FIBA

Intercontinental Cup: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα παλέψουν στη Σιγκαπούρη

Intercontinental Cup: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα παλέψουν στη Σιγκαπούρη
FIBA.BASKETBALL

Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα βρεθούν στη Σιγκαπούρη και θα παλέψουν για το φετινό τρόπαιο του Intercontinental Cup.

Στη Σιγκαπούρη θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Intercontinental Cup (12-15 Σεπτεμβρίου). Έξι ομάδες, δηλαδή η Ουνικάχα Μάλαγα, η Petro de Luanda και η Al Riyadi, που συνθέτουν το Group A και η Quimsa, η G League United και οι Tasmania JackJumpers, που βρίσκονται στο Group B.

Λίγο πριν το τζάμπολ του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, διαβάστε ποιες είναι οι εν λόγω ομάδες, πώς έφτασαν ως εδώ και γιατί αξίζει να τις παρακολουθήσετε.

G League United

Ποιοι είναι

Το NBA G League ξεκίνησε να εκπροσωπείται στο Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA από την πρωταθλήτρια ομάδα της λίγκας το 2019. Τότε ήταν οι Austin Spurs και αμέσως μετά οι Rio Grande Valley Vipers που τερμάτισαν αμφότερες οι ομάδες τέταρτες στις δύο πρώτες εκδόσεις.

Η πρώτη νίκη σε Διειπηρωτικό τουρνουά για την εκπρόσωπο της NBA G League καταγράφηκε το 2022, όταν οι Lakeland Magic τερμάτισαν στην τρίτη θέση, ενώ οι Vipers επανέλαβαν αυτό το αποτέλεσμα ένα χρόνο αργότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Team Ignite κατέλαβε την πέμπτη θέση στην πρώτη διοργάνωση Διηπειρωτικού Κυπέλλου FIBA που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν η πρώτη και η τελευταία της εμφάνιση

Η ΝΒΑ G League είχε ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο για την επιλογή της ομάδας που θα την εκπορσωπήσει στο φετινό Διηπειρωτικό Κύπελλο. Αντί για τους πρωταθλητές ή τα ανερχόμενα αστέρια, συγκέντρωσαν την NBA G League United, μία ομάδα που θα εκπροσωπεί τη Λίγκα σε διάφορους εγχώριους και διεθνείς αγώνες.

Πώς έφτασαν εδώ

Πήραν τη θέση που ανήκει στην NBA G League. Ταξιδεύουν στη Σιγκαπούρη μετά από μια σύντομη προετοιμασία, που ονομάστηκε NBA G League Fall Invitational, όπου αντιμετώπισαν τη σερβική Mega MIS - την πρώην ομάδα του Νικόλα Γιόκιτς.


Στο πρώτο αγώνα, οι εκπρόσωποι της G League πάτησαν το γκάζι στο τέταρτο δεκάλεπτο για να κερδίσουν με 99-81, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε με τη United να ανοίγει διψήφιο προβάδισμα νωρίς στο παιχνίδι και να μην κοιτάζει ποτέ πίσω φτάνοντας στη νίκη με 99- 66.

Είναι προφανές ότι η G League United δεν θα αρκεστεί σε μια ή δύο νίκες στο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Θέλουν να τα κερδίσουν όλα υπό τις οδηγίες του προπονητή Πολ Χιούιτ.

Intercontinental Cup: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα παλέψουν στη Σιγκαπούρη
FIBA.BASKETBALL

Γιατί να τους δούμε

Μερικοί από τους παίκτες της περσινής ομάδας της NBA G League βρέθηκαν στο ντραφτ το φετινό καλοκαίρι, και αυτό παραμένει μία πολύ ισχυρή πρόσκληση αλλά και κίνητρο για να παρακολουθήσετε αυτά τα παιδιά να παίζουν.

Η φετινή ομάδα της G League είναι πιο έμπειρη από την Team Ignite όπου πέρυσι, έχοντας μάλιστα ένας ηγέτη όπως ο Juan Toscano-Anderson. Ο Μεξικανοαμερικανός φόργουορντ βοήθησε τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς να κατακτήσουν το πρωτάθλημα του NBA το 2022 και λέχοντας παίξει περισσότερα από 200 παιχνίδια ΝΒΑ στην καριέρα του, ο 31χρονος ετοιμάζεται για μια νέα πρόκληση στη Σιγκαπούρη.

Τα δύο παιχνίδια κόντρα στη Mega ανέδειξαν κι έναν παίκτη που είναι πιιθανό να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτο σκόρερ στη Σιγκαπούρη. Ο Μπρόντριτς Τόμας είχε 17 πόντους στο πρώτο παιχνίδι και 18 πόντους σε μόλις 13 λεπτά δουλειάς στο δεύτερο παιχνίδι.

Ο Τόμας έχει παίξει σε 44 παιχνίδια στο ΝΒΑ, με τα περισσότερα από τα μισά από αυτά να είναι με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς το 2020-21.

Ο Taze Moore θα είναι ο πόιντ γκαρντ της ομάδας. Είναι ψηλός γκαρντ (1,95), ενώ ο Ιάπωνας Keisei Tominaga φέρνει πολύ καλό σουτ από τον πάγκο. Ο Rob Baker τέλος, κάνει τη δουλειά και στα δύο άκρα του γηπέδου όντας ο σέντερ της ομάδας.

Συνολικά, αυτοί οι παίκτες μοιράζονται πολλές παρόμοιες εμπειρίες, έχοντας σταθερή καριέρα στο κολέγιο και κάνοντας ταξίδια μέσα και έξω στο ΝΒΑ. Το σίγουρο είναι ότι λάμπου στη G League. Πέρα από το κίνητρο της ομάδας για να δείξουν τι είναι η G League, αυτοί οι παίκτες θα έχουν πολλά προσωπικά κίνητρα για να ξεπεράσουν τους επαγγελματίες αντιπάλους τους από άλλες πλευρές του πλανήτη.

Ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσει στη Σιγκαπούρη

12/9 Quimsa

14/9 Tasmania JackJumpers

Αν πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου θα παίξουν στον τελικό του Διηπειρωτικού τουρνουά. Αν βρεθούν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν στο ματς για την 3η θέση του τουρνουά και αν καταλήξουν στην 3η θέση του ομίλου θα παλέψουν στο ματς για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Tasmania JackJumpers

Ποιοι είναι

Μια ομάδα από το Χόμπαρτ της Τασμανίας που σχηματίστηκε το 2021 ως ομάδα επέκτασης του NBL, του πρωταθλήματος της Αυστραλίας. Οι JackJumpers πήραν το όνομά τους από το μυρμήγκι που ζει στην Τασμανία και έκαναν αίσθηση φτάνοντας στους Τελικούς του NBL στην πρώτη τους σεζόν ως επαγγελματικό κλαμπ.

Συνέχισαν στον ίδιο δρόμο την επόμενη χρονιά, και τελικά, το 2024, η ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του προπονητή Scott Roth σήκωσε το τρόπαιο μόλις στην τρίτη σεζόν τους.

Παρόλο που το κλαμπ της Τασμανίας υπάρχει μόνο τρία χρόνια, οι παίκτες του έχουν κερδίσει μια σειρά από ατομικές διακρίσεις, ο Jack McVeigh ονομάστηκε MVP των τελικών πριν μετακομίσει στο NBA αυτό το καλοκαίρι, ο Milton Doyle βρέθηκε στην All-NBL team. ενώ ο Sean Macdonald είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης στο NBL.

Ο κόουτς Ροθ πήρε το βραβείο NBL Coach of the Year το 2022..

Πώς έφτασαν εδώ

Την περασμένη σεζόν, οι JackJumpers τερμάτισαν τρίτοι στην Regular Season, έχοντας μόλις μια νίκη από τη θέση που έδινε αυτόματη πρόκριση στους Ημιτελικούς. Έπρεπε να περάσουν από τα Play-Ins, όπου νίκησαν εύκολα τους Illawarra Hawks, με 16 πόντους, κλείνοντας ραντεβού με τους δεύτερους Perth Wildcats στους ημιτελικούς.

Το Περθ κέρδισε το 1ο παιχνίδι και πιθανότατα θεώρησε ότι ήταν αρκετό για να φτάσει στους Τελικούς.

Δεν ήταν όμως. Οι JackJumpers μεταμορφώθηκαν στα δύο τελευταία παιχνίδια της σειράς best of three και πήραν τη σειρά με 2-1 για να φτάσουν ξανά στους Τελικούς.

Το έργο τους πια ήταν πιο δύσκολο δυνατό, αντιμετωπίζοντας τη σπουδαία Melbourne United. Ήταν ένας από τους πιο δραματικούς τελικούς στην ιστορία του NBL, καθώς οι JackJumpers έκλεψαν το 3ο παιχνίδι της σειράς, εκτός έδρας, για να προηγηθούν με 2-1. Ωστόσο ηττήιθηκαν στο 4ο ματς, εντός έδρας, με 88-86.

Αυτό σήμαινε ότι οι Τελικοί θα επέστρεφαν στη Μελβούρνη για τον καθοριστικό 5ο αγώνα, μπροστά σε 10.000 θεατές στο John Cain Arena.

Ο Τζόρντον Κρόφορντ, ωστόσο, ανέλαβε δράση σημειώνοντας 27 πόντους μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Ολοκλήρωσε με συνολικά 32 πόντους για πάρουν τελικά οι JackJumpers το ματς με 83-81 και φυσικά τον τίτλο.

Έτσι έγιναν οι πρώτοι πρωταθλητές NBL με έδρα την Τασμανία μετά το Launceston Casino City το 1981. Αυτό που έκανε αυτό το κατόρθωμα ακόμα πιο γλυκό ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες NBL σε μία μόνο σεζόν.

Γιατί να τους δούμε

Γιατί έγιναν τόσο γρήγορα η ομάδα που πρέπει να παρακολουθήσει κανείς στην Αυστραλία. Σκοράρουν με ευκολία πάνω από 100 πόντους. Έχασαν τον ηγέτη τους, τον Jack McVeigh που ήταν αποκάλυψη για τους Boomers στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας επέστρεψε για άλλη μια σεζόν.

Ο Will Magnay είναι ο σέντερ που έπαιξε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ικανότητα του Jordon Crawford στο σκοράρισμα είναι πασίγνωστη, όπως και η ραγδαία βελτίωση του Sean Macdonald.

Ο Milton Doyle είναι σπουδαίος σκόρερ και επιτρέφει για τρίτη σεζόν στην ομάδα της Τασμανίας, ο Craig Sword αποτελεί μία σημαντική φετινή μεταγραφή, έχοντας 43% στα σουτ τριών πόντων σε 46 αγώνες της NBA G League την περασμένη σεζόν.

Ο Majok Deng, ο Anthony Drmic και ο αρχηγός της ομάδας Clint Steindl είναι όλοι σημαντικοί παίκτες για τους JackJumpers και ανυπομονούμε να δούμε τον Reuben Te Rangi με αυτήν την ομάδα.

Ο Te Rangi ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Νέας Ζηλανδίας, το μέγεθος, η δύναμη και τα σουτ του οποίου τον καθιστούν ιδιαίτερα απειλητικό.

Συνολικά, είναι μια ομάδα με πολύ μέγεθος και δύναμη που της αρέσει να σουτάρει την μπάλα.

Ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσει στη Σιγκαπούρη

13/9 Quimsa

14/9 G League United

Αν πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου θα παίξουν στον τελικό του Διηπειρωτικού τουρνουά. Αν βρεθούν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν στο ματς για την 3η θέση του τουρνουά και αν καταλήξουν στην 3η θέση του ομίλου θα παλέψουν στο ματς για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Intercontinental Cup: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα παλέψουν στη Σιγκαπούρη
Το τρόπαιο του Διηπειρωτικού MARCELO ENDELLI/FIBA.BASKETBALL

Quimsa

Ποιοι είναι

Μια ομάδα από το Santiago del Estero στην Αργεντινή, η Quimsa ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια και σιγά-σιγά έχτισε την πορεία της προς την κορυφή μέχρι τη δεκαετία του 1990, φτάνοντας στην κορυφαία κατηγορία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Κέρδισαν τη Liga Nacional για πρώτη φορά το 2015, κι ένα Κύπελλο Αργεντινής το 2009, που σημαίνει ότι έχουν στην πραγματικότητα περισσότερα διεθνή παρά εθνικά τρόπαια.

Κι αυτό γιατί κατέκτησε τη FIBA Liga Sudamericana το 2009 ενώ ημεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε με την καθιέρωση του Basketball Champions League Americas.

Οι Fusion, όπως είναι το παρατσούκλι τους, κατέκτησαν τον πρώτο τους τίτλο BCL Americas το 2020, που ήταν και η πρώτη φορά που διεξήχθη η διοργάνωση.

Στη συνέχεια, οι ομάδες της Βραζιλίας κατέκτησαν τις επόμενες τρεις εκδόσεις, μέχρι που η Quimsa αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να γράψει ακόμα μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Με τον τίτλο της το 2024, έγινε η πρώτη ομάδα στο BCL Americas με δύο τίτλους, κερδίζοντας τη θέση τους στο Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA στη Σιγκαπούρη.

Πώς έφτασαν εδώ

Το μπάσκετ μερικές φορές λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους. Η Quimsa σχεδόν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων του BCL Americas την περασμένη σεζόν, ολοκληρώνοντας τον όμιλο σε τριπλή ισοβαθμία (3-3) με τη Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και το Σάο Πάολο από τη Βραζιλία. Ωστόσο, η διαφορά πόντων ήταν στο +42 και της επέτρεψε με ευκολία να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Στους Προημιτελικούς είχαν μια δύσκολη αναμέτρηση με τη Ρεάλ Εστέλι από τη Νικαράγουα, κερδίζοντας τη σειρά με 2-1.

Το Final Four τους είδε να αντιμετωπίσουν την Hebraica Maccabi από την Ουρουγουάη, την οποία νίκησαν με 14 πόντους και έτσι ήρθε ακόμα ένας Τελικός εναντίον της Φλαμένγκο, μια ρεβάνς για το αντίστοιχο παιχνίδι του 2020.

Για άλλη μια φορά, όμως, επικράτησε ο σύλλογος από την Αργεντινή, ο Μπράντον Ρόμπινσον οδήγησε με 23 πόντους την Quimsa στον δεύτερο διηπειρωτικό τίτλο της.

Intercontinental Cup: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα παλέψουν στη Σιγκαπούρη
FIBA.BASKETBALL

Γιατί να τους δούμε

Αν σας αρέσει το αργεντίνικο μπάσκετ, θα απολαύσετε αυτή την ομάδα, γιατί η συντριπτική πλειονότητα του ρόστερ με προπονητή τον Leandro Ramella είναι γηγενείς παίκτες.

Ταξιδεύουν στη Σιγκαπούρη με μόλις δύο ξένους: Τον Tavario Miller, που προσθέτει λίγο άρωμα Μπαχαμών για άλλη μια φορά στην ομάδα στην οποία επιστρέφει μετά το 2019-20.

Τον Raymon Bastardo που είναι είναι ένας 22χρονος Δομινικανός σέντερ. Ο Μίλερ είχε κατά μέσο όρο 16,2 πόντους και 9,3 ριμπάουντ με τους Halcones Rojos de Veracruz στο Μεξικό την περασμένη σεζόν.

Η Quimsa έχει κρατήσει το βασικό κορμό της, επομένως η χημεία της είναι πάντα ένας καλός λόγος για να τη δείτε να αγωνίζεται. Ο Juan Brussino διευθύνει το σόου ως ένας από τους πρώτους σκόρερ και συνήθως ο άνθρωπος με τις περισσότερες ασίστ.

Ο Emiliano Basabe και ο Bruno Sansimoni είναι δύο παίκτες που πρέπει να έχετε στις σημειώσεις σας, ειδικά ο Sansimoni που ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν σουτάροντας 42% στο τρίποντο

Άλλοι δύο παίκτες που είχαν εντυπωσιακά νούμερα την περασμένη σεζόν είναι οι Patricio Tabarez και Nicolas Romano. Και οι δύο έρχονται από την Ciclista Olimpico, ο Tabarez είχε 12,4 πόντους και 5,1 ριμπάουντ, ενώ ο Romano είχε 14,5 πόντους και 5,2 ριμπάουντ.

Ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσει στη Σιγκαπούρη

12/9 G League Unite

13/9 Tasmania JackJumpers

Αν πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου θα παίξουν στον τελικό του Διηπειρωτικού τουρνουά. Αν βρεθούν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν στο ματς για την 3η θέση του τουρνουά και αν καταλήξουν στην 3η θέση του ομίλου θα παλέψουν στο ματς για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Μάλαγα

Ποιοι είναι

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, η Unicaja ιδρύθηκε ως Caja de Ronda πριν από 47 χρόνια. Έγινε Unicaja το 1992, δημιουργώντας πολλές αναμνήσεις στο Pabellon Ciudad Jardin έως ότου η πράσινη και μοβ βάση των θαυμαστών της έγινε τόσο μεγάλη που χρειάστηκε να γίνει η μετακόμιση της ομάδας στο Palacio de Deportes Jose Maria Martin Carpena, χωρητικότητας 11.300 ατόμων.

Μια νέα, μεγαλύτερη αρένα σήμαινε ότι υπήρχε περισσότερος χώρος για τρόπαια, έτσι η Unicaja άρχισε να τα μαζεύει κερδίζοντας το FIBA Korac Cup το 2001, διεκδικώντας το Ισπανικό πρωτάθλημα το 2006, κερδίζοντας το Κύπελλο Ισπανίας το 2005 και το 2023, αλλά και δύο διεθνή τρόπαια, το EuroCup το 2017 και το BCL το 2024.

Η πρόσφατη επιτυχία τους βασίζεται σε δύο πυλώνες: τη συνέπεια και τη σταθερότητα. Ο προπονητής Ibon Navarro δημιούργησε ένα μακρόπνοο πλάνο το οποίο λειτουργεί στην εντέλεια, ενώ οι παίκτες του χτίζουν τέτοια χημεία που τρέφονται ο ένας από τον άλλο τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Η Μάλαγα διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ της ενώ ο αρχηγός της Alberto Diaz μπαίνει στη 12η σεζόν του με την ομάδα. Ωστόσο, είναι μόλις 30 ετών.

Πώς έφτασαν εδώ

Η Ουνικάχα κέρδισε το BCL κερδίζοντας τον όμιλο της στη πρώτη φάση και προχωρώντας κατευθείαν στους 16.

Εκεί δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι ούτε δευτερόλεπτο, σαρώνοντας στον όμιλο με ρεκόρ 6-0. Στα προημιτελικά δεν είχαν προβλήματα… Απέκλεισαν τον Προμηθέα με 2-0 νίκες κι έτσι έκλεισαν το ταξίδι για το Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου.

Ακολούθησαν άλλες δύο νίκες επί της UCAM Murcia στους Ημιτελικούς και τη La Laguna Tenerife στον τελικό με σχεδόν το ίδιο σκορ (80-74, 80-75), για να κατακτήσουν τον πρώτο τους τίτλο BCL.

Οι πρωταθλητές του BCL έχουν κερδίσει πέντε από τις επτά τελευταίες διοργανώσεις του Διηπειρωτικού Κυπέλλου FIBA.

Γιατί να τους δούμε

Τυπικό παράδειγμα της ομάδας που έχει βασικό στόχο να παίζει όμορφο μπάσκετ. Η Unicaja είναι το είδος του συλλόγου που δίνει έμφαση στο passing game και τον ισορρπημένο χρόνο συμμετοχής όλων των παικτών.

Η σωματική ικανότητα στην άμυνα είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία, αλλά η γρήγορη επίθεση μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Όλοι έχουν το πράσινο φως από τον Ιμπόν Ναβάρο να σουτάρουν κατά βούληση, κι αυτό είναι το είδος του μπάσκετ που απολαμβάνουν περισσότερο οι Kendrick Perry και Tyson Carter. Ο Perry αναδείχθηκε MVP του Final Four του BCL, ενώ ο Carter κέρδισε τον τίτλο του MVP του Ισπανικού Copa del Rey το 2023.

Και οι δύο πόιντ γκαρντ, ο Πέρι και ο Ντίαζ, μπορούν να πιέσουν τη μπάλα σε όλο το γήπεδο. Ο Κάρτερ μοιράζεται τα λεπτά στη θέση "2¨ με τον Τάιλερ Καλινόσκι και τον πολύπειρο Νιχάντ Ντζέντοβιτς.

Ο Κάμερον Τέιλορ, είναι ένας άλλος παίκτης ικανός με ικανότητα στο σκοράρισμα, με τον Καναδό Μέλβιν Έτζιμ ακριβώς δίπλα του για να τον βοηθήσει με την εμπειρία και την αθλητικότητά του.

Ο Jonathatn Barreiro είναι μια επιλογή catch and shoot, ο Dylan Osetkowski είναι ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ενώ οι νεοφερμένοι Killian Tillie, Tyson Perez και Aleksander Balcerowski μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ματς για να βρουν τους ρόλους τους στην ομάδα. .

Διαθέτει επίσης δύο τελείως διαφορετικούς σέντερ. Ο Yankuba Sima είναι η επιλογή για τις alley-oop φάσεις, ενώ ο David Kravish είναι περισσότερο ένας old school pick-and-pop παίκτης.

Ο Ibon Navarro διαθέτει μια ορχήστρα ικανή να κερδίσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο, το Σούπερ Καπ της Ισπανίας, το Κύπελλο Ισπανίας και το Ισπανικό Πρωτάθλημα. Και φυσικά το BCL Europe.

Το να είσαι μόνιμος διεκδικητής σε όλες αυτές τις διοργανώσεις δείχνει πολλά για τη δουλειά που έχει κάνει το front office της Unicaja τα τελευταία τρία χρόνια.

Ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσει στη Σιγκαπούρη

12/9 Luanda

13/9 Al Riyadi

Αν πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου θα παίξουν στον τελικό του Διηπειρωτικού τουρνουά. Αν βρεθούν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν στο ματς για την 3η θέση του τουρνουά και αν καταλήξουν στην 3η θέση του ομίλου θα παλέψουν στο ματς για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Petro de Luanda

Ποιοι είναι

Η Petro de Luanda ιδρύθηκε το 1980, μετά τη συγχώνευση τριών ομάδων: Sonangol, Atletico και Benfica. Kαι δεν έχασε καθόλου χρόνο για να βάλει το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας της Αγκόλα. Πήρε το πρώτο πρωτάθλημα το 1989 και κυριάρχησε πλήρως στη σκηνή στη δεκαετία του 1990 με άλλους επτά τίτλους, καθώς και έξι κύπελλα.

Αφού κυριάρχησαν σε εθνικό επίπεδο, θέλησα να διακριθούν σε μια μεγαλύτερη σκηνή και τα κατάφεραν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Συλλόγων της FIBA Africa, κερδίζοντας την ισχυρότερη ηπειρωτική διοργάνωση συλλόγων της Αφρικής το 2006 και το 2015, ενώ τερμάτισαν δεύτεροι άλλες έξι φορές.

Τα ρόστερ της συνήθως απαρτίζεται από παίκτες της εθνικής ομάδας και στη Σιγκαπούρη θα εμφανιστεί με δέκα γηγενείς παίκτες.

Το μεγαλύτερο αστέρι της Λουάντα είναι ο πιο κοντός παίκτης της. Ο Τσάιλντε Ντουντάο, με ύψος 1,67 μ.), είναι ένας πόιντ γκαρντ που είχε μέσο όρο 14,0 πόντους και 5,2 ασίστ ανά αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA το 2023.

Ολόκληρη η καριέρα του είναι συνδεδεμένη με την Petro και ο ίδιος είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός. Αναδείχθηκε MVP της Angolan Basketball League την περασμένη σεζόν, καθώς και του τελικού Κυπέλλου της χώρας το 2023.

Πώς έφτασαν εδώ

Το ταξίδι ξεκίνησε το 2023, όταν προκρίθηκαν στο Basketball Africa League χάρη στην κατάκτηση του εγχώριου τίτλου στην Αγκόλα.

Τα βρήκαν σκούρα στο πρώτο μέρος της BAL το 2024 και μετά από ένα ρεκόρ 2-2 στα πρώτα 4 ματς, έγινε η αλλαγή προπονητή που είχε ως αποτέλεσμα η Petro να τερματίσει δεύτερε, πίσω από το FUS Rabat του Μαρόκου.

Στη συνέχεια, η Λουάντα έχασε από την US Monastir και βρέθηκε στην έκτη θέση πριν από τα πλέι οφ της BAL. Ακολούθησε όμως ένα απίστευτο σερί, φτάνοντας μέχρι και στον Τελικό όπου συνέτριψε την Al-Ahly Ly.

Παρόλο που η διοργάνωση της BAL είναι ακόμα “νεαρή”, η Petro de Luanda μπορεί ήδη να θεωρηθεί μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της. Είναι η μόνη με τέσσερις διαδοχικές εμφανίσεις σε Ημιτελικούς και η φυσικά η κάτοχος του φετινού τίτλου.

Intercontinental Cup: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις έξι ομάδες που θα παλέψουν στη Σιγκαπούρη
FIBA.BASKETBALL

Γιατί να τους δούμε

Μιλήσαμε ήδη για τον Childe Dundao, αλλά το κύριο επιθετικό τους όπλο την περασμένη σεζόν ήταν ο Nick Faust φτάνοντας στους 20+ πόντους τόσο στους Ημιτελικούς όσο και στον Τελικό της BAL.

Ο Yanick Moreira είναι πασίγνωστος στο ελληνικό κοινό και εξακολουθεί να είναι παραγωγικός στην πατρίδα του πια.

Το 2014, είχε σημειώσει 38 πόντους με 15 ριμπάουντ σε έναν αγώνα με την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA.

Οι δύο νεοφερμένοι θα πρέπει να βοηθήσουν τον Φάουστ και τον Μορέιρα στο rotation. Ο Jarrod Cumberland έρχεται ως ο νέος σούτινγκ γκαρντ της ομάδας, με μεγάλη εμπειρία στη NBA G League.

Ο Πάτρικ Γκάρντνερ θα βοηθήσει τον Μορέιρα κοντά στη ρακέτα. Δεν του είναι άγνωστο αυτό το επίπεδο του μπάσκετ, αφού έχει παίξει για την εθνική ομάδα της Αιγύπτου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA το 2023 και στο Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά της FIBA το 2024.

Ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσει στη Σιγκαπούρη

12/9 Unicaja

14/9 Al Riyadi

Αν πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου θα παίξουν στον τελικό του Διηπειρωτικού τουρνουά. Αν βρεθούν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν στο ματς για την 3η θέση του τουρνουά και αν καταλήξουν στην 3η θέση του ομίλου θα παλέψουν στο ματς για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Al Riyadi Beirut

Ο Al Riyadi έρχεται από την περιοχή Manara στη Βηρυτό του Λιβάνου. Ο σύλλογος γιόρτασε τα 90α γενέθλιά του φέτος και ενώ θεωρείται μια κοινωνία πολλών αθλημάτων, το πρόγραμμα μπάσκετ είναι αυτό για το οποίο είναι κυρίως γνωστος.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν η πιο κυρίαρχη ομάδα μπάσκετ στον Λίβανο, κατακτώντας εννέα τίτλους πρωταθλήματος μεταξύ 1950 και 1960, αλλά μετά το 1973 κέρδισε μόλις τρία πρωταθλήματα σε 32 χρόνια.

Η αναβίωση της Al Riyadi ξεκίνησε το 2005 και έκτοτε κέρδισε 15 πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχόμενων κατακτήσεων του 2023 και του 2024.

Σε διεθνές επίπεδο, είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του BCL Asia (FIBA Asia Champions Cup), κερδίζοντας τη διοργάνωση τρεις φορές, έχοντας κι άλλες τρεις συμμετοχές σε Τελικούς.

Οι παίκτες της αποτελούν τον πυρήνα της εθνικής ομάδας του Λιβάνου, με τους Αμίρ Σαούντ, Καρίμ Ζεϊνούν, Αλί Μανσούρ και Χάικ Γκιοκτσιάν να εκπροσωπούν τη χώρα στο Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά της FIBA στην Ισπανία.

Παρατηρείτε μάλλον ότι λείπει το όνομα του Wael Arakji εκεί. Το μεγαλύτερο αστέρι τόσο της εθνικής ομάδας του Λιβάνου έχασε τις καλοκαιρινές υποχρεώσεις της Εθνικής για να παρευρεθεί στη γέννηση του πρώτου του παιδιού, αλλά επιστρέφει στη δράση τώρα, έχοντας περισσότερο κίνητρο από ποτέ να αποδείξει την αξία του σε διεθνές επίπεδο για άλλη μια φορά.

Πώς έφτασαν εδώ

Η διοργάνωση ονομάστηκε σε Πρωτάθλημα Ασιατικών Συλλόγων Μπάσκετ το 1981, στη συνέχεια μετονομάστηκε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών της FIBA Asia το 2004, πριν τελικά γίνει το Basketball Champions League Asia το 2024.

Λόγω του Covid, η έκδοση του 2020 στο Guangzhou και του 2022 στο Ντουμπάι ακυρώθηκαν, αλλά η μακρά αναμονή έκανε την Al Riyadi πιο αποφασισμένη να στείλει το μήνυμα της το 2024.

Άνοιξε τον λογαριασμό της στο BCL Asia με 3-0 στον όμιλο τον Ιούνιο, σκοράροντας πάνω από 100 πόντους και στους τρεις αγώνες εναντίον των Liaoning Flying Leopards, Shabab Al Ahli και NS Matrix Deers.

Σημείωσε 121 πόντους, με 14 ασίστ του Wael Arakji στους Ημιτελικούς κόντρα στη Χιροσίμα Ντράγκονφλάις και ήταν ακόμα καλύτερη στον τελικό, νικώντας ξανά τη Σαμπάμπ Αλ Αχλί με 122-96.

Ο Wael Arakji δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος πασέρ της διοργάνωσης, αλλά και ο MVP ολόκληρου του τουρνουά. Είχε κατά μέσο όρο 20,8 πόντους

Ο Thon Maker ήταν ο άλλος παίκτης της Al Riyadi που μπήκε στο BCL Asia All-Star Five.

Γιατί να τους δούμε

Είναι από εκείνες τις ομάδες που δίνουν έμφαση στο να διασκεδάζουν ενώ κερδίζουν. Το μπάσκετ της Al Riyadi …ρέει και αυτό την έκανε μία από τις καλύτερες επιθετικές ομάδες στον κόσμο το 2024 βάσει παραγωγικότητας.

Πολλά έχουν να κάνουν με τον προπονητή Ahmad Farran που έχει παραδώσει τον έλεγχο της επίθεσης στον Wael Arakji.

Ο αριστερόχειρας γκαρντ είναι το είδος παίκτη που σκέφτεται πρώτα το σκοράρισμα, αλλά ακόμα και με αυτή τη νοοτροπία, ήτανο πρώτος στο BCL Asia σε ασίστ.

Ένα άλλο μεγάλο όνομα είναι ο Elmedin Kikanovic. Ο σέντερ από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη παίζει εδώ και πολύ καιρό στη Βηρυττό, έχοντας καθιερώσει τον εαυτό του ως έναν από τα καλύτερους Σέντερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ τη δεκαετία του 2010.

Τώρα είναι 36, αλλά το μέγεθός του και η μπασκετική φινέτσα του είναι τόσο καλή όσο ποτέ.

Ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσει στη Σιγκαπούρη

13/9 Unicaja

14/9 Petro de Luanda.

Αν πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου θα παίξουν στον τελικό του Διηπειρωτικού τουρνουά. Αν βρεθούν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν στο ματς για την 3η θέση του τουρνουά και αν καταλήξουν στην 3η θέση του ομίλου θα παλέψουν στο ματς για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

TAGS FIBA ΜΑΛΑΓΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ