Καλάθης εναντίον Καλάθη
Με αφορμή την κακή εμφάνιση στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα το Euroleague Greece αναλύει την εικόνα του διεθνή γκαρντ και πόσο επηρεάζει τον Παναθηναϊκό.
Η παρουσία του Έλιοτ Ουίλιαμς έχει κλέψει τις εντυπώσεις το τελευταίο διάστημα και όχι άδικα, ωστόσο μετά το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα γίνεται πολύ κουβέντα για την απόδοση του Νικ Καλάθη ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει τέτοια συζήτηση καθώς μετά από κακές εμφανίσεις όλοι στέκονται στο ποσό που δαπανήθηκε από τον Παναθηναϊκό για τον διεθνή γκαρντ και αν μπορεί να γίνει ο ηγέτης των "πράσινων" στην μετά Διαμαντίδη εποχή.
Τη δεδομένη στιγμή αυτή η συζήτηση με τη σύγκριση χρημάτων - απόδοσης είναι άστοχη σε μεγάλο βαθμό αφού είναι πολλοί οι λόγοι που η ομάδα του "τριφυλλιού" προχώρησε σε αυτή την κίνηση, είναι άδικο ένας παίκτη να κρίνεται από ένα ματς και το ταμείο συνήθως γίνεται στο τέλος της σεζόν. Κυρίως για τους παίκτες που δεν είναι ξένοι και στους οποίους οι "πράσινοι" φιλοδοξούν να στηριχθούν για πάνω από έναν χρόνο.
Η αλήθεια είναι πως στο Βελιγράδι, ο Καλάθης έκανε ίσως το χειρότερο του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και αυτό δεν έχει να κάνει με την αστοχία (2/6 δίπ., 0/4 τρίποντα, 1/2 βολές) αλλά κυρίως με το δημιουργικό κομμάτι, όπου δεν μπόρεσε να δείξει την ποιότητα του και να βοηθήσει την ομάδα του "τριφυλλιού" να φύγει με ένα σημαντικό "διπλό". Οι απαιτήσεις από τον Καλάθη είναι μεγάλες, μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι μέσα στους πρώτους στις ασίστ στη Euroleague με 6,35 κατά μέσο όρο και ο πήχης έχει μπει ψηλά από τον ίδιο αφού στις καλές βραδιές του μπορεί ν’ αλλάξει επίπεδο τον Παναθηναϊκό.
Ο Καλάθης που μέχρι τώρα έχει κάνει δύο νταμπλ-νταμπλ στο Top 16, είναι κομβικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και γι' αυτό έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από πλευράς των "πράσινων" στη διοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα παιχνίδια που ο ομογενής γκαρντ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το "τριφύλλι" φεύγει ηττημένο από το παρκέ. Στις τέσσερις ήττες του Παναθηναϊκού στο Top 16, ο Καλάθης έχει 40.9% δίποντα (9/22), 9% τρίποντα (1/11) και 57.1% στις βολές (4/7).
Από την άλλη, στις έξι νίκες των "πράσινων" μετρά 54% δίποντα (20/37), 35.3% τρίποντα (6/17) και 60% στις βολές (6/10). Το κυριότερο όμως, που θέλει ο Παναθηναϊκός από τον Καλάθη δεν είναι αποκλειστικά το σκορ αλλά η ενέργεια του στην άμυνα και κυρίως η δημιουργία αφού εκείνος θα έχει αυτό το βάρος και από τη στιγμή που θ’ ανεβάσει τη δική του απόδοση και οι η ομάδα του "τριφυλλιού" με τις προσθήκες που έγιναν μπορεί να στοχεύει στο βήμα παραπάνω που δεν είναι άλλο από την πρόκριση στο Final 4.
Ο Καλάθης στο Top 16
Φενέρμπαχτσε (εκτός): 29:40'', 9 πόντοι, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 6 λάθη
Μάλαγα (εντός): 28:29'', 9 πόντοι, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη
Ερυθρός Αστέρας (εντός): 30:17'', 7 πόντοι, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 λάθος
Λοκομοτίβ Κουμπάν (εκτός): 28:28'', 4 πόντοι, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη
Νταρουσάφακα (εντός): 39:09'', 14 πόντοι, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λαθη
Τσεντεβίτα (εκτός): 34:13'', 10 πόντοι, 10 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη
Αναντόλου Εφές (εντός): 34:07', 12 πόντοι, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο
Φενέρμπαχτσε (εντός): 24:31'', 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη
Μάλαγα (εκτός): 30:56'', 10 πόντοι, 10 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 λάθη
Ερυθρός Αστέρας (εκτός): 24:19'', 5 πόντοι, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος