EUROLEAGUE

Κάχα Λαμποράλ-Ολυμπιακός: 85-89

Κάχα Λαμποράλ-Ολυμπιακός: 85-89
ομαδικη

Ακόμη είναι νωρίς, αλλά αυτός ο σοβαρός και αποφασισμένος Ολυμπιακός που πέρασε από τη Βιτόρια, νικώντας την Κάχα Λαμποράλ με 85-89, μπορεί να είναι και πάλι στο Φάιναλ Φορ

Η καλή μέρα από την πρώτη αγωνιστική φαίνεται και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το Top 16 της Ευρωλίγκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διπλό στη Βιτόρια, επί της βασικής αντιπάλου του για τις δύο θέσεις του ομίλου που οδηγούν στους "8" της διοργάνωσης, μια νίκη που δίνει στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη το χαρακτηρισμό του "απόλυτου φαβορί" για την πρώτη θέση στον όμιλο και το πλεονέκτημα έδρας στα νοκ άουτ ματς, ένα βήμα πριν το Φάιναλ Φορ του Παρισιού. Οι ερυθρόλευκοι ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι στην Ισπανία, δεν άφησαν την Κάχα Λαμποράλ να τρέξει, η άμυνα του Ολυμπιακού παρά τους 85 πόντους, σε συγκεκριμένες και καίριες άμυνες ήταν σωστή, ενώ με τον Γιάννη Μπουρούση να θυμίζει τον περυσινό εαυτό του, η ομάδα του Πειραιά δεν γινόταν να χάσει!
Ο Έλληνας σέντερ πέτυχε 18 πόντους, μάζεψε 11 ριμπάουντ και ήταν "παρών" στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, όταν οι Βάσκοι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κατάσταση. Εξαιρετικός και ο Τζος Τσίλντρες που εκτός έδρας σημείωσε 3 τρίποντα με 6 προσπάθειες και απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι φέτος είναι ο ίδιος άνθρωπος, όμως άλλος παίκτης! Η νίκη αυτή δίνει στον Ολυμπιακό αυξημένη ψυχολογία για τη συνέχεια και την επόμενη αγωνιστική ενδεχόμενη επικράτηση επί της Χίμκι, θα στείλει τους ερυθρόλευκους ακόμη πιο κοντά στην επόμενη φάση.

Ο αγώνας

Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού ήταν ιδανικό. Με καλή άμυνα σε περιφέρεια και ρακέτα, με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να ποστάρει από νωρίς (μέχρι να κάνει δύο γρήγορα φάουλ) τον Τιάγκο Σπλίτερ και να τον κερδίζει, τον Τζος Τσίλντρες να αρχίζει με εύστοχο τρίποντο και τους Μίλος Τεόντοσιτς και Λίνας Κλέιζα να συνεισφέρουν και αυτοί, το σκορ έγινε σχετικά γρήγορα 8-17 και η ψυχολογία έγειρε υπέρ της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη. Μάλιστα, ο Κλέιζα πέτυχε συνεχόμενους πόντους για να ανεβάσει τη διαφορά ακόμη περισσότερο (8-21 και 12-25) και να λήξει η πρώτη περίοδος με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 25-18 και να έχει επιβάλλει το δικό του ρυθμό, χάρη στην καλή του άμυνα.

Όμως, στο δεύτερο δεκάλεπτο οι ερυθρόλευκοι κόλλησαν και έριξαν την απόδοσή τους. Το σχήμα με τους Θοδωρή Παπαλουκά και Σκούνι Πεν δεν λειτούργησε ούτε αυτή τη φορά, η επίθεση έπαψε να είναι απειλητική, ενώ η παρουσία του Χουέρτας στην πεντάδα της Κάχα Λαμποράλ άλλαξε προς το καλύτερο το παιχνίδι της ισπανικής ομάδας. 'Ετσι, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς (κυρίως ο Σαν Εμετέριο και ο Μίρζα Τελέτοβιτς που βρήκε στόχο από την περιφέρεια), έτρεξαν ένα 9-0 σερί και μείωσαν σε 23-25, προκαλώντας προβληματισμό στον Γιαννάκη που έβλεπε την ομάδα του να έχει ένα ακόμη νεκρό διάστημα.

Σε αυτή την κακή παρένθεση, ο Γιάννης Μπουρούσης κρατούσε τον Ολυμπιακό όρθιο και πραγματοποιούσε πολύ καλή εμφάνιση, μέχρι ο "δράκος" να ποντάρει πάλι στους Τσίλντρες και Κλέιζα (μετά από μερικές δοκιμές με Μαυροκεφαλίδη και τρεις κοντούς) και να δικαιωθεί. Η πεντάδα του Ολυμπιακού απέκτησε ισορροπία, ψήλωσε και με συνεχόμενες καλές άμυνες κατάφερε να ανεβάσει και πάλι το ρυθμό της, να τρέξει, αλλά και να ευστοχήσει από μακριά (με τον Τσίλντρες και πάλι!), με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 43-31. Ωστόσο, η Κάχα σοβαρεύτηκε λίγο προς το τέλος και το ημίχρονο έληξε με σκορ 39-45 υπέρ των ερυθρολεύκων.

Το κακό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι στο τρίτο δεκάλεπτο δεν ήταν συγκεντρωμένος στα πρώτα λεπτά και τιμωρήθηκε. Ο Τελέτοβιτς ξεκίνησε με τρίποντο, ο Χουέρτας τον μιμήθηκε και ο ίδιος παίκτης με γκολ φάουλ έβαλε την Κάχα μπροστά στο σκορ με 48-45 και ολοκλήρωσε ένα 9-0 σερί για τους Βάσκους, που όπως ήταν φυσιολογικό δεν δήλωναν παραίτηση μέσα στο γήπεδό τους. Ο Τσίλντρες απάντησε με κάρφωμα, στη συνέχεια ο Τεόντοσιτς κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ, ενώ με τρίποντο του Μπουρούση ο Ολυμπιακός έτρεξε το δικό του σερί και έκανε το σκορ 48-52.

Όμως, όσο οι ερυθρόλευκοι δεν πάγωναν το ρυθμό και συνέχιζαν τις γρήγορες επιθέσεις, ακόμη και όταν αυτές δεν "έβγαιναν", η Κάχα αισθανόταν εξοικειωμένη με το περιβάλλον. Γι' αυτό και τα τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα από τους Χουέρτας και Σαν Εμετέριο δεν εξέπληξαν κανέναν και έβαλαν και πάλι τον Ολυμπιακό κάτω από το σκορ, με 59-54. Ευτυχώς, όμως, οι ερυθρόλευκοι συγκέντρωθηκαν, πίεσαν περισσότερο στην περιφέρεια, ενώ με τους Βούισιτς, Πεν και Τεόντοσιτς στην πεντάδα, επικράτησε περισσότερη ψυχραιμία, ώστε να βγουν οι επιθέσεις και να φτάσουμε (κυρίως με ένα καθοριστικό τρίποντο του Πεν) εν τέλει στο 63-65 της τρίτης περιόδου.

Η σοβαρότητα του Ολυμπιακού επικράτησε και στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου, παρά τις ορέξεις του Τελέτοβιτς που ξεκίνησε την περίοδο με πέντε συνεχόμενους πόντους και έβαλε την Κάχα στη θέση του οδηγού. Οι ερυθρόλευκοι δεν πανικοβλήθηκαν και αυτό ήταν το σημαντικότερο βήμα προς τη νίκη, εφόσον κρατούσαν την ίδια, ήρεμη, στάση ως το τέλος. Με Παπαλουκά, Τεόντοσιτς και Πεν σε σχήμα "κοντό", η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη βρήκε διαδρόμους και πήρε τις σωστές επιλογές για να φτάσει στο 70-75. Και ενώ τότε, η Κάχα αντέδρασε και πάλι και έμεινε κοντά στο σκορ (77-79), πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Γιάννης Μπουρούσης.

Με πέντε συνεχόμενους πόντους ο Έλληνας σέντερ ανέβασε τη διαφορά στους επτά πόντους στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Ακολούθησε ένα ακόμη τρίποντο του Τσίλντρες (!) και ένα καλάθι από τον Τεόντοσιτς, για να φτάσει η διαφορά στους 10 πόντους (79-89) και επί της ουσίας να καθαρίσει το παιχνίδι ο Ολυμπιακός, έστω και αν προς το τέλος η Κάχα μείωσε. Αλλά δεν μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα και δεν... δικαιούνταν να το κάνει για να κλέψει τη νίκη από τον Ολυμπιακό, που τελικά την πήρε με σκορ 89-85.

Τα δεκάλεπτα: 18-25, 39-45, 63-65, 85-89

Κάχα Λαμποράλ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Ρίμπας, Ντιν 2, Σινγκλετέρι, Ουέρτας 23 (1), Ελιγιάχου 8, Τελέτοβιτς 18 (4), Σαν Εμετέριο 20 (3), Σπίλτερ 10, Ινγκλις 2, Χέρμαν 2.

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Πεν 3 (1), Τσίλντρες 21 (3), Βούισιτς 4, Μπουρούσης 18 (2τριπ., 11ριμπ.), Χαλπερίν, Κλέιζα 18, Μαυροκεφαλίδης 3, Τεόντοσιτς 14 (1), Σχορτσιανίτης 4.

Για τα αναλυτικά στατιστικά της Κάχα Λαμποράλ πατήστε ΕΔΩ και για του Ολυμπιακού ΕΔΩ .

Γιαννάκης: "Μία, αλλά μεγάλη, νίκη"

Μετά το τέλος του ματς ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: " Προσπαθώ να λέω πάντα ότι είναι μια μόνο νίκη. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ακόμα. Αν χάσουμε τη συγκέντρωση μας θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια λογική. Περιμέναμε ότι η Ταού θα έπαιζε καλό μπάσκετ, όπως τα προηγούμενα επτά χρόνια και είχε παίκτες που μπορούσαν να μας εκπλήξουν. Θέλαμε να έχουμε τον έλεγχο του ρυθμού, όταν τον χάναμε είχαμε πρόβλημα, αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού είχαμε συγκέντρωση και τελικά πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Δεν κάναμε λάθη, είχαμε μυαλό και πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου". Όσον αφορά τη μη συμμετοχή του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, απάντησε: " Ηταν θέμα παιχνιδιού, ίσως στο επόμενο παιχνίδι θα παίξει πολύ περισσότερο".

Ιβάνοβιτς: "Από τους καλύτερους ο Ολυμπιακός"

Από την πλευρά του ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είπε: " Ηταν ένα παιχνίδι που μπορούσαμε να κερδίσουμε, στην αρχή μπήκαμε πολύ χαλαροί κάναμε λάθη στην άμυνα και αυτό ήταν τελικά το κλειδί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ήμασταν αρκετά επιθετικοί και κάποια στιγμή όταν φτάσαμε αυτό το επίπεδο, κάτι έλειπε. Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης σε ποιότητα και ποσότητα παικτών, αλλά έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να πάρουμε αυτό που θέλαμε. Δουλέψαμε πάρα πολύ, είχαμε τρεις φορές την ευκαιρία να γυρίσουμε τη ροή του αγώνα, αλλά δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτό τον ρυθμό".
































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ