Η EuroLeague παίζει ποδόσφαιρο, ο Πέρεθ σε αναμμένα κάρβουνα
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ESL και το δικαίωμα της UEFA να έχει αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής των διεθνών διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο "καίει" πιο πολύ απ' όλους τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Τι σχέση έχει η EuroLeague την ιδέα και το φόρματ της οποίας έχει αντιγραφεί από την European Super League
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Euroepan Super League αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία, το ίδιο το ποδόσφαιρο συνολικά σε κάθε επίπεδο, αλλά και από άλλους που θεωρητικά δεν έχουν καμιά σχέση με το σπορ, όπως ας πούμε την EuroLeague.
Μα καλά, θα ρωτήσει κανείς, υφίσταται ακόμα η ESL, μετά την παταγώδη αποτυχία της, τον περασμένο Ιούνιο; Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, μεγάλη νικήτρια στη διαμάχη, υποστηρίζει πως "δεν υπάρχει θέμα", ενώ ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, πρόεδρος της UEFA, επαναλαμβάνει διαρκώς τη δήλωση ότι "η ιδέα της Σουπερ Λιγκ έχει πεθάνει".
Τα τρια μεγάλα κλαμπ, που παρέμειναν πιστές στο σχέδιο μιας ανεξάρτητης, επαγγελματικής λίγκας αποδεσμευμένης από τα εθνικά πρωταθλήματα, έχουν άλλη άποψη. Η Ρεάλ, που μέσω του Φλορεντίνο Πέρεθ κινούσε τα νήματα, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, πιστεύουν ότι η μάχη δεν χάθηκε.
Η εταιρεία A22 Sports η οποία εκπόνησε και το σχέδιο της ESL, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την πρόσληψη του Γερμανού Μπεντ Ράινχαρντ, στη θέση του CEO και οι πρώτες δηλώσεις του είχαν να κάνουν με την "οικονομική αστάθεια του μοντέλου που υπάρχει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο".
Αφεντικό του ομίλου RTL, ο 48χρονος Ράινχαρντ μίλησε επίσης για τις προκλήσεις του μέλλοντος, τις απόψεις που έχουν καταθέσει οι πρόεδροι των τριών μεγάλων συλλόγων και τον διάλογο που πρέπει να ανοίξει, χωρίς προκαταλήψεις, με στόχο την εξέλιξη "του σπορ που όλοι αγαπάμε".
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αποφασίσει αν η ESL δικαιούται να κατηγορεί την UEFA ότι με την τακτική της, παραβαίνει τους όρους της αντιμονοπωλιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η ESL αντιτίθεται σφόδρα στη λογική της UEFA πως αυτή και μόνο αυτή είναι υπεύθυνη για τις διοργανώσεις μεταξύ συλλόγων, κυρίως στο κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή στο Champions League
Ο Ζαν Λουί Ντιπόν δικηγόρος που ασχολήθηκε εκτεταμένα με την υπόθεση Μποσμάν και παρακολούθησε την ακρόαση και της ESL δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι μια απόφαση υπέρ των τριών κλαμπ, μπορεί να αποδειχθεί εκατό φορές πιο σημαντική!
"Η ερώτηση που τίθεται είναι απλή. Πως γίνεται οι σύλλογοι να μπορούν να διοργανώνουν τα εθνικά πρωταθλήματα (μέσω των επαγγελματικών ενώσεών τους) και να μην έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε υπερεθνικό επίπεδο" σχολίασε ο Ντιπόν, που θεωρεί ότι το μονοπώλιο της UEFA απασχόλησε σοβαρά και τους δικαστές στην ακρόαση της υπόθεσης.
"Υπήρξε ερώτημα προς την UEFA για μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή η διοργάνωση διεθνών αγώνων ποδοσφαίρου, χωρίς να είναι απαραίτητη η αιγίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας" σχολίαζε σε συνέντευξή του.
Από την πλευρά της η UEFA, υποστηρίζει ότι αν ανατραπεί το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης για όλα τα κλαμπ. Από τα μεγαλύτερα, μέχρι τα μικρομεσαία και τα μικρότερα. Σύμφωνα με το ESPN αν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφανθούν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο μπίζνες, αλλά κατά κάποιον τρόπο εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας, άρα πρέπει να προστατευτεί με τους ισχύοντες νόμους, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα έχει κερδίσει ξανά την παρτίδα...
"Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναθεωρήσει εκ βάθρων το στάτους του ποδοσφαίρου" λέει από την πλευρά του ο Ράινχαρτ και όλοι αναμένουν την απόφαση των Δικαστών. Επί της αρχής, θα υπάρξει τοποθέτηση του δικαστηρίου στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2023.
Τι σχέση έχει η EuroLeague
Ωραία όλα αυτά, η EuroLeague, όμως που κολλάει; Μα το σχέδιο της ESL έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ευρωλίγκα. Θα λέγαμε ότι προσομοιάζει σε όλα, εκτός από τα ... έσοδα, που στο μπάσκετ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα αντίστοιχα του ποδοσφαίρου.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ (αλλά και ο Τζουάν Λαπόρτα της Μπαρτσελόνα) έχουν στηρίξει εδώ και χρόνια το οικοδόμημα της Ευρωλίγκας, με τα δυο ποδοσφαιρικά τμήματα των μεγάλων ισπανικών κλαμπ να χρηματοδοτούν επί της ουσίας τις ομάδες μπάσκετ.
Μια απόφαση υπέρ της UEFA, δημιουργεί αυτόματα πρόβλημα στον πρόεδρο της Ρεάλ, που ξέρει ότι αν κάπου στο μέλλον δεν υπάρχει η ESL που θα του αποφέρει -σύμφωνα με το σχέδιο του- πολλαπλάσια έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει νόημα να αδειάζει τα ταμεία του κλαμπ για να ενισχύει το μπάσκετ των μερένγκες.
Το θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίσει το στάτους του ποδοσφαίρου είναι φανερό ότι έχει άμεση συνάρτηση με την Ευρωλίγκα, η οποία από το 2000 και μετά αποτελεί ένα μοναδικό μοντέλο στην Ευρώπη.
Μια εποχή όπου οι δίαυλοι επικοινωνίας με την FIBA ανοίγουν ολοένα και περισσότερο (στόχος για αρχή, ένα καλεντάρι που θα ικανοποιεί και τους δυο, όσο γίνεται περισσότερο) ενώ η EuroLeague έρχεται σε απευθείας συζητήσεις με τους άραβες του Ντουμπάι για συμμετοχή τους στη διοργάνωση, είναι λογικό η όποια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου να έχει και άμεση επίπτωση για τα σχέδια των μετόχων και των συνοδοιπόρων τους στην ECA