Ισπανία - Γαλλία: Οι 43 πόντοι του Μπράουν και ο Ερνανγκόμεθ που εξάλειψε τους… δεινόσαυρους
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της Ισπανίας επί της Γαλλίας στον τελικό του EuroBasket 2022. Ο μαέστρος Μπράουν που πρόσφερε συνολικά 43 πόντους, ο ρόλος του Ερνανγκόμεθ κόντρα στο σχήμα με δύο σέντερ των Γάλλων και το μεγάλο ψεγάδι των ψηλών των “τρικολόρ” που εξέθεσαν οι Ισπανοί.
Η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι Ισπανοί επικράτησαν με 88-76 της Γαλλίας στον τελικό του EuroBasket 2022 και κατέκτησαν - πανάξια - το χρυσό μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν την καλύτερη μπασκετική σχολή στην Ευρώπη.
Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο είχε το προβάδισμα από το 2ο λεπτό του αγώνα με τους Γάλλους, δεν το έχασε ποτέ και έδωσε ένα σεμινάριο για μπάσκετ. Πριν από τον αγώνα είχε αναφερθεί ότι πρακτικά στο παρκέ θα κοντραριζόταν η χειρουργική ακρίβεια των Ισπανών με το μέγεθος και την ταχύτητα των Γάλλων. Αποδείχθηκε ότι το στυλ των Ιβήρων ήταν πιο ισχυρό.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη των Ισπανών.
Ο μαέστρος Μπράουν πάσαρε με κάθε τρόπο
Ο Λορέντζο Μπράουν πήρε από το χέρι την Ισπανία σε όλο το τουρνουά, οργανώνοντας και εκτελώντας όποτε χρειαζόταν. Αυτό έκανε και στον τελικό, όπου είχε περισσότερο δημιουργικό ρόλο, τελειώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους και 11 ασίστ. Αυτές οι 11 ασίστ όμως πρόσφεραν 29 πόντους στην Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι ο νατουραλιζέ γκαρντ ήταν υπεύθυνος άμεσα ή έμμεσα για 43 πόντους της ομάδας του.
Συνολικά 5 παίκτες των Ισπανών επωφελήθηκαν από τις ασίστ του Μπράουν (Βίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Χάιμε Φερνάντεθ, Ντίαθ και Μπριθουέλα). Το θέμα στην περίπτωση του Μπράουν - και της Ισπανίας - όμως είναι άλλο: Ο νατουραλιζέ γκαρντ μοίρασε ασίστ σε 7 διαφορετικά είδη επίθεσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout οι ασίστ του Μπράουν ήρθαν με τον εξής τρόπο:
Pick n Roll όπου επιχείρησε το σουτ ο ψηλός που ρόλαρε στο καλάθι: 2 ασίστ
Catch and Shoot: 2 ασίστ
Off screen (βγαίνοντας από σκριν): 2 ασίστ
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 2 ασίστ
Hand off (πάσα χέρι με χέρι): 1 ασίστ
Transition (κατάσταση αιφνιδιασμού): 1 ασίστ
Pick n Pop (σκριν, όπου ο ψηλός βγήκε στην περιφέρεια και σούταρε): 1 ασίστ
Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί δείχνει δύο πράγματα: 1. Ο Μπράουν είναι ένας πόιντ γκαρντ κλάσης που μπορεί να βρει τον συμπαίκτη του με κάθε δυνατό τρόπο. 2. Η Ισπανία είχε ποικιλία στην επίθεσή της, με διάφορα plays, για να αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία κάθε παίκτη της.
Ο Ερνανγκόμεθ διέλυσε το σχήμα με δύο σέντερ των Γάλλων
Τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία της Γαλλίας βέβαια είχε και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (27 πόντοι με 7/9 τρίποντα και +15 στον δείκτη +/-, το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του). Ο βασικότερος λόγος για αυτό ήταν ότι - χάρη στον δικό του επιθετικό οίστρο - διαλύθηκε κάθε σκέψη του Βενσάν Κολέ να ρίξει στο παρκέ σχήμα με δύο… δεινόσαυρους (δύο σέντερ με ύψος πάνω από 2.15 μέτρα).
Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν λιγότερο από 2 λεπτά για να γίνει σαφές αυτό, διάστημα στο οποίο ο Ερνανγκόμεθ ευστόχησε σε 3 σερί τρίποντα. Στα δύο εξ αυτών στο παρκέ βρίσκονταν ταυτόχρονα οι Πουαριέ και Φαλ, αδυνατώντας αν τον κυνηγήσουν στην περιφέρεια. Στο τρίτο τρίποντο που σημείωσε οι Γάλλοι είχαν στο παρκέ μαζί τους Πουαριέ και Γκομπέρ έχοντας γυρίσει την άμυνά τους σε ζώνη για να βρουν λύση, με τον Ισπανό να τους τιμωρεί άμεσα.
Το σχήμα με τους “δίδυμους πύργους” αποτελούσε αποκούμπι των Γάλλων σε μεγάλο μέρος του τουρνουά όποτε χρειαζόταν να πάρει ανάσες ο Γιαμπουσελέ, αφού ο Κολέ δεν εμπιστευόταν τον Εμπαγιέ. Ήταν ένα σχήμα που έπνιγε τον αντίπαλο με το μέγεθός του, το οποίο όμως έχει ένα μεγάλο ψεγάδι: Μία ομάδα με ένα καλό Stretch-4 (καλός σουτέρ δηλαδή) με μέγεθος μπορεί να το εκθέσει. Και αυτό έκανε ο Ερνανγκόμεθ. Ιδού και το Shot Chart του.
Η Ισπανία εξέθεσε το μεγάλο ψεγάδι των Γάλλων ψηλών
Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τις σύνθετες άμυνες των Ισπανών σε όλο το τουρνουά, με ζώνες στην λογική του box-and-1 (4 ζώνη σε “κουτί” και 1 μαν του μαν), αλλά και άλλες παραλλαγές (3-2 με τον παίκτη της κορυφής να κλείνει μέσα, 2-3 με τον έναν ψηλό να ανεβαίνει στην κορυφή στο κόψιμο). Το βασικό θέμα αυτής της άμυνας είναι ότι υποχρεώνει τον αντίπαλο να σκεφτεί και να δράσει άμεσα. Οι Ισπανοί όμως γενικά παίζουν άμυνες που υποχρεώνουν τον αντίπαλο να δράσει άμεσα.
Στον τελικό του EuroBasket οι Ισπανοί εξέθεσαν το πραγματικό πρόβλημα των Γάλλων: Το διάβασμα του παιχνιδιού. Με εξαίρεση τον - ασταθή - Ερτέλ η Γαλλία δεν έχει γκαρντ που να μπορεί να πασάρει στον σωστό χρόνο, κάτι που την υποχρέωσε σε όλο το τουρνουά να δώσει την μπάλα στον Φουρνιέ. Ο γκαρντ/φόργουορντ των Νικς όμως δεν είναι δημιουργός, είναι εκτελεστής. Αυτό όμως δεν ήταν καν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γαλλίας σε όλο το τουρνουά. Το πρόβλημα ήταν άλλο και φάνηκε στον απόλυτο βαθμό (και) κόντρα στην Ισπανία:
Η Γαλλία διαθέτει ψηλούς που είναι κακοί πασέρ και αδυνατούν να δημιουργήσουν καταστάσεις με την μπάλα στα χέρια όταν χρειαστεί να πάρουν άμεσα αποφάσεις. Παίκτες όπως ο Γκομπέρ και ο Πουαριέ έχουν δείξει τεράστια αδυναμία να πασάρουν όταν δεχθούν την μπάλα στα 4-5 μέτρα από το καλάθι. Δεν μπορούν δηλαδή να κάνουν Short Roll και να σκεφτούν τις επιλογές τους πασάροντας στην περιφέρεια, δεν μπορούν να παίξουν High-low (μετάφραση: Ένας ψηλός στην κορυφή της ρακέτας με την μπάλα και ένας μέσα στην ρακέτα, όπου ο πρώτος προσπαθεί να βρει τον δεύτερο). Παράλληλα, μέτριος σε αυτό είναι και ο Γιαμπουσελέ. Αποτέλεσμα; Τα (πολλά) λάθη των Γάλλων, με την τριάδα των Γκομπέρ, Πουαριέ και Γιαμπουσελέ να υποπίπτει συνολικά σε 9 λάθη.
Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι ο καλύτερος ψηλός πασέρ των Γάλλων είναι ο Μουσταφά Φαλ του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος γίγαντας όμως είναι καλός πασέρ κυρίως όταν ποστάρει. Με την Γαλλία να κυνηγάει στο σκορ όμως και να πρέπει να παίξει γρήγορα για να καλύψει την διαφορά, πιθανόν ο Κολέ να σκέφτηκε ότι δεν ευνοούσε η παρουσία ενός ψηλού που χρειάζεται χρόνο για να ανεβοκατεβαίνει το παρκέ.
Η Ισπανία ήταν η καλύτερη ομάδα
Η Ισπανία του Σέρτζιο Σκαριόλο είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και ήταν πράγματι η καλύτερη ομάδα, βγάζοντας στο παρκέ πολλά κομμάτια της φιλοσοφίας που έχει δείξει τόσα χρόνια. Δεν έχει την λάμψη και το ταλέντο των ομάδων του παρελθόντος, αλλά έχει κάτι βασικό: Σταθερότητα στον πάγκο της και ένα στυλ παιχνιδιού που στηρίζεται στα δυνατά σημεία του ισπανικού μπάσκετ, τα οποία εφαρμόζουν πιστά όλοι.
Ο Σέρτζιο Σκαριόλο παρουσίασε ένα σύνολο με υψηλό μπασκετικό I.Q, που έπαιζε με απίστευτη πειθαρχία. Οι σύνθετες άμυνες του Ιταλού τεχνικού δεν μαθαίνονται μέσα σε… μία μέρα. Οι ζώνες που εφαρμόζει η “Ρόχα” δεν είναι απλώς πέντε… καρέκλες. Απαιτείται δράση και αντίδραση, προσαρμογή σε κάθε κίνηση της αντίπαλης επίθεσης, συνεργασία. Στην επίθεση από την άλλη οι Ισπανοί έκαναν τα απλά, που ωστόσο δεν είναι δεδομένα.
Οι “Ρόχα” παρουσίασαν ένα σύνολο με έναν μαέστρο (Μπράουν), αλλά και τα ιδανικά συμπληρώματα στο πλευρό του. Οι Βίλι Ερνανγκόμεθ και Γκαρούμπα είναι εξαιρετικοί σκρινέρ, αλλά και πασέρ για ψηλοί (είτε σε καταστάσεις handoff, είτε κάνοντας short roll για να πασάρουν). Παίκτες όπως ο Βίλι Ερνανγκόμεθ και ο Ρούντι Φερναντεθ σουτάρουν εξαιρετικά βγαίνοντας από σκριν, οι Αροστέγκι, Ντίαθ και Μπριθουέλα απειλούσαν σε Spot Up καταστάσεις. Όλη η ομάδα ξέρει να κινείται καλά μακριά από την μπάλα.
Στο τέλος της ημέρας, η Ισπανία έπαιξε μπάσκετ άξιο θαυμασμού. Έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ, όμορφο μπάσκετ. Και απέδειξε ότι δεν χρειάζονται… πυρηνικά όπλα για να φτάσει μία ομάδα στην κορυφή. Απλώς παίκτες που κατέχουν τα βασικά του μπάσκετ και έχουν την διάθεση να τα εφαρμόσουν στο παρκέ. Εκεί δηλαδή που κρίνονται όλα.
Παρακολουθήστε την Game Night με όσα αναφέρθηκαν για τον μεγάλο τελικό: