X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Η προϊστορία ευνοεί τον ΟΣΦΠ

Τσίλντρες

Ποτέ ξανά στην Ευρωλίγκα δεν έχει ανατραπεί το 2-0. Και το πλεονέκτημα έδρας δίνει πρόκριση κατά 80%. Οπότε ο δρόμος του Ολυμπιακού για το Παρίσι είναι ορθάνοιχτος (20.45, ΣΚΑΪ)

Δεν είναι καθόλου εύκολο να προηγηθεί μία ομάδα 2-0 σε σειρά best-of-five στα πλέι οφ και τελικά να μην προχωρήσει. Στο ΝΒΑ έχει συμβεί λίγες φορές, στην ελληνική Α1 μόλις δύο και στην Ευρωλίγκα καμία! Βέβαια, το δείγμα δεν είναι πολύ μεγάλο, καθώς η φετινή είναι μόλις η τρίτη χρονιά στην ιστορία της διοργάνωσης που γίνονται σειρές πέντε αγώνων. Παρ’ όλα αυτά δημιουργεί μια παράδοση, που ευνοεί τον Ολυμπιακό, ο οποίος αγωνίζεται απόψε στην Πολωνία κόντρα στην Πρόκομ έχοντας ως παρακαταθήκη τις δύο νίκες που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα στο ΣΕΦ.
Το 2-0 γίνεται… 3-0

Τον πρώτο χρόνο ζωής της Ευρωλίγκας, την περίοδο 2000-01, οι ημιτελικοί και ο τελικός διεξήχθησαν με σειρές πέντε αγώνων. Στους δύο ημιτελικούς δεν χρειάστηκαν να γίνουν παραπάνω από τρία παιχνίδια, καθώς οι ομάδες που προηγήθηκαν με 2-0 πέτυχαν και τρίτη νίκη στο αμέσως επόμενο παιχνίδι και προκρίθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στον τελικό.

Στη μία ημιτελική σειρά η πανίσχυρη τότε Κίντερ Μπολόνια είχε το πλεονέκτημα έδρας, προηγήθηκε 2-0 της συμπολίτισσάς της Φορτιτούντο (103-76, 92-84) στους πρώτους δύο αγώνες που έγιναν στο γήπεδό της, νίκησε και τον τρίτο αγώνα εκτός έδρας (74-70) και πέρασε πανηγυρικά.

Στην άλλη ημιτελική σειρά η ΑΕΚ ήταν αυτή που υποδεχόταν με πλεονέκτημα έδρας την Ταού, όμως υπέστη δύο οδυνηρές ήττες στο ΟΑΚΑ. Με 70-67 στον πρώτο αγώνα, τον οποίον αρχικά είχε κερδίσει, αλλά επαναλήφθηκε μετά από απόφαση του Πορτογάλου δικαστή Μεϊρίμ, που έκρινε ότι το καλάθι του Ντικούδη στην εκπνοή ήταν εκπρόθεσμο. Και με 90-65 στον δεύτερο, όπου ο Σαούλιους Στομπέργκας έδωσε ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ έξω από τη γραμμή των 6.25μ. έχοντας 9/9 τρίποντα! Κατόπιν τούτων η Ταού πέτυχε μια ακόμα άνετη νίκη στη Βιτόρια (76-62) και προκρίθηκε κι αυτή με 3-0, παρότι είχε μειονέκτημα έδρας.

Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι, οπότε επανήλθαν οι best-of-five σειρές στην προημιτελική φάση. Στις δύο από τις τέσσερις οι ομάδες με το πλεονέκτημα έδρας προηγήθηκαν 2-0 και πήραν εν τέλει την πρόκριση. Η ΤΣΣΚΑ μετά τις δύο πρώτες νίκες στη Μόσχα επί της Παρτιζάν (56-47, 77-50) νίκησε και στο Βελιγράδι παίρνοντας την πρόκριση με 3-0.

Ο δε Ολυμπιακός, αφού κέρδισε δις στο ΣΕΦ τη Ρεάλ (88-79, 79-73), χρειάστηκε να παίξει και τέταρτο παιχνίδι για να προκριθεί με 3-1, δεδομένου ότι είχε χάσει το τρίτο με 71-63. Αυτή η περίπτωση είναι και η μοναδική που το 2-0 δεν έγινε 3-0, αλλά 3-1.

Η δύναμη του πλεονεκτήματος έδρας

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν οι σειρές των πλέι οφ κρίνονται στις δύο ή στις τρεις νίκες, η ιστορία στην Ευρωλίγκα έχει δείξει ότι συνήθως όποιος έχει το πλεονέκτημα έδρας προκρίνεται. Το ποσοστό επιτυχίας, μάλιστα, είναι πολύ υψηλό και αγγίζει το 80%.

Από καταβολής των πλέι οφ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (τη σεζόν 2000-01 και από το 2004-05 και μετά) έχουν διεξαχθεί συνολικά 35 σειρές αγώνων (best-of-three και best-of-five) σε όλες τις φάσεις μετά την κανονική περίοδο. Από αυτές μόνο στις 7 προκρίθηκαν ομάδες οι οποίες δεν είχαν το πλεονέκτημα έδρας όταν ξεκινούσαν οι σειρές.

Κι από αυτές τις επτά, οι πέντε διεξήχθησαν τη σεζόν 2000-01, όταν υπήρχαν σειρές αγώνων από τη φάση των «16» μέχρι και τον τελικό.

Από το 2004-05 και μετά, όταν η Ευρωλίγκα απέκτησε τη σημερινή μορφή της (με Top 16 και ακολούθως πλέι οφ), μόνο δύο φορές έχει προκριθεί ομάδα με μειονέκτημα έδρας. Κι η τελευταία φορά χρονολογείται προ τετραετίας με «θύμα» τον Παναθηναϊκό, που τη σεζόν 2005-06 είχε πλεονέκτημα έδρας έναντι της Ταού, αλλά οι Βάσκοι κέρδισαν το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς στο ΟΑΚΑ (74-71) και πήραν αυτοί την πρόκριση για το φάιναλ φορ.

Από τότε και μετά προκρίνονται μόνον οι ομάδες με πλεονέκτημα έδρας. Ακόμα και πρόπερσι, οπότε ο Ολυμπιακός πήγε να κάνει την ανατροπή κερδίζοντας στο πρώτο παιχνίδι μέσα στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ, εν τέλει ήταν η ρωσική ομάδα αυτή που προκρίθηκε στο φάιναλ φορ κερδίζοντας τους δύο επόμενους αγώνες σε ΣΕΦ και Μόσχα αντίστοιχα.

Συνήθως την πατούν οι Έλληνες

Το μόνο «ανησυχητικό» μήνυμα που προκύπτει για τους «ερυθρόλευκους» από αυτή τη μελέτη της ιστορίας είναι πως από τις επτά περιπτώσεις κατά τις οποίες προκρίθηκαν ομάδες με μειονέκτημα έδρας, στις πέντε τα «θύματα» ήταν ελληνικές ομάδες.

Εκτός του Παναθηναϊκού το 2006, τη σεζόν 2000-01 ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός προημιτελικών από την Ολίμπια Λουμπλιάνα (1-2) και το Περιστέρι από την Ταού (0-2), στα προημιτελικά ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε επίσης από την Ταού (0-2), η οποία στη συνέχεια πέταξε έξω από τον τελικό και την ΑΕΚ (0-3)!




























TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ