Κατσικάρης: "Χαμηλότερο επίπεδο"
Λίγα καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι μας προσέφερε το Ευρωμπάσκετ σύμφωνα με τον Φώτη Κατσικάρη
" Προπονητικά δεν είδαμε κάτι καινούριο, κάποια καινοτομία κάτι που αποκαλύφθηκε σε αυτό το τουρνουά. Είδαμε ομάδες να έχουν καλή ομαδική τακτική, όπως και ομάδες που στηρίχθηκαν περισσότερο στο ατομικό ταλέντο των παικτών τους. Για παράδειγμα η Ισπανία, είδαμε τον Σέρτζιο Σκαριόλο αρχικά να θέλει να κρατήσει την ομάδα του, αργότερα όμως, ακολούθησε το κλασικό ισπανικό μπάσκετ που στηρίζεται φυσικά στην ταχύτητα".
Όσο για τα καινούρια στοιχεία που παρουσιάστηκαν ξεκαθάρισε: " Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά και το είδαμε σε αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι ως παράδειγμα το transition παιχνίδι που είχε επιλέξει να παίζει η Σερβία του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τα δύο σκριν. Είναι κάτι που ο προπονητής της Εθνικής Σερβίας, είχε δείξει και ως ομιλητής σε σεμινάριο του ΣΕΠΚ στην Ελλάδα και κάτι που παίχτηκε επιτυχημένα αν και είχαμε πολλά χρόνια να το δούμε ειδικά σε διοργάνωση Εθνικών ομάδων".
Αναφερόμενος στους αθλητές που ξεχώρισαν, είπε: " Από πλευράς έμψυχου δυναμικού είδαμε παίκτες που λογικά θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, απλούστατα γιατί σε αυτό το Ευρωμπάσκετ έδειξαν πολύ καλά στοιχεία. Προσωπικά μου έκαναν εντύπωση οι τρεις Γερμανοί: Ρόμπιν Μπένζινγκ, ο Λούκα Στάιγκερ και ο ψηλός ο Τιμ Όλμπρεχτ που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά παράλληλα και πολλά καλά στοιχεία".
"Επίσης ο Γκαλ Μέκελ απο το Ισραήλ, οι Γάλλοι Ντιόπ και Ντε Κολό που είναι πιο γνωστοί από τους υπόλοιπους, ο δικός μας ο Νικ Καλάθης που έδειξε εκπληκτικά στοιχεία και το μέλλον του ανήκει. Πολύ ενδιαφέρον παίκτης είναι ο Μπιέλιτσα των Σέρβων και οι Τούρκοι Ατσούρ και Αρσίκ που επίσης είναι ήδη σε καλό επίπεδο
".
Στη συνέχεια μίλησε για την άνοδο της ταχύτητας: " Γενικότερα το ευρωπαϊκό μπάσκετ έδειξε κάποιες τάσεις να κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο γρήγορο, αλλά σε αυτό παρέμειναν κορυφαίοι οι Ισπανοί. Μια Ισπανία που άργησε να στρώσει, χωρίς τους Γκασόλ και Ρούντι σε όλη την προετοιμασία, προτίμησε να κρατήσει δυνάμεις στις πρώτες φάσεις της διοργάνωσης και εκεί είχε κάποια προβλήματα".
"Στη συνέχεια η ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στους κλασσικούς της ρυθμούς και έφτασε ως και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Οι Ισπανοί έχουν το τρέξιμο, όχι ως ένα όπλο τους μέσα στους αγώνες αλλά ως βασική τους φιλοσοφία. Οι άλλες ομάδες προσπαθούν να ανοίξουν τον ρυθμό, αλλά κάποιες στιγμές είναι αναγκασμένες να φρενάρουν
".
Τέλος, για τον αμυντικό τομέα εξήγησε: " Όσον αφορά τώρα τι είδαμε στην άμυνα εκεί και πάλι οι Ισπανοί ξεχώρισαν, γιατί ήταν ουσιαστικά η μόνη ομάδα του τουρνουά που έπαιζε επιθετική άμυνα. Με πίεση σε όλο το γήπεδο με άρνηση στις πάσες. Είναι μια ομάδα που βρίσκει ψυχολογία από την καλή της άμυνα και στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της σε αυτήν. Είδαμε άλλες ομάδες με ελαφριά τεσσάρια να αλλάζουν στα pick, ενώ άλλες να παίζουν άρνηση έχοντας βαριά κορμιά κάτω από τη ρακέτα".
"Επίσης οι Γάλλοι αποδείχθηκαν κάπως επιθετικοί στις άμυνες που έπαιζαν. Μπορεί να έκαναν λάθη στο τακτικό κομμάτι και στις αντιδράσεις τους, όμως, είναι τόσο αθλητική ομάδα που κατάφερνε εξαιτίας της ταχύτητάς της να μην κάνει ορατά αυτά τα λάθη
".