Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού στο ματς με την με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Με κορυφαίους τους Αντετοκούνμπο - (τον άστοχο) Καλάθη - Ρίβερς, αλλά χωρίς κάποιον σε πραγματικά σπουδαίο βράδυ, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη 19η αγωνιστική της EuroLeague.
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήρθε στην Ελλάδα φορμαρισμένη. Είδε τον Παναθηναϊκό να μπαίνει στο παρκέ του ΟΑΚΑ με το μαχαίρι στα δόντια, τον κόσμο που γέμισε κάθε γωνιά του γηπέδου να... παίζει κι αυτός άμυνα, στο τέλος όμως στάθηκε όρθια και πήρε την 15η φετινή της νίκη σε 19 αγώνες . Οι "πράσινοι", από την άλλη, έπεσαν στο 12-7 και πλέον ξέρουν ότι η εντός έδρας αναμέτρηση της επόμενης Πέμπτης με τη Ζάλγκιρις Κάουνας έχει χαρακτήρα τελικού για μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου, καθώς Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακός βρίσκονται μία νίκη πάνω και η Ρεάλ Μαδρίτης Α) υποδέχεται την Αναντολού Εφές και Β) περιμένει την επιστροφή των τραυματιών της για να "γεμίσει", να αποκτήσει βάθος στον πάγκο.
Ο Σίνγκλετον ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά χάθηκε στη συνέχεια. Ο Γκιστ έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο Ρίβερς έκανε βήματα προς τα εμπρός για να ξεπεράσει το ντεφορμάρισμά του, ο Καλάθης τελείωσε το ματς με 5/16 σουτ, αλλά μοίρασε 11 ασίστ και δεν έκανε λάθος. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε τρία ρεκόρ καριέρας στη EuroLeague και έπαιξε 28 λεπτά, ο Νίκος Παππάς πάλεψε με πείσμα, την ώρα που ο Ντένμον, ο Λεκαβίτσιους, ο Γκάμπριελ, ο Όγκαστ και ο Βουγιούκας έμεναν σε ρόλους κομπάρσων. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ.
0. ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ (starter)
Στατιστικά: 9 πόντοι (1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/4 βολές), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο σε 30:52 (14 ranking)
Ξεκίνησε το ματς με τρίποντο για το 5-0, συνέχισε με βολές και δίποντο και ήταν μαζί με τον Αντετοκούνμπο αυτοί που πλήγωσαν περισσότερο την άμυνα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην πρώτη περίοδο. Δεν συνέχισε στις ίδιες στροφές στη δεύτερη, έκανε όμως καλή δουλειά στα ριμπάουντ και έδωσε και μία όμορφη ασίστ. Στις αρχές της τρίτης περιόδου κέρδισε αντιαθλητικό από τον Ροντρίγκεθ, δεν πήρε προσπάθειες, έκανε το τρίτο του φάουλ και φρέναρε απότομα με αποτέλεσμα να "χαθεί" από το ματς ενώ όλα έδειχναν πως ήταν η βραδιά του.
3. ΚΕΙ ΣΙ ΡΙΒΕΡΣ (starter)
Στατιστικά: 11 πόντοι (1/3 δίποντα, 3/7 τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο σε 24:57 (12 ranking)
Starter, σε μία προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό του, ο Αμερικανός βρήκε σίδερο σε ένα δίποντο και δύο τρίποντα και αντικαταστάθηκε στο 7'. Ο κόσμος φώναξε ξανά το όνομά του ρυθμικά, όμως ο Αμερικανός είχε 0/5 σουτ στο ημίχρονο και δεν μπορούσε με τίποτα να "ζεστάνει" το χέρι του. Ήταν στο παρκέ στην έναρξη της τρίτης περιόδου και στο 22' έβαλε τρίποντο για το 34-34 που πανηγυρίστηκε σαν... γκολ σε κρίσιμο αγώνα Champions League! Στην επόμενη φάση έβαλε δύσκολο δίποντο από τα έξι μέτρα, στη μεθεπόμενη έδωσε την ασίστ στο μεγάλο σουτ του Καλάθη για το 41-36 και λίγο αργότερα ευστόχησε και νέο τρίποντο για το 46-36. Ο Αμερικανός έκανε καλή εμφάνιση και σιγά σιγά θα ξεπεράσει το ντεφορμάρισμά του. Πριν το ματς είχε 2/23 τρίποντα στους τελευταίους πέντε αγώνες. Πλέον έχει 5/30 στους τελευταίους έξι.
11. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στατιστικά: 14 πόντοι (5/6 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/4 βολές), 1 κλέψιμο, 3 λάθη σε 20:26 (10 ranking)
Μπήκε στο ματς στο 7' και λίγες στιγμές αργότερα έβαλε το πρώτο του καλάθι για το 18-15, πηγαίνοντας μέχρι την καρδιά της ρακέτας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν οι μοναδικοί του πόντοι σε οκτώ λεπτά στο πρώτο μέρος, με μοναδική extra συνεισφορά ένα κλέψιμο στον Ντε Κολό και τρία κερδισμένα φάουλ. Το δεύτερο καλάθι του ήταν από ακριβώς ίδια προσπάθεια για το 51-49 στο 29' κι αν έβαζε και το τρίποντο στο τέλος της τρίτης περιόδου, το ΟΑΚΑ θα έπαιρνε φωτιά. Στο 34' πέτυχε πολύ κρίσιμο καλάθι για το 60-61 που κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της αναμέτρησης, πριν βάλει 3/3 βολές για το 69-71 στο 38' με "κρύο αίμα". Ζήτησε τη μπάλα και στην επόμενη επίθεση, κλείστηκε όμως και δεν μπόρεσε να σουτάρει. Είχε τις καλές και τις κακές στιγμές του, περισσότερες ήταν όμως οι θετικές. Στο τέλος του αγώνα ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, όχι όμως και ο MVP του.
12. ΜΑΡΚΟΥΣ ΝΤΕΝΜΟΝ
Στατιστικά: 0/2 τρίποντα, 2 λάθη σε 3:59 (-4 ranking)
Χρησιμοποιήθηκε αργά σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, μπήκε κρύος και αστόχησε σε δύο τρίποντα στο τετράλεπτό του στο πρώτο μέρος, ενώ έκανε και δύο φάουλ. Έμεινε σε ρόλο θεατή στο υπόλοιπο του αγώνα.
14. ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ
Στατιστικά: 6 πόντοι (1/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/5 βολές), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 λάθος σε 33:08 (10 ranking)
Έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα, μπήκε όμως στο ματς μόλις στο 4'. Δύο ασίστ, δύο κλεψίματα ήταν ο απολογισμός του στο πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο δεν πήρε πάντως σουτ. Πήρε τέσσερα στη δεύτερη περίοδο για να βάλει το ένα, μαζί με 3/3 βολές, υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε να βρίσκεται παντού και τελικά έπαιξε 15 σερί λεπτά, από τη στιγμή που πάτησε παρκέ, μέχρι το ημίχρονο. Δεν ήταν πάντως σε καλή βραδιά και στο 37' ήταν ο άνθρωπος που πήρε το κρισιμότερο σουτ του αγώνα, ένα τρίποντο από τη δεξιά γωνία. Αστόχησε, η ΤΣΣΚΑ απάντησε με τρίποντο για το 63-71 και εκεί κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η έκβαση του αγώνα. Με 1/7 σουτ, αλλά με συμβολή σε κάθε στατιστική κατηγορία, δεν μπορεί να κριθεί αρνητικός. Δεν ήταν, πάντως, ο κυρίαρχος Γκιστ και ίσως σε αυτό να φταίει το γεγονός ότι έπαιξε 33 λεπτά. Από το 4' που μπήκε μέχρι το 40', ξεκουράστηκε μόλις για τρία λεπτά.
15. ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ
Στατιστικά: 0/1 δίποντο, 1 ριμπάουντ, 1 λάθος σε 1:57 (-2 ranking)
DNP στο πρώτο μέρος, μπήκε στα τέλη της τρίτης περιόδου "κρύος" και στην πρώτη του ευκαιρία να σκοράρει, κόπηκε από τον Χάινς και επειδή η μπάλα έμεινε στα χέρια του στην προσγείωση στο παρκέ, χρεώθηκε με βήματα. Ο Πασκουάλ τον τράβηξε πολύ γρήγορα στον πάγκο, είναι δεδομένο πως δεν ταίριαζε απέναντι σε μια ομάδα που είχε δίδυμο στη φροντ-λάιν της τον Χάινς και τον Χάντερ.
19. ΛΟΥΚΑΣ ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ
Στατιστικά:
Αρνητικό το δίλεπτό του στο πρώτο μέρος, με ένα άστοχο σουτ και ένα λάθος. Ο Τζέιμς Γκιστ τον... είχε από κοντά, όμως ο νεαρός Λιθουανός δεν βοήθησε την ομάδα του. Δεν πήρε άλλη ευκαιρία μέχρι το τέλος του ματς.
22. ΚΕΝΙ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ (starter)
Στατιστικά: 2 πόντοι (1/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο), 5 ασίστ, 1 κόψιμο σε 13:45 (4 ranking)
Η επιλογή του Πασκουάλ να τον βάλει στο αρχικό σχήμα παραξένεψε πολύ κόσμο. Ο Καταλανός ήθελε να "φάει" μερικά λεπτά πριν ρίξει τον Γκιστ στο παρκέ, όμως ο Γκάμπριελ δεν του έδωσε κάτι ιδιαίτερο. Βγήκε μετά από 4:28 και δεν τον είδαμε ξανά μέχρι το ημίχρονο. Τον ξαναείδαμε στο τρίτο δεκάλεπτο να κόβει στην άμυνα, να ορμάει σε κάθε ριμπάουντ, να βάζει και ένα παλικαρίσιο καλάθι για το 54-53 στο 31'. Ήταν θετικός. Τίποτα περισσότερο. Αν είχε βάλει το τρίποντο που εκτέλεσε υπό καλές προϋποθέσεις από την πάσα του Καλάθη...
23. ΖΑΚ ΟΓΚΑΣΤ
Στατιστικά: 2 πόντοι (1/1 δίποντο), 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο σε 4:38 (5 ranking)
Αντίθετα με τις προβλέψεις, ο Όγκαστ μπήκε στο ματς στο 9' και στο 11' κάρφωσε για το 22-19 από την έκτη ασίστ του Καλάθη. Έπαιξε σχεδόν πέντε λεπτά, πήρε δύο ριμπάουντ και έκλεψε μία μπάλα με σωστή αντίδραση στο κέντρο του γηπέδου. Δεν τον είδαμε ποτέ στο δεύτερο μέρος.
33. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (starter)
Στατιστικά: 13 πόντοι (3/8 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 1/2 βολές), 6 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 1 κλέψιμο, κανένα λάθος σε 36:26 (22 ranking)
Πέντε φορές βρήκε σίδερο στο πρώτο δεκάλεπτο, όμως στη δημιουργία ήταν σπουδαίος. Πέντε ασίστ, μία ολόκληρου γηπέδου στον Αντετοκούνμπο από τον Καλάθη, που έπαιξε 13 σερί λεπτά πριν αποσυρθεί για πρώτη φορά από το ματς. Με τον Λεκαβίτσιους να μη δίνει βοήθειες, γύρισε για να κλείσει το ημίχρονο με 2 πόντους (1/7 σουτ), 2 ριμπάουντ, 7 ασίστ και κανένα λάθος. Πολύ κοντρολαρισμένος στο τρίτο δεκάλεπτο, έψαχνε συνεχώς τον ελεύθερο παίκτη, δικαιώθηκε για την επιλογή του να ακουμπήσει τη μπάλα στα χέρια του Ρίβερς, έβαλε δύσκολο καλάθι για το 48-41 και στο 36' ανέλαβε την ευθύνη για να πάρει το κρίσιμο τρίποντο για το 63-68. Τελείωσε το ματς με 5/16 σουτ, αλλά είχε 11 ασίστ και κανένα λάθος στα +36 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Εξαιρετικός οργανωτικά, του έλειψαν δύο-τρία καλάθια για να πάρει τη νίκη και τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.
43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (starter)
Στατιστικά: 13 πόντοι (6/7 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές), 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο, 1 λάθος σε 27:34 (14 ranking)
Έβαλε το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης απέναντι στον Ντε Κολό, πριν καρφώσει για το 7-2 και ξεσηκώσει τους ήδη "θερμούς" φίλους της ομάδας του. Ξανακάρφωσε για το 12-8 και έφτασε τους επτά πόντους σε έξι αγωνιστικά λεπτά, ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ (9π.) στο 8' και αντικαταστάθηκε στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Έκανε ρεκόρ καριέρας στη δεύτερη περίοδο και στο ημίχρονο ήταν ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 11 πόντους. Στο τρίτο δεκάλεπτο έκανε δύο μεγάλα μπλοκ, πριν καρφώσει για το 43-36 στο 24' και βγει στο 27' κάτω από καθολικό χειροκρότημα. Στο τέλος της βραδιάς είχε κάνει ρεκόρ καριέρας σε πόντους, λεπτά συμμετοχής, αξιολόγηση, αμυντικά ριμπάουντ και σίγουρα θα θυμάται για καιρό αυτή την εμφάνιση. Έχει κερδίσει κάθε λεπτό με το σπαθί του, ο Καλάθης τον βοηθά να καλύπτει τις αδυναμίες του και αγώνα με τον αγώνα ο Θανάσης γίνεται όλο και πιο χρήσιμος για τον Παναθηναϊκό.
44. ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ
Δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάβι Πασκουάλ.