να προκριθεί ως τρίτη. Θα ψάξει δύο νίκες και μία καλύτερη διασταύρωση στα προημιτελικά.

Προς το παρόν, ξεκούραση και προπόνηση μέχρι το ματς της Τετάρτης που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί (!) στο Πιερ Μορουά. Το μυαλό στην Ισπανία, με αισιοδοξία μετά από ένα σαραντάλεπτο που δικαίωσε όσους έλεγαν ότι η φετινή ομάδα είναι διαφορετική από όσες είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στη Λιλ και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ