ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Η πράσινη επέλαση στο ΣΕΦ και τα... γενέθλια του Κέντρικ Ναν

BASKET LEAGUE 2024-2025 /  -  (  / EUROKINISSI)
Ο Κέντρικ Ναν EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός AKTOR άλωσε το Νέο Φάληρο και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τους αντίθετους βίους των "αιωνίων".

Στις 30 Οκτωβρίου του 2023, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του (περυσινού) πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός άλωνε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 66-54 και λίγη ώρα αργότερα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωνε ένα ιδιότυπο και ασυνήθιστο πριμ...

Αντί χρημάτων, έκανε δώρο στον Εργκίν Αταμάν και στην ομάδα τον Κέντρικ Ναν!

Έναν χρόνο αργότερα η Ιστορία επαναλήφθηκε σε έναν βαθμό: Πάλι στην τέταρτη αγωνιστική, οι Πράσινοι ξαναπέρασαν από το Νέο Φάληρο, περίπου με την ίδια διαφορά πόντων, αλλά με σαφώς μεγαλύτερη κυριαρχικότητα και με τον Ναν που πλέον συμπληρώνει έναν χρόνο στην Ελλάδα να παρουσιάζει μια ραψωδία!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το έχω ξαναγράψει εδώ και απλώς επιβεβαιώνεται πολύ συχνά ότι στα καθ’ ημάς, ο Αμερικανός γκαρντ δεν βλέπει κανέναν!

Κανέναν, μα κανέναν, νιώθει πως τους έχει όλους και δεν ορρωδεί προ ουδενός!

Η κατά κράτος κυριαρχία

Ενίοτε μια ματιά στη στατιστική φτάνει και μπορεί να περισσεύει κιόλας για να καθρεπτίσει με ευκρίνεια τι συνέβη σε έναν αγώνα...

Στο αποψινό ντέρμπι αυτόν τον ρόλο τον έπαιξαν τα τρίποντα, με τους επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης να δείχνουν εξαρχής τις άγριες διαθέσεις τους, να βομβαρδίζουν τους Πειραιώτες, να τελειώνουν το ματς με 13/26 από δαύτα και να κυριαρχούν κατά κράτος.

Τόσο "κατά κράτος", που η υπόθεση παραπέμπει σε παρελθούσες εποχές, όταν οι Πράσινοι επέβαλαν αδιαπραγμάτευτα τον νόμο τους και δεν επέτρεπαν στον Ολυμπιακό να τον αμφισβητήσει και να σφετεριστεί την εξουσία τους.

Το κρεσέντο και η άλλη διάσταση

Το πράσινο κρεσέντο από τα 6μ.75 γράφει ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας και εικονογραφεί την επικράτηση του Παναθηναϊκού, που ωστόσο δεν στηρίχθηκε μονάχα στις βολές κατά ριπάς.

Από την πρώτη στιγμή, ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός χάρη σε ένα σερί 10-0 προηγήθηκε με 26-23, φαινόταν ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε σε άλλη διάσταση και βρισκόταν κάμποσα κλικ μπροστά τόσο στις δράσεις, όσο και στις αντιδράσεις.

Επιστρέφοντας εκεί όπου στις 12 του περασμένου Ιουνίου θεμελίωσαν το δικαίωμα του Game 5 στην επική σειρά των τελικών, οι Πράσινοι εμφανίσθηκαν έτοιμοι για όλα: έτοιμοι για να παίξουν το μπάσκετ τους και έτοιμοι για να χαλάσουν το παιχνίδι και το μυαλό των αντιπάλων τους.

Όσο νωρίς κι αν ήταν τότε που προσπέρασε ο Ολυμπιακός, σε αυτό το σημείο θαρρώ πως κρίθηκε το ντέρμπι!

Τα έξι σερί τρίποντα και ο Γκραντ

Οι οικοδεσπότες είχαν βρει το momentum, αλλά τους βγήκε ξινό και χαντακώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες: στο πλαίσιο μιας συναρπαστικής και φαντασμαγορικής αλληλουχίας, οι δυο ομάδες σκόραραν έξι διαδοχικά τρίποντα σε ισάριθμες απανωτές κατοχές κι όταν κατακάθισε ο κουρνιαχτός με το κτύπημα του Ναν ο Παναθηναϊκός προηγείτο με έναν πόντο (34-35).

Ένα λεπτό αργότερα ο Ναν ξαναβάρεσε στο ψαχνό για το 36-44, ήδη ο Παναθηναϊκός μόστραρε 10/17 τρίποντα και το buzzerbeater του Τζέριαν Γκραντ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου αποτύπωνε το 38-48.

Το σενάριο δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, μάλιστα οι Πράσινοι ανέβασαν τη διαφορά στους 16 πόντους (57-73, 59-75) και εντέλει πέρασαν αβρόχοις ποσί από τον κόλπο του Σαρωνικού.

Οι πυλώνες του θριάμβου

Ο Παναθηναϊκός υπερτέρησε καθ’ όλα, στα πάντα όλα!

  • Έβγαλε τον Ολυμπιακό έξω από τη ρουτίνα του στην άμυνα την οποία σμπαράλιασε με τα τρίποντα.

  • Επέβαλε τον ρυθμό του χάρη στο σχήμα με τους τρεις γκαρντ στο οποίο επέμεινε –και δικαιώθηκε-ο Εργκίν Αταμάν, έστω κι αν αυτό θα μπορούσε να είναι ευάλωτο και ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο στα mismatches.

  • Διέθετε μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση, έπαιξε με ηρεμία και ψυχραιμία, σημάδευε διάνα στους εκάστοτε στόχους του και παρουσιάσθηκε πολύ αποφασιστικός σε όλες τις διεκδικούμενες φάσεις.

  • Κυκλοφόρησε πολύ καλά την μπάλα, αμύνθηκε αποτελεσματικά δεχόμενος μόλις 71 πόντους και έφερε το ματς στα δικά του μέτρα.

Ο κατάλληλος παίκτης και οι δυο αλώσεις

  • Αξιοποίησε τις φάσεις στο «ένας εναντίον ενός», κτύπησε στο isolationgame και εμφάνιζε τον κατάλληλο παίκτη στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και δη τον ασυγκράτητο Κέντρικ Ναν, τον μεταμορφωμένο επί τα βελτίω στα τελευταία τρία ματς Λορέντζο Μπράουν, το θεριό που λέγεται Ματίας Λεσόρ, τον πολύτιμο Τζέριαν Γκραντ και (σε ένα συγκεκριμένο και κομβικό σημείο) Ντίνο Μήτογλου.

Μετά τις δυο διαδοχικές ήττες στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να διαχειρισθεί μια μικρή κρίση, αλλά βγήκε ακαριαία από αυτήν αλώνοντας την Κωνσταντινούπολη και το Νέο Φάληρο και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω την Τετάρτη κόντρα στη Βιλερμπάν και την Παρασκευή στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Οι τρεις ήττες και η εσωστρέφεια

Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός βλέπει τη δική του αγωνιστική κρίση να επιτείνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παρελκόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις εσωστρέφεια,...

Οι Πειραιώτες έχουν υποστεί τρεις απανωτές ήττες (Εφές, Μπάγερν, Παναθηναϊκός, μεθαύριο και την Πέμπτη υποδέχονται τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και καλούνται να επιλύσουν ή έστω να καμουφλάρουν είναι η αφηρημένη και μπουρδουκλωμένη εικόνα τους.

Εδώ σε θέλω μάστορα Μπαρτζώκα!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ