X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Η μεγάλη της Γιουγκοσλαβίας σχολή!

"Final-4 Stories" συνέχεια με την παραδοσιακή δύναμη του μπάσκετ, την μεγάλη της Γιουγκοσλαβίας σχολή!

Το γιουγκοσλαβικό μονοπώλιο των φάιναλ-φορ είχε γίνει τόσο... κουραστικό, που έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί λόμπι! Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατηγόρησαν τους Σέρβους (κυρίως) ότι κινούν τα νήματα και έχουν τελικά μετατρέψει την υπόθεση φάιναλ-φορ σε εθνική υπόθεση.
Προπονητές



Αν συμπεριλάβουμε όλα τα... τέκνα της άλλοτε Ενωμένης Γιουγκοσλαβιας δεν υπάρχει ούτε ένα φάιναλ-φορ χωρίς τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων "τέκνων" της. Και μιλάμε για μια παράδοση 21 ετών, που δεν λέει να σπάσει!

Μάλιστα η Σερβία έχει την τιμητική της, διότι από το 1988 ως το 2007 είχε έναν εκπρόσωπο της σε όλες τις διοργανώσεις! Η μοναδική εξαίρεση ήταν η περσινή χρονιά που οι "ιτς" σώθηκαν από την παρουσία του Νέβεν Σπάχια!

Αποκορύφωμα, δε, ήταν το φάιναλ-φορ της Μόσχας όπου ο Γκέρσον κατάφερε να πάρει την κούπα από τα χέρια τριών Γιουγκοσλάβων: του Ομπράντοβιτς, του Ίβκοβιτς και του Ιβάνοβιτς!

Τα φάιναλ-φορ, όμως, δεν είναι μόνο για τους Σέρβους! Πέρα από τους Μάλκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Πέσιτς, Ίβκοβιτς, Μπογκόγιεβιτς, υπάρχουν Κροάτες (Περάσοβιτς, Σπάχια, Σκάνζι, Ρέπεσα, Παβίσεβιτς), Σλοβένοι (Σάγκατιν), Μαυροβούνιοι (Ιβάνοβιτς, Βουγιόσεβιτς) κι ένας…. Τουρκοσκοπιανός (Μαχμουτί).

Αν υπολογίσουμε ότι σε καθένα από τα 21 φάιναλ-φορ (συμπεριλαμβάνεται και το φετινό) υπάρχουν τέσσερις θέσεις στους πάγκους, τότε έχουμε ένα σύνολο 84 προπονητών που έχουν πάρει μέρος!

Από αυτές τις 84 θέσεις οι 35 κατέληξαν στα χέρια των «ιτς»! Ακολουθούν η Ιταλία (13), η Ελλάδα (9), το Ισραήλ (9), Ισπανία (8), η Αμερική (5), η Τουρκία (3), η Γαλλία (2), η Ρωσία (2) κι Λιθουανία (1),

Κατακτήσεις

Το αντίστοιχο... μονοπώλιο ισχύει και για τις κατακτήσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1989 ως το 1997 το τρόπαιο κατέληγε σε σερβοκροατικά χέρια.

Το σερί έσπασε στη Βαρκελώνη ο Έτορε Μεσίνα, για να ακολουθήσει ο Γκέρσον. Οι δυο τους, μαζί με τους Καζαλίνι και Καζλάουσκας είναι οι μοναδικοί προπονητές που το όνομα τους δεν τελειώνει σε... ιτς, αλλά παρόλα αυτά κατάφεραν να πατήσουν την κορυφή της Ευρώπης.

Διότι κατά τα άλλα μόνο οι Ομπράντοβιτς (6), Μάλκοβιτς (4), Παβίσεβιτς (1), Ίβκοβιτς (1), Πέσιτς (1) είναι οι… τυχεροί.

Ομαδική υπόθεση


Ως το 1993 όταν κι ήρθε η οριστική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η διάσπαση, ο "εμφύλιος" κι η μετανάστευση οι "πλάβι" είχαν σταθερή εκπροσώπηση στα φάιναλ-φορ. Το 1988 ήταν η Παρτίζαν (με προπονητή τον νεαρό Βουγιόσεβιτς και τον Ομπράντοβιτς να παίζει ακόμη), την τριετία 1989-1991 η Γιουγκοπλάστικα, πριν επιστρέψει στην Πόλη το 1992 ξανά η ομάδα του Βελιγραδίου.

Έκτοτε μόνο η Παρτίζαν έχει καταφέρει να επιστρέψει στην κορυφή, όταν το πέτυχε το 1998 με μια χρυσή φουρνιά παικτών όπως οι Τομάσεβιτς, Ντρόμπνιακ, Μπέριτς, Τσουμπρίλο κτλ.

Αστεράκι μπαίνει δίπλα και στη σλοβένικη... Ολίμπια Λουμπλιάνας που πήρε μέρος στο φάιναλ-φορ του 1997.

Οι τροπαιούχοι



Πίσω από κάθε ιστορία επιτυχίας σε φάιναλ-φορ κρύβεται, ωστόσο ένας Σέρβος! Μετά την "αρχή της αυτοκρατορίας" όπως μπορεί να ονομαστεί η κυριαρχία της Γιουγκοπλάστικα και το "θαύμα" της Παρτίζαν, η Λιμόζ το 1993 ταρακούνησε την Ευρώπη με προπονητή στον πάγκο τον Μάλκοβιτς και στο παρκέ τον Ζντοβτς. Το 1994 ο Ομπράντοβιτς έκλεψε το τρόπαιο από τα χέρια του Ιωαννίδη, ενώ το 1995 ο ίδιος έκανε το repeat αυτή τη φορά με τη Ρεάλ.

Το 1996 ο Μάλκοβιτς είδε τον Βράνκοβιτς να κόβει τον Μοντέρο και να δίνει το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό! Το 1997 ο Ίβκοβιτς εξουδετέρωσε τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, βραχυκύκλωσε τη Μπαρτσελόνα και πανηγύρισε τον τίτλο μαζί με τους Τόμιτς και Νάκιτς.

Το 1998 ένα τρίποντο του Ζόραν Σάβιτς έριξε στο καναβάτσο την ΑΕΚ και έστεψε πρωταθλήτρια την Κίντερ που είχε στη σύνθεση της και τον μεγάλο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς.

Ο τελευταίος δεν κατάφερε να πάρει άλλον έναν τίτλο το 1999 στο Μόναχο, καθώς η Ζαλγκίρις αποδείχτηκε... απροσπέλαστο εμπόδιο σε ένα φάιναλ-φορ γεμάτο «ιτς» (Νεστέροβιτς, Μουλαομέροβιτς, Γιάριτς, Κόμαζετς, των ομογενοποιημένων Φούτσκα, Βούκσεβιτς, Τάρλατς, Τόμιτς και των προπονητών Ίβκοβιτς, Σκάνζι).

Το 2000 ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς με κορυφαίους τους Ρέμπρατσα-Μποντιρόγκα κέρδισε και δεύτερο "αστέρι", αν και την επόμενη χρονιά στο Παρίσι η ίδια ομάδα ηττήθηκε από τη Μακάμπι που είχε κι αυτή τον δικό της Σέρβο, τον θηριώδη Τσούρσιτς.

Η... παράδοση συνεχίζεται και το 2002 με πρωταγωνιστές και πάλι τους Ομπράντοβιτς, Μποντιρόγκα αλλά και τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς που έφεραν ξανά τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης. Απέναντι τους βρήκαν στον τελικό τους Γιάριτς, Σμόντις, Μπετσίροβιτς, οι προσπάθειες των οποίων δεν ήταν αρκετές!

Το 2003 ο Σβέτισλαβ Πέσιτς με την αύρα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα έσπασε την «κατάρα» της Μπαρτσελόνα στο πρώτο φάιναλ-φορ της ΤΣΣΚΑ, που είχε στον πάγκο της τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Το 2004 η Μακάμπι του Νίκολα Βούισιτς διέλυσε κάθε αντίπαλο σε μια διοργάνωση που επίσης είχε έντονο το γιουγκοσλάβικο στοιχείο χάρις στους Βούκσεβιτς, Στεφάνοφ, Σμόντις, Βούγιανιτς, Λόρμπεκ, Τάρλατς, Ίβκοβιτς και Ρέπεσα.

Το 2005 ο νυν άσος του Ολυμπιακού έκανε το repeat μαζί με τη Μακάμπι. Ήταν το φάιναλ-φος που ο Γκέρσον αυτοαποκαλέστηκε "Γκερσένοβιτς" καθώς αντιμετώπισε τρεις Σέρβους προπονητές.

Ο κανόνες επιβεβαιώθηκε έστω και μέσω... Σλοβενίας το 2006 στην Πράγα, καθώς ο Ματίας Σμόντις ήταν εκ των κορυφαίων της ΤΣΣΚΑ στη διοργάνωση που έμεινε στην ιστορία ως το "φάιναλ-φορ του Παπαλουκά". Κι η καταμέτρηση συνεχίζεται: Ιβάνοβιτς, Βούισιτς, Περάσοβιτς, Ούκιτς και Ντρόμπνιακ!

Το 2007 ο Παναθηναϊκός εκτός από την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς χρειάστηκε τη συνδρομή των Βούγιανιτς-Μπετσίροβιτς και Τομάσεβιτς (όλοι τους καθοριστικοί στον τελικό) για να κατακτήσει τον 4ο τίτλο της ιστορίας του.

Τέλος την περασμένη χρονιά στη Μαδρίτη ο Σμόντις κάθισε και πάλι στο… θρόνο του πρωταθλητή, ξεπερνώντας τους Βούισιτς, Σπάχια, Ιλιέφσκι, Ρακόσεβιτς, Πλάνινιτς και Τελέτοβιτς.

Τώρα τι γίνεται;


Στο Βερολίνο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα συνεχίσει την παράδοση απέναντι σε έναν Ιταλό (Μεσίνα), έναν Ισπανό (Πασκουάλ) κι έναν Έλληνα.

Πόσοι "ιτς" θα παίξουν; Μια... ολόκληρη ομάδα: Πέκοβιτς, Κέτσμαν, Βούισιτς, Ερτσέγκ, Τεόντοσιτς, Πλάνινιτς, Λόρμπεκ, Σμόντις, Λάκοβιτς κι οι Τόμιτς-Σάκοτα από το παράθυρο!

Bonus: Δύο φορές στο παρελθόν είχαμε ξανά ελληνικό "εμφύλιο". Και στις δύο νικητής βρήκε ο... Ομπράντοβιτς (Μπανταλόνα, Ρεάλ). Το ίδιο συνέβη όταν συγκρούστηκαν δύο ιταλικές ομάδες στον ημιτελικό (1992). Η παράδοση έσπασε το 1999, αλλά και το 2005.

Η λίστα των προπονητών

Γιουγκοσλαβία (Σερβία, Κροατία κτλ)

Όνομα Χώρα Ομάδα Συμμετοχές Κατακτήσεις
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Σερβία Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ, Μπενετόν, ΠΑΟ 11 6
Μπόζινταρ Μάλκοβιτς Σερβία Γιουγκοπλάστικα, Μπαρτσελόνα, Λιμόζ, ΠΑΟ, Τάου 7 4
Ντούσαν Ίβκοβιτς Σερβία ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ 6 1
Σβέτισλαβ Πέσιτς Σερβία Μπαρτσελόνα 1 1
Μίλοβαν Μπογκόγιεβιτς Σερβία Παρτίζαν 1 0
Ντούσκο Ιβάνοβιτς Μαυροβούνιο Τάου, Μπαρτσελόνα 2 0
Ντούσκο Βουγιόσεβιτς Μαυροβούνιο Παρτίζαν 1 0
Ζέλικο Παβίσεβιτς Κροατία Γιουγκοπλάστικα 1 1
Πέταρ Σκάνζι Κροατία Μπενετόν, Φορτιτούντο 2 0
Βέλιμιρ Περάσοβιτς Κροατία Τάου 1 0
Νέβεν Σπάχια Κροατία Τάου 1 0
Γιασμίν Ρέπεσα Κροατία Φορτιτούντο 1 0
Σμάγκο Σάγκατιν Σλοβενία Ολίμπια 1 0

Οι υπόλοιποι



Όνομα Χώρα Ομάδα Συμμετοχές Τρόπαια
Έτορε Μεσίνα Ιταλία Κίντερ, Μπενετόν, ΤΣΣΚΑ 8 3
Φράνκο Καζαλίνι Ιταλία Μιλάνο 1 1
Σέρτζιο Σκαριόλο Ιταλία Σκαβολίνι, Ουνικάχα 2 0
Κάρλο Ρεκαλκάτι Ιταλία Σιένα 1 0
Σιμόνε Πιανιτζάνι Ιταλία Σιένα 1 0
Γιάννης Ιωαννίδης Ελλάδα Άρης, Ολυμπιακός, ΑΕΚ 6 0
Κώστας Πολίτης Ελλάδα ΠΑΟ 1 0
Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου Ελλάδα ΠΑΟ 1 0
Παναγιώτης Γιαννάκης Ελλάδα Ολυμπιακός 1 0
Αΐτο Ρενέσες Ισπανία Μπαρτσελόνα 6 0
Λόλο Σάινθ Ισπανία Μπανταλόνα 1 0
Τσάβι Πασκουάλ Ισπανία Μπαρτσελόνα 1 0
Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίν Ισπανία Εστουντιάντες 1 0
Πίνι Γκέρσον Ισραήλ Μακάμπι 5 3
Ραλφ Κλέιν Ισραήλ Μακάμπι 1 0
Σβι Σερφ Ισραήλ Μακάμπι 3 0
Ερτζίν Αταμάν Τουρκία Εφές, Σιένα 2 0
Οκτάι Μαχμουτί Τουρκία Εφές 1 0
Μάικ Ντ' Αντόνι ΗΠΑ Μιλάνο, Μπενετόν 2 0
Κλίφορντ Λιουκ ΗΠΑ Ρεάλ 1 0
Ντέιβιντ Μπλατ ΗΠΑ Μακάμπι 1 0
Μισέλ Γκομέζ Γαλλία Λιμόζ 1 0
Γρεγκ Μπενιό Γαλλία Βιλερμπάν 1 0
Στάνισλαβ Ερέμιν Ρωσία ΤΣΣΚΑ 1 0
Βαλερί Τιχονένκο Ρωσία ΤΣΣΚΑ 1 0
Γιόνας Καζλάουσκας Λιθουανία Ζαλγκίρις 1 1



































































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ