Ήλθε να σώσει και να σωθεί
Για να μπορεί τη σήμερον ημέρα ο Πανελευσινιακός να ελπίζει (βάσιμα) στην παραμονή του στην κατηγορία, χρειάστηκε να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του στην Ελλάδα ο Ντέιβιντ Κάιλς. Καμία σχέση... με τον Κάιλ Χάινς. Είχε όμως, με τον Έισι Λο (videos).
Η μοίρα (το κισμέτ, πείτε το όπως θέλετε) τον έφερε στην Ελλάδα για άλλη ομάδα. Τον Ηλυσιακό. Μόνο που ο σύλλογος με τον οποίον δεσμευόταν (στην Τσεχία) είχε εγείρει κάποιες απαιτήσεις, οι Ιλισιώτες δεν είχαν τη δυνατότητα να τις καλύψουν και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος, ώστε να πάει ο Ντέιβιντ Κάιλς στον Πανελευσινιακό, για να... τον σώσει -και ενδεχομένως να σωθεί.
Ο 25χρονος Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος βρίσκεται από τις αρχές του Μάρτη στην Ελευσίνα, έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στο 94-77 επί των Τρικάλων, για να δώσει ανάσα ζωής στην παρέα του. Ποιος είναι αυτός ο -όχι και τόσο- αψηλός;
Όταν ακόμα ήταν μαθητής λυκείου, ήταν γνωστός ως "Kimball great", ένας από τους... έξοχους του Kimball High School, δημόσιο σχολείο που βρίσκεται στο Oak Cliff του Ντάλας. Στην τελευταία του χρονιά, είχε 22.3 π. ανά αγώνα και οι "κατάσκοποι" των ΤΜ, Texas Tech, Illinois, Iowa State, Baylor, Penn State και UNLV τον είχαν σημειώσει στα μπλοκάκια τους (βλ. smart phones). O πατέρας του, James Jr. ήθελε να πάει στην Big 12 ή την ACC.
Εκείνος... πήρε πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε με πανεπιστήμιο της NIT (το 2008): το Wichita State, των 11 εμφανίσεων σε NCAA Tournament, των 2 συμμετοχών σε Final Four και των 10.391 φιλάθλων κατά μ.ο. ανά αγώνα, που το 2012 ήταν η 38η καλύτερη επίδοση του έθνους.
Τους θύμιζε τον Λο
Εμφανίστηκε εκεί ως εκ των καλύτερων jumpshooters της πολιτείας (του Τέξας -ήταν το 9ο καλύτερο prospect της περιοχής), που ωστόσο χρειαζόταν να δουλέψει στην άμυνα του και τη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος του. Είχε δείξει ότι είναι δυνατό παιδί. Το ύψος του (1.90) ήταν ένα θέμα, άρα θα έπρεπε να μάθει λίγο καλύτερα τη δουλειά του πόιντ γκαρντ. Δηλαδή, το χειρισμό της μπάλας, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της ταχύτητας -για να μην τον ταράξουν στις τάπες.
Δεν ήταν απλά ένας αθλητής. Ήταν και καλός μαθητής (έχει πτυχίο στην κοινωνιολογία) και ο παίκτης με τον οποίον τον σύγκριναν ήταν ο AC Law (και γιατί αμφότεροι είχαν περάσει τα περισσότερα χρόνια στο high school ως "σούτινγκ γκαρντ" -ο Law άρχισε να... μετακινείται και στον "άσο", ως τελειόφοιτος. Στην πρώτη του χρονιά, στο πανεπιστήμιο, προσκλήθηκε στο διαγωνισμό καρφωμάτων του Shocker Madness. Κέρδισε με προσπάθεια που... αφορούσε και μια μηχανή.
Η δεύτερη σεζόν του (2010-2011) είχε ένα κάταγμα στο τρίτο μετακάρπιο, ένεκα του οποίου τέθηκε νοκ άουτ από τις 22/2. Είχε προλάβει να κάνει καρίρ χάι σε σκοράρισμα, ριμπάουντ, ασίστ, τάπες και κλεψίματα. Ως Junior μπήκε στην πιο βελτιωμένη ομάδα της MVC (Missouri Valley Conference), ενώ πήρε και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη. Έφτασε τα 75 τρίποντα (ρεκόρ του κολεγίου, μετά τα 206 που είχε ο Σον Όγκιρι τη σεζόν 2005-06), έπαιξε σε 37 ματς που επίσης ήταν ρεκόρ του WSU, ήταν πρώτος σκόρερ σε 10 ματς (είχε 20π. εναντίον των Texas Southern και Missouri State).
Έκανε... πόστερ
Έγινε και πρωταθλητής, του ΝΙΤ (National Invitation Tournament). Μια στιγμή. Προ αυτού, πρέπει να σας πούμε πως κατέλαβε πλήθος εξώφυλλων και τίτλων, όταν στους ημιτελικούς κάρφωσε πάνω από τον σέντερ του Washington State, ΝτιΆντζελο Κάστρο. "Το είδα τρεις φορές, ενώ δέχθηκα 45 μηνύματα στο κινητό, από φίλους. Ο Graham Hatch μου πέρασε πάσα με λόμπα και τελείωσα τη φάση όπως έπρεπε" είχε σχολιάσει για... το πόστερ του. H ομάδα του νίκησε 77-45 και πήγε στους τελικούς
Αυτοί διεξήχθησαν στο Madison Square Garden και οι Shockers... έφυγαν με σουβενίρ από την πιο δημοφιλή αρένα του κόσμου. O Kάιλς πήρε το διχτάκι, μετά το 66-57 επί του Alabama Crimson Tide, στις 31/3 του 2011. Πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, πρόσφερε και... έναν χορό στο λαό.
Στην τελευταία του χρονιά στα θρανία (2011-2012), ήταν μεταξύ εκείνων που έστειλαν το κολέγιο στο NCAA Tournament, για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία, αλλά έχασαν από το Virginia Commonwealth University (62-59) και αποχώρησαν με ρεκόρ 27-6.
Από την Τσεχία στη Σλοβακία και πίσω
Το ύψος του ήταν ο κύριος λόγος που δεν μπήκε ποτέ στο ραντάρ των σκάουτς του ΝΒΑ. Πήρε την αμέσως επόμενη επιλογή. Έφυγε για την Ευρώπη, όπου φόρεσε . Αρχικά για τη BC Levicki Patrioti της Σλοβακίας (2012-2013, μετά για την Αstrum Levice της Τσεχίας (2012-2013), έπειτα για την Bratislava (Σλοβακία), απ' όπου αποχώρησε για πειθαρχικό παράπτωμα (πρόλαβε να δώσει τρία ματς και να 'χει 12.7 π., 5 ριμπ. και 3 ασίστ) και έπειτα για τη Svitany, της Τσεχίας (φέτος, 16.8π., 5 ριμπ., 2.3 ασίστ και 1.5 κλεψ.).
Ελλάδα... το σκαλοπάτι
Πώς αποφάσισε να αλλάξει χώρα και να έλθει προς τα μέρη μας, γράφοντας το όνομα του στον... πάπυρο με εκείνους που διάλεξαν την Ελλάδα ως σκαλοπάτι για κάτι καλύτερο; Για τον Ηλυσιακό, μόνο που οι Τσέχοι αρνούνταν να τον δώσουν for free και "χάλασε" η δουλειά. Αυτή, γιατί "έφτιαξε" εκείνη με τον Πανελευσινιακό, ομάδα που τον ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου. Έκτοτε, έχει παίξει σε 4 ματς και έχει δώσει 13.50 πόντους, 15 ριμπ., 7 ασίστ, 2 τάπες, 2 κλεψ. και 10 λάθη, με την καλύτερη εμφάνιση να είναι φυσικά αυτή στο 94-77 επί των Τρικάλων, το Σάββατο (5/4). Νίκη που επιτρέπει στην ομάδα του να αναπνέει λίγο καλύτερα. Τι έκανε; Είχε 20π., με 2/3 διπ., 4/7 τριπ., 4/6 βολές, 3-1 ριμπ., 2 ασίστ, 2 λάθη, 1 τάπα και 3 κερδισμένα φάουλ, με το ranking να φτάνει στο 20. Aλλά όπως είπε ο ίδιος " Όταν έχεις παίκτες όπως ο Νίκου (σ.σ. είχε 11 ασίστ) που έκανε σπουδαία δουλειά τότε όλα είναι πιο εύκολα. Ήμασταν καλύτεροι στα ριμπάουντ και στα κλεψίματα και αυτό δείχνει ότι είχαμε μεγαλύτερη διάθεση και ενέργεια. Το θέλαμε πιο πολύ το παιχνίδι".
Δείτε κάποια από τα highlights του
και το κάρφωμα πάνω από τη μηχανή που του έδωσε το 2009 το βραβείο στο διαγωνισμό καρφωμάτων