Η ρούκι χρονιά του Ποκουσέβσκι στο μικροσκόπιο
Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ρούκι χρονιά του Αλεξέι Ποκουσέβσκι στο ΝΒΑ. Το (αναμενόμενα) κακό ξεκίνημα, η εκτόξευση μετά το πέρασμα από την G-League και ο ρόλος του.
Η ρούκι σεζόν του Αλεξέι Ποκουσέβσκι (19 χρονών, 2.13 μέτρα) ολοκληρώθηκε και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, με τον Σέρβο φόργουορντ να κάνει με ρεκόρ καριέρας με 29 πόντους στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου κόντρα στους Κλίπερς στην νίκη της ομάδας του με 117-112.
Ήταν μία ξεχωριστή σεζόν για τον Ποκουσέβσκι, η ουσιαστικά πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν του σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεδομένου του (αναμενόμενου) σοκ που πέρασε αφού βρέθηκε από τα... αλώνια της Α2 και τον Ολυμπιακό Β' στο ΝΒΑ και τους Θάντερ προερχόμενος από αποχή άνω του ένα χρόνου λόγω ενός τραυματισμού και της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να πει κάποιος ότι η ρούκι χρονιά του είχε θετικό πρόσημο.
ΣΤΑΘΕΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Ποκουσέβσκι να έχει 8.2 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 0.4 κλεψίματα, 0.9 κοψίματα και 2.2 λάθη μέσο όρο με 34.1% στα σουτ, 28% στα τρίποντα και 73.8% στις βολές σε 24 λεπτά συμμετοχής σε 45 αγώνες (28 ως βασικός).
Τα Shot Charts του Ποκουσέβσκι την σεζόν 2020/21 με την φανέλα των Θάντερ (Πηγή InStat Scout)
Η αλήθεια είναι ότι η στατιστική απεικόνιση της παρουσίας του Ποκουσέβσκι δείχνει ότι δεν είχε μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή σεζόν, κυρίως λόγω των χαμηλών ποσοστών του, ειδικά στο "ζωγραφιστό".
Αν κάποιος τον παρακολούθησε όμως καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν, μπορούσε να δει ότι υπήρχε μία σταθερή βελτίωση, ειδικά από την στιγμή που οι Θάντερ τον έστειλαν στην G-League στην θυγατρική τους ομάδας και τον είδαν να επιστρέφει φουριόζος τον Μάρτιο. Αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σαφές αν διαβάσει κάποιος τα στατιστικά του Ποκουσέβσκι ανά μήνα την φετινή σεζόν.
Τα στατιστικά του Ποκουσέβσκι ανά μήνα:
Δεκέμβριος (4 αγώνες): 1.3 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1.3 κοψίματα και 2 λάθη μέσο όρο με 10% στα σουτ και 6.7% στα τρίποντα σε 16.4 λεπτά συμμετοχής
Ιανουάριος (12 αγώνες): 4.1 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ, 1.1 ασιστ, 0.3 κλεψίματα, 1.1 κοψίματα και 1.1 λάθη μέσο όρο με 29% στα σουτ και 23.1% στα τρίποντα σε 17.5 λεπτά συμμετοχής
Φεβρουάριος (1 αγώνας): 2 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο και 1 λάθος με 25% στα σουτ σε 20 λεπτά συμμετοχής
Μάρτιος (10 αγώνες): 11.3 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 0.4 κλεψίματα, 0.8 κοψίματα και 2.2 λάθη μέσο όρο με 35.7% στα σουτ και 29.1% στα τρίποντα σε 31.5 λεπτά συμμετοχής
Απρίλιος (13 αγώνες): 10.5 πόντοι, 4.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 0.5 κλεψίματα, 1.1 κοψίματα και 2.8 λάθη μέσο όρο με 34.4% στα σουτ και 30.1% στα τρίποντα σε 26 λεπτά συμμετοχής
Μάιος (5 αγώνες): 12.4 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 0.2 κλεψίματα, 0.2 κοψίματα και 3.8 λάθη μέσο όρο με 46.2% στα σουτ και 43.5% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ, ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΚΕΤΟ
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι επιχείρησε το 27% των προσπαθειών του σε καταστάσεις Catch and Shoot (Σουτ από στάση δηλαδή), έχοντας 27.2% στα τρίποντα (33/121 για την ακρίβεια), κάτι που μεταφράστηκε σε 0.82 πόντους ανά κατοχή, σε μία μέτρια επίδοση. Την ίδια στιγμή, το 18.1% των κατοχών του ήρθε σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ ως χειριστής της μπάλας, δίνοντας 0.64 πόντοι ανά κατοχή και το 13.6% σε καταστάσεις Catch and Drive (όπου δηλαδή πήρε την μπάλα και είτε επιτέθηκε στο καλάθι, είτε σούταρε μετά από ντρίμπλα) προσφέροντας 0.97 πόντους ανά κατοχή.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν εντυπωσιάζουν, ωστόσο από την άλλη πλευρά δείχνουν τι οραματίζονται οι Θάντερ για τον Ποκουσέβσκι. Έχουν στο μυαλό τους να τον μετατρέψουν σε έναν σύγχρονο περιφερειακό, ο οποίος θα απειλεί από την περιφέρεια (εξού και οι πολλές κατοχές σε καταστάσεις Catch and Shoot), αλλά ταυτόχρονα θα του δίνουν έναν ρόλο δεύτερου δημιουργού σε καταστάσεις μισού γηπέδου (για αυτό και οι πολλές κατοχές που είχε με την μπάλα στα χέρια), εμπιστευόμενοι την σπάνια αίσθηση της πάσας που έχει ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού.
Οι Θάντερ ήξεραν ότι η φετινή σεζόν θα ήταν δύσκολη για τον Ποκουσέβσκι, όπως παραδοσιακά είναι σχεδόν για όλους τους ρούκι που αγωνίζονται στην περιφέρεια, ειδικά αυτούς που προέρχονται από την Ευρώπη. Με τον στόχο τους όμως από το ξεκίνημα της σεζόν να είναι το... tanking, δεν τους ενδιέφερε αυτό. Αυτό που τους ένοιαζε ήταν να δώσουν την ευκαιρία στον Ποκουσέβσκι, αλλά και σε παίκτες όπως ο Τίο Μαλεντόν, ο Λου Ντορτ, ο Μόουζες Μπράουν και ο Ντάριους Μπάζλεί να μάθουν από τα (πολλά) λάθη που θα έκαναν. Γιατί; Επειδή ήθελαν να τους αφήσουν να “ψηθούν” παίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε σε ένα, δύο, ίσως και τρία χρόνια αργότερα να είναι έτοιμοι να πλαισιώσουν τον τωρινό σταρ της ομάδας, Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και ίσως κάποιον παίκτη που θα επιλέξουν ψηλά σε κάποια από τα επόμενα ΝΒΑ Draft στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Ο Ποκουσέβσκι είναι ξεκάθαρα ο παίκτης με το πλέον ενδιαφέρον πακέτο από τους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Είναι ένας γκαρντ/φόργουορντ με ύψος 2.13 μέτρα που μπορεί να σουτάρει από την περιφέρεια και παράλληλα να βάλει την μπάλα στο παρκέ ώστε να δημιουργήσει είτε το δικό του σουτ, είτε για τους συμπαίκτες του. Παίκτες με τα στοιχεία του Ποκουσέβσκι δεν βγαίνουν συχνά και οι Θάντερ το εκτίμησαν αυτό, ελπίζοντας ότι το στοίχημα που έβαλαν όταν τον επέλεξαν στο Νο17 του ΝΒΑ Draft 2020 θα τους βγει.
ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΡΟΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κάποιος, ο Ποκουσέβσκι βρέθηκε στο ιδανικό μέρος για να εξελιχθεί. Οι Θάντερ είναι μία ομάδα που θέλει να δώσει άπλετο χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς παίκτες, ενώ παράλληλα έχει την ελάχιστη δυνατή πίεση, αφού αγωνίζεται στην μικρότερη αγορά του ΝΒΑ. Σε αυτό το περιβάλλον ο Σέρβος φόργουορντ ξέρει ότι κάθε καλή του εμφάνιση θα τραβάει την προσοχή και κάθε κακή του εμφάνιση θα περνάει στα... ψιλά, αφού ελάχιστοι ασχολούνται με τους Θάντερ αυτή την περίοδο.
Ο Ποκουσέβσκι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που έχουν εμφανιστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας παίκτης με σπάνια προσόντα. Για καλή του τύχη, βρέθηκε σε μία ομάδα που τα εκτιμά όλα αυτά και σκοπεύει να τον βοηθήσει να ξύσει το ταβάνι του, για το καλό και των δύο. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Οκλαχόμα Σίτι τον 19χρονο φόργουορντ στην ρούκι σεζόν του το έδειξε αυτό. Το μόνο που μένει τώρα να κάνει ο Ποκουσέβσκι είναι να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.
Photo Credits: ⓒ 2021 Sue Ogrocki/ Associated Press