Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού στο ματς με τη Ζάλγκιρις Κάουνας
Με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Καλάθη και ακόμη πέντε να δίνουν σπουδαίες βοήθειες, ο Παναθηναϊκός "επιβίωσε" και έριξε την Ζάλγκιρις στο καναβάτσο. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ.
Από τον Παράδεισο στην Κόλαση κι από εκεί, ξανά στον Παράδεισο. Ο Παναθηναϊκός έζησε ένα "τρελό" βράδυ στο ΟΑΚΑ, συνάντησε μία τρομερά διαβασμένη, πεισμωμένη και σκληρή Ζάλγκιρις Κάουνας, όμως στο τέλος την λύγισε, την νίκησε ( 94-93 ) με τρομερή προσπάθεια του Νικ Καλάθη και έμεινε ολοζώντανος στη διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης που θα του δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.
Με τον βασικό του πόιντ γκαρντ σε... αλλόκοτη κατάσταση, με τους Μάρκους Ντένμον, Κέι Σι Ρίβερς, Τζέιμς Γκιστ, Ίαν Βουγιούκα και Λούκας Λεκαβίτσιους να δίνουν όχι απλά σημαντικές, αλλά ζωτικής σημασίας βοήθειες, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έκανε μεγάλες ανατροπές και στα 4.7" βρήκε στο πρόσωπο του πραγματικού της ηγέτη την λύση. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των 11 που πήραν απόψε χρόνο συμμετοχής.
0. ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ (starter)
Στατιστικά: 8 πόντοι (1/2 τρίποντα, 5/5 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο σε 24:26 (13 ranking)
Αντικαταστάθηκε νωρίς, μόλις στο έκτο λεπτό χωρίς να έχει πάρει σουτ. Μόνο ένα ριμπάουντ έγραφε η στατιστική του Αμερικανού, που γύρισε λίγο πριν τα μισά της δεύτερης περιόδου για να κάνει το δεύτερο φάουλ του και να ξαναπεράσει στον πάγκο. Σε 6:27 στο πρώτο μέρος είχε ένα επιθετικό κι ένα αμυντικό ριμπάουντ. Πήρε το πρώτο του σουτ στο 33', αλλά δεν καταγράφηκε στην στατιστική καθώς κέρδισε φάουλ για τρεις βολές. Τις έβαλε για το 68-64 και εκτέλεσε στην αμέσως επόμενη επίθεση από τη δεξιά γωνία για το 71-64. Οι έξι σερί πόντοι του ήταν υπερπολύτιμοι, όχι όμως και η άμυνά του. Ειδικά στη φάση που ο Ντέιβις σκόραρε για το 78-79. Μπήκε στην παράταση με άστοχο τρίποντο (με υποψία φάουλ) και τελικά έζησε ένα κρίσιμο βράδυ σε δευτερο ρόλο.
3. ΚΕΙ ΣΙ ΡΙΒΕΡΣ
Στατιστικά: 10 πόντοι (1/3 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/4 βολές), 2 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος σε 30:09 (5 ranking)
Πάτησε παρκέ στο 8' και έβαλε το πρώτο του τρίποντο μετά από έξι λεπτά συμμετοχής για το 35-21 που ανάγκασε τον Γιασικεβίτσιους να καλέσει εσπευσμένα timeout. Ήταν το μοναδικό του καλάθι σε τρεις προσπάθειες σε 13 λεπτά στο πρώτο μέρος. Στο 32' πήρε το τέταρτο φάουλ του Καβαλιάουσκας που έκανε αρκετή ζημιά στον Παναθηναϊκό, έβαλε μία βολή για το 65-64. Το μεγάλο του τρίποντο για το 81-82 στα 43" κράτησε ζωντανούς τους "πρασίνους", πριν ισοφαρίσει στο 83-83 στα 16.5" πηγαίνοντας μέχρι την καρδιά της ρακέτας των Λιθουανών. Στα 16.9" κέρδισε φάουλ όταν "παγιδεύτηκε" στο κέντρο, έβαλε 1/2 για το 92-91 και παρά τα 3/9 σουτ και την γενικότερη μέτρια εμφάνισή του, ήταν υπερπολύτιμος στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του αγώνα.
11. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στατιστικά: 6 πόντοι (2/5 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές), 2 ασίστ, 1 λάθος σε 24:17 (6 ranking)
Με τον Ντένμον "καυτό", ο Παππάς περίμενε μέχρι το 11' για να μπει στο ματς. Κι όταν μπήκε, άφησε τη μπάλα στα χέρια εκείνων που βρίσκονταν σε καλή βραδιά (Βουγιούκας, Ρίβερς, Μήτογλου). Μία ασίστ και ένα λάθος ήταν όσα πρόλαβε να κάνει σε 8:15 στο πρώτο μέρος, πριν γυρίσει στα μέσα της τρίτης περιόδου και βάλει το πρώτο του καλάθι στην τελευταία του φάση για το 59-58. Εξαργύρωσε στο 36' το φάουλ του Μιλάκνις με βολές για το 78-72, ενώ στο 42' κέρδισε επιθετικό φάουλ με το σκορ στο 85-90 που έφερε το καλάθι του Γκιστ για το -3. Συνέχισε με drive απέναντι στον Πάνγκος για το 89-90, αστόχησε στο τρίποντο που θα "καθάριζε" το ματς 1:18" πριν το τέλος με το σκορ στο 91-90, αλλά είδε τον Καλάθη να σώζει την παρτίδα στο απόλυτο μηδέν.
12. ΜΑΡΚΟΥΣ ΝΤΕΝΜΟΝ (starter)
Στατιστικά: 14 πόντοι (1/3 δίποντα, 4/6 τρίποντα), 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη σε 17:11 (8 ranking)
Starter αντί του Λοτζέσκι που έμεινε και πάλι εκτός δωδεκάδας, ο Αμερικανός πήγε από την πρώτη φάση του αγώνα στο μαρκάρισμα του Κέβιν Πάνγκος και στο 2' σκόραρε τρίποντο από τα επτάμιση μέτρα αφού το ταμπλό του έκανε τη... χάρη. Στην αμέσως επόμενη επίθεση έκανε ακριβώς το ίδιο για το 10-3 από ασίστ του Καλάθη, στο 6' έκλεψε τη μπάλα και με τρομερή υπομονή έφτασε μέχρι το λέι-απ για το 21-11. Στο 8' πέτυχε και τρίτο τρίποντο για να φτάσει τους 11 πόντους, συνέχισε με τέταρτο μακρινό σουτ και έκλεισε την πρώτη περίοδο με 14 πόντους! Το κρεσέντο του θύμισε εκείνο απέναντι στη Χίμκι , η συνέχεια δεν ήταν όμως ανάλογη. Ο Πασκουάλ δεν του έδωσε ούτε πολύ χρόνο, ούτε πολλές μπάλες και ο Αμερικανός σχεδόν όλο το δεύτερο μέρος και την παράταση από τον πάγκο. Ήταν σπουδαίος στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός "έχτισε" τη μεγάλη διαφορά στο πρώτο μέρος.
14. ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ (starter)
Στατιστικά: 12 πόντοι (6/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη σε 27:28 (8 ranking)
Μπήκε δυνατά στο ματς, καθώς μόλις στα 70 δευτερόλεπτα έκλεψε τη μπάλα και την κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 4-2. Βγήκε στο 7', είδε τον προπονητή του να διαχειρίζεται τα λεπτά του με άνεση από τη στιγμή που η διαφορά κυμαινόταν ανάμεσα στους 10 και τους 20 πόντους, αλλά έκανε κι αυτός πολύ νωρίς το τρίτο του φάουλ και πήρε στον πάγκο στο 24', με το σκορ στο 51-46. Γύρισε στα μέσα της τέταρτης περιόδου, συνεργάστηκε με τον Καλάθη για το 76-68 (φάση στην οποία ίσως του έγινε και φάουλ), έκανε έρμπολ σε σουτ τριών πόντων και συνέχισε να έχει προβλήματα στο μαρκάρισμα του Καβαλιάουσκας, πριν κάνει επιθετικό φάουλ με το σκορ στο 78-79 στο 1:14 πριν το φινάλε. Στο 43' έκλεψε τη μπάλα και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 91-90, έβαλε την πινελιά του και μπαίνει στους διακριθέντες.
15. ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ
Στατιστικά: 11 πόντοι (4/5 δίποντα, 3/4 βολές), 8 ριμπάουντ, 2 λάθη σε 17:28 (19 ranking)
Πήρε τη θέση του Γκιστ στο 7', έδωσε μάχες, έβαλε γρήγορα το πρώτο του δίποντο και στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκε τις πάσες του Μήτογλου για να τις μετατρέψει σε εύκολα καλάθια. Έβαλε βολές για το 43-23 στο 16' και είδε τον Πασκουάλ να τον κρατάει στο ματς για εννέα συνεχόμενα λεπτά. Ο κόσμος του χάρισε ένα "ζεστό" χειροκρότημα όταν έδωσε τη θέση του στον Γκιστ, ένα χειροκρότημα που άξιζε πέρα για πέρα ο Έλληνας σέντερ που είχε ήδη γράψει 9 πόντους και 6 ριμπάουντ! Γύρισε στο 24' καθώς ο Γκιστ είχε κάνει και τρίτο φάουλ, κάρφωσε για το 53-48 και στο τέλος της βραδιάς είχε τη μεγαλύτερη αξιολόγηση στην ομάδα του! Επαγγελματίας, θα πολεμήσει είτε παίξει τρία, είτε 17, είτε 30 λεπτά.
19. ΛΟΥΚΑΣ ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ
Στατιστικά: 14 πόντοι (1/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 6/6 βολές), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος σε 20:46 (12 ranking)
Άλλαξε τον Καλάθη στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, αλλά στο επτάλεπτό του στο πρώτο μέρος είχε τρία άστοχα σουτ (δύο δίποντα κι ένα τρίποντο) και μία ασίστ. Στο δεύτερο πέρασμά του από τον αγώνα έφθειρε τους προσωπικούς του αντιπάλους και έβαλε τις βολές, πριν πετύχει το πρώτο καλάθι της τέταρτης περιόδου για το 61-58 και συνεχίσει με τρίποντο για το 64-60 που έβαλε τον κόσμο ξανά στο παιχνίδι. Ο νεαρός Λιθουανός χρειαζόταν ένα μεγάλο ματς και το έκανε, καθώς πέτυχε και νέο μεγάλο τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 74-68. Ήταν πολύ καλός στο διάστημα που έπαιξε μαζί με τον Καλάθη και ίσως δούμε περισσότερο αυτό το δίδυμο στα επόμενα ματς.
22. ΚΕΝΙ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ
Στατιστικά: 4 ριμπάουντ, 1 λάθος σε 13:51 (-1 ranking)
Δύο άστοχα τρίποντα και δύο αμυντικά ριμπάουντ ήταν ο απολογισμός του στο πρώτο μέρος. Ο Πασκουάλ τον έχει εμπιστευθεί, ο Αμερικανός προσπαθεί να προσαρμοστεί στον συμπληρωματικό ρόλο που του έχει δοθεί και δυσκολεύεται να βρει ρυθμό στην επίθεση. Στα τέλη της τρίτης περιόδου πήρε διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ, αλλά τελικά έδωσε κακή πάσα στον Βουγιούκα, πριν γυρίσει στον πάγκο και δει το υπόλοιπο του αγώνα ως θεατής.
23. ΖΑΚ ΟΓΚΑΣΤ
Δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο από τον Τσάβι Πασκουάλ.
33. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (starter)
Στατιστικά: 14 πόντοι (2/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 7/8 βολές), 8 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 λάθη σε 30:01 (17 ranking)
Μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, έδωσε δύο "μαγικές" ασίστ και έβαλε και τρίποντο για το 13-5. Συνέχισε με φλότερ για το 17-9 στο τέλος μιας επίθεσης, είχε 7/3/4 στο έβδομο λεπτό της αναμέτρησης και στο 8' βούτηξε στο παρκέ για να διεκδικήσει μια κατοχή. Έπαιξε λίγο στη δεύτερη περίοδο, έκανε πολύ νωρίς το τρίτο του φάουλ, ήταν τρομερά άστοχος στο τρίτο και το τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά συνέχισε να γεμίζει τη στατιστική του με ριμπάουντ και τελικές πάσες. Το σίδερο συνέχισε να είναι εχθρός του μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας, ο ψηλότερος Άάρον Γουάιτ τον "χτύπησε" στο ποστ στην παράταση, όμως ο Καλάθης πέτυχε τις βολές για το 85-90 που κράτησαν ζωντανούς τους πράσινους τρία λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Αν και "φλέρταρε" με το triple-double από τα μέσα της τέταρτης περιόδου, δεν το έκανε (ο Νίκολα Βούιτσιτς παραμένει ο μόνος "τριπλός" στην ιστορία της EuroLeague), όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει μπροστά σε όσα έκανε στο φινάλε. Με το χρονόμετρο στα 4.7" και με τον Πασκουάλ να μην έχει timeout για να μεταφέρει τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, ο Νικ φώναξε παρών! Την πήρε, διέσχισε όλο το παρκέ και με αλλαγή χεριού στον αέρα σκόραρε στην εκπνοή το λέι-απ που έγραψε το τελικό 94-93 πριν ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς και πει στο κοινό πως " εδώ είναι το σπίτι μας".
43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (starter)
Στατιστικά: 2 πόντοι (1/2 δίποντα) σε 12:40 (-1 ranking)
"Έφαγε" το πρώτο σουτ του Ασέλ Τουπάν, αλλά δευτερόλεπτα μετά σκόραρε το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού στον αιφνιδιασμό. Ήταν οι μοναδικοί του πόντοι στον αγώνα. Γύρισε στην έναρξη της τρίτης περιόδου αλλά έγινε αλλαγή μετά από μόλις τρία λεπτά, καθώς το επί μέρους 6-22 των Λιθουανών ανάγκασε τον Πασκουάλ να ρίξει στο παρκέ τον πιο επιθετικογενή Ρίβερς. Από εκεί και πέρα τον είδαμε ελάχιστα, απέναντι σε μία ομάδα που δεν "ταιριάζει" στα δικά του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
44. ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ
Στατιστικά: 3 πόντοι (0/1 τρίποντο, 3/4 βολές), 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 6:43 (5 ranking)
Με τον Σίνγκλετον να χρεώνεται νωρίς με δεύτερο φάουλ (στο 13' για την ακρίβεια), ο Πασκουάλ τον έριξε στο ματς. Ο νεαρός φόργουορντ βοήθησε να ανανεωθεί η επίθεση της ομάδας του που οδήγησε στο τρίποντο του Ρίβερς για το 35-21, πριν δώσει δύο ωραίες ασίστ στον Βουγιούκα για το 37-23. Οι Λιθουανοί προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν, όμως ο Μήτογλου ήταν ψύχραιμος, κέρδισε στο 15' φάουλ και έβαλε τις βολές για το 41-23. Ήταν οι πρώτοι πόντοι της καριέρας του στη διοργάνωση. Στα 6:43 που έπαιξε στο πρώτο μέρος είχε καλές και κακές στιγμές (δύο χαμένα ριμπάουντ, δύο αδράνειες στην άμυνα και ένα κακό μπλοκ-άουτ), αλλά σε γενικές γραμμές κέρδισε τις εντυπώσεις με τη μαχητικότητά του. Δεν έπαιξε δευτερόλεπτο στο δεύτερο μέρος και την παράταση.