X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΟΚ

"Ικανότητα και πάθος για την ομάδα"

Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προόδου σε αγωνιστικό και διοικητικό τομέα. Ο τιμ μάνατζερ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Τέλης Ζουρνατσίδης, δίνει τη δική του εξήγηση, μέσω του Sport24.gr, σχετικά με την ανοδική πορεία που βρίσκεται ο "δικέφαλος".

Η σεζόν 2007-08 ήταν από τις πιο δύσκολες στη σύγχρονη εποχή για τον ΠΑΟΚ. Ο "δικέφαλος" έφτασε κοντά στον υποβιβασμό, με τα χρέη να είναι τεράστια. Αυτά, τα οποία άφησε με την φυγή του (τον Νοέμβριο του 2007) ο Τάκης Πανελούδης. Έκτοτε, ξεκίνησε ένας νέο μαρτύριο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Τον Πανελούδη διαδέχτηκε ο Διονύσης Ψωμιάδης και εν συνεχεία ο Δημήτρης Δρόσος, ο οποίος ήρθε ως... Μεσσίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά στα μέσα της σεζόν 2008-09 αποχώρησε. Στο μεταξύ τα χρέη ολοένα και αυξάνονταν, με τον Μιλτιάδη Κανότα να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας, μπαίνοντας μπροστά σε μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορούσε να βιώσει ο "δικέφαλος". Μαζί του βρίσκονταν δύο άνθρωποι που έχουν ρόλο ακόμα και σήμερα στην ΚΑΕ. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Γαλατσόπουλο και Τέλη Ζουρνατσίδη.

Κι αν ο Κανότας ξεκίνησε να βάζει τα πράγματα σε μια τάξη, από το καλοκαίρι του 2011 (20 Ιουνίου για την ακρίβεια) τα πράγματα άλλαξαν για τα καλά στην προεδρία της "ασπρόμαυρης" ΚΑΕ. Ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της ομάδας, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, αναλάμβανε τη δύσκολη αποστολή να επαναφέρει το πλοίο σε ήρεμα λιμάνια. Γι' αυτό έπιασε δουλειά άμεσα.

INTIME SPORTS

Τα χρέη ήταν πολλά, οπότε η εύρεση πόρων ήταν το κύριο μέλημα. Το ειδικό χορηγικό πρόγραμμα "οι 300 του ΠΑΟΚ" μπήκε σε εφαρμογή, ενώ άρχισαν να εξοφλούνται παίκτες στους οποίους οφείλονταν λεφτά από παλιότερες σεζόν. Μερικές υποθέσεις που αποτελούσαν "βραχνά" για την ομάδα ήταν αυτές των Γκετσέφσκι και Κούβελα, όπου με τις κινήσεις της ΚΑΕ ΠΑΟΚ απετράπησαν τα χειρότερα. Αυτό βεβαίως, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό και στην χορηγία του Δημήτρη Κοντομηνά, κάτι που παραδέχονται και άνθρωποι της ομάδας. Η συνέπεια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τη διοίκηση του "δικεφάλου", η οποία έχει βάλει τις βάσεις και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Ο Νίκος Σταυρόπουλος πήρε τη θέση του τεχνικού διευθυντή, ενώ στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται η σταθερή εγγύηση που ονομάζεται Σούλης Μαρκόπουλος. Αυτοί έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ εκ του ασφαλούς, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν, που η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, όμως; Ο τιμ μάνατζερ του "δικεφάλου", Τέλης Ζουρνατσίδης, μιλώντας στο Sport24.gr δίνει εξήγηση στο φαινόμενο. Παράλληλα, αποκαλύπτει τι είναι αυτό που κάνει την ΚΑΕ ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μοντέλα διοικήσεων, ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το οικονομικό, αλλά και τις υποθέσεις των Σούλη Μαρκόπουλου και Ντόν ΜακΓκραθ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα πλάνο 5ετίας με τον Μπάνε Πρέλεβιτς στην προεδρία. Πώς περιμένατε τα πράγματα, ξεκινώντας το εγχείρημα αυτό;

"Πριν την έλευση του Μπάνε, όλο το σταφ βρίσκεται στην ομάδα έξι χρόνια, επί προεδρίας Κανώτα. Εμείς, από την πλευρά μας, είχαμε ένα μεγάλο αβαντάζ. Από την πρώτη στιγμή μπορούσαμε να λειτουργούμε και να παίρνουμε τις αποφάσεις που θέλαμε εμείς. Ο μόνος μοχλός πίεσης ήταν το οικονομικό κομμάτι. Εμείς όσον αφορά τις επιλογές μας μπορούσαμε να τις κάνουμε δίχως να μας εμποδίσει κανείς. Τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του Μπάνε, που έκανε τρομερή δουλειά στο οικονομικό κομμάτι και έβαλε τα πράγματα σε τάξη και άρχισε να υπάρχει εμπιστοσύνη από παίκτες, προπονητές, μάνατζερ. Αυτό άρχισε να γίνεται πιο εύκολα και εμείς, πλέον, δεν επιλέγαμε από μια μικρή δεξαμενή, αλλά από μια μεγαλύτερη δεξαμενή παικτών. Άρα, το πιο σημαντικό είναι ότι οι επιλογές που θέλαμε μπορούσαμε να τις κάνουμε, με μοναδικό θέμα το οικονομικό. Σιγά σιγα αρχίσαμε να χτίζουμε μια φιλοσοφία.

Πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι ήταν πριν τρία χρόνια η στροφή σε Έλληνες παίκτες. Ήταν κομβικής σημασίας για την ομάδα, γιατί όταν το αποφασίσαμε αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να το παρουσιάσουμε είπαμε πως πρέπει να βρούμε τους καλύτερους Έλληνες παίκτες, να συσπειρώσουμε την ομάδα, να έχουμε καλό κλίμα και θα έχουμε παίκτες που θα ξέρουν που θα παίζουν και θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος σκεπτόμενοι όλες τις παραμέτρους. Από το κόστος, μέχρι τη στέγη των παικτών. Τα σκεφτόμασταν και αυτά. Εκείνο ήταν κομβικής σημασίας και από εκεί και πέρα χτίζαμε καλές ομάδες.

Αυτό θα θέλαμε πολύ να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε, αλλά θα θέλαμε οι παίκτες να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις. Οι παίκτες έρχονται, παίζουν πολύ καλά και είναι πολύ δύσκολο να έρχονται να παίζουν με λίγα χρήματα, όταν έχουν τη δυνατότητα να παίζουν αλλού με περισσότερα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Μπόγρης, ο Τσαϊρέλης, γιατί δεν μπορούσαμε να τους υποστηρίξουμε οικονομικά. Με τις εμφανίσεις τους είχαν προτάσεις με πολύ περισσότερα χρήματα. Εκεί ήταν που είπαμε πως οι φιλοσοφίες είναι για να αλλάζουν. Δεν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις με μια φιλοσοφία. Η ομάδα είναι ζωντανό πράγμα. Έτσι, είχαμε τη δυνατότητα να πάμε σε πιο ποιοτικούς Αμερικανούς παίκτες και τα πράγματα να έχουν τη μορφή που βρίσκονται τώρα".

Ξεκινώντας το όλο εγχείρημα περιμένατε να υπάρχει αυτή η εξέλιξη, περιμένατε τα πράγματα να κυλήσουν πιο γρήγορα, ή πιο αργά;

"Ήμουν σίγουρος για την πορεία μας, γιατί κάθε μέρα ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Κάθε μέρα ήμασταν όλο και καλύτερα και αυτό όλους μας έτρεφε. Για κάποιους έξω μπορεί να μην θεωρούνταν επιτυχία το γεγονός πως δεν έφευγε κανένας παίκτης, αλλά για εμάς ήταν τεράστια υπόθεση και αυτό μας έδινε κουράγιο. Η αναγνώριση δεν ήρθε γρήγορα, αλλά είμαστε δυνατοί και αντέξαμε. Υπήρξαν πολλές στιγμές που μπορούσε να σπάσει αυτό το τιμ των ανθρώπων, όμως εμείς αντέξαμε, υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο και φτάνουμε σε ένα καλό σημείο. Το αύριο ελπίζω να είναι ακόμα καλύτερο".

Μιας και αναφερθήκατε στις δυσκολίες, όπως το ρόστερ είναι μια ομάδα, αντιμετώπισε και η διοίκηση τις δυσκολίες ως ομάδα; Ποιο είναι το μυστικό σας και ο ΠΑΟΚ στέκεται στα πόδια του και με τον καιρό ανεβαίνει επίπεδο;

"Πάνω απ' όλα, είναι οι προθέσεις. Όλοι εντός των τειχών έχουμε αγνές προθέσεις για την ομάδα. Πολύ απλά, όλοι μας είμαστε γέννημα-θρέμα στον ΠΑΟΚ. Και επειδή άνθρωποι όπως ο Μπάνε (Πρέλεβιτς), ο Νίκος (Σταυρόπουλος) είχαν βιώσει την ομάδα στο πικ της, ως μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, όλοι προερχόμενοι μέσα από την ομάδα είχαμε την πρόθεση να σταματήσει ο εξευτελισμός και ο διασυρμός της ομάδας. Δεν αρκούν, όμως, οι προθέσεις, καθώς χρειάζονται και ικανότητες. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική συγκυρία, όπου άνθρωποι με αγνές προθέσεις με πάθος και αγάπη για την ομάδα, έτυχε να είναι και ικανοί. Και αυτός ήταν ο συνδυασμός που έφερε το αποτέλεσμα".

Παρά τις επιτυχίες των τελευταίων ετών ο κόσμος δεν στηρίζει όσο θα επιθυμούσατε...

"Ο κόσμος είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Θα το πω όπως το αισθάνομαι, ξεκάθαρα. Ο κόσμος θέλει να βλέπει την ομάδα του να κερδίζει τους καλύτερους και να διεκδικεί τίτλους. Καλώς ή καλώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτή είναι η νοοτροπία και δεν αλλάζει. Ό,τι άλλο κ ι αν λέμε είναι λίγο. Και με ελληνικό μοντέλο και με παίκτες που έμειναν και με επιτυχίες που ήρθαν, δεν συγκινήθηκε ο κόσμος! Ακόμα και φέτος που διανύουμε μια εκπληκτική περίοδο. Δυστυχώς έτσι είναι η νοοτροπία. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας στο τιμ του ΠΑΟΚ που θα βγει να πει υπερβολές για να προσελκύσει τον κόσμο. Πάντα προτιμάμε να λέμε 5 πράγματα λιγότερα και να κάνουμε 10, παρά να σκορπάμε φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις".

Related content

Τι είναι αυτό που κάνει το μοντέλο διοίκησης της ΚΑΕ ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει; Σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα, τα οποία είναι ανθρωποκεντρικά, στον ΠΑΟΚ υπάρχει συλλογικότητα.

"Ένα είναι η συλλογικότητα. Εμείς όταν υπάρξουν θέματα στην ομάδα θα καθίσουμε και θα τα συζητήσουμε ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο προπονητής, ο τιμ μάνατζερ, ο τεχνικός διευθυντής. Θα καθίσουμε όλοι μαζί, θα πούμε τη γνώμη μας, θα βρούμε λύσεις, ανεξάρτητα από το τι είναι ο καθένας. Δεν έχει σημασία εάν πει ο πρόεδρος κάτι και η γνώμη του θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα είτε εάν πει κάτι ο μάνατζερ κάτι σε θέμα διοικητικό. Είμαστε μια ομάδα στην οποία κουμάντο κάνουν άνθρωποι του μπάσκετ. Το μοναδικό παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ, γιατί το έχω φρέσκο, είναι αυτό της Λιμόζ.

Δεν μπορεί να μας ξεγελάσει κανένας, είτε είναι παίκτης, είτε είναι μάνατζερ. Εμείς ξέρουμε ποιο είναι το καλό, ποιο είναι το κακό και πώς θα έρθει η μπασκετική ευτυχία. Ίσως είμαστε από τις ελάχιστες ομάδες που κάνουν κουμάντο άνθρωποι που προέρχονται από το μπάσκετ. Αυτό είναι ίσως κάτι το οποίο μας κάνει ξεχωριστούς. Επίσης, σε αυτό το εντυπωσιακό δεν είναι πως είχαμε σωστές αποφάσεις στο κομμάτι του μπάσκετ, αλλά και στο οικονομικό. Εδώ τα credits πηγαίνουν στον κύριο Πρέλεβιτς και τον κύριο Γαλατσόπουλο, που πήραν τις οικονομικές αποφάσεις και έφεραν το καράβι σε μια πιο ήρεμη κατάσταση οικονομικά".

Έγινε αναφορά στο οικονομικό κομμάτι. Τα έσοδα τη φετινή σεζόν -λογικά- είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, "τρέξατε" ένα κομμάτι με την ονομασία "οι 300 του ΠΑΟΚ". Πόσο έχει βοηθήσει αυτό; Παράλληλα, υπάρχει και η χορηγία του κυρίου Κοντομηνά. Αυτή πόσο σημαντική είναι για την ομάδα;

"Στο οικονομικό κομμάτι είναι συγκινητική η προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους. Από νωρίς πιάσαμε τον παλμό της οικονομικής κατάσταση και πήγαμε σε ανταποδοτικές χορηγίες, οι οποίες δεν είναι με χρήματα αλλά με πράγματα που για εμάς είναι πραγματικά χρήματα. Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ δίνει στους ξένους παίκτες και το φαγητό τους. Γλιτώνει έτσι πολλά χρήματα. Επιπλέον, μπορεί να έχει ένα χαμηλότερο συμβόλαιο. Υπάρχουν δύο άνθρωποι, οι αδερφοί Δαμιανλιδοι, όπου εκεί τρώνε οι παίκτες. Αυτό τι κάνει; Διαφημίζει την εξαιρετική επιχείρηση που έχουν οι ίδιοι σε ένα brand name όπως είναι ο ΠΑΟΚ, βοηθάει τον ΠΑΟΚ να υπογράφει χαμηλότερα συμβόλαια με παίκτες, αλλά βοηθάει και τους ίδιους τους παίκτες, οι οποίοι έχουν καταπληκτική σίτιση, εγγυημένη και ασφαλής. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πολύ σοβαρής και σημαντικής χορηγίας για εμάς. Κάνει καλό μια τέτοια συμφωνία και αυτό είναι credit της ομάδας και του τμήματος marketing.

Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι με μικρές χορηγίες, αλλά κακά τα ψέματα αυτά τα πράγματα δεν θα υπήρχαν, εάν δεν υπήρχαν συγκεκριμένες μεγάλες χορηγίες. Ένα κομμάτι είναι οι χορηγίες από τον ΟΠΑΠ. Υπάρχουν κάποια θέματα και πιστεύω ότι έχουμε δει ομάδες να υποστηρίζονται από τον ΟΠΑΠ με πολύ περισσότερα, όμως η ποιότητά τους είναι χαμηλότερη από τη δική μας. Είναι ο μεγάλος χορηγός του πρωταθλήματος και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ελληνικό πρωτάθλημα, ενδεχομένως.

Εμείς είχαμε μεγάλη τύχη να έχουμε ανθρώπους μαζί μας όπως ο κύριος Αμοιρίδης. Όλα αυτά τα χρόνια είναι μαζί μας και δίνει οικονομικές λύσεις, Κυρίως, όμως, τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο μεγάλες δεξαμενές χρημάτων ήρθαν από τον κύριο Κοντομηνά. Για εμάς, ειδικά την πρώτη χρονιά, ήταν χορηγία επιβίωσης γιατί μας κράτησε ζωντανούς. Αλλά και από την περασμένη σεζόν ο κύριος Σαββίδης ο οποίος στήριξε την ομάδα και συνεχίζει να την στηρίζει. Νομίζω ότι η συμμετοχή αυτών των δύο ανθρώπων ήταν αυτές που μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε λίγο πιο ποιοτικές επιλογές στα μεταγραφικά" .

Η παρουσία ενός μεγαλομετόχου, όπως στην ΑΕΚ ο Μάκης Αγγελόπουλος για παράδειγμα, στον ΠΑΟΚ τι θα σήμαινε και πώς το φανταζόσασταν αυτό;

"Πρέπει να ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιδιώξεις του! Εάν έρθει κάποιος εδώ και πει "εγώ θέλω να πάρω την Euroleague" σαφώς και οι επιδιώξεις θα είναι τελείως διαφορετικές. Ρεαλιστικά, εμείς αν είχαμε λυμένο το θέμα των χρεών και ήταν ζητούμενο για εμάς να διαχειριστούμε μια μεγάλη χορηγία από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τότε -δίχως υπερβολές και ακρότητες- η ομάδα θα συνέχιζε στο ίδιο μοντέλο. Θα συνέχιζε να βασίζεται στη γνώση, τις άριστες επιλογές παικτών και στην προστασία του μοντέλου ότι με λίγα λεφτά φτιάχνουμε πολύ καλύτερες ομάδες.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ένα επίπεδο και αντί να έχουμε να διαχειριστούμε ένα μπάτζετ 300-400 χιλιάδων, θα είχαμε να διαχειριστούμε ένα μπάτζετ 800 χιλιάδων ή 1 εκατομμυρίου. Όταν θα φτάναμε σε αυτά τα επίπεδα η ομάδα θα ήταν πολύ ανταγωνιστική, θα συνεχίζαμε να δουλεύουμε το ίδιο μοντέλο. Με αυτή τη λογική ο ΠΑΟΚ θα ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και θα διεκδικούσε τρόπαια".

Αρκετός κόσμος τονίζει πως η ομάδα έχει αλλάξει επίπεδο και απόδειξη ήταν ο χειρισμός του θέματος της παραμονής του Σούλη Μαρκόπουλου στην ομάδα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια παίκτες αποχωρούσαν στα μέσα της σεζόν. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

"Πρώτα απ' όλα να σας πως ότι και φέτος υπήρξαν "ενοχλήσεις" με αρκετά χρήματα, προς τον ΠΑΟΚ, για να φύγουν παίκτες. Και αυτό συνέβη σε δύο τρανταχτές περιπτώσεις, πριν δημιουργηθεί το θέμα Μαρκόπουλου. Ήταν δεδομένο και αποφασισμένο πως θα χτίσουμε κάτι καλό φέτος και πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν πως γι' αυτόν που συζητάμε θέλει να μείνει και στην ομάδα. Σαφώς υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις. Ζούμε σε μια ανοιχτή κοινωνία, όπως είναι το μπάσκετ. Για τον οποιονδήποτε όταν κάτι ακούγεται είναι και κολακευτικό και τον κεντρίζει. Είναι καλό που τα credits σε αυτή την περίπτωση τα πήρε η διοίκηση, αλλά ουσιαστικά ήταν μια κοινή απόφαση, όπως την περιέγραψα στην αρχή.

Καθίσαμε πέντε άνθρωποι και κάναμε μια κουβέντα στην οποία δεν υπήρχε ψέμα, δεν υπήρχαν κακές προθέσεις, δεν είχε αντιπαλότητες. Πέντε άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν χωρίς ο ένας να θέλει να μαχαιρώσει τον άλλο, αλλά το πως θα προστατέψει τον διπλανό του από το μαχαίρωμα. Πάλι πέντε άνθρωποι καθίσαμε μαζί, το συζητήσαμε, είπαμε τι είναι σωστό και τι όχι και συμπεριλαμβανομένου του προπονητή πήραμε μία απόφαση. Ο κύριος Μαρκόπουλος δεν δεσμευόταν από τίποτα. Για να μην λέμε πως η διοίκηση του απαγόρευσε κάτι. Η διοίκηση σαφώς τον προπονητή αυτόν τον θέλει για πάντα και το έκανε πράξη με το 5ετές συμβόλαιο που έχει υπογραφεί. Όταν συζητούσαμε δεν του βάλαμε κάποιο απαγορευτικό. Η κοινή απόφαση όπως κοινά αποφασίζουμε για όλα τα θέματα και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο στις αποφάσεις του. Αυτό, δεν ξέρω τι αντίκρυσμα είχε στον κόσμο, εμάς όμως μας έκανε πιο δυνατούς να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο".

INTIME SPORTS

Την σεζόν 2012-13 στα μέσα της σεζόν έφυγε ο βασικός οργανωτής της ομάδας, ο Ντόνι ΜακΓκραθ. Οι χειρισμοί εκείνης της σεζόν σας έκαναν ακόμα πιο δυνατούς στο μέλλον;

"Ο ΜακΓκραθ ήθελε να φύγει! Εκεί δεν μπορούσες να διαχειριστείς μια κατάσταση. Ο παίκτης θεωρούσε δεδομένο πως είχε μια ευκαιρία να παίξει στην Euroleague. Είχε σοβαρό θέμα με αυτό σε όλη την καριέρα του, έψαχνε να βρει μια ευκαιρία και πίστευε πως δεν θα του δοθεί άλλη τέτοια ευκαιρία. Εκεί είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ουσιαστικά δεν υπήρξε κάτι. Το θέμα ήταν δεδομένο. Ο παίκτης εγκατέλειψε την ομάδα κι έφυγε. Απλώς η ομάδα, όταν έγινε αυτό, κοίταξε να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Αυτή δεν ήταν η εξέλιξη που θέλαμε. Σαφώς, όμως, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς. Ήταν κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις εύκολα. Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι η κατάληξη εκείνης της σεζόν -η ομάδα στηρίχτηκε έφτασε μια ανάσα από την τετράδα και την έχασε σε λεπτομέρειες από το Ρέθυμνο, τερματίζοντας πέμπτη- έδειξε το δρόμο του τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ήταν ένα καλό μάθημα και για εμάς και για τους παίκτες. Δεν νομίζω, δηλαδή, πως ο Ντόνι "εξαργύρωσε" με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν που έκανε, γιατί έκανε καταπληκτική σεζόν μέχρι να φύγει. Πιστεύω πως εάν έμενε μέχρι το τέλος της χρονιάς και η ομάδα θα πήγαινε καλύτερα, αλλά και ο ίδιος με πολύ νηφαλιότητα θα έκανε μια καλή επιλογή και θα τον βοηθούσε πολύ, γιατί πήγε σε μια ομάδα με δύσκολες καταστάσεις. Είδαμε, όμως πως την επόμενη σεζόν επέστρεψε πάλι στο Eurocup. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Κάποιες φορές μπορούμε να αντιδράσουμε, κάποιες άλλες όχι. Τότε δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Ήταν κάτι που έγινε παρά τη θέλησή μας, αλλά ήταν ένα καλό μάθημα για το μέλλον".

Από εδώ και πέρα τι μέλλει γενέσθαι; Ποιο είναι το μέλος του ΠΑΟΚ, διοικητικά;

"Από εδώ και πέρα εμείς έχουμε να διαχειριζόμαστε μια κατάσταση όπως υπάρχει. Δεν μπορούμε να ζούμε με σενάρια, ούτε να το δημιουργούμε με σενάρια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν. Για εμένα και τον Νίκο Σταυρόπουλο η χρονιά έχει τελειώσει προ πολλού. Εμείς κοιτάζουμε την επόμενη σεζόν όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι και στο κομμάτι του χτισίματος της ομάδας. Η ομάδα αυτή τρέχει, ναι μεν μπορείς να αφαιρέσεις-προσθέσεις κάτι, αλλά για εμάς η χρονιά έχει τελειώσει.

Εμείς έχουμε στο μυαλό μας ποιο κομμάτι -όσο το δυνατόν μεγαλύτερο- θα κρατήσουμε από αυτή την ομάδα και ποιες προσθήκες θα κάνουμε. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας, παρακολουθούμε ότι συμβαίνει πέρα από τον Ατλαντικό, ότι συμβαίνει στην Ευρώπη. Υπάρχουν παίκτες που μας ενδιαφέρουν και θα δούμε το τι θα συμβεί στη δημιουργία της ομάδας".

INTIME SPORTS
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ