Η EuroLeague ανακοίνωσε τι θα ισχύει από την σεζόν 2025/26: Αυτό είναι το μίνιμουμ μπάτζετ, το σάλαρι καπ και ο φόρος πολυτελείας που τέθηκαν, νέα δεδομένα από την σεζόν 2027/28
Η EuroLeague Basketball ανακοίνωσε τα δεδομένα που θα ισχύουν σε οικονομικό επίπεδο για τις ομάδες από την νέα σεζόν (2025/26). Από το μίνιμουμ μπάτζετ των ομάδων, μέχρι τις εξαιρέσεις και τον φόρο πολυτελείας. Τι αλλάζει από την σεζόν 2027/28.
Σε συνέχεια λοιπόν της ανακοίνωσής της τον περασμένο Σεπτέμβριο, η EuroLeague Basketball προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα ισχύει από την σεζόν 2025/26. Ποιο θα είναι το μίνιμουμ μπάτζετ των ομάδων, καθώς και το όριο του σάλαρι καπ, οι τρόποι που θα μπορεί μία ομάδα να το ξεπεράσει και τα νέα δεδομένα από την σεζόν 2027/28, όταν θα τεθεί υψηλό όριο του σάλαρι καπ.
Αρχικά, πριν αναφερθούν οι λεπτομέρειες, ιδού κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρει ο κόσμος:
Οι Anchor Players που θα αναφερθούν, είναι οι δύο παίκτες για τους οποίους μπορεί μία ομάδα να ξεπεράσει το όριο του σάλαρι καπ, δίνοντάς τους ένα πολύ μεγάλο ποσό για ετήσιο συμβόλαιο (Πάνω από 2 εκατ. Ευρώ, πιθανότατα πιο κοντά στα 3 εκατ. ευρώ). Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν ας πούμε ο Κέντρικ Ναν του Παναθηναϊκού AKTOR ή ο Εβάν Φουρνιέ του Ολυμπιακού.
Οι “Παίκτες με εκτεταμένη παραμονή” είναι αυτοί που έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια στην ίδια ομάδα. Τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Παπανικολάου στον Ολυμπιακό.
Οι U23 είναι παίκτες κάτω των 23 ετών που ανήκουν σε μία ομάδα.
Οι “Παίκτες με μακροχρόνια απουσία”, που επίσης δεν θα μετράνε στο σάλαρι καπ είναι αυτοί που έχουν τεθεί εκτός για καιρό λόγω τραυματισμού. Όπως δηλαδή ο Κίναν Έβανς στον Ολυμπιακό.
Παίκτης με μεσοπρόθεσμη εξαίρεση είναι αυτός που αμείβεται ακριβώς με το μέσο όρο του μπάτζετ της ομάδας. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα έχει έναν παίκτη που παίρνει 100.000 ευρώ (χαμηλότερα αμειβόμενος παίκτης) και έναν παίκτη που παίρνει 1 εκατ. ευρώ (υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης), αυτό σημαίνει ότι εξαιρείται από το salary cap ένας παίκτης που αμείβεται με 550.000 ευρώ.
Έχοντας λοιπόν αυτά υπόψη, ιδού τι ανακοίνωσε η EuroLeague ότι θα ισχύουν τα εξής από την νέα σεζόν (2025/26).
Εφαρμόζεται Πρότυπο Ανταγωνιστικής Ισορροπίας (CBS). Το CBS πρακτικά εισαγάγει τον Δείκτη Μέσων Καθορισμένων Εσόδων Αδειοδοτημένων Συλλόγων (ALCDR). Αυτός είναι ένας αριθμός που προκύπτει από τα έσοδα που έχουν οι ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο από τους τους αγώνες, τις εμπορικές δραστηριότητες και άλλες πηγές εισοδήματος σε βάθος τριετίας, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του σάλαρι καπ, καθώς και του μίνιμουμ μπάτζετ των ομάδων για τους μισθούς των παικτών.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα προέκυψαν, ο μέσος όρος των εσόδων των ομάδων (ALCDR) για τη Σεζόν 2025/26 ορίστηκε στα 19.489.944 ευρώ. Από αυτό το ποσό ορίστηκε το μίνιμουμ μπάτζετ και το βασικό μπάτζετ που θα έχουν οι ομάδες.
Το υψηλό μπάτζετ – στα πλαίσια του second apron του NBA – θα τεθεί σε εφαρμογή από την σεζόν 2027/28, ώστε να υπάρχει ένα διάστημα προσαρμογής για τις ομάδες που έχουν ξεφύγει οικονομικά.
Με βάση λοιπόν το ALCDR, ιδού τι θα ισχύει από την νέα σεζόν:
Το Μίνιμουμ μπάτζετ των ομάδων (LRL), για τις αμοιβές των παικτών ορίζεται ως εξής: Ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο (π.χ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός AKTOR, Ρεάλ): 5.846.587 ευρώ, δηλαδή το 30% του ALCDR. Ομάδες που έχουν πάρει Wildcard (π.χ Παρτίζαν:) 4.677.587 ευρώ, δηλαδή το 24% του ALCDR. Κάτοχος του EuroCup (δηλαδή η Παρί): 4.092.888 ευρώ.
2. Το Βασικό (επίπεδο) μπάτζετ (BRL), που θα αποτελεί μέχρι το 2027 το όριο του σάλαρι καπ των ομάδων, δηλαδή τα λεφτά που θα μπορούν να δαπανούν για τα συμβόλαια των παικτών: 40% του ALCDR, δηλαδή 8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το ALCDR. Αν δηλαδή τα μέσα έσοδα των ομάδων πέσουν στα… 10 εκατ. ευρώ, τότε το BRL θα πέσει στα 4 εκατ. Ευρώ. Αν έχουν 30 εκατ. Ευρώ έσοδα, θα ανέβει στα 12 εκατ. ευρώ.
Εδώ είναι που χρειάζεται η διευκρίνηση: Μία ομάδα μπορεί να ξεπεράσει το μπάτζετ των 8 εκατ. ευρώ (δηλαδή το όριο του σάλαρι καπ που τέθηκε) στις εξής περιπτώσεις: Για δύο Anchor παίκτες (Ναν, Βεζένκοβ, Μάικ Τζέιμς), για τους παίκτες που έχουν εκτεταμένη παραμονή στην ομάδα (Παπανικολάου, Καλαϊτζάκης, Γιουλ), αυτούς που βρίσκονται εκτός δράσης λόγω τραυματισμού (Λαπροβίτολα, Κίναν Έβανς), αυτούς που βρίσκονται σε μεσοπρόθεσμες εξαιρέσεις (Λαρεντζάκης, Παπαπέτρου, Αμπάλδε) και όσους παίκτες είναι κάτω των 23 ετών.
3. Υψηλό επίπεδο Αμοιβών (HRL): Αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την σεζόν 2027/28 και θα αποτελεί το μέγιστο όριο του σάλαρι καπ, όπου – με βάση όσα είναι γνωστά – θα προκύπτει από το 60% του ALCDR. Δηλαδή, αν ίσχυε από την νέα σεζόν, το HRL θα ήταν 12 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό δεν εξαιρούνται οι Anchor παίκτες, αλλά εξαιρούνται οι παίκτες με εκτεταμένη παραμονή σε ομάδα, οι παίκτες U23, αυτοί που είναι καιρό τραυματίες και οι μεσοπρόθεσμες εξαιρέσεις.
4. Φόρος πολυτελείας. Αυτό θα έχει την ονομασία “Αποζημίωση ανταγωνιστικού υπολοίπου (CBC). Με απλά λόγια είναι ο φόρος που θα πληρώνουν οι ομάδες που θα περάσουν το όριο του σάλαρι καπ (του BRL μέχρι και την σεζόν 2026/27 και του HRL από την σεζόν 2027/28), με τα χρήματα αυτά να μοιράζονται ισόποσα στις ομάδες που δεν πέρασαν το όριο του σάλαρι καπ.
Αυτά τα ποσά ορίστηκαν ως εξής:
Αν μία ομάδα περάσει το BRL 0-10%, τότε θα δίνει μισό ευρώ για κάθε ευρώ που το ξεπέρασε. Αν δηλαδή μία ομάδα έχει μπάζετ 8.1 εκατ. ευρώ αντί για 8, τότε για αυτές τις 100.000 ευρώ που ξεπέρασε το BRL θα πρέπει να δώσει 50.000 ευρώ ως φόρο πολυτελείας.
Αν μία ομάδα περάσει το BRL 10-30%, τότε θα δίνει 0.75 ευρώ για κάθε ευρώ που το ξεπέρασε. Αν δηλαδή μία ομάδα έχει μπάζετ 8.3 εκατ. ευρώ αντί για 8, τότε για αυτές τις 300.000 ευρώ που ξεπέρασε το BRL θα πρέπει να δώσει 225.000 ευρώ ως φόρο πολυτελείας.
Αν μια ομάδα περάσει το BRL 30-50%, τότε θα δίνει ένα ευρώ για κάθε ευρώ που το ξεπέρασε. Αν δηλαδή μία ομάδα έχει μπάζετ 8.5 εκατ. ευρώ αντί για 8, τότε για αυτές τις 500.000 ευρώ που ξεπέρασε το BRL θα πρέπει να δώσει 500.000 ευρώ ως φόρο πολυτελείας.