ΜΑΡΟΥΣΙ

Καϊμακόγλου: "Άλλοι θα είχαν γονατίσει"

"Άλλοι στη θέση μας θα είχαν... γονατίσει" τόνισε ο Κώστας Καϊμακόγλου σε συνέντευξη στον ΕΣΑΚΕ

-Έχεις εξελιχθεί σε μόνιμο MVP του πρωταθλήματος ενώ στη συνείδηση του κόσμου η απροσδόκητη και φανταστική πορεία του Αμαρουσίου οφείλεται κατά πολύ και σε εσένα! Τελικά ποιο είναι το ταβάνι της ομάδας των βορείων προαστίων, ποιο το ταβάνι του Κώστα Καϊμακόγλου και τι άλλο μπορεί να κάνει για να συνεχίσει να μας εκπλήσσει;



"Το Μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και το καλό ή το κακό αποτέλεσμα το πιστώνεται ολόκληρη η ομάδα από τον πρόεδρο μέχρι τους φιλάθλους. Από εκεί και πέρα ο τρόπος που παίζουμε αναδεικνύει κάθε φορά τον παίκτη που βρίσκεται σε καλύτερη μέρα ή αξιοποιείται βάσει σχεδίου για να “χτυπήσουμε” σε συγκεκριμένες αδυναμίες του εκάστοτε αντιπάλου. Κι αν έχει τύχει πολλές φορές να απονεμηθεί σε μένα μια ατομική διάκριση (π.χ. MVP) αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους συμπαίκτες μου.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ίσως να συνέβαλε η συμμετοχή μου στην Εθνική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δουλεύω σκληρά και προσπαθώ κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος και πιο χρήσιμος. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ταβάνι γιατί κάθε φορά καταφέρνουμε και διαψεύδουμε τους εαυτούς μας, πετυχαίνοντας κάτι σπουδαιότερο από αυτό που περιμέναμε.

Κλασικότερο παράδειγμα η φετινή ονειρεμένη πορεία μας στην Ευρωλίγκα και κυρίως το γεγονός ότι από την αρχή της σεζόν βρισκόμαστε στην 3η θέση της Α1 πίσω από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, παρότι το πρόγραμμά μας ήταν πολύ βαρύ και παράλληλα είχαμε πολλές ατυχίες με τραυματισμούς και ασθένειες".






-Οι "αιώνιοι" σε έχουν προσεγγίσει μέχρι στιγμής; Θα… διχάσεις αγωνιζόμενος την επόμενη χρονιά σε μία εκ των δύο ή θα προτιμήσεις κάποια λύση στο εξωτερικό; Στο μυαλό σου υπάρχει το ΝΒΑ;



"Μέχρι να τελειώσει η σεζόν στο μυαλό μου είναι μόνο η ομάδα μου, το Μαρούσι και πώς θα τελειώσουμε τις υποχρεώσεις μας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έχω μπει στην διαδικασία να σκεφτώ τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιό μου γιατί θα αποπροσανατολιστώ. Σίγουρα κάθε παίκτης στην καριέρα του θέλει να κάνει βήματα προς τα πάνω. Το ΝΒΑ να πω την αλήθεια δεν το πολυσκέφτομαι γιατί πιστεύω ότι το στυλ μου ταιριάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ".


-Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας σας στη φετινή Ευρωλίγκα;



"Το πείσμα με το οποίο μπήκαμε στη διοργάνωση. Κατ’ αρχήν γιατί θεωρούσαμε αδικία να διεκδικήσουμε ξανά μια θέση που είχαμε κατακτήσει τερματίζοντας 3οι στο περσινό πρωτάθλημα. Μετά συνειδητοποιήσαμε από αυτά που διαβάζαμε, ότι οι αντίπαλοί μας στα προκριματικά μας υποτιμούσαν λες και το είχαν σίγουρο ότι θα μας αποκλείσουν.

Από την στιγμή που αποκλείσαμε τον Άρη και την Άλμπα που θεωρούντο τα φαβορί, μπήκαμε στη διοργάνωση χωρίς άγχος, γιατί αφενός είχαμε πετύχει τον αρχικό μας στόχο και αφετέρου γιατί δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι έχουμε πραγματικά καλή ομάδα με σωστή χημεία, που συνδυάζει ταλέντο, αθλητικά προσόντα, νοοτροπία και σωστή τακτική".



-Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στο οικονομικό κομμάτι, θα αναζητήσεις το καλοκαίρι τον επόμενο σταθμό της καριέρας σου;


"Το μόνο που ξέρω είναι ότι το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό μου με το Μαρούσι στο οποίο χρωστάω ό,τι έχω καταφέρει ως σήμερα. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα τι συνθήκες θα ισχύουν στην ομάδα όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε. Επαναλαμβάνω ότι είναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις".


-Στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα σου δείχνει μακριά από τον καλό της εαυτό. Τι πιστεύεις πως φταίει περισσότερο για αυτό, η κούραση από την μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωλίγκα ή τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας;



"Για να πούμε την αλήθεια, θα ήταν αφύσικο να συνεχίζαμε να παίζουμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος των
πλει οφ στον ίδιο ρυθμό. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η κούραση που μας βγήκε όταν τελείωσε η υπερπροσπάθεια στην Ευρωλίγκα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είχαμε και πολλούς τραυματισμούς. Τα οικονομικά προβλήματα είναι μια παράμετρος που σε απασχολεί αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο την ξεχνάς".


-Ποιο είναι το μυστικό για μια ομάδα που δεν πληρώνεται στην ώρα της, να παραμένει σε υψηλότατο αγωνιστικό επίπεδο, να έχει κίνητρο και να συνεχίζει να αποτελεί τη φετινή έκπληξη ολόκληρης της Ευρώπης μαζί με την Παρτιζάν;


"Ευχαριστιόμαστε τον τρόπο που παίζουμε και έχουμε αθλητικό εγωισμό. Όσο πηγαίνει καλά η ομάδα, μακροπρόθεσμα βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι. Το σημαντικότερο είναι ότι και τα καλά και τα δύσκολα τα περνάμε μαζί σαν μια οικογένεια και ο ένας δίνει δύναμη στον άλλον.

Η συζήτηση για τις πληρωμές απασχολεί τις περισσότερες ομάδες, όμως στο Μαρούσι, γίνεται περισσότερο γιατί πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία δεν είχαμε συνηθίσει ούτε εμείς που παίζουμε χρόνια στην ομάδα, ούτε και η διοίκηση. Κάναμε μια συζήτηση με τον πρόεδρο και καταλάβαμε ότι εκείνος στενοχωριέται περισσότερο από μας για τις καθυστερήσεις. Ωστόσο η παρουσία του είναι εγγύηση ότι κανείς δεν θα χάσει τα χρήματά του".




-Να θεωρήσουμε ότι οποιαδήποτε θέση κάτω από την 3η στην Α1, θα είναι αποτυχία;



"Αν όταν ξεκίναγε η σεζόν, με δεδομένο ότι είχαμε μειωμένο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μας έλεγαν ότι θα φτάναμε στο ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκας, ότι δεν θα περνάγαμε στα προημιτελικά για ένα σουτ και ότι θα είχαμε σίγουρη την θέση μας στην τετράδα της κανονικής περιόδου θα τον περνούσαμε για τρελό. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι τα πλέι οφ είναι μια διαφορετική διαδικασία στην οποία επικρατούν ειδικές συνθήκες και εκεί πολλά μπορούν να συμβούν.

Αν κρίνουμε όμως από την διάρκεια και την συνέπεια που έχουμε επιδείξει, ήδη η σεζόν αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη για την ομάδα μας. Φυσικά στόχος μας στα πλέι όφ είναι να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται".





-Υπάρχει άλλη… βενζίνη στο ντεπόζιτο και κυρίως ψυχική διάθεση να διεκδικήσετε ξανά την πρόκριση στην Ευρωλίγκα, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο;



"Η ψυχική διάθεση είναι κάτι που μεταβάλλεται εύκολα και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Δεν ψάχνουμε άλλοθι στα οικονομικά προβλήματα. Κρίνοντας από τον εαυτό μου αλλά και από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τα παιδιά, κοινός μας στόχος είναι να διεκδικήσουμε στο παρκέ αυτό που μας αξίζει. Αν αυτό είναι η 3η θέση, γιατί όχι;".


-Το συμβόλαιό σου τελειώνει το ερχόμενο καλοκαίρι έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο… βήμα της καριέρας σου;



"Έχω ήδη απαντήσει: Θα με απασχολήσει όταν έρθει η ώρα. Μέχρι τότε είμαι αφοσιωμένος στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα μου".

-Από πού μπορούν οι παίκτες μίας ομάδας όπως το Μαρούσι να αντλούν δυνάμεις για να συνεχίζουν την εξαιρετική πορεία που διαγράφουν παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν;


"Όταν βλέπεις ότι παίζεις σε μια τόσο καλή ομάδα που έχει κερδίσει το σεβασμό όλης της Ευρώπης και παράλληλα μια ομάδα που δίνει στον καθένα την ευκαιρία να ανεβάσει τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο, νιώθεις ότι ούτως ή άλλως είσαι κερδισμένος. Πολλούς από μας δεν μας ήξεραν στο εξωτερικό και τώρα όλοι συζητάνε για αυτά που καταφέραμε με την πορεία μας στην Ευρωλίγκα".



-Ποιο ήταν το βασικότερο μάθημα που πήρατε από το μακρινό σας ταξίδι στην Ευρωλίγκα;



"Να ξεπερνάμε την χαρά ή την στενοχώρια το ίδιο βράδυ και να σκεφτόμαστε κάθε φορά το επόμενο παιχνίδι, ανεξάρτητα ποιος είναι ο αντίπαλος. Θεωρώ ότι μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτό το μάθημα το μάθαμε καλά ήταν ο τρόπος που αντιδράσαμε μετά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ . Πολλοί θα περίμεναν ότι το τρίποντο του Χριάπα στην εκπνοή θα μας είχε γονατίσει. Κι όμως, την επόμενη εβδομάδα, πήγαμε με μισή ομάδα και νικήσαμε στη Λουμπλιάνα".

-Σε πόσο μεγάλο βαθμό διαταράχθηκε το καλό κλίμα στα αποδυτήρια εξαιτίας του γεγονότος ότι στην ομάδα υπάρχουν παιδιά (ξένοι) και αποπαίδια (Έλληνες) ως προς τις πληρωμές;



"Η ατμόσφαιρα στην ομάδα είναι εξαιρετική, παρότι είναι ανθρώπινο να υπάρχει ανησυχία. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα, τα δικά του βιώματα ή τον τρόπο σκέψης για να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι, στο γήπεδο, να παίζουμε ως ομάδα. Κι αυτό κάνουμε".


-Έστω ότι εσύ θα βρεις ένα ικανοποιητικό συμβόλαιο. Ανησυχείς για τους Έλληνες συναδέλφους σου εν όψει του ερχόμενου καλοκαιριού;



"Η αλήθεια είναι ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το μπάσκετ. Ακόμη και ισπανικές ομάδες έχουν προβλήματα. Πιστεύω ότι ο καθένας, ως προσωπικότητα, πρέπει να είναι ρεαλιστής και έτοιμος να παλέψει και να επιβιώσει κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις".

-Μέχρι και τη 15η αγωνιστική, το Μαρούσι, με υποχρεώσεις και στην Ευρωλίγκα, είχε στην Α1 μόλις δύο ήττες -από Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό- και ισοβαθμούσε με τους «ερυθρόλευκους» στη δεύτερη θέση. Τελικά, τι είναι πιο εύκολο: να κλείσει η «ψαλίδα» από τους δύο «αιωνίους» ή να ανοίξει από τους υπολοίπους;


"Με βάση τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν, είναι πιο εύκολο να ανοίξει η ψαλίδα σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Για τις υπόλοιπες ομάδες μετράει περισσότερο ο τρόπος που θα διαχειριστούν αυτά που έχουν. Όποιος κάνει πιο σωστές επιλογές και δουλέψει σωστά και τις αξιοποιήσει μπορεί να ξεχωρίσει από ένα γκρουπ ομάδων που ξεκινάνε σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης και έχουν παρόμοιες προδιαγραφές".



















TAGS ΜΑΡΟΥΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ