Ιτούδης: "Γι' αυτό δημιουργώ τεχνητές κρίσεις"
Πολύ ενδιαφέρουσα στοιχεία μοιράστηκε μέσω της ιστοσελίδας της EuroLeague ο Δημήτρης Ιτούδης, που αποκάλυψε ότι οι προπονήσεις της ΤΣΣΚΑ Μόσχας γίνονται υπό τους ήχους του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ.
Λίγες μέρες μετά την πρόκριση στο Final Four της Βιτόρια, λίγες μέρες μετά από το 3-1 στη σειρά με τη Μπασκόνια, ο Δημήτρης Ιτούδης έγραψε στην ιστοσελίδα της EuroLeague τι συμβαίνει στη διάρκεια μιας σεζόν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τι γίνεται στις προπονήσεις, πως προετοιμάζει τους αθλητές του για τους μεγάλους αγώνες. Ο Έλληνας τεχνικός στάθηκε στις τεχνητές κρίσεις που δημιουργεί και εξήγησε πως συχνά-πυκνά το πρόγραμμα της ομάδας του περιλαμβάνει ήχους από το ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ και τη Ζαλγκίριο Αρένα!
Μερικά από τα πιο αξιόλογα μέρη του κειμένου:
" Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική στις προπονήσεις, επειδή εκεί μπορείς να διορθώσεις πράγματα. Μπορείς να αγγίξεις την τελειότητα, όσον αφορά τους αυτοματισμούς. Στην προπόνηση μπορείς να αποκτήσεις ένα δέσιμο με τους παίκτες και το προσωπικό, είναι ένα ιερό κομμάτι του επαγγέλματός μας.
Δυστυχώς, με το πρόγραμμα και τους αγώνες μας, οι παίκτες δεν έχουν τον αριθμό των προπονήσεων που έχει ανάγκη ένα κορμί για να δημιουργήσει τις σωστές βάσεις και να χτίσει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται στη διάρκεια μιας σεζόν. Γι' αυτό οι αθλητές κάνουν ατομικές προπονήσεις τα καλοκαίρια και γι' αυτό πρέπει να έρχονται έτοιμοι για την πρώτη προπόνηση κάθε χρονιάς. Στη διάρκεια της σεζόν δεν μπορείς να έχεις μεγάλες προπονήσεις, δεν μπορείς να έχεις περισσότερα από 75-90 λεπτά. Υπάρχουν άλλα 30 λεπτά video, άλλα 45 για θεραπεία, άλλα 30-45 για δουλειά με τους ασίσταντ κόουτς.
Υποθετικά μιλόντας, αν υπήρχε μια ιδανική μέρα προπόνησης θα ήθελα οι παίκτες να έρθουν μία-μιάμιση ώρα πριν από το πρόγραμμα. Να κάνουν θεραπεία, να δουλέψουν με τους συνεργάτες μου σε αυτά που χρειάζεται ο κάθε ένας, στα σουτ, στις κινήσεις, στον χειρισμό της μπάλας. 20-30 λεπτά θα βλέπαμε βίντεο για να καταλάβουμε που πρέπει να δουτλέψουμε. Στη συνέχεια θα βγαίναμε στο παρκέ, θα κάναμε μια καλή προθέρμανση και μερικές ασκήσεις, θα δουλεύαμε σε γκρουπ, θα χωρίζαμε τους κοντούς από τους ψηλούς. Θα παίζαμε πέντε εναντίον πέντε, θα κάναμε ασκήσεις στο ένας εναντίον ενός, θα σουτάραμε. Τότε θα φτάναμε στο κυρίως μέρος, θα παίζαμε πέντε εναντίον πέντε δίνοντας έμφαση στη διόρθωση σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, θα χάναμε με πέντε πόντους 2:30 πριν από το τέλος, ή θα ήμασταν ισόπαλοι στα 6 δευτερόλεπτα.
Στη διάρκεια μιας σεζόν, οι αθλητές φτάνουν στο γήπεδο συνήθως 30 λεπτά πριν από την προπόνηση. Μετά από αυτή, αρκετοί μένουν στο γήπεδο για να σουτάρουν. Κάποιοι άλλοι που δεν παίζουν πολύ, έρχονται στο γήπεδο το πρωί και κάνουν έξτρα προπόνηση. Στο σύνολο, ένας αθλητής προπονείται 4-5 ώρες την ημέρα.
Όταν βρισκόμαστε σε ένα σερί νικών, κάποιες φορές έχουμε ανάγκη από μια τεχνητή κρίση. Προσπαθώ να δώσω κίνητρα, το κάνω πολλές φορές. Πιέζω έναν παίκτη στην προπόνηση για να δω πως θα αντιδράσει στην πίεση, όταν με έχει από πάνω του. Το κάνω γιατί πρέπει να είναι συγκεντρωμένος, ειδικά σε ένα Final Four με όλα τα media γύρω του. Για τον ίδιο λόγο, πολλές φορές γυμναζόμαστε με ήχο. Όταν πηγαίνουμε στη Ζάλγκιρις, στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό και τη Μπασκόνια, παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα. Ζητάω λοιπόν από τους τεχνικούς να βάλουν ήχο. Αυτή είναι η πραγματική ζωή και έτσι πρέπει να δουλεύουμε".
Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ .