Ήλθε η ώρα του Τσίρμπες
Tο υποκοριστικό του είναι Big Body. Για τον προφανή λόγο. Μόνο που ο Maik Zirbes έμαθε πολύ πρόσφατα να χρησιμοποιεί το σώμα του, κατά τρόπο που να γίνεται κυρίαρχος. Μπορείτε να ρωτήσετε τη Ρεάλ και τη Χίμκι για τον σέντερ του Ερυθρού Αστέρα.
Η αγαπημένη του φράση είναι "age quod agis". Δηλαδή, αν είναι να κάνεις κάτι, δώσε το 100%. Ναι, η αλήθεια είναι πως εκτός από moto, αυτή μπορούσε να είναι και η ιστορία της καριέρας του Maik Zirbes. Ενός τύπου που μεγάλωσε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, πριν εκτεθεί (εκτός και εντός εισαγωγικών) σε όλη την Ευρώπη και αντιδράσει, αφού προηγουμένως έγινε... μετανάστης. Ιδού ποιος είναι ο τύπος που μοιράστηκε με τον Nando De Colo τον τίτλο του MVP , της 8ης αγωνιστικής στη Euroleague. Γιατί; Σε 28.51'' συμμετοχής, στο ματς του Ερυθρού Αστέρα με τη Χίμκι ( 96-91 ), είχε 27π., με 9/12 διπ., 9/9 βολές, 5-2 ριμπ., 3 κλεψ., 6 κερδισμένα φάουλ και 3 λάθη, με το ranking του να εκτινάσσεται στο 33.
Με την ολοκλήρωση της σεζόν 2011-12, αναδείχθηκε "καλύτερος νέος Γερμανός" της BEKO BBL, μαζί και "πιο βελτιωμένος". Ήταν παίκτης της Trier και το εκλογικό σώμα συγκροτούσαν οι 18 προπονητές της λίγκας και οι διοικούντες τη λίγκα. Σε αυτήν την περίοδο, μεταξύ πολλών άλλων, κατέβασε 106 επιθετικά ριμπάουντ. Αυτή ήταν η τρίτη σεζόν του με την ομάδα που τον προτίμησε, από όταν ήταν παιδί. Ο γεννημένος στις 29/1 του 1990 Zirbes (στην πόλη Traben-Trarbach, προϊόν της ένωσης των χωριών Trarbach και Traben, τα οποία χωρίζει ο ποταμός Mosel και έχει χαρακτηριστεί ως "θέρετρο υγείας" -βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Trier), είχε κληθεί στα τμήματα υποδομής της TBB Trier, το 2005 και το συνέχισε από εκεί. Το 2008 έγινε μέλος της εθνικής U18 που μετείχε και στο Εurobasket της Ελλάδας
Το καλοκαίρι του 2009, τον είχε καλέσει στην προετοιμασία της "νασιοναλμανσάφτ" ο Dirk Bauermann, αλλά δεν τον κάλεσε και στο Eurobasket της Πολωνίας. Επέστρεψε στο σύλλογο του, για να μετάσχει σε 28 ματς της Bundesliga, με την ανδρική ομάδα, ενώ μετείχε και στη "θυγατρική" του οργανισμού, όπου είχε 8.9π. ανά αγώνα, σε 14 παιχνίδια. Τον επόμενο χρόνο (2010-11) κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του μεταξύ των μεγάλων. Υπό τις οδηγίες του Henrik Rödl, έγινε ο βασικός σέντερ της παρέας του, έπαιξε σε 34 ματς και είχε 60% στις βολές, μαζί με 7.5 π. ανά αγώνα -σαφέστατη πρόοδος από το 1.6 του προηγούμενου έτους. Μετά, ήλθε η νέα πρόσκληση στην εθνική Γερμανίας -αυτή τη φορά από τον Svetislav Pesic- και η παρουσία στα προκριματικά του Eurobasket της Σλοβενίας. Σε αυτά είχε διψήφιο αριθμό πόντων στους τρεις αγώνες και όταν έβγαλε τη φανέλα με το εθνόσημο, είχε έλθει η στιγμή για την... έκρηξη και τις βραβεύσεις. Και μετά και μετά;
Το καλοκαίρι του 2012 ο Tibor Pleiß έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να αποκτήσει νέες εμπειρίες, άφησε την Brose Baskets και πήγε στη Laboral Kutxa -που δεν αποδείχθηκε η ευκαιρία της ζωής του, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο Chris Fleming, τότε προπονητής της Bamberg "ψώνισε" τον αντικαταστάτη του από τη γερμανική λίγκα και φυσικά ήταν ο Zirbes που έγινε starter και στη γερμανική λίγκα, αλλά και την Euroleague, πριν επιλεγεί και για το εθνικό All Star Game -πάλι ως βασικός, σύμφωνα με τις ψήφους που συγκέντρωσε. Κάπου εδώ να σημειώσουμε και ότι ευνοήθηκε από τις καταστάσεις. Βλέπετε, ως βασικό "πεντάρι" είχε προσληφθεί ο AJ Ogilvy, αλλά τραυματίστηκε νωρίς νωρίς. Στο τέλος της διαδρομής, ήταν πρωταθλητής Γερμανίας, με το 71% που είχε στα σουτ -σε 12 ματς των playoffs- να αποτελούν ρεκόρ. Και φυσικά να του δίνουν βραβείο.
Ενόσω ήταν σε εξέλιξη η σεζόν, ο τότε GM των Βαυαρών, Wolfgang Heyder είχε την εξής έμπνευση: δήλωσε σε συνέντευξη πως διακρίνει τάση προς εφησυχασμό στον Zirbes. " Είναι μόλις 2.07 και αν θέλει να παίζει αποκλειστικά κοντά στο καλάθι, πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη", πρόσθεσε, μαζί και ότι " έχουμε συζητήσει και μου είπε πως θέλει να γίνει ο καλύτερος Γερμανός σέντερ. Ενδεχομένως να ήταν αν δεν είχε μπροστά του τον Tibor. Πρέπει να δουλέψει στις αδυναμίες του και κυρίως στην άμυνα. Αν δείτε τα ματς απ του με τον John Bryant, θα διαπιστώσετε πως έχει πρόβλημα στο να περιορίσει δυνατά "πεντάρια". Κατέληξε στο ότι "δουλεύει μεν, αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Τη σήμερον ημέρα, οι παίκτες μπορούν να γεμίσουν τα μυαλά των παικτών με ανοησίες, να τους λένε διαρκώς πόσο καλοί είναι και εκείνοι να τους πιστεύουν. Μετά, έχεις και του γονείς που κάνουν κακό. Ο Maik πρέπει να βρει τον εαυτό του και να αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα". Ναι, δεν θα λέγατε ακριβώς ότι τον... ανέβασε.
Ως προς αυτήν την επίθεση, βοήθησε και κάτι ακόμα. Τον Φεβρουάριο που είχε προηγηθεί, οι φαν είχαν ζητήσει από τον Fleming να αντικαταστήσει τον Zirbes -στο ματς με τη Ludwigburg. Για την ακρίβεια, φώναζαν "Zirbes raus! Zirbes raus!" (έξω ο Zirbes), ενώ σήκωσαν και σχετικές πινακίδες, μαζί με άλλες που απαιτούσαν την είσοδο του Ogilvy. Ο κόουτς της ομάδας, είχε δηλώσει " θα ήθελα οι φαν μας να στηρίζουν τον Maik. Δεν είχα ποτέ άλλοτε παίκτη που να έχει μικρότερη στήριξη από τον κόσμο και αυτό είναι απογοητευτικό, γιατί είναι ένα παιδί που δουλεύει σκληρά. Άργησε να "ανθήσει", ήταν για χρόνια στο προστατευμένο περιβάλλον της Trier, ομάδα που είχε ως στόχο την παραμονή. Ήλθε σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί,. Δεν είναι εύκολη η προσαρμογή. Θα είναι και ο τελευταίος που θα φύγει, γιατί τον έχουμε υπογράψει για τρία χρόνια". Αυτό δεν ήταν ακριβές, αλλά... μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, να σας πούμε τι είχε να πει ο ίδιος ο παίκτης για όλα αυτά.
" Έχω την αίσθηση πως ο προπονητής μου δεν είναι απογοητευμένος από εμένα. Διαφορετικά, μάλλον δεν θα έπαιζα. Είναι υπερβολικό να με συγκρίνουν με τον Pleiß. Οι παίκτες έρχονται και φεύγουν, ενίοτε επιστρέφουν, αλλά δεν συγκρίνονται, ιδίως όταν δεν έχουν το ίδιο στιλ παιχνιδιού. Σχετικά με τα σχόλια του κ. Heyder, δεν έχω πολλά να πω, γιατί έχουν μιλήσει πάρα πολλοί όλοι επί του θέματος. Θα αρκεστώ στο να πω ότι δεν είμαι όπως με περιγράφει το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν μπορώ να ξέρω το γιατί. Αυτό που ξέρω είναι πως συζητήσαμε "ανοιχτά" και περιορίσαμε τα προβλήματα". Και σε αυτό το πνεύμα, πήγε με την εθνική στο Eurobasket 2013, ως back up του Pleiß -και με χρόνο μικρότερο των 10 λεπτών, ανά αγώνα. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε ευτυχισμένος που εκπροσώπησε τη χώρα του.
Η αγωνιστική περίοδος 2013-14 θα ήταν χειρότερη της προηγούμενης. Η Bamberg όχι μόνο δεν θα υλοποιούσε στόχο, αλλά δεν θα έφτανε καν σε διεκδίκηση κάποιου τίτλου. " Είχαμε πολλούς τραυματισμούς, ενδεχομένως τους περισσότερους από όλες τις ομάδες και δεν καταφέραμε ποτέ να βρούμε ρυθμό ή χημεία. Δεν χάνουμε επίτηδες", είχε εξηγήσει ο Zirbes, αλλά ποιος τον άκουγε; Επιπροσθέτως, ο χρόνος του είχε μειωθεί αισθητά και το καλοκαίρι του 2014 οι ιθύνοντες άλλαξαν τα πάντα. Από τον προπονητή μέχρι τους παίκτες.
Μετανάστευσε και σώθηκε
Εκείνος είχε δεχθεί νωρίς νωρίς, μια πρόταση από τον Ερυθρό Αστέρα (διετούς διάρκειας), η Bamberg δεν καιγόταν να τον κρατήσει και έτσι μετακόμισε στο Βελιγράδι, για να ζήσει μια τελείως διαφορετική ιστορία. Από νωρίς έμαθε τα βασικά στα σέρβικα και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να προσαρμοστεί όσο πιο σύντομα γινόταν. Σε όλα. Στη νέα πόλη και τη νέα ομάδα. " Το μπάσκετ εδώ είναι διαφορετικό από ό,τι στη Γερμανία. Εδώ οι προπονήσεις είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, πιο τεχνικό" είχε πει, πριν συμπληρώσει "κέρδισα πολλά σε εμπειρία, γιατί είχα τη δυνατότητα να δουλέψω με ίσως τον καλύτερο σέντερ της Ευρώπης" και ναι, εννοούσε τον Boban Marjanovic.
Με τη νέα του ομάδα, κέρδισε τον τίτλο στην Αδριατική λίγκα, πέρασε στο ΤΟΡ16 της Euroleague και κατέκτησε την εθνική λίγκα, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. " Στον Ερυθρό Αστέρα υπάρχει πραγματικά ένας πολύ μεγάλος δεσμός μεταξύ της ομάδας και του κόσμου της. Κάτι που είναι μοναδικό. Εδώ δεν υπάρχουν φαν που είναι "πανηγυρτζήδες", αλλά φίλαθλοι που σε στηρίζουν σε κάθε ματς. Οι φίλοι μας είναι όσοι σημαντικοί είναι οι παίκτες μας". Αφού προηγουμένως έφτιαξε το παιχνίδι και τη ψυχολογία του, έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες της εθνικής, ένα καλοκαίρι (του 2014) που είχε αρνηθεί να το κάνει ο Pleiß. Εμφανίστηκε και στην προετοιμασία για το Eurobasket της Γαλλίας (2015), αλλά στη διοργάνωση δεν τον είδατε γιατί τραυματίστηκε στον αστράγαλο -σε αγώνα προετοιμασίας.
Το περασμένο καλοκαίρι είχε option να φύγει από το Βελιγράδι. Δεν το έκανε. Ξεκίνησε με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη δίπλα του, πριν γίνει εκείνος ο κύριος σέντερ. Έκτοτε, έχει κάνει πολλά. Τα καλύτερα είναι οι 53 πόντοι, με 19/24 σουτ και 15/15 βολές, στις μεγάλες νίκες με τη Ρεάλ και τη Χίμκι. Σε οκτώ παιχνίδια στη Euroleague, έχει μ.ο. συμμετοχής τα 24.56'', στα οποία σκοράρει 16.8 π., με 70.8% στα δίποντα και 69.6% στις βολές, παίρνει 6 ριμπ., κάνει 1 κλεψ. και 2 λάθη. Πέρυσι, είχε αριθμοί ήταν 5.2π., με 63% στα δίποντα, 68.8% στις βολές, 3.25 ριμπ. και 0.5 κλεψ.