Καραντώνης: "Η υγεία και η εξέλιξη είναι η ανταμοιβή μας"
Ο Αντώνης Καραντώνης μίλησε στην ιστοσελίδα της Κηφισιάς για τη δύσκολη δουλειά του φυσικοθεραπευτή, ενώ σχολίασε τη συνεργασία του με τον σύλλογο των Βορείων Προαστίων.
Ο φυσικοθεραπευτής της Κηφισιάς, Αντώνης Καραντώνης, μίλησε στην ιστοσελίδα των "κόκκινων" για τη φύση του επαγγέλματος και όσα κάνει σε συνεργασία με τους αθλητές. Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το αν η θεραπεία αθλητών και μη αθλητών διαφέρει: "Το επάγγελμα μας είναι λειτούργημα οπότε κάθε ασθενής αθλητής ή μη αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η μοναδική διαφορά που υπάρχει είναι ότι στους αθλητές ο χρόνος αποκατάστασης από έναν τραυματισμό είναι πολύ μικρός. Η πίεση του χρόνου επομένως είναι εκείνη που διαχωρίζει την αθλητική από την απλή φυσικοθεραπεία".
Για το πως μπορεί να αποφύγει κάποιος τους τραυματισμούς: " Ένα σημαντικό κομμάτι της φυσικοθεραπείας είναι η πρόληψη. Με διάφορες ασκήσεις ενδυνάμωσης και με προσοχή στις καθημερινές κινήσεις ο αθλητής και ο μη αθλητής μπορούν να αποφύγουν πιθανούς τραυματισμούς και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στη θεραπεία".
Για τις απαιτήσεις ομάδας Α1 και αυτές της Εθνικής: " Είναι μια δουλειά που απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα. Πρέπει να έχει κανείς την απαραίτητη οξυδέρκεια και παρατηρητικότητα ώστε να προλαμβάνει τραυματισμούς, να έχει άμεση σχέση με τους αθλητές και πολύ καλή επικοινωνία με το τεχνικό επιτελείο. Επίσης, πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο διαθέσιμος γιατί η υγεία του ασθενή είναι η προτεραιότητα μας.
Στην Εθνική Ομάδα οι απαιτήσεις είναι σχεδόν ίδιες ωστόσο ο χρόνος είναι ακόμα πιο πιεστικός καθώς οι αθλητές έχουν ελάχιστο χρόνο για την προετοιμασία πριν το εκάστοτε πρωτάθλημα με αποτέλεσμα ένας τραυματισμός να πρέπει να αντιμετωπιστεί σε χρόνο ντε-τε. Για παράδειγμα, το διάστρεμμα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έπρεπε να αντιμετωπιστεί πάση θυσία. Χρειάστηκε να φέρουμε το μηχάνημα Indiba με το οποίο δουλεύουμε από την Αθήνα με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας και τη θέληση φυσικά του Βασίλη ο οποίος είναι πρότυπο επαγγελματία. Χωρίς να ρισκάρουμε την υγεία του καταφέραμε να τον επαναφέρουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς πολύ γρήγορα με διπλές θεραπείες μέρα-νύχτα ώστε να παίξει και στο Παγκόσμιο και στο Πανευρωπαϊκό αργότερα. Η ανταμοιβή μας ήταν η χαρά που πήραμε βλέποντας τον Βασίλη να είναι υγιής και να κερδίζει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα το χρυσό στο Βόλο κάνοντας όλη την Ελλάδα υπερήφανη".
Για το αν αναλαμβάνει και άτομα που δεν είναι αθλητές: " Φυσικά. Στο Physiofitness έχουμε πολλούς αθλητές αλλά και άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο αυτό. Στόχος μας είναι η επανένταξη τους στις δραστηριότητές τους και η απελευθέρωση τους από τον τραυματισμό και τον πόνο".
Για την πιο δύσκολη επιστροφή παίκτη: " Έχω την τύχη στην ομάδα της Κηφισιάς να συνεργάζομαι με έναν κορυφαίο γιατρό τον Αναστάσιο Τόκη και έναν κορυφαίο γυμναστή τον Παναγιώτη Ζέρβα με αποτέλεσμα η δουλειά μου να είναι πιο εύκολη και να λειτουργούμε με ακρίβεια στην κάθε περίπτωση που μας τυχαίνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς . Δουλεύουμε σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας γιατί θέλουμε το ιατρικό επιτελείο της Κηφισιάς να αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα και να ανταγωνίζεται ακόμη και ευρωπαϊκούς συλλόγους. Στα 8 χρόνια που είμαι στην Κηφισιά έχω αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ήταν εκείνη του Τόνι Κρόκερ ο οποίος είχε πολλούς τραυματισμούς στην καριέρα του και πρόβλημα με τα γόνατα. Με χειρουργική επέμβαση από τον κ. Τόκη και αποκατάσταση από τον κ. Ζέρβα κι εμένα μπορέσαμε να τον βάλουμε σε αγωνιστικό ρυθμό και με τις συμβουλές που του δώσαμε δεν αντιμετωπίζει πλέον θέματα τραυματισμών και αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι μπόρεσαν οι Δημήτρης Μαυροειδής και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος που στο παρελθόν είχαν ταλαιπωρηθεί με τραυματισμούς να παίξουν στην ομάδα μας. Η ανταμοιβή για τον κόπο μας είναι να βλέπεις τους παίκτες υγιείς και να εξελίσσονται. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση για μας".
Για το στοιχείο που τον κρατά στην Κηφισιά: " Η σχέση μου με την Κηφισιά δεν ξεκίνησε πρόσφατα αλλά το 2008 όταν η ομάδα ήταν ακόμα στην Γ” Εθνική. Αυτό που αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή ήταν ο άψογος επαγγελματισμός της ομάδας, η οργάνωση και η μεθοδικότητα.
Η ομάδα αυτή έχει επιτύχει άθλο φτάνοντας στην Α1 από τις τοπικές κατηγορίες. Μπορεί να μην έχει μεγάλη ιστορία όπως πολλές ομάδες ωστόσο έχει αφήσει το στίγμα της στην ελληνική μπασκετική ιστορία. Η επιτυχία της Κηφισιάς οφείλεται στον πρώην Πρόεδρο Παναγιώτη Λατσούδα, στον Ηλία Παπαθεοδώρου ,έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές κατά τη γνώμη μου, στην οικογένεια Δημουλά και στον Πρόεδρο της ομάδας Γιώργο Βαγενά καθώς και στον Αντιπρόεδρο Χάρη Ντιγριντάκη. Οι άνθρωποι αυτοί αφιερώνουν χρόνο και χρήματα στο μπάσκετ και μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε ώστε να δουλεύουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δεθεί μεταξύ μας δημιουργώντας ένα κλίμα φιλικό και ευχάριστο. Όποιος εντάσσεται στην ομάδα αισθάνεται αυτό το οικογενειακό κλίμα κι αυτό ακριβώς κάνει την ομάδα της Κηφισιάς ξεχωριστή".
Για το πως ασχολήθηκε με την φυσικοθεραπεία: " Από μικρός αγαπούσα τον αθλητισμό και ήθελα να κάνω κάτι στη ζωή μου που να σχετίζεται με αυτόν.Σκέφτηκα λοιπόν ότι μπορώ μέσω της φυσικοθεραπείας να είμαι κομμάτι του αθλητισμού.Κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στο χώρο ως φοιτητής και δουλεύοντας σε ομάδες αποφάσισα ότι είναι το επάγγελμα που μου αρέσει κι έτσι το συνέχισα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον κορυφαίο κατά τη γνώμη μου φυσικοθεραπευτή, τον Δημήτρη Σκορδή, ο οποίος με βοήθησε και δίπλα του απέκτησα πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις".