ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η Ρεάλ Μαδρίτης με την πλάτη στον τοίχο: Η αποχώρηση του Γιαμπουσέλε και το μικρό ρόστερ για το μπάσκετ του 2024

EUROLEAGUE 2022-2023 /   -
EUROLEAGUE 2022-2023 / - EUROKINISSI SPORTS

Μόλις έξι "έτοιμους" παίκτες για το επίπεδο του πρωταθλητισμού σε Ισπανία και Ευρώπη έχει η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από την αποχώρηση του Γκερσόν Γιαμπουσέλε.

Η επιθυμία του Γκερσόν Γιαμπουσέλε να γυρίσει στο NBA ήταν γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες. Ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Γάλλος θα βρει χώρο στη Λίγκα φέτος το καλοκαίρι, το buyout των 2.500.000 δολαρίων έμοιαζε απαγορευτικό, όμως δεν ήταν.

Οι Σίξερς θα πληρώσουν 850.000 δολάρια και τα υπόλοιπα θα τα δώσει ο ίδιος ο παίκτης στη Ρεάλ, γνωρίζοντας ότι τη σεζόν 2024/25 θα πληρώσει από την τσέπη του για να παίξει στη Φιλαντέλφια. Τον στόχο του πάντως θα τον πετύχει, θα γυρίσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου από το οποίο αποχώρησε ως bust το 2019 και θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία που ονειρευόταν.

Επί της ουσίας, ο Γιαμπουσέλε "χρησιμοποίησε" το ολυμπιακό τουρνουά για να πείσει τους Σίξερς. Είχε NBA-out ενός εκατομμυρίου έως τις 15 Ιουλίου, διέλυσε τον ανταγωνισμό στα νοκάουτ στο Παρίσι (είχε 22 πόντους από 4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 8/9 βολές, πέντε ριμπάουντ και μία ασίστ στον προημιτελικό με τον Καναδά, 17 πόντους από 7/9 δίποντα, 3/3 βολές, επτά ριμπάουντ και δύο ασίστ στον ημιτελικό με τη Γερμανία και 20 πόντους από 5/10 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 7/10 βολές στον τελικό με την Team USA) και έστω και με μία σημαντική οικονομική "θυσία", γυρίζει στην Ανατολική Περιφέρεια.

Στη Μαδρίτη είναι δεδομένο ότι έχουν κάνει μία προεργασία για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χάσουν τον Γιαμπουσέλε, θα πάρουν καλά χρήματα για να τα επενδύσουν στον αντικαταστάτη του, όμως η δεξαμενή των free agents είναι πλέον αρκετά στεγνή για ομάδες που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό.

Ο Τσους Ματέο έχει ένα πολύ μικρό ρόστερ στη διάθεσή του, με έξι παίκτες να ξεχωρίζουν (Φακούντο Καμπάσο, Σέρχιο Γιουλ, Τζάναν Μούσα, Μάριο Χεζόνια, Σερτζ Ιμπάκα, Έντι Ταβάρες) και με ρολίστες που δεν μπορούν να κάνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τη διαφορά στο ελίτ επίπεδο της Ευρώπης (Ζέιβιερ Ρατάν-Μέις, Αντρές Φελίζ, Αλμπέρτο Αμπάλδε, Ελί Εντιαγέ συν τον τραυματία Γκάμπριελ Ντεκ). Και με ένα τόσο μικρό ρόστερ, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε σεζόν 84-90 αγώνων.

Οι Μαδριλένοι υπολόγιζαν πως θα μπουν στη σεζόν με τους Καμπάσο, Μούσα, Χεζόνια, Γιαμπουσέλε, Ταβάρες στην αρχική τους πεντάδα και τώρα πρέπει να βρουν πρωτοκλασάτο φόργουορντ. Υπάρχουν περιπτώσεις "Γιαμπουσέλε" στο NBA, παίκτες δηλαδή που δεν έχουν καθιερωθεί στη Λίγκα και έχουν ξεμείνει χωρίς ομάδα, υπάρχουν έμπειροι όπως ο Ρόμπερτ Κόβινγκτον, οι δίδυμοι Μόρις, ο Ντάβις Μπέρτανς, ο Οσέι Μπρισέτ, η αλήθεια όμως είναι πως η Ρεάλ χρειάζεται περισσότερους από έναν. Και πιθανότατα ο Ουσμάν Γκαρούμπα, η περίπτωση του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν θα είναι αρκετός.

Στο NBA ο Γιαμπουσέλε έπαιξε δύο σεζόν (2017 έως 2019) με την φανέλα των Μπόστον Σέλτικς, είχε 2.3 πόντους και 1.4 ριμπάουντ ανά 6.6 λεπτά σε 74 αγώνες, ενώ την περασμένη χρονιά είχε 10.5 πόντους και 4.9 ριμπάουντ ανά 23:35 σε 27 αγώνες της EuroLeague με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ