Η ζωή του Τίτου δεν ήταν μικρή, αλλά ωραία
Ο αυθεντικός σπόρτσμαν και εραστής του μπάσκετ Τίτος Κομνηνός έφυγε από τη ζωή και ο Βασίλης Σκουντής τον αποχαιρετά και του αποτίνει τα πρεπά…
Ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό πρωινό, στις 29 του περασμένου Αυγούστου, όταν άκουσα τον ήχο ενός μηνύματος στο WhatsApp του κινητού τηλεφώνου μου…
Είδα το όνομα του αποστολέα και σκέφτηκα πως θα επρόκειτο για κάποιο από τα συνηθισμένα βίντεο με μπασκετικές φάσεις πού μου έστελνε συχνά ο Τίτος Κομνηνός…
Το άνοιξα και είδα με κατάπληξη τον συχωρεμένο τον Τόνι Σοπράνο!
"Η ζωή είναι μικρή, απόλαυσε κάθε στιγμή"
Επρόκειτο για ένα βίντεο 50 δευτερολέπτων με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό ηθοποιό, κατά κόσμον Τζέιμς Γκαντολφίνι που εξηγούσε με ζωντανά παραδείγματα ότι "η ζωή είναι μικρή και πρέπει να προσπαθούμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή".
Σήμερα το πρωί, συνειδητοποίησα σοκαρισμένος ότι στη δική του περίπτωση η ζωή αποδείχθηκε όντως πολύ μικρή…
Κράτησε άλλους δυο μήνες, αλλά τουλάχιστον ο Τίτος την απόλαυσε στο έπακρο, τη ρούφηξε ίσαμε το μεδούλι και συνάμα τη μοιράστηκε με τους δικούς του ανθρώπους και τους φίλους του που ήταν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Πόποβιτς και οι εγχειρίσεις
Καρδιακοί φίλοι του υπήρξαν ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Εργκίν Αταμάν και ο Γκρεγκ Πόποβιτς ο οποίος μάλιστα το 2015 και το 2019 φρόντισε ώστε ο Τίτος να μεταβεί στο Σαν Αντόνιο, όπου τον φιλοξένησε για να υποβληθεί σε εγχειρίσεις στα γόνατα και στο ισχίο και να ξεπεράσει τα προβλήματα που τον έκαναν να κουτσαίνει.
Τον στενοχωρούσε πολύ αυτή η κατάσταση, όχι διότι δυσκολευόταν στο περπάτημα, αλλά επειδή απουσίασε από κάποιες μπασκετικές διοργανώσεις που αποτελούσαν το νέκταρ και την αμβροσία του!
Α, ναι, εξαιτίας αυτού του προβλήματος είχε σταματήσει κιόλας για αρκετό καιρό να παίζει τένις!
Η "αθρώπα" και το σπασμένο καλούπι
Τον κύριο Τίτο τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια, άλλωστε ακόμη και να μην το επιδίωκες, σίγουρα θα έπεφτες πάνω του στα γήπεδα, όπου γης!
Τον γνώρισα, γίναμε φίλοι, πήγα στο σπίτι του, βγήκαμε για φαγητό, μού έκανε την τιμή να έλθει καλεσμένος στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV στις 17 Ιανουαρίου του 2023, όταν όντως κρεμόμουν από τα χείλη του!
Όχι επειδή τάχα ο νεκρός δεδικαίωται, αλλά επειδή είναι αλήθεια, ο Τίτος είχε βγει από ένα καλούπι που ακαριαία έσπασε και σταμάτησε η παραγωγική διαδικασία του…
Στην Κρήτη ετσά ανθρώπους, τους αποκαλούμε "αθρώπες"!
Τέτοιος ήταν ο Τίτος: αθρώπα από τις λίγες, αρχοντάνθρωπος, αριστοκράτης με την καλή έννοια, μερακλής σε όλα του, καλλιεργημένος, γνώστης και εραστής (όλων, μα όλων) των σπορ, γενναιόδωρος στη συμπεριφορά και στα αισθήματα του.
Η κουλτούρα με όνομα, ο βασιλικός και η γλάστρα
Με την υπερβολή προς την οποία ρέπω συχνά, τολμώ να γράψω πως εάν το μερακλίκι στην καθημερινότητα και η κουλτούρα στη ζωή είχαν ονοματεπώνυμο θα λέγονταν Τίτος Κομνηνός!
Αυτοσαρκαζόταν κιόλας και κάθε φορά που μού έστελνε μια φωτογραφία με τους θρύλους του μπάσκετ (από τον Πόποβιτς, τον Ιβκοβιτς και τον Ομπράντοβιτς μέχρι τον Μποντίρογκα, τον Παπαλουκά και τον Διαμαντίδη) μού έγραφε από κάτω την ίδια λεχάντα…
"Ξέρεις τώρα… Κοντά στον βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα"!!!
Χθες που πήγα στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσω τον αγώνα Ολυμπιακός-Ρεάλ τον αναζήτησα: ξέρω τη θέση του στο courtside, μα δεν τον είδα…
Δεν πήγε ο νους μου στο κακό, τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο κακό, άλλωστε όπως μου είπε ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Λεπενιώτης "μου είχε τάξει ότι θα ερχόταν στο γήπεδο την Πέμπτη για το ματς με την Μπαρτσελόνα"…
Το έταξε και ήταν η πρώτη φορά που δεν τήρησε μια υπόσχεση…
Του έκοψε την "καλημέρα" ο πατέρας του!
Τη στιγμή που οι Πειραιώτες έριχναν στο κανναβάτσο τους Μαδριλένους ο Τίτος έπνεε τα λοίσθια και λίγες ώρες αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή, νικημένος από τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τον τελευταίο καιρό…
Φεύγοντας από τη ζωή, ο Τίτος που γεννήθηκε το 1943 στην Κωνσταντινούπολη και βαπτίσθηκε Χρήστος, συμπλήρωσε εβδομήντα χρόνια στο μπάσκετ!
Έμεινε από μικρός ορφανός από τη μητέρα του και μεγάλωσε με τον πατέρα του πού μάλιστα του έκοψε την "καλημέρα" για έναν μήνα όταν σε ηλικία 16 χρονών πήρε μεταγραφή από τον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα στον οποίο ξημεροβραδιαζόταν ασχολούμενος με όλα τα σπορ, για να παίξει στην PTT η οποία επί των ημερών του τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα.
Στην κορυφή με 200 δολάρια
Το 1971 ο Τίτος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου ήρθε έχοντας μοναχά 200 δολάρια στην τσέπη του, αλλά, ως γνωστόν, κανείς καλός δεν χάνεται…
Έπιασε δουλειά στην Coca Cola και ανέβηκε στα ύπατα αξιώματα της ιεραρχίας, ενώ εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους μάνατζερς της Ελλάδας, έχοντας στο βαρύ επαγγελματικό βιογραφικό του διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες και βιομηχανίες, όπως ο Παπαστράτος, η Αθήνα 2004, η Σέλμαν, η Ελμάρ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και πάει λέγοντας…
Έχοντας ανακατευτεί εξ απαλών ονύχων με τα σπορ, ο Τίτος εκπαίδευσε τον εαυτό του σε αυτά τα νάματα και μάλιστα το μότο του στις επιχειρήσεις ήταν κατ’ εξοχήν αθλητικό…
"Είμαστε πρώτοι, αλλά σκεπτόμαστε σαν να είμαστε δεύτεροι και δουλεύουμε σαν να είμαστε τελευταίοι"!
Για όλα φταίει το… κατούρημα!
ώς μπλέχτηκε ο Τίτος (και) με το ελληνικό μπάσκετ;
Αυτή είναι όντως μια ιστορία που έχει πολλή πλάκα, καθόσον για όλα φταίει-όπως μού εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος-το… κατούρημα!
Βρισκόταν στο Παλέ ντε Σπορ (νυν Nick Gallis Hall) της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει έναν αγώνα, πήγε προς νερού του στην τουαλέτα, συνάντησε εκεί τον Στέργιο Μπουσβάρο, είπαν "μα εμείς κάπου γνωριζόμαστε" και κουβέντα στην κουβέντα θυμήθηκαν το πού και το πώς…
Είχαν συναντηθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με την ευκαιρία ενός Τουρνουά που διεξήχθη στην Πόλη και στο οποίο συμμετείχε ο Άρης με παίκτες τον Μπουσβάρο, τον Ιωαννίδη, τον Κατριό, τον Γούσιο κοκ.
Ο Πολίτης, το αναπτυξιακό και η απονομή στον Τζόρνταν!
Υπήρξε και μια δεύτερη εξίσου μοιραία συνάντηση: το 1982 με τον Κώστα Πολίτη και τον Χρήστο Ιορδανίδη οι οποίοι τον μύησαν στο τότε πρωτοποριακό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ το οποίο ο Τίτος επιχορήγησε με ένα μεγάλο ποσόν μέσω της Coca Cola, αλλά επειδή δεν ήθελε να δίνει πεταμένα λεφτά, έστελνε επί καθημερινής βάσεως στα γήπεδα τους επιτετραμμένους του για να ελέγχουν τη λειτουργία του συστήματος!
Τον Οκτώβριο του 1983, όντας πλέον ενεργός στο ελληνικό μπάσκετ ο Τίτος ήταν παρών στο Τουρνουά «Δημήτρια» που διεξήχθη στο Αλεξάνδρειο, με τη συμμετοχή και του Μάικλ Τζόρνταν (με το Νορθ Καρολάινα) στον οποίο μάλιστα απένειμε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη!
Η αστική ευγένεια, ο ανοιχτόκαρδος χαρακτήρας και η γαλαντομία του τον κατέστησαν από την πρώτη στιγμή περιζήτητο στα μπασκετικά στέκια, άλλωστε όσοι τον γνώριζαν μαγεύονταν μαζί του αμέσως…
Το στεγνοκαθαριστήριο του Ιβκοβιτς
Αυτό συνέβη με τον Ιβκοβιτς στο EuroBasket του 2009 στο Κατοβίτσε, μάλιστα έγιναν κολλητοί και τον επόμενο χρόνο (όταν ο Ντούντα επέστρεψε στον Ολυμπιακό) πήγαν για φαγητό μαζί και με τον Ιμπραήμ Κουτλουάι στην ψαροταβέρνα του Παπαϊωάννου.
Εκεί μάλιστα αποφάσισαν να κάνουν μια πλάκα διαδίδοντας ότι είχαν ανοίξει μαζί ένα… στεγνοκαθαριστήριο και μάλιστα έβγαλαν και κάρτες που έγραφαν "Duda Dry Cleaning Services"!
Τρία χρόνια αργότερα, το 2013 στο Final 4 του Λονδίνου ο Ιβκοβιτς, ο Ομπράντοβιτς και ο Κομνηνός προκαλούσαν αίσθηση, για ποιον λόγο λέτε;
Ξημεροβραδιάζονταν παρακολουθώντας τα ματς του Τουρνουά "Next Generation"!
Το κρασί με τον Πόποβιτς
Με τον έτερο Καππαδόκη, τον Γκρεγκ Πόποβιτς γνωρίσθηκαν το 2010 στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Κωνσταντινούπολη και όταν "έδεσαν" απολάμβαναν μαζί το λευκό κρασί Πουλινί-Μοντρασέ της Βουργουνδίας που είναι το αγαπημένο του προπονητή των Σπερς.
Ο Τίτος αποτελούσε μέλος της οικονομικής επιτροπής της FIBA, ωστόσο δεν ανακατεύθηκε ποτέ ως διοικητικό στέλεχος με κάποια ελληνική ομάδα για έναν συγκεκριμένο λόγο: ελέω προέλευσης και φιλίας με τον πρόεδρο Τουντζάι Οζιρχάν (με τον οποίο υπήρξαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο), η καρδιά του ήταν δοσμένη στην Αναντολού Εφές, στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος και μέλος της διοίκησης από το 2005 έως το 2015.
Ο μη τσακωμός με τον Αταμάν και η κατήχηση στον Λάρκιν!
Από αυτή τη θητεία αποκόμισε κιόλας ένα κομπλιμέντο: ήταν τόσο πράος, συγκαταβατικός και διπλωμάτης, ώστε υπήρξε ο μόνος παράγων της Εφές με τον οποίο δεν τσακώθηκε ούτε μια φορά ο Αταμάν, που συνήθως κυκλοφορεί με λυμένο το ζωνάρι!
Ο Τίτος υπήρξε ο ηθικός αυτουργός του πρώτου από τα δυο τρόπαια της EuroLeague που κατέκτησε η Εφές…
Στις 28 Μαΐου του 2021 στην Κολωνία, ο Σέιν Λάρκιν δεν έπαιξε πολύ καλά στον ημιτελικό του Final 4 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Αταμάν τον πάρκαρε στον πάγκο και ο Αμερικανός γκαρντ είχε κατεβάσει μούρη!
Τότε λοιπόν επενέβη ο Τίτος, έπιασε τον Λάρκιν και του έκανε κατήχηση, χρησιμοποιώντας την ατάκα του Γκρεγκ Πόποβιτς "Ο,τι έχω το οφείλω στον Τιμ Ντάνκαν".
Την επόμενη ημέρα στο πρωινό ο πανούργος Κρούνοσλαβ Σίμον που είχε λάβει το μήνυμα, σηκώθηκε εις επήκοον όλων και είπε "Ο,τι έχω και ό,τι θα αποκτήσω αύριο θα το οφείλω στον Σέιν Λάρκιν"!
Ο Λάρκιν και ο Αταμάν έβαλαν τα γέλια, συμφιλιώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα (στον επιγενόμενο τελικό με την Μπαρτσελόνα) είναι πια Ιστορία.
Ο Μπαρτζώκας και η "Καζαμπλάνκα"
Πέντε χρόνια νωρίτερα ο Τίτος είχε επιδιώξει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εφές ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά ο πρόεδρος προτίμησε να επαναφέρει τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς για ηθικούς λόγους: στην πρώτη θητεία του στον πάγκο ο Κροάτης είχε φύγει απλήρωτος και έπρεπε να εξοφληθεί το χρέος!
Θα μας λείψεις, αγαπητέ Τίτε, θα μας λείψεις όσο δεν φαντάζεσαι…
Θα λείψεις από την οικογένεια σου, από το μπάσκετ, από τον αθλητισμό τον οποίο διακόνησες ως παίκτης και ως ακραιφνής σπόρτσμαν, από τους φίλους του με τους οποίους συναντιόσουν κάθε Σάββατο πρωί σε ένα Πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου…
Και –επειδή η "Καζαμπλάνκα" ήταν η αγαπημένη σου ταινία, διαλέγω μια ατάκα και την πειράζω κομματάκι για να ταιριάζει στην πένθιμη περίπτωση…
Τίτε, αυτό δεν είναι το τέλος μιας υπέροχης φιλίας!