X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΛΑΡΙΣΑ

Η Λάρισα νίκησε τον Παναθηναϊκό παίζοντας μπάσκετ και όχι κλεφτοπόλεμο

Ο Ουσμάν Κρουμπάλι με την φανέλα της Λάρισας INTIME

Η γεμάτη ταλέντο περιφέρεια. Ο ρόλος του Κρουμπάλι που πρόσφερε συνολικά 27 πόντους. Η φαντασία στο παιχνίδι. Η Λάρισα ήταν απολαυστική στον 2ο ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, παίρνοντας μία ιστορική νίκη. Τίποτα όμως δεν ήρθε τυχαία για μία ομάδα που νίκησε παίζοντας… μπάσκετ και όχι κλεφτοπόλεμο.

Η Λάρισα κατάφερε αυτό που στα μάτια πολύ κόσμου έμοιαζε (σχεδόν) αδύνατο: Πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ιστορίας της, επιβλήθηκε με 84-77 του Παναθηναϊκού και ισοφάρισε σε 1-1 την σειρά των ημιτελικών της Stoiximan Basket League.

Η ομάδα της Θεσσαλίας ήταν ισοπεδωτική στο πρώτο ημίχρονο, όταν έφτασε ακόμα και στο +26 και μετά άντεξε στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Πήρε μία πανάξια νίκη. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι δεν “έκλεψε” την νίκη. Δεν έπαιξε… κλεφτοπόλεμο. Έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ. Έπαιξε επιθετικό μπάσκετ. Έτρεξε. Σούταρε σε πρώτο χρόνο. Έκανε δηλαδή αυτά που έκανε από το δεύτερο μισό της σεζόν κι έπειτα όταν με μία απίθανη πορεία έφτασε μέχρι την θέση της Stoiximan Basket League, πριν αποκλείσει τον Κολοσσό στον πρώτο γύρο των playoffs με μειονέκτημα έδρας.

Η Λάρισα είχε στείλει ένα μήνυμα στον πρώτο ημιτελικό στο ΟΑΚΑ, όταν ήταν ανταγωνιστική για πάνω από 35 λεπτά. Αρκετοί πίστεψαν ότι όλο αυτό οφειλόταν στον ενθουσιασμό του αουτσάιντερ και στην τάση του φαβορί να υποτιμά έναν κατώτερο αντίπαλο. Αυτό πράγματι ίσχυε. Αποδείχθηκε όμως ότι συνέχισε να ισχύει και στον δεύτερο αγώνα. Πώς όμως κατάφερε η Λάρισα να νικήσει τον Παναθηναϊκό;

H περιφέρεια έδειξε τον δρόμο

Το άστρο του Στέφαν Μούντι λάμπει περισσότερο από κάθε άλλου παίκτη στην Λάρισα. Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε επίπεδο την ομάδα με την έλευσή του στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο Μούντι είναι ο ηγέτης της ομάδας. Η Λάρισα όμως δεν είναι μόνο ο Μούντι. Και αυτό έγινε σαφές (και) κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου οι περιφερειακοί της ομάδας έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ.

Ο Μούντι βρέθηκε σε συμπαθητικό (για τα δεδομένα του) βράδυ, έχοντας 14 πόντους και 4 ασίστ. Την ίδια στιγμή όμως ο Ντεβόντε Γκριν είχε 19 πόντους. Ο Τζέιλεν Χάντσον (που επέστρεψε από τον τραυματισμό του) έδωσε 7 πόντους σε 11 λεπτά συμμετοχής. Ο Ζώης Καράμπελας πρόσφερε 7 πόντους και 5 ασίστ. Το θέμα ωστόσο δεν είναι πόσους πόντους έδωσαν οι γκαρντ της ομάδας, αλλά πώς τους έδωσαν.

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Λάρισα πήρε 17 πόντους από τους γκαρντ της σε καταστάσεις Pick and Roll και 12 πόντους σε καταστάσεις off screen (βγαίνοντας από σκριν δηλαδή) και μόλις 6 πόντους σε καταστάσεις Isolation (ένας με έναν). Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Επειδή δείχνει ότι κανένας εξ αυτών δεν πήγε να νικήσει… μόνος του τον Παναθηναϊκό με ατομικές ενέργειες.

Ο λόγος που η Λάρισα νίκησε δεν ήταν ότι έπαιξε… καουμπόικο μπάσκετ, δίνοντας την μπάλα στους Αμερικανούς της και ζητώντας να σκοράρουν. Ο Φώτης Τακιανός έχει πολλά plays που περιλαμβάνουν διαρκή κίνηση και διαδοχικά σκριν. Ο Γκριν και ο Μούντι έπαιρναν αρκετά σκριν μακριά από την μπάλα πριν δεχθούν πάσα και στήσουν κάποιο Pick and Roll. Η Λάρισα ήθελε να βοηθήσει τους γκαρντ της να νιώσουν άνετα πριν επιτεθούν στο καλάθι αλλά και να υποχρεώσει την άμυνα του Παναθηναϊκού να αισθανθεί άβολα. Δεν ήθελε απλώς να δώσει την μπάλα στους γκαρντ της και οι άλλοι παίκτες να πάνε στις γωνίες.

Αν η λογική της Λάρισας ήταν απλώς να παίξει isolation μέχρι τελικής πτώσης, δεν θα άντεχε κόντρα σε μία ομάδα με περισσότερες λύσεις. Η Λάρισα είναι μία ομάδα με αθλητική περιφέρεια. Παράλληλα όμως είναι μία ομάδα με παίκτες που έχουν ικανότητα στο σουτ μετά από ντρίμπλα, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να κινηθούν σε off screen καταστάσεις. Όλα αυτά ήρθαν σε εφαρμογή (και) στον 2ο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.

Ο καθοριστικός ρόλος του Κρουμπάλι

Ο Ουσμάν Κρουμπάλι την προηγούμενη πενταετία αγωνίστηκε σε Μπρίντισι, Πιστόια, Λε Πορτέλ, ΠΑΟΚ και Αστάνα. Σε αυτό το διάστημα επιχείρησε συνολικά 21 τρίποντα σε όλες τις διοργανώσεις. Το τέλος της φετινής κανονικής περιόδου τον βρήκε να έχει εκτελέσει 24 τρίποντα με ποσοστό 37.5% (9/24). Κόντρα στον Παναθηναϊκό είχε 2/7 τρίποντα. Ένα εξ αυτών, το πλέον καθοριστικό, στην τέταρτη περίοδο.

Ο Κρουμπάλι ήταν εξαιρετικός στον δεύτερο ημιτελικό, έχοντας 16 πόντους, 12 ριμπάουντ και 5 ασίστ, από τις οποίες η Λάρισα πήρε 11 πόντους. Συνολικά δηλαδή ο έμπειρος φόργουορντ/σέντερ πρόσφερε 27 πόντους στην ομάδα του. Το βασικότερο ωστόσο ήταν πως έβαλε όλα τα σημαντικά καλάθια στην τέταρτη περίοδο, όταν οι περιφερειακοί της ομάδας φαινόταν να έχουν κολλήσει.

Ο Κρουμπάλι πάντα θεωρείτο ένας παίκτης που μπορούσε να κάνει συγκεκριμένες δουλειές. Στην Λάρισα όμως άνθισε υπό τις οδηγίες του Φώτη Τακιανού στο πλευρό των Μάριτς και Τσαϊρέλη. Περνώντας σε θέση πάουερ φόργουορντ πρόσθεσε ταχύτητα στην ομάδα. Το σημείο-κλειδί ωστόσο στην δική του περίπτωση είναι ότι άρχισε δειλά-δειλά να σουτάρει από την περιφέρεια. Αυτό αποδείχθηκε και ένα από τα καθοριστικά σημεία στην νίκη της Λάρισας, αφού ο αριστερόχειρας φόργουορντ/σέντερ άνοιξε όσο χρειαζόταν το γήπεδο για τους γκαρντ της ομάδας. Όταν χρειάστηκε όμως βγήκε μπροστά, τόσο με το τρίποντο που σημείωσε, όσο και με την φάση που πόσταρε και σκόραρε, όταν επιτέθηκε σε close out άμυνα.

Ο Κρουμπάλι ήταν ρολίστας σε όλη την καριέρα του. Είναι ρολίστας και στην Λάρισα. Με τα χρόνια ωστόσο έχει ωριμάσει, έχει βάλει πράγματα στο παιχνίδι του. Και σε κανέναν άλλο αγώνα δεν έγιναν αυτά πιο σαφή από ότι στον δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.

Μία νίκη που δεν ήρθε τυχαία

Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι η Λάρισα νίκησε τυχαία χθες (31/5) τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Φώτη Τακιανού νίκησε γιατί έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ, όπως κάνει όλη την σεζόν. Η παρουσία περιφερειακών με ικανότητα στην εκτέλεση και την δημιουργία, η αθλητικότητα από τις θέσεις 1 έως 4, η ισορροπημένη τριάδα ψηλών, όλα αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν αναδειχθεί φέτος στην Λάρισα και έλαμψαν κόντρα στους “πράσινους”.

Ο Παναθηναϊκός παραμένει το ξεκάθαρο φαβορί της σειράς. Η Λάρισα όμως απέδειξε - για πολλοστή φορά - ότι δεν έφτασε τυχαία μέχρι εδώ. Οι Λαρισαίοι έφτασαν μέχρι την τετράδα επειδή έχουν το δικό τους στυλ, την δική τους φιλοσοφία και παίζουν με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως αντιπάλου. Οι Λαρισαίοι μόλις έδωσαν ενδιαφέρον στα playoffs της Stoiximan Basket League.

TAGS ΛΑΡΙΣΑ STOIXIMAN GBL BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ