Γκιουλιστάνης: "Όλα για το μπάσκετ, όλα για την ΕΣΚΑΝΑ"
Ο 51χρονος δικηγόρος Κίμων Γκιουλιστάνης ανέλαβε τις τύχες της ΕΣΚΑΝΑ μετά τη νίκη του στις πρόσφατες αρχαιρεσίες και μέσω του SPORT24 στέλνει μήνυμα σε όλα τα σωματεία της Ένωσης που αγκαλιάζει τον Πειραιά, τα νότια προάστια και φτάνει μέχρι τη Σαλαμίνα και την Αίγινα
Από την προηγούμενη Τετάρτη η ΕΣΚΑΝΑ έχει νέο πρόεδρο. Το νεότερο μάλιστα στα χρονικά της, καθώς ο Κίμων Γκιουλιστάνης είναι 51 ετών και ανέλαβε τις τύχες της Ένωσης, μέλη της οποίας είναι ορισμένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας, όπως ο Ολυμπιακός, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Πειραϊκός, ο Μίλωνας, ο Ιωνικός Νικαίας και άλλα πολλά. Σύνολο κοντά στα 80, για μια τοπική ένωση που αγκαλιάζει ολόκληρη τη Νότια Αττική, ταξιδεύοντας μέχρι τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, αλλά και φτάνοντας σε δυο νησιά, όπως η Αίγινα και η Σαλαμίνα.
Η πρωτοβουλία του Πέτρου Καπαγέρωφ το 1995 δημιούργησε μια από τις πιο ζωντανές και σημαντικές ενώσεις μπάσκετ στην Ελλάδα, μια παρακαταθήκη του αείμνηστου παράγοντα στους επόμενους προέδρους, Γιάννη Παλλάτο και Βαγγέλη Λυμπεράτο. Ο νέος πρόεδρος παραλαμβάνει την σκυτάλη, έτοιμος όπως λέει να υπηρετήσει την Ένωση και το ερασιτεχνικό μπάσκετ, το οποίο διακόνησε μέχρι τα 45 του.
Το μικρόβιο της πορτοκαλί μπάλας το κόλλησε από τον πατέρα του, μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας του Ολυμπιακού το 1949. Με τους "ερυθρόλευκους" συνδέθηκε και με άλλο τρόπο, καθώς ο θρυλικός Ανδρέας Ανδριανόπουλος είχε παντρευτεί την αδερφή του πατέρα του. Ο θείος του, ένας ζωντανός μύθος του Ολυμπιακού, που έφυγε μετά από ένα αιώνα μιας συναρπαστικής ζωής, του είχε αδυναμία.
Ο ίδιος ο Κίμων Γκιουλιστάνης είχε αδυναμία στο μπάσκετ. Ξεκινώντας, όπως πάρα πολλά παιδιά, από τα παιδικά του Ολυμπιακού με δάσκαλο τον ξεχωριστό Αλέκο Σπανουδάκη, δεν ακολούθησε, βέβαια, επαγγελματική καριέρα, χόρτασε όμως μπάσκετ, παίζοντας σε Προφήτη Ηλία, Αετό Καλλιθέας, Πειραϊκό Αθλητικό Σύνδεσμο (θυγατρική ομάδα του Πειραϊκού), Θεμιστοκλή Πειραιά, Κυρίαρχους Παλαιάς Κοκκινάς, Ερμή Πειραιά, τερματίζοντας στα 45 του χρόνια, με τη φανέλα του νεοσύστατου Απόλλωνα Μοσχάτου.
"Αν μπορούσα θα έπαιζα ακόμα. Το μυαλό μου σκέφτηκε πιο έξυπνα από το κορμί μου και έτσι σταμάτησα πριν από μια πενταετία", θυμάται ο ίδιος. Νωρίτερα είχε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών και εργάζεται σαν δικηγόρος. Το Γραφείο του βρίσκεται στον Πειραιά, ενώ από το 2005 είναι νομικός συμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιάς. Συν τοις άλλοις είναι μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, πρόσφατα επανεξελέγη, ερχόμενος τρίτος σε ψήφους.
Πολυσχιδής μεν, ακραιφνής μπασκετικός δε, συμπαρατάχθηκε με τον Παναγιώτη Φασούλα στις πρόσφατες εκλογές της ΕΟΚ. Από το 2020 συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΣΚΑΝΑ, της οποίας την προεδρία κέρδισε πριν από λίγες μέρες επικρατώντας του έτερου υποψηφίου, Γιώργου Νικολάκη, με ψήφους 34-21.
"Αγάπησα μέσα από τα γήπεδα το ερασιτεχνικό μπάσκετ, παίζοντας στις ομάδες του Πειραιά και της ένωσης, που όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε, τη βρήκα στην πορεία και δέθηκα άρρηκτα μαζί τη. Την έχω ζήσει από μέσα, γνωρίζω πως σκέφτονται τα σωματεία, οι αθλητές, οι προπονητές, είναι η πείρα όλων αυτών των ετών στα γήπεδα, που με βοηθάει και θα με βοηθήσει, τώρα που βρίσκομαι με κουστούμι στα Γραφεία της διοίκησης", εξομολογείται στο SPORT 24.
Στόχος; Να γίνει η ΕΣΚΑΝΑ μια ένωση "περισσότερο εξωστρεφής, σύγχρονη και παραγωγική, αξιόπιστη, με πίστη στη διαφάνεια και στόχο να αφουγκράζεται τα προβλήματα των σωματείων μελών της. Θέλουμε να φτιάξουμε και το περιτύλιγμα και την ουσία. Δεν μηδενίζουμε την προσφορά κανενός, υπολογίζουμε στην συνεισφορά όλων και έχουμε μπροστά μας μια σημαντικότατη αποστολή".
Διαδεχόμενος τον Βαγγέλη Λυμπεράτο "ένα εμβληματικό παράγοντα, ανιδιοτελή εργάτη του αθλήματος με τεράστια προσφορά", στρώθηκε ήδη στη δουλειά, που ξεκινάει από τη Δευτέρα με την συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. "Μας ενδιαφέρει το γενικότερο περιβάλλον.
Μας ενδιαφέρει το κάθε σωματείο ξεχωριστά. Θέλουμε κάθε σύλλογος της Ένωσης να νιώθει ασφάλεια είτε παίζει στην πρώτη κατηγορία των ανδρών, είτε διατηρεί τμήματα υποδομών. Η ΕΣΚΑΝΑ φιλοξενεί στις τάξεις της σωματεία με πολύ βαριές φανέλες, έχει ομάδες-πρωταγωνίστριες στο πρωτάθλημα γυναικών, αλλά και τα σωματεία που κατά καιρούς έχουν κερδίσει τίτλους και διακρίσεις στα πρωταθλήματα των μικρών ηλικιών. Υπολογίζουμε ότι ετησίως η ΕΣΚΑΝΑ διοργανώνει 4.000 αγώνες, ο αντίστοιχος συνδεσμος διαιτητών έχει 62 μέλη, μιλάμε για ένα πολύ ζωντανό οργανισμό, με διαρκή δράση και προσφορά στο μπάσκετ, τον οποίο θέλουμε να λειτουργεί με βάση την σύγχρονη πραγματικότητα".
- Ποιό είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνετε στα σωματεία;
"Ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα τους, έτοιμοι να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους, να δίνουμε απαντήσεις και λύσεις, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς γραφειοκρατία. Είναι πολλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΣΚΑΝΑ, λόγω και της γεωγραφίας της. Είμαστε στο κέντρο του Πειραιά, στα νότια Προάστια, αλλά φτάνουμε μέχρι τη Μάνδρα και τη Μαγούλα και την Ελευσίνα, πάμε και σε δυο νησιά.
Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι για τις απομακρυσμένες ομάδες ένα βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με τις μετακινήσεις τους. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Ξέρουμε ότι το ερασιτεχνικό μπάσκετ στενάζει οικονομικά, ουσιαστικά επαφίεται στο μεράκι των ανθρώπων που επιμένουν να κρατάνε όρθια τα σωματεία. Έχουμε αρκετές ιδέες που θέλουμε να υλοποιήσουμε, ενώ ήταν πολύ σημαντική και η εξαγγελία της ΕΟΚ για την ελάφρυνση των σωματείων, της οποίας την υλοποίηση περιμένουν όλοι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον".
- Το γηπεδικό;
"Υπάρχει πίεση κυρίως για τις ομάδες του Πειραιά, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν δυο γήπεδα, το Π.Σαλπέας και το κλειστό στα Καμίνια. Αναμένουμε την παράδοση του ανακαινισμένου "Πέτρος Καπαγέρωφ" το οποίο θα αποσυμπιέσει πάρα πολύ την κατάσαση και βεβαίως θα αποτελέσει ένα πολύ σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, που έχει μεγάλη ανάγκη η πόλη του Πειραιά. Σε αντίθεση, άλλες περιοχές όπως η Γλυφάδα και η Αργυρούπολη δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς υπάρχουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ομάδες μας.
Αλλού, όμως, υπάρχει και πολύ μεγάλο. Όπως στην Αίγινα, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει κλειστό, παρά μόνο ένα ανοιχτό γήπεδο, όπου προπονούνται και παίζουν τα τμήματα υποδομής".
- Μιας και μιλάτε για υποδομές, παραδοσιακά οι ομάδες της ΕΣΚΑΝΑ διακρίνονται στα πρωταθλήματα αγοριών και κοριτσιών. Ποιο είναι το σχέδιο σας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα
"Ναι, η Ένωση μας, μέσω των σωματείων της, έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, είτε μακρινό, είτε πρόσφατο. Έχει επίσης να επιδείξει πολλές πρωτοπριακές ιδέες και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Εδώ και καιρό, μάλιστα, οι προπονητές μας είχαν κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση του χώρου, έτσι ώστε να γνωρίζουμε που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ταλαντούχοι μπασκετμπολίστες, ποια είναι τα προβλήματα των ακαδημιών και όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΟΚ η οποία έχει αναλάβει και ήδη εξήγγειλε την πλήρη αναδιοργάνωση του αναπτυξιακού προγράμματος, που μπαίνει υπό την αιγίδα της. Περιμένουμε τις αναλυτικές προτάσεις της ομοσπονδίας για να ακολουθήσουμε και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της"
- Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο Διοικητικό Συμβούλιο
"Δεν μου αρέσει να μιλάμε για συσχετισμούς και ισορροπίες. Δεν πιστεύω σε όλα αυτά, άλλωστε. Θεωρώ ότι ο κάθε συμβουλος που εκλέχθηκε έχει να προσφέρει πάρα πολλά, αγαπάει το μπάσκετ και συστρατεύεται στην κοινή αποστολή μας. Έδωσα συγχαρητήρια στον Γιώργο Νικολάκη για τον ωραίο αγώνα που έδωσε, όπως και στους υπόλοιπους συμβούλους.
Επαναλαμβάνω ότι δεν πιστεύω στο αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, αλλά στις συνεργασίες. Δεν περισσεύει κανείς σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας, άρα πιστεύω ότι το ΔΣ που θα συγκροτηθεί σε σώμα τη Δευτέρα, θα είναι έτοιμο να εργαστεί προς μία και μόνο κατεύθυνση. Την διαρκή πρόοδο της Ένωσης, μέσω της ευημερίας των σωματείων μας. Αυτό για μένα είναι απαράβατος όρος και η μοναδική μου μετεκλογική εξαγγελία. Να είμαστε σαν διοίκηση δίπλα σε όλα τα σωματεία μέλη μας, για το καλό του μπάσκετ, που νομίζω ότι όλοι λατρεύουμε".