Η υπόσχεση για… πόλεμο και η απάντηση
Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκαθάρισε τις προτεραιότητες του Παναθηναϊκού Superfoods. Η απάντηση σε όσους πιστεύουν πως παίζει ένα συγκεκριμένο μπάσκετ και το "χτίσιμο" της ομάδας γύρω από τον Νικ Καλάθη και τον Νίκο Παππά.
Ο τρίτος Σεπτέμβρης που βρίσκει τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του Παναθηναϊκού είναι εντελώς διαφορετικός από τους άλλους δύο, το 2012 και το 2013 και θα διαπιστώσετε παρακάτω το γιατί.
Ο τεχνικός του "τριφυλλιού" μίλησε στο EuroLeague Greece για την σεζόν που έρχεται, απέφυγε να πει μεγάλα λόγια αλλά υποσχέθηκε… πόλεμο σε κάθε ματς, ώστε οι "πράσινοι" να επιστρέψουν στα Final Four και φυσικά να πετύχουν τους στόχους τους. Επίσης, αναφέρθηκε στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, τη δεύτερη αγωνιστική και ξεκαθάρισε πως σκοπός ήταν η ομάδα να "χτιστεί" γύρω από τον Νικ Καλάθη και τον Νίκο Παππά.
Φυσικά, ο Πεδουλάκης δεν θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί για όσα του καταλογίζουν αναφορικά με τον τρόπο που επέλεγε να παίξει ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας τους λόγους που ουσιαστικά τον ανάγκασαν να προσαρμοστεί σε αυτό το στυλ. Επίσης, τόνισε πως δεν έχει ν’ αποδείξει τίποτα στην επιστροφή του, στον πάγκο των "πράσινων" ενώ δεν παρέλειψε ν’ απαντήσει σε όσους επέμεναν πως οι "πράσινοι" ήθελαν και άλλον παίκτη στην περιφέρεια.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
Η νέα EuroLeague αλλά και οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σύμφωνα με την άποψη του τεχνικού της ομάδας του "τριφυλλιού", έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπότε ας περάσουμε στην συνέντευξη…
- Μετά από την εικόνα που έχεις σχηματίσει από την προετοιμασία, τι είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε τη νέα σεζόν και πού μπορεί να φτάσει ο Παναθηναϊκός;
" Το πρώτο μέλημα μας είναι να γίνουμε ομάδα. Με αρχές, αξίες και να ξέρουμε τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Αυτό είναι το πρώτο μας στοίχημα. Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, πρώτος στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα ελκυστική που θα θέλει ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο. Σιγά-σιγά θα το πετύχουμε αλλά το κυριότερο είναι να γίνουμε ομάδα".
- Το παιχνίδι με την Μακάμπι για το "Gomelsky Cup", έδειξε κάποιες αδυναμίες, κυρίως αμυντικά; Ήταν ένα καμπανάκι;
" Δεν υπάρχει κάποιο καμπανάκι. Όλα αυτά ανήκουν στο κεφάλαιο για το πώς γίνεσαι ομάδα. Για τον τρόπο που λειτουργείς σε άμυνα και επίθεση. Ποιες είναι αρχές σου και οι ρόλοι σου μέσα στην ομάδα. Έχουμε πολλά καινούργια παιδιά με ένα ιδιαίτερο πώς δεν έχουμε τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Άρα η ιεραρχία δεν είναι δεδομένη, όπως τα προηγούμενα χρόνια που γνωρίζαμε ποιος είναι ο ηγέτης της ομάδας και στα δύσκολα θα πήγαινε σε εκείνο".
- Λείπει κάτι από ρόστερ; Ήθελες κάτι διαφορετικό βλέποντας την ομάδα στα φιλικά;
" Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Πάντα μπορεί να θες κάτι παραπάνω και να το συζητήσεις. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ανανέωση, να παίζουν οι νέοι και παράλληλα να κερδίζεις τίτλους. Αυτό δεν γίνεται, θέλει σιγά-σιγά… Τα παιδιά να βρουν ρόλους να ωριμάσουν και να πάρουν τη μπάλα στα κρίσιμα σημεία. Δίνουμε ευκαιρίες σε παιδιά, ώστε να πάρουν πιο σοβαρό ρόλο. Η ομάδα είχε ένα πρόβλημα στον ελληνικό κορμό τα τελευταία χρόνια και πάνω σε αυτή τη διαδικασία είναι ο Παππάς, ο Καλάθης, ο Μπουρούσης, ο Φώτσης, έχει μπει ο Χαραλαμπόπουλος και προετοιμάζεται ο Μποχωρίδης. Όλοι λένε γιατί δεν πήραμε ακόμα έναν πόιντ γκαρντ. Θέλαμε να δώσουμε χρόνο στον Λευτέρη, σίγουρα θα τον πάρει στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα δούμε κατά πόσο είναι έτοιμος για την EuroLeague".
- Σεπτέμβριος 2012, Σεπτέμβριος 2013, Σεπτέμβριος 2016. Τι διαφορές υπάρχουν σε αυτές τις περιόδους, τόσο για εσένα όσο και για την ομάδα;
" Ο σύλλογος έχει μεγαλύτερη εμπειρία στις καινούργιες καταστάσεις. Αν δεις και την κοινωνικοοικονομική μας ζωή, πολύ γρήγορα ωριμάζουμε ή αποδεχόμαστε κάποια πράγματα, όπως έγινε και με το μνημόνιο. Καταλάβαμε ότι κάτι έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός παλεύουν στην Ευρώπη με πολύ αντίξοες συνθήκες, στο οικονομικό κομμάτι ακόμα και στα ταξίδια. Η φορολογία είναι μεγάλη αλλά παρόλα αυτά οι ομάδες μας είναι σοβαρές και ανταγωνιστικές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατάει αιώνια".
"Δεν έχω ν' αποδείξω τίποτα"
- Έχεις πολλά χρόνια στον χώρο, αισθάνεσαι ότι θες ν’ αποδείξεις κάτι επιστρέφοντας στον Παναθηναϊκό;
" Όχι, εγώ στο ελληνικό μπάσκετ είμαι ο παλαιότερος μετά τον Σούλη Μαρκόπουλο, ξεκίνησα από 20 χρονών. Δεν έχω ν’ αποδείξω τίποτα και το είχα πει και την πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό. Το μπάσκετ το βλέπω ως δάσκαλος. Κάνεις παιδιά και ομάδες να παίζουν καλύτερα. Σκέφτομαι συγκεκριμένα πράγματα. Την προηγούμενη φορά είχαμε ένα σοβαρό πυλώνα που γύρω του έπρεπε να φτιαχτεί η ομάδα. Τώρα θέλουμε να… χτίσουμε την ομάδα γύρω από τον Νικ Καλάθη και τον Νίκο Παππά. Γι’ αυτό κοιτάξαμε να φτιάξουμε την ομάδα γύρω από αυτά τα δύο παιδιά που έχουν την ταχύτητα".
- Πώς έχεις στο μυαλό σου τη νέα EuroLeague και ποιο θα είναι το "κλειδί" για ν’ αντέξει μία ομάδα στη δύσκολη σεζόν που έρχεται;
" Το "κλειδί" θα είναι η διαχείριση καταστάσεων. Είναι καινούργια EuroLeague και σίγουρα θα έχει διαφορετικές καταστάσεις. Σαν πρώτη ματιά φαίνεται να έχει θετικά πράγματα, θα έχει πολλά δυνατά παιχνίδια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε κάτι: Καλό είναι το μάρκετινγκ αλλά το κυριότερο στοιχείο είναι ο παίκτης. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο τον Ιανουάριο, ο παίκτης θα έχει την ίδια ποιότητα. Είναι μια αντιγραφή του ΝΒΑ αλλά όχι με τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή, εκεί έχουν ιδιωτικά αεροπλάνα, όλες τις ανέσεις και δεν έχουν το καλοκαίρι τις Εθνικές ομάδες. Ένα παιδί όπως είναι ο Χαραλαμπόπουλος, πότε θα βελτιωθεί; Πότε θα δουλέψει; Στο ΝΒΑ κοιτάς το επόμενο παιχνίδι και μέχρι τον Δεκέμβρη οι ομάδες προετοιμάζονται και το καλοκαίρι βελτιώνονται. Γι’ αυτό βλέπουμε και αθλητές να παίζουν σε μεγάλες ηλικίες".
"Στην Ελλάδα όλα κρίνονται την άνοιξη"
- Πώς θ’ αντιμετωπίσετε το ντέρμπι της δεύτερης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα; Το βάρος θα πέσει περισσότερο στην EuroLeague;
" Τα πάντα στην Ελλάδα κρίνονται την άνοιξη. Το έχω πει και άλλες φορές. Αν θέλουν να μας κρίνουν αυστηρά, να μας κρίνουν το καλοκαίρι. Όσες καλές μεταγραφές και να κάνεις, σημασία έχουν οι ομάδες".
- Έχεις αποφασίσει ποιοι θα είναι οι δύο ξένοι παίκτες που θα μείνουν εκτός στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος;
" Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου και κάποια δεδομένα. Καταλήγω κάπου αλλά ακόμα δεν το έχουμε συζητήσει ούτε με τους συνεργάτες μου. Είναι δικές μου σκέψεις".
- Τα προηγούμενα χρόνια "κατηγορήθηκες" ότι παίζεις ένα συγκεκριμένο μπάσκετ, πιο αργό με μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα. Στα δυνατά φιλικά είδαμε την πρόθεση του Παναθηναϊκού ν’ ανοίξει τον ρυθμό. Είναι μια απάντηση ότι δεν είσαι απόλυτος σε κάποια πράγματα;
" Ο Παναθηναϊκός του 2012 ήθελε με πολύ λιγότερα χρήματα, με δύο παίκτες στο ρόστερ το καλοκαίρι να πάρει όλους τους τίτλους και μάλιστα χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Εκείνη η ομάδα χτίστηκε με… αίμα, πήρε τίτλους κι έφτασε ένα βήμα πριν από το Final Four. Αυτό δεν έχει γίνει από καμία ομάδα. Τότε είχαμε τον Διαμαντίδη που σε αυτή την ηλικία ήταν εξαιρετικός στο πέντε εναντίον πέντε. Θα ήταν χαζό από μέρους μας τότε να παίξουμε ένα παιχνίδι πάνω-κάτω. Προσαρμοστήκαμε στα παιδιά που υπήρχαν και μην ξεχνάμε ότι η επίθεση πληρώνεται. Η ομάδα που παρουσίασε το Περιστέρι με Φορντ και Ντίνκινς ήταν πολύ θεαματική και παραγωγική στο πρωτάθλημα. Πάντα προσαρμοζόμαστε στα πράγματα. Εγώ δεν ασχολούμαι με όσα λένε ούτε με ενδιαφέρει. Εγώ σέβομαι την άποψη των παικτών που μπορούν να κρίνουν τους προπονητές που δουλεύουν κάθε μέρα μαζί τους. Τώρα μας λένε για τα τρίποντα. Δεν καταλαβαίνουν ότι έχει αλλάξει το μπάσκετ. Έχει φύγει το πικ εν ρολ κι έχει πάει στο ένας εναντίον ενός. Κλείνουν οι άμυνες και αφήνουν πολλά ελεύθερα σουτ. Το μπάσκετ αλλάζει…".
- Είναι στόχος η EuroLeague;
" Πρώτος στόχος είναι να γίνουμε ομάδα. Η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ κάθε χρόνο δαπανούν 30 με 40 εκ., πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να γίνουν ομάδα και να πάρουν τον τίτλο. Η Φενέρ δεν το έχει καταφέρει ακόμα. Η Ρεάλ πόσα χρόνια έκανε. Εγώ δεν πρόκειται να κοροϊδέψω τον κόσμο μας. Εμείς θα πολεμήσουμε κάθε ματς, κάθε δευτερόλεπτο αλλά ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξαναγίνει ομάδα. Είναι αυτονόητο πως ο Παναθηναϊκός έχει υψηλούς στόχους αλλά πρώτα πρέπει να έχεις οργανωθεί και να έχεις δημιουργήσει ομάδα. Αυτό θέλει πολύ αγώνα, ώστε να το πετύχεις".