X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΕΠΚ

Η βραδιά του προπονητή

Τα τιμημένα πρόσωπα χειροκροτήθηκαν, οι προπονητές τσακώθηκαν (ως συνήθως) με τους διαιτητές και ο Αργύρης Πεδουλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Εν μέσω συγχαρητηρίων, αλληλοεκτίμησης, εγκαρδιότητας, των συνηθισμένων τσακωμών με τους διαιτητές (σε χιουμοριστικά πλαίσια), αλλά και προβληματισμών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΠΚ, στην οποία τιμήθηκαν οι προπονητές που διακρίθηκαν την περσινη χρονιά, αλλά και τέσσερις άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά στο μπάσκετ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης, αφού ευχήθηκε υγεία και καλή δύναμη στους προπονητές που κατέκλυσαν την αίθουσα δεξιώσεων του Intercontinental, έκαναν έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, υπογραμμίζοντας την έντονη επιμορφωτική δράση (Διεθνη και τοπικά σεμινάρια, βελτίωση ιστοσελίδας και περιοδικού Basketball Coach), αλλά και την ικανοποίηση για την επανίδρυση των σχολών προπονητών.

Η μαζική προσέλευση υποψηφίων, αλλά και το πλήρες πρόγραμμα σπουδών επιβεβαιώνουν " το γεγονός ότι οι Έλληνες προπονητές έχουν μεγάλη δυναμική και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο" όπως τόνισε ο "Δράκος", που έδωσε παραδείγματα για ξένους παράγοντες που ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να μιμηθούν τις ελληνικές σχολές προπονητών.

Παράλληλα στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του αθλητικού νόμου (και ιδιαίτερα στο άρθρο που προβλέπει την εξίσωση των αποφοίτων των ΙΕΚ και των ΚΕΚ με τους αποφοίτους της Γυμναστικής Ακαδημία και των Σχολών της ΓΓΑ), στα οποία ο ΣΕΠΚ έχει εκφράσει ήδη την αντίθεση του, πριν κλείσει κάνοντας ευχές για το 2015, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Ο Σύνδεσμος Προπονητών τίμησε για την προσφορά τους στο ελληνικό μπάσκετ τον Νίκο Σισμανίδη, τον Βασίλη Γκιούσμα, τον Νίκο Τσοσκούνογλου και τον Βαγγέλη Λυμπεράτο. Ο Νίκος Σισμανίδης, γνωστός και ως "Μποντ" πέρα από το ευχαριστώ στον Σύνδεσμο για το βραβείο, στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να γινουν σεμινάρια και για τους γυμναστές (σ.σ ο ΣΕΠΚ έχει εντάξει στα Διεθνή Σεμινάρια ομιλίες πάνω στην προπόνηση ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης), τονίζοντας ότι " τα νέα παιδιά είναι αγύμναστα".

Ο Αριστείδης Γολέμης που τον βράβευσε στάθηκε στον " χώρο τον προπονητή που γέννησαν τα θαύματα του ελληνικού αθλητισμού" και στη συνολικά προσφορά των Ελλήνων προπονητών που " μαθαίνει μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο".

Ο Βασίλης Γκιούσμας από τη δική του πλευρά έστειλε ένα μήνυμα στους προπονητές που καθοδηγούν νέα παιδιά, προτείνοντας " να αφήσετε τα συστήματα και να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν".

Ο Νίκος Τσοσκούνογλου εξέφρασε " ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνεργάστηκαν μαζί, από οποιοδήποτε μετερίζι", ενώ γύρισε το χρόνο πίσω " στο ανοιχτό της Γούβας εκεί όπου γνώρισα τη μπάλα του μπάσκετ, την αγάπησα και στη συνέχεια την έκανα επάγγελμα". Ακόμη αναφέρθηκε στα ΤΕΦΑΑ από όπου έμαθε ο ίδιος πολλά και στη συνέχεια ως καθηγητής είχε την ευκαιρία να διδάξει κι αυτός με τη σειρά του τους νεότερους, καταλήγοντας σε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του που τον στήριζε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Βαγγέλης Λυμπεράτος αφιέρωσε το βραβείο στον αείμνηστο Πέτρο Καπαγέρωφ, από τον οποίο έμαθε πολλά όπως είπε, ενώ στάθηκε και στα χρόνια του Πειραϊκού, όπου υπήρχε η αρχή " να μην αλλάζει ο προπονητής". Ακόμη ξεχώρισε δύο μεγάλες στιγμές για το ελληνικό μπάσκετ: το 1987 "τη χρονιά της επανάστασης" και το 2006 με "την πυρινή βόμβα στη Σαϊτάμα", όπου άλλαξε ο ρους της ιστορίας στο παγκόσμιο μπάσκετ με αυτή την τελευταία ήττα των Αμερικανών.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Αργύρης Πεδουλάκης που παρέλαβε το βραβείο του για την περσινή κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος με τον Παναθηναϊκός. Ο "Άρτζι" εξέφρασε και τους προβληματισμούς του λέγοντας: "Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει φοβηθεί τίποτα, αν και θα πρέπει να προσέξει την έλλειψη παραγωγικότητας". Αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υποβάθμιση του εφηβικού πρωταθλήματος λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι " με τους νέους νόμους θα γίνει το ίδιο και στο παιδικό, καθώς τα φροντιστήρια έχουν αυξηθεί κατά 30%".

Συνεχίζοντας μάλιστα την κουβέντα του Νίκου Σισμανίδη για την έλλειψη αθλητικής παιδιάς των νέων τόνισε ότι "πλέον έχουμε μπασκετμπολίστες και όχι αθλητές, διότι έχουμε παιδιά των πόλεων, του ίντερνετ και του διαμερίσματος και όχι της αλάνας".

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης που βράβευσε τον Πεδουλάκη χαρακτήρισε τους προπονητές τη " ραχοκοκαλιά του ελληνικού μπάσκετ, γιατί είναι αυτοί που δίνουν τα φώτα και το στίγμα τους". Μάλιστα δεσμεύτηκε λέγοντας ότι θα καλέψει τον ΣΕΠΚ για να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο για να βοηθήσει η Ένωση το έργο των προπονητών σε όλες τις κατηγορίες, διότι χωρίς " τους προπονητές των μικρότερων κατηγοριών δεν υπάρχουν ταλέντα".

Ο Κώστας Ρήγας που εξέφρασε την εκτίμηση του προς το πρόσωπο του Παναγιώτη Γιαννάκη, μίλησε για τις σχέσεις προπονητή-διαιτητή τονίζοντας ότι στην Ευρωλίγκα η συνεργασία των δύο πλευρών είναι άψογη. Κάπου εκεί η ατραξιόν στις κοπές πίτας του ΣΕΠΚ, ο Βασίλης Γκούμας, φώναξε ότι " οι διαιτητές κρινουν τα παιχνίδια" γεμίζοντας την αίθουσα με γέλια. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Κώστας Σορώτος που δεν ρώτησε πότε θα τον βραβεύσει ο ΣΕΠΚ, αλλά ο Σύνδεσμος Διαιτητών, αυτοσαρκαζόμενος για τη θυελλώδη σχέση που έχει με τους "γκρι".

Κι ενώ αρκετοί ομιλητές στάθηκαν στην επιτυχία του 1987 και του 2006, ο Γκούμας ξεκαθάρισε " ότι το μπάσκετ δεν ξεκίνησε τότε, αλλά το 1949 με την 3η θέση στο Κάιρο", κλείνοντας ως συνήθως με μια ανέκδοτη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Φαίδωνα Ματθαίου και Ανδρέα Χαϊκάλη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν οι προπονητές που κέρδισαν τίτλο ή άνοδο με την ομάδα τους σε όλα τα επίπεδα (ανδρικά, γυναικεία, εθνικές κατηγορίες τοπικά, μικρές ηλικίες), με τους περευρισκόμενους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ